מדי שנה מתקיימים בישראל כ-60,000 ניתוחים לתיקון קטרקט. קטרקט הינה בעיה רפואית אשר ניתנת לטיפול על ידי ניתוח, בשנים האחרונות נכנסה לישראל הטכנולוגיה לניתוח קטרקט בלייזר והשתלת עדשות מולטי פוקאליות אשר משפרות משמעותית את איכות חייהם של המטופלים | מדריך לאבחון והסרת קטרקט
על כך מסביר ד"ר סימון אברהמי בתכנית המילון הרפואי בווידאו בהנחיית פרופ' קרסו
קטרקט הוא עכירות הדרגתית של העדשה אשר גורמת להפרעה בחדירת קרני האור לעין ולהפרעה בראיה. קטרקט הוא אחת מתופעות ההזדקנות אשר כידוע מתחילות ביום היוולדנו ומתקדמות עם הזמן. קטרקט מתפתח בהדרגה ומתבטא בצורות שונות, לכן התלונות של הסובלים מקטרקט משתנות בהתאם לכל שלב.
מהם הסימנים המעידים על קטרקט בעיניים?
- אי שביעות רצון מאיכות הראיה.
- הצורך בהחלפת משקפיים בתדירות גבוהה יותר.
- קושי בתפקוד ובנהיגה בתנאי חושך.
- שינוי בצבעים של חפצים ודברים מוכרים.
בשלבים מאוחרים יותר חלה התדרדרות בחדות הראיה אשר לא ניתנת לתיקון בעזרת משקפיים. בשלב זה התלונה העיקרית היא על טשטוש ראיה אשר עם הזמן הולך ומחמיר.
במקרה של הזנחה, קטרקט עלול לגרום לעיוורון. במדינות הלא מפותחות בהן יש מחסור ברופאי עיניים, קטרקט הוא מהסיבות העיקריות לעיוורון.
הקטרקט יכול להופיע בכל גיל כאשר שכיחות המחלה עולה עם הגיל.
עם העלייה בתוחלת החיים מספר הסובלים והמועמדים לניתוחי קטרקט הולך ועולה וכיום ניתוח קטרקט הוא הניתוח השכיח ביותר בעולם המערבי.
מתי יודעים שזהו הזמן לעבור את הניתוח להסרת קטרקט?
כיום מקובל לשקול ניתוח להסרת הקטרקט אצל כל אדם המתלונן על הפרעה בראיה ואינו שבע רצון מראייתו, מה שגורם להפרעה באיכות החיים ובתפקוד היומיומי.
חבלה עינית, ניתוחים בעיניים, ומחלות כלליות כגון סוכרת, ומחלות עיניים כגון גלאוקומה או אובאיטיס יכולות לזרז את התקדמות הקטרקט. שימוש כרוני בסטרואידים בטיפות או בכדורים גם כן יכול לגרום להופעה מוקדמת יותר של קטרקט. התפתחות מואצת של קטרקט היא גם אחת מתופעות הלוואי של עישון.
ניתוח קטרקט (הוצאת ירוד):
הטיפול היחידי בקטרקט הוא ניתוח המכונה בעברית ניתוח הוצאת או הסרת ירוד (פירוש המילה קטרקט בעברית) ניתוח זה פשוטו כמשמעו משפר את כניסת האור לעין ועל ידי כך מחזיר את הראיה למצב שלפני התפתחות הקטרקט.
במידה ובעין אין מחלות אחרות, הראיה המושגת היא מקסימאלית. בנוכחות מחלות אחרות שפוגמות בראיה, ניתוח קטרקט ישפר את הראיה בהתאם למידת הפגיעה שנגרמה מהקטרקט.
בכל ניתוחי הקטרקט יש צורך לפתוח את גלגל העין ולאחר יצירת פתח בעטיפה של העדשה (הקופסית) להוציא את התוכן העכור שבה. מקובל לבצע את הניתוח בהרדמה מקומית אשר מושגת עי ידי שימוש בטיפות או ג'ל אשר מכילים חומרי אלחוש. רק לעתים רחוקות מתעורר הצורך בהרדמה כללית לצורך הניתוח.
מהן השיטות השונות לניתוח קטרקט?
בעידן המודרני ישנן מספר שיטות לניתוח קטרקט:
ניתוח קטרקט בשיטת "פאקו" PHACO
המילה "פאקו" היא קיצור של השם הלועזי של הניתוח PHACOEMULSIFICATION. בשיטה זו ניתן לרסק את הגרעין הקשה של הקטרקט ולשאוב את הפירורים.
הריסוק מאפשר להוציא את הפירורים של העדשה דרך פתח קטן של שלושה מילימטרים בניגוד לפתח גדול בהרבה שנדרש כדי להוציא עדשה בשלמותה.
הריסוק נעשה בעזרת אולטרה סאונד אשר מוחדר לעין באמצעות פתח זעיר ודרכו ניתן להשתיל עדשה תוך עינית מתקפלת. ברוב המקרים אין צורך בתפירת הפצע הניתוחי.
ההחלמה מניתוח פאקו מהירה וכבר לאחר כ-4 שבועות ניתן להתאים משקפיים.
ניתוח קטרקט בלייזר
בעזרת טכנולוגיה זו ניתן ליצור את הפתחים בגלגל העין ובקופסית של העדשה בדיוק מרבי ע"י קרן לייזר. בנוסף, אפשר בטכנולוגיה זו לחלק את העדשה לחלקים קטנים יותר אשר ניתן להוציאם ביתר קלות על ידי מכשיר ה"פאקו" כפי שהוזכר קודם.
חלוקה זו של העדשה מקטינה את הסיכוי לפגיעות עיניות הקשורות באנרגיה הדרושה לריסוק העדשה ע"י "פאקו" (השיטה שהוזכרה קודם) ובכך הניתוח נחשב לבטוח יותר עם פחות סיבוכים.
הפתחים שיוצרים בגלגל העין ובקופסית בעזרת לייזר הם ברמת דיוק גבוהה ביותר ולכן ההחלמה מניתוח קטרקט באמצעות לייזר היא מהירה יותר וקלה יותר.
ניתוח קטרקט כולל הסרת עדשה עכורה והשתלת עדשה מלאכותית במקומה
סוגי העדשות להשתלה בתוך העין:
עד לפני כ-30 שנים נהגו להוציא את העדשה הטבעית של העין ,להשאיר את העין ללא עדשה ולתקן את הבעיה שנוצרה על ידי משקפיים.
מזה 30 שנה משתמשים בעדשות להשתלה. תחילה השתמשו בעדשות קשיחות שהצריכו פתחים גדולים ולאחר מכן בעידן ה"פאקו" החלו להשתמש בעדשות מתקפלות, שכאמור ניתן להשתיל דרך פתח זעיר של שלושה מילימטרים.
כל העדשות המודרניות בנויות מסגסוגות ושילובים של פלסטיק וסיליקון ומיוצרות במגוון רחב ביותר של חוזקים (כוח דיופטרי) אשר מאפשר תיקון של כל מספר משקפיים שהיו קיימים לפני הניתוח.
עדשות רגילות:
לפני ניתוח קטרקט מבצעים בדיקה שנקראת "חישוב העדשה" ומחשבים את חוזק העדשה (בדיופטרים) שמתאימה לעין המנותחת. עוד לפני הניתוח בוחרים בעדשה אשר תיתן מענה מירבי לדרישות המנותח.
יש כאלו שיעדיפו לראות טוב למרחק ללא משקפיים ולהרכיב משקפי קריאה בעת הצורך, או ההיפך לקרוא ללא משקפיים ולהרכיב משקפיים למרחק לצפייה בטלוויזיה ובנהיגה לאחר הניתוח.
עדשות מולטי פוקאליות:
בשנים האחרונות פותחו עדשות מולטי פוקאליות אשר אמורות לאפשר ראיה טובה גם לקרוב וגם למרחק ועל ידי כך מקטינות את התלות של המנותח במשקפיים. עדשות אלו מהוות פריצת דרך בתחום ניתוחי הקטרקט לשם הסרת משקפיים.
במיוחד בקרב המנותחים הצעירים שבוחרים לעבור ניתוח קטרקט לשם הסרת משקפיים.
החברות היצרניות מדווחות על כך כי כ-80% ממנותחי קטרקט עם השתלת עדשה מולטי פוקאלית אינם זקוקים למשקפיים בכלל- לא לקרוב ולא לרחוק, יתר המושתלים עם עדשה מולטי פוקאלית משתמשים לעיתים במשקפיים במצבים מסוימים.
נקודה נוספת שראויה לציון היא העלות הגבוהה של העדשות האלה ביחס לעדשות הרגילות.
מאמצים אדירים מושקעים היום בפיתוח עדשות מדויקות יותר או עדשות שניתן לטייב את הדיוק שלהן אחרי השתלתן לתוך העין (בעזרת גלי אור או בעזרת סוגי לייזר).
עדשות אלה קרויות בשמן הלועזי ADJUSTABLE INTRAOCULAR LENSES ונמצאות בשלבי פיתוח.
יש לקחת בחשבון כי בקרב מטופלים שעברו הסרת משקפיים בלייזר בגיל צעיר יותר, יש קושי בחישוב כוח העדשה הנדרש לניתוח קטרקט ולכן יש פחת במידת הדיוק של הבדיקה לחישוב כוח העדשה.
עדשות פרימיום המותאמות למנותחים עם צילינדר:
התוספת האחרונה למגוון העדשות המושתלות בעין היא העדשה הטורית (TORIC) אשר מאפשרת תיקון סביר של האסטיגמטיזם.
שילוב של עדשה מולטי פוקאלית ועדשה טורית מהווים את פסגת הקדמה בניתוחי קטרקט.
ד"ר סימון אברהמי הינו מומחה לרפואת עיניים ובניתוחי קטרקט (הוצאת ירוד), בכל השיטות הקיימות כולל ניתוח קטרקט באמצעות לייזר, שיטת "פאקו" אשר מבוצעת דרך חתך זעיר ושיטת הוצאת הקטרקט בשלמותו דרך חתך גדול עם וללא...
להתייעצות עם ד"ר אברהמי
השאירו פרטים או חייגו
077-2309340