התפתחות קטרקט היא תהליך טבעי הקשור לגיל, המתאפיין בעכירות העדשה הטבעית וגורם לירידה בחדות הראייה. שינויים במבנה העדשה מופיעים עוד לפני התפתחות הקטרקט, ומאופיינים בקושי בראייה לקרוב (קושי בקריאה) ברוב המטופלים לאחר גיל 40. הפרעה זו מתפתחת בהדרגה ולרוב מחייבת שימוש במשקפיים לקרוב ולטווח הביניים או במשקפיים מולטיפוקליים
צפו בד"ר אליק רוזנפלד מתראיין על כך בתוכנית סטטוסקופ, רשת 13
בניתוח קטרקט, אחד הניתוחים השכיחים והמוצלחים ברפואה, ניתן גם פתרון יעיל לבעיה זו של ראייה לקרוב. בעשור האחרון, חלו התפתחויות משמעותיות בתחום, כולל שימוש בטכנולוגיית לייזר מתקדמת ועדשות מולטיפוקליות, המאפשרות שיפור דרמטי באיכות החיים של המטופלים ומציעות אפשרות להקל מאוד על התלות במשקפיים.
מה קורה לראייה שלנו כשאנחנו מתבגרים?
לאחר גיל 40 רוב האנשים מתחילים להרגיש ירידה בראייה לקרוב ובשלב מסוים נעזרים במשקפיים לקרוב – משקפי קריאה – או משקפיים מולטיפוקליים.
מדובר בשינוי תלוי גיל שמתרחש בעדשת העין שמאבדת את היכולת לשנות את צורתה וכך לשנות את המוקד.
קטרקט הוא תהליך טבעי שקשור גם כן בגיל וגורם לירידה בראייה. בשלבים מוקדמים ההשפעה שלו על הראייה היא קלה, ובשלבים מתקדמים העדשה הופכת לעכורה וחדות הראייה נפגעת כתוצאה מכך.
מדובר בתהליך שמתרחש לרוב מעל גיל 60 או 70 אם כי גם בגילאים מוקדמים יותר עשוי להתפתח קטרקט בעיקר אם ישנם גורמי סיכון.
פיתוחים בתחום ניתוחי הקטרקט הביאו לשיפור משמעותי בתוצאות הניתוח. יישום טכנולוגיות חדישות הופך את הניתוח לקצר יותר, נטול כאבים, עם זמן החלמה קצר ושיפור מהיר מאוד בראייה. ניתן למעשה לומר כי מדובר בניתוח השכיח ביותר בעולם הרפואה עם שיעורי הצלחה מצוינים.
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, החזרה לשגרה מהירה והשיפור באיכות החיים הוא משמעותי ודרמטי.
כיצד משתנה הראייה לפני ובמהלך התפתחות קטרקט?
עוד לפני שמתפתח קטרקט, ראשית נפגעת הראייה לקרוב ובהמשך גם לטווח הביניים. בשלב הראשון "היד מתארכת" ויש צורך להרחיק מהעין טקסט באותיות קטנות כדי לקרוא אותו. לאחר מכן יתכן גם קושי למרחק הביניים כמו למשל למסך המחשב. כתוצאה מכך, גם מי שלא הרכיב משקפיים בצעירותו – ואולי אפילו דווקא אלה שלא הרכיבו משקפיים בצעירותם, נצמדים למשקפיים לקרוב ולאחר מכן לטווח הביניים. מדובר בהסתגלות מאתגרת למצב לא מוכר.
טיפות, תרגילים ואפילו ניתוח להסרת משקפיים לא נותנים לנושא הזה מענה מספק ובסופו של דבר הפתרון העיקרי הוא משקפיים לקרוב או משקפיים מולטיפוקליים. כאשר מתפתח קטרקט, העדשה נעשית עכורה ונדרש ניתוח להסרתה והחלפתה בעדשה מלאכותית.
התפתחות קטרקט וצורך בניתוח קטרקט מהווים הזדמנות לתת מענה ייחודי להפרעה בראייה לקרוב. בתכנון ניתוח קטרקט על הרופא המנתח לשוחח עם המטופלים ולהבין בדיוק ממה הם סובלים ומה מפריע להם. לעיתים, מגיעים מטופלים שלא מפריע להם דבר ולמרות שיש קטרקט התחלתי – אין להם פגיעה באיכות הראייה. לרוב במצב זה אין צורך להתקדם לניתוח.
מהם החידושים העיקריים בניתוחי קטרקט ובעדשות המלאכותיות?
קיימים שני חידושים עיקריים באופן שבו מתבצע ניתוח קטרקט. הראשון הוא ביצוע ניתוח קטרקט בלייזר. מכשיר הלייזר סורק את העין בכלי הדמייה מתקדמים על מנת למפות את העין במדויק ובהתאם מבצע את החתך הראשוני ומרכך את העדשה. כך, במהלך הניתוח משתחררת פחות אנרגיה והניתוח פחות טראומטי. בשיטה זו הניתוח גם מדויק יותר ויש יתרון בכך בעיקר במקרים של שימוש בעדשות מתקדמות או במקרים מורכבים.
תחום נוסף בו חלה התקדמות משמעותית הוא בסוג העדשות אותן משתילים בניתוח קטרקט.
מטופלים מגיעים ליעוץ כשהם כבר שמעו על כך שיש סוגים שונים של עדשות והם מבקשים לוודא שהם בוחרים בעדשה הטובה ביותר עבורם.
במהלך ניתוח קטרקט, לאחר הסרת העדשה, מושתלת עדשה מלאכותית. יש שני סוגים עיקריים של עדשות:
עדשות מונופוקליות, שמספקות חדות ראייה לטווח אחד, לרוב לרחוק.
עדשות מולטיפוקליות, שמאפשרות ראייה חדה למספר טווחים.
הבחירה בין העדשות תלויה בצרכים ובציפיות של המטופל.
עדשה מולטיפוקלית מאפשרת ראייה חדה לכל הטווחים – לרחוק, לטווח הביניים ולקרוב – בצורה רציפה. בעדשות מתקדמות כמו Synergy המטופל נהנה מחופש כמעט מוחלט ממשקפיים ברוב שעות היום. בשונה ממשקפיים מולטיפוקליים שבהם כל אזור במשקפיים מכוון לטווח שונה, עדשה מולטיפולקית מאפשרת לראות דרך כל חלק מהעדשה לכל המרחקים. לא צריך לשנות את זווית המבט כפי שעושים דרך משקפיים מולטיפוקליים.
מי מתאים לעדשות מולטיפוקליות וכיצד נבחרת העדשה המתאימה?
רוב המטופלים מתאימים לעדשות מולטיפוקליות. במקרים של מחלות עיניים אחרות או ירידה בראייה שאינה קשורה לקטרקט, נעדיף לעיתים עדשות אחרות שמתאימות יותר למצבם.
המטופלים מבצעים בדיקות התאמה מתקדמות במרפאה שנקראת מרפאת פרימיום על מנת לחשב איזו עדשה מתאימה להם ביותר ובהתאם לתוצאות הבדיקה מזמינים את העדשה במיוחד עבור המנותחים והיא ממתינה להם ביום הניתוח בבית החולים.
רוב המטופלים מאוד מרוצים מהבחירה בעדשה מולטיפוקלית. חלק קטן מדווח על הילות וסינוורים, בעיקר בשעות הערב בשבועות הראשונים לאחר הניתוח. בעדשות המתקדמות של היום יש מסננים שמפחיתים את התופעות האלו משמעותית, כך שמרבית המטופלים נהנים מראייה מצוינת ללא הפרעה.
האם נדרשים משקפיים לאחר השתלת עדשה מולטיפוקלית?
לאחר השתלת עדשה מולטיפוקלית רוב המטופלים אינם זקוקים למשקפיים ברוב שעות היום. ייתכן צורך מזדמן במשקפיים למשימות מאוד מדויקות כמו קריאה בתאורה חלשה.
האם העדשות המולטיפוקליות זמינות בכל מערכות הבריאות?
העדשות המולטיפוקליות זמינות לכל מטופל שמתאים ומעוניין בכך. הן ניתנות במסגרת מערכת הבריאות הציבורית בבתי החולים הציבוריים ובקופות החולים וכן במסגרת ברפואה הפרטית דרך הביטוחים הפרטיים. לכל מטופל יש אפשרות לבחור את המסלול שמתאים לו. יש לציין כי בחירה בעדשה מולטיפוקלית כרוכה לרוב בעלות נוספת.
מהו קטרקט משני וכיצד מטפלים בו?
ניתוח קטרקט הוא ניתוח חד-פעמי. במקרים מסוימים, עלול להתפתח מצב שנקרא קטרקט משני – עכירות בקופסית שמחזיקה את העדשה. זה מצב פשוט לטיפול, שניתן לפתור בקלות בפרוצדורה מהירה באמצעות לייזר במרפאה.
לסיום, ד"ר רוזנפלד, מה המסר שלך למטופלים ששוקלים ניתוח קטרקט?
ניתוח קטרקט הוא מהשכיחים ביותר ברפואה, עם תוצאות מצוינות ושיעור סיבוכים נמוך מאוד. עם עדשות מולטיפוקליות, אנחנו מספקים חופש ממשקפיים לרוב שעות היום.
מעבר לשיפור בראייה, אני רואה מטופלים שחוזרים לפעולות שאהבו, כמו קריאה, נהיגה ואפילו ציור, דברים שנמנעו מהם בגלל מגבלות הראייה.
זה באמת ניתוח משנה חיים.
ד"ר אליק רוזנפלד הינו רופא עיניים מומחה למחלות ולניתוחי רשתית וקטרקט בתל אביב ובקריית אונו.
להתייעצות עם ד"ר רוזנפלד
השאירו פרטים או חייגו
077-8046681