יותר ממחצית מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מבעיות חניכיים: ג'ינג'יביטיס (Gingivitis) ופריודונטיס (Periodontitis) איך שומרים ואיך מטפלים במחלות חניכיים: מורה נבוכים
על כך מסבירה ד"ר רחל ענר במילון הרפואי בווידאו בהנחיית פרופ' קרסו
במאמר זה נדון על:
- סימנים של דלקת חניכיים
- דלקת חניכיים – ג'ינג'יביטיס
- מחלת חניכיים – פריודונטיטיס
- אבחון של דלקת או מחלת חניכיים
- טיפול בדלקת או במחלת חניכיים
- רצסיות
- טיפול ברצסיות
חניכיים בריאים הם בצבע ורוד, עוקבים אחר מתאר השורש ולא מדממים בעת צחצוח שיניים. מחלות חניכיים מתחלקות לשני סוגים עיקריים – דלקות חניכיים – ג'ינג'ינביטיס ודלקות חניכיים כרוניות – פריודונטיטיס.
קיימת תופעה נוספת הפוגעת בשלמות החניכיים: רצסיות. דלקות חניכיים נפוצות מאוד כאשר דלקת חניכיים כרונית פוגעת בשליש מהאוכלוסייה, ומחלות חניכיים מתקדמות פוגעות ביותר מ15% מכלל האוכלוסייה.
מהם הסימנים? איך תדעו האם אתם סובלים מדלקת בחניכיים?
- ריח רע מהפה: לפעמים זה רעב, אבל אם זה לא נעלם אולי זו דלקת חניכיים. ריח הפה נוצר בגלל חיידקים שגורמים לדלקת חניכיים, ומפרישים חומרים הגורמים לריח לא נעים מהפה.
- חניכיים מדממות: אם בזמן צחצוח או ניקוי שיניים בחוט דנטלי אתם מרגישים שהחניכיים מדממות, אבל אתם לא מרגישים כל כאב, זו כנראה הסיבה.
- הבשורה הטובה, ייתכן והדלקת עדיין בשלבים המוקדמים שלה ואפשר להימנע מהידרדרות באמצעות טיפול מתאים.
- נפיחות בחניכיים: כאב ונפיחות בחניכיים הם סימן מובהק להימצאותה של דלקת בשלבים מתקדמים.
מהי דלקת חניכיים -ג'ינג'יביטיס (Gingivitis)?
דלקת זו היא דלקת שיטחית והפיכה. הסימן לכך שקיימת דלקת חניכיים הוא חניכיים אדומים ונפוחים אשר מדממים בעת צחצוח שיניים. במקרים חמורים של הדלקת החניכיים מדממים ללא קשר לצחצוח.
הגורם למחלת חניכיים זו היא הצטברות של חיידקים בין החניכיים לשן עצמה ובמידה ולא מטפלים כראוי הדלקת יכולה להפוך לדלקת כרונית.
ג'ינג'ינביטיס נפוצה בכמעט 90% מהאוכלוסייה וניתן לטפל בה על ידי צחצוח שיניים יסודי ונכון, ומעקב אצל רופא השיניים והשיננית על מנת לטפל במצב- להחזיר את החניכיים למצב בריא ולמנוע היווצרות של דלקת כרונית.
במידה ולא נגרם נזק למערכת התמיכה של השן ניתן להחזיר את החניכיים למצב הבריא הקודם שלהן, ולשמור עליו.
על מנת לוודא אם נגרם נזק יש לבצע בדיקת עומק כיסי החניכיים ובמידת הצורך לבצע צילום רנטגן שיעזור להעריך אם נוצר נזק וכמה חמור הוא.
מהי מחלת חניכיים-פריודונטיטיס (Periodontitis)?
זוהי דלקת חניכיים כרונית שהגורם לה הוא חיידקים שנמצאים בפלאק וגורמים לזיהום.
אותו זיהום פוגע ברקמות סביב השן וגורם להיווצרות של כיסי חניכיים וספיגה של העצם- היפרדות של המנגנון התומך בשן, ועלול להוביל למצב של אובדן שיניים.
בכיסים מתהווים עוד חיידקים שגורמים להמשך הזיהום והחמרת הדלקת.
הסימנים לדלקת הם חניכיים אדומים ונפוחים, אבנית, ניידות שיניים, כיסים פריודונטאליים אשר עומקם עולה על 5 מ"מ ובצילומי רנטגן ניתן לראות אובדן עצם מסביב לשיניים.
במקרים בהם לא ניתן לטפל בזיהום מסביב לשן יש צורך בעקירה של אותה שן.
מחלה זו מתחלקת לשני סוגים- מחלת חניכיים כרונית שמתחילה אחרי גיל שלושים ומתפתחת אמנם באטיות אך עם השנים גורמת לנזק רב.
הסוג השני הוא מחלת חניכיים שמתחילה מתחת לגיל שלושים והיא לרוב גנטית.
בשני הסוגים של מחלות החניכיים ישנה חשיבות רבה לטיפול במחלה בהקדם המרבי אצל מומחה מחלות חניכיים על מנת למנוע התדרדרות של המצב ועקירת שיניים.
בנוסף לגורם הגנטי, עישון, ומחלות קשות כגון מחלות נשימה, מחלות לב ואף סכרת הוכחו כגורמות להתקדמות מהירה של מחלות חניכיים שונות.
איך מאבחנים דלקות חניכיים ומחלות חניכיים?
אבחון של מחלות חניכיים נעשה על ידי בדיקה של מראה החניכיים, ועומק ותוכן הכיסים שנוצרו. ובנוסף יבוצע צילום רנטגן אשר בעזרתו ניתן לראות את כל מערכת התמיכה של השן ואת מידת הפגיעה בה.
איך מטפלים בדלקות חניכיים ומחלות חניכיים?
ניקוי ביתי בשילוב ניקוי מקצועי במרפאת השיניים:
ישנה חשיבות מכרעת בהקפדה על צחצוח שיניים יומי קבוע, שמירה על היגיינת הפה, ביקור אצל רופא שיניים ושיננית וכמו כן הימנעות מעישון על מנת לשמור על חניכיים בריאים.
שמירה וטיפול יום יומי בשיניים ובחניכיים מהווה את הגורם העיקרי לשיפור המצב ומניעת דלקות.
כאשר מדובר במצב של ג'ינג'יביטיס – דלקת שלא פגעה במערכת התומכת של השן, שילוב של ניקוי ביתי ביחד עם ניקוי מקצועי במרפאת השיניים יחזיר את החניכיים למצב בריא לאורך זמן רב.
במחלת חניכיים- מסוג פריודונטיטיס קיימים טיפולים שונים לעתים משולבים וזאת בהתאם לחומרת פגיעתה.
למדריך "הקצעות שורשים וניתוחי חניכיים" הכולל שאלות ותשובות, מחירים וסוגי מחלות חניכיים
ניקוי עמוק תת חניכי:
ניקוי זה הוא ניקוי פני השטח של השורשים שחשופים לכיס החניכיים. הניקוי מטרתו להסיר וריד אבנית תת חניכית ולהיפטר מהרעלנים של החיידקים.
ניקוי עמוק תת חניכי הינו ניקוי עמוק יותר מניקוי רגיל והוא מתבצע תחת הרדמה מקומית.
הטיפול יעיל במיוחד בהפחתת הדלקת, צמצום עומק הכיסים ובשילוב עם שמירה ביתית על היגיינת החניכיים ניתן להימנע מהצורך בביצוע ניתוח חניכיים.
ניתוח חניכיים:
במקרים קשים אשר לא ניתנים לטיפול על ידי טיפולים שאינם כירורגיים וישנה פגיעה משמעותית בחניכיים עצמם ובמערכת התומכת של השן- יש צורך לבצע ניתוח חניכיים.
מטרת הניתוח היא לרוב צמצום גודל הכיסים שנוצרו וכן בנייה מחדש של מנגנון האחיזה של השורש.
ישנם מספר סוגי ניתוחים אשר ניתן להתאים למטופל בהתאם לחומרת המחלה ולנתונים הספציפיים של המטופל ושל שיניו.
תרופות לדיכוי המחלה:
בשנים האחרונות פותחו מספר שיטות טכנולוגיות ונוסו מספר תרופות אשר פועלות ישירות על הדלקת עצמה.
תרופות אלה משוחררות בצורה מקומית ומושהית עם חומרים אנטי חיידקיים ישירות אל תוך כיס החניכיים על מנת להקטין את כמות החיידקים. את התרופות מחדירים מתחת לקו החניכיים באמצעות צ'יפ או ג'ל.
חשוב להדגיש שיש להקפיד על צחצוח יום יומי, ביקור קבוע במרפאת השיניים ומעקב אחר בריאות החניכיים גם במצב תקין ולאו דווקא במצב דלקתי על מנת למנוע התפתחות של דלקת חניכיים או מחלת חניכיים.
רצסיות (RECESSIONS)
נסיגת חניכיים (רצסיה) הינה תופעה נפוצה המאופיינת ע"י חשיפה של פני שטח השורש עקב תזוזה של שולי החניכיים לכיוון השורש ושכיחה בעיקר בצעירים.
התופעה יכולה להוות הפרעה אסתטית וכן לגרום לרגישות וכאב עקב חשיפת צוואר השרש.
הסיבות העיקריות לנסיגת חניכיים הן צחצוח אגרסיבי, חניכיים דקות, הצטברות חיידקים ודלקת, נסיגת חניכיים כחלק מהתהליך ההרסני של מחלת חניכיים חמורה, ועמדה בולטת של השן בקשת השיניים בלסת במיוחד לאחר טיפול אורתודונטי.
הטיפול: ניתוח השתלת חניכיים
השתלת חניכיים הינה פרוצדורת כירורגיה תיקונית המבוצעת לצורך שיפור מבנה החניכיים לאחר נסיגת חניכיים (רצסיה).
בתהליך זה מושתלת רקמת חיבור על פני השורש החשוף ומטרתה לשחזר את החניכיים הצמודים ולעצור את התקדמות הנסיגה.
זוהי פרוצדורה עדינה אשר מצריכה דיוק, מיומנות וניסיון על מנת לקבל תוצאה משביעת רצון.
ניתן לקחת את רקמת החיבור ממקורות שונים:
רקמה רכה אשר נלקחת מהמטופל עצמו – פרוצדורה זו מצריכה לקיחת רקמה מאתר אחר באזור הפה (בדר"כ מאזור החך) והשתלתה באזור המנותח.
רקמת חיבור מ"בנק הרקמות"- רקמה העשויה מקולגן ופרוטאינים אשר עוזרת לרקמות הטבעיות לצמוח מחדש.
בחירת הרקמה נעשית על פי שיקול הדעת המקצועי של המומחה למחלות חניכיים.
כחלק משמירה כללית על היגיינת הפה יש צורך לשמור גם על בריאות החניכיים וזאת נעשה על ידי ניקוי ביתי יום יומי וכן טיפול מקצועי לשמירה על הבריאות של החניכיים וכן מניעה של דלקות ומחלות חניכיים.
ד"ר רחל ענר הינה מומחית למחלות חניכיים, פרסמה מאמרים מקצועיים ומרצה בנושא מחלות חניכיים ושתלים. ב-1994 הקימה ד"ר ענר מרפאת מומחים פרטית בכפר סבא בתחום מחלות חניכיים והשתלות. בשנת 2013 הורחבה מרפאת המומחים גם לתחומים שיקום...
להתייעצות עם ד"ר ענר
השאירו פרטים או חייגו
077-2309342