פסים כהים – חומים או שחורים ובוודאי תערובת גוונים הנעים בין חום בהיר לשחור כהה – מהווים סימן למספר מצבים בציפורניים הגורמים השכיחים להופעת פסים כהים בציפורניים נחלקים לשינויים שפירים ושינויים מסיבה של מחלה סרטנית של הציפורן
צפו בסרטון: בפרופ' שמר מסביר על סרטן מתחת לציפורניים בתכנית "בקו הבריאות"
מה הגורמים להיווצרות פסים כהים בציפורניים?
הגורמים השפירים להופעת פסים כהים לאורך הציפורן הם:
- פעילות עודפת – מסיבות שונות -של תאי פיגמנט הקרויים תאים מלנוציטריים
- הימצאותה של שומת חן מסוגים שונים וביניהם לנטיגו פשוט (SIMPLE LENTIGO), או נבוס פשוט או מורכב
- מלנומה ממאירה של יחידת הציפורן שמקורה על פי רוב הוא בשורש הציפורן
מה הסיבות לפעילות עודפת של אותם תאי פיגמנט או שומות היוצרים פסים כהים מתחת לציפורניים?
הפעילות העודפת של המלנוציטים יכולה לנבוע ממספר סיבות בינהם "התעסקות יתר" (על ידי שפשוף בתדירות גבוהה את קפל הציפורן המקורב), או טראומות קלות חוזרות ונשנות או טראומה חזקה באזור שורש הציפורן, או ללא כל סיבה מיוחדת.
האם הופעת פסים כהים מתחת לציפורניים שכיחה?
קיימת שכיחות יתר של הופעת הפסים הכהים אצל אנשים בעלי עור ממוצא אתני שחום או כהה עד כדי כך שכמעט לכל שחומי העור מעל גיל 70 ניתן לראות פסים כהים שפירים אלו. אך בוודאי זה יכול להופיע גם בבהירי עור.
האם הופעת פסים כהים מתחת לציפורניים זה תקין?
הופעת פסים כהים בבהירי עור תמיד צריכה להחשיד ויש לבדוק ביסודיות. הופעת שומות כאלה ואחרות הן עניין גנטי וכפי שמופיעה שומת חן רגילה בעור היא עלולה להופיע גם בשורת הציפורן ובעקבות כך נראה הופעת פס כהה.
האם פס כהה שנבדק על ידי רופא ופוענח כתקין עלול להפוך לסרטני?
כעיקרון רק שומות הקרויות שומות דיספלסטיות הן בעלות פוטנציאל להפוך לממאירות אך פעילות יתר של מלנוציטים או שומות רגילות פשוטות הממוקמות בתוך שורש הציפורן – אין הן בעלות פוטנציאל להפוך לממאירות. ולעניין השאלה אם מקור השומה הינו דיספלסטי (הרופא הבודק המיומן והמנוסה בתחום יוכל לומר באיזה סוג של שומה מדובר – והוא גם יחליט על ביצוע ביופסיה כזאת או אחרת לאבחנה סופית).
איך זה יכול להיות שמטופל עם פס כהה בציפורן שבוצעה לו ביופסיה והפיענוח של התשובה ההיסטולוגית פוענח כתקין, ובביקורת אצל רופא אחר נלקחה ביופסיה נוספת אשר פוענחה כסרטנית?
קיימת חשיבות עליונה ממדרגה ראשונה לטכניקת ביצוע הביופסיה ויותר חשוב מה המיקום המדויק ממנו יש לבצע את הביופסיה. הרופא הבודק מתבונן בציפורן וסביבתה, מתבונן כמו כן סביב הציפורן וגם מתבונן במכשיר הגדלה בקדמת הציפורן, וזאת על מנת לבחון היכן ממוקם הפס הכהה? האם בחלק העליון של הציפורן? האם בחלק האמצעי של הציפורן? או בחלק התחתון של הציפורן?
לעניין זה קיימת חשיבות עליונה. לפי מיקום הפס הכהה בפלטת הציפורן הרופא יקבע מהיכן תתבצע בדיוק הביופסיה. חשוב מאוד לציין ולהדגיש שאם הביופסיה נלקחת ממקום בו אין את המאפיינים של הגידול אזי תתקבל תשובה כוזבת! באשר לשאלה באם קיים פס אורכי לכל אורך הציפורן יתכן שהביופסיה נלקחה ממקום לא מדויק, או לא רלוונטי (כמו למשל מתחת לציפורן) או יתכן והיה מדובר בשומה דיספלסטית אשר עברה התמרה לסרטן
האם פטרת יכולה גם לייצר פס כהה ומה הגישה הטיפולית?
בציפורן החשודה לפטרת ובה יש גם פס כהה יש לחשוד שאולי מדובר בשני תהליכים: פטרת, או פס שמקורו שפיר או סרטן הציפורן.
במידה ומבצעים בדיקה לפטריות ומגלים שאכן יש פטריה הרופא המטפל עלול לחשוב שמדובר רק בפטרייה! במיוחד אם מדובר בסוג פטריה הקרויה טריכופיטון רוברום – זאת פטריה היודעת לייצר פיגמנט בגוון יין כהה (בעיקר בתרבית במעבדה, אך לעיתים גם בציפורן) והרופא המטפל מייחס את הגוון של הפס הכהה לגורם הפטרייתי.
חשוב לציין שבמידה והפטרייה גורמת לגוון כהה בציפורן אין הוא מתאפיין בצורת פס אלא בצורה מפוזרת ולא גיאומטרית כמו פס. במידה ויש שם גם סרטן הציפורן, המטופל יתחיל טיפול בתרופות נגד פטריות (מה שנכון לגבי הפטרייה שנמצאה…) ומאידך, הסרטן בציפורן ימשיך להתפשט. המעבדה לפטריות בודקת האם יש או אין פטריה וגם איזה סוג פטריה, אבל לא בודקת או אמורה לבדוק מחלות ו/או מצבים נוספים.
איזה סוגי גידולים נמצאים בציפורן?
ניתן לחלק את הגידולים בציפורניים לגידולים שהם לא מלנוציטריים (כלומר לא ממקור של מלנוציטים) או גידולים מלנוציטריים (שהמקור שלהם הוא מהמלנוציטים).
מהגידולים הלא מלנוציטריים נמנים: (SCC – (Squamous Cell Carcinoma ו- Basal Cell Carcinoma) BCC) ועוד.
גידולים ממקור מלנוציטי זה המלנומה.
מה הטיפול למלנומה של הציפורן?
הטיפול למלנומה של הציפורן תלוי במספר גורמים וביניהם סוג דרגת עומק הסרטן, דרגת הממאירות שלו, האם התפשט ולאן. יש לבצע בירור מקיף ובהתאם לכך יינתן הטיפול הכירורגי / כימותרפי / ביולוגי
פרופ' אבנר שמר הינו מומחה לרפואת עור ומין, בעל מרפאה פרטית בנתניה. פרופ' שמר משתתף אקטיבית בכנסים לאומיים ובינלאומיים ופעיל אקדמית בתחומים שונים תוך כדי התמקדות במחלות עור פטריותיי ומחלות ציפורניים שונות. פרופ' שמר חבר...
להתייעצות עם פרופ' שמר
השאירו פרטים או חייגו
077-9965010