צפו בד"ר ורד סימוביץ', יו"ר החוג לטיפול בכאב של רופאי המשפחה בראיון לתכנית בקו הבריאות
כיום קיים מגוון לא קטן של משככי כאבים הניתנים לרכישה ללא מרשם.
כולנו מכירים היטב את האקמול והאופטלגין, המאוד שכיחים שמופיעים בשמות שונים מחברות שונות, ויש גם משפחה שלמה של תרופות שנקראת Non steroidal anti inflammatory drug אלה תרופות לטיפול בכאב ממקור אינפלמטורי, כלומר מקור של דלקת ולא זיהום, ואת זה חשוב להדגיש.
דוגמאות לתרופות מהסוג הזה הן אדויל, נורופן, אדקס ואיבופן למינהם, ואת כולם אפשר לקנות היום ללא מרשם בכל בית מרקחת.
איך מותאמת התרופה לרמת הכאב?
זה יחסית פשוט. כל התרופות שהן OTC = Over The Counter הן תרופות לטיפול בכאב קל לרוב ולפעמים גם כאב בינוני. קיימות בקבוצה תרופות שהן תרופות משולבות המכילות בתוכן כמה מרכיבים של חומרים נוגדי כאב, והן מתאימות לפעמים גם לטיפול בכאב מסוג בינוני.
כשאנו מדרגים כאב בעוצמות של בין 0-10, כאב קל ייחשב בין 1, ל- 3-4, כך שהתרופות הללו טובות מאוד לכאב מסוג זה.
האם הציבור מודע להבדלים בין התרופות ואיזו מהן מתאימה למה?
ראשית ראוי לציין כי הציבור חכם. נתחיל מזה שכמעט כל אחד יודע לפחות לגבי עצמו מה עוזר לו. לעתים קרובות מגיעים אליי מטופלים, ומציינים כי נטלו תרופה זו או אחרת, כאשר אחת עזרה והשנייה פחות. כלומר הם כבר יודעים להיעזר בתרופות בכל מיני מצבים שכיחים של כאב.
הדגש הוא שצריך להנחות את הקהל הרחב בנושא של עוצמת הכאב, כלומר לדרג לעצמך כמה באמת כואב, אם זה כאב פשוט? כאב שהוא מוכר לי? כאב שאני חווה אותו בעוצמה שהיא יחסית קלה. במידה וכן, אין שום סיבה להימנע מהתרופות האלה.
מה מבחינת בטיחות של תרופות, כלומר נטילת תרופות שהן ללא מרשם?
בהיותן תרופות ללא מרשם מן הסתם אנחנו יודעים ומכירים את החומרים שבהם כבר הרבה מאוד שנים והרבה מאוד גוונים ואנחנו יודעים שהן תרופות יחסית בטוחות לשימוש, והן תרופות שניתן לקחת אותן ללא מרשם, ללא השגחת רופא למרות שתמיד, אני אומרת לכל המטופלים שלי ובכלל כל הזדמנות שאני רק יכולה אם יש לך אפשרות להיוועץ ויש לך אפשרות, כל בית מרקחת יש רוקח שזהו תפקידו, זה הידע שלו אלה היכולות שלו לבוא ולהגיד לו מה כואב לך, ממתי, כמה זמן, והוא יכול לומר לך- זה מתאים וזה לא. על זה נוסף כמובן אם הרוקח ישאל אותך כמה שאלות האם אתה חולה במחלות נוספות האם אתה לוקח תרופות נוספות? יש לכך חשיבות באיזה סוג תרופה נבחר.
פרופ' קרסו: "חשוב גם לדעת שחלק מהתרופות מהוות סיכון לחולים קרדיאליים, לחולים עם לחץ דם או כאלה עם כיבי קיבה. כלומר התרופות האלה הן לא תרופות שהן אינוסנטיות (תמימות)".
מירי נבו: "חקוק לי בראש סיפור שהיה לפני כמה שנים של מישהי שנטלה נורופן אחרי טיפולי שיניים".
הדבר החשוב ביותר הוא שאם אתה נוטל תרופה לקרוא בעלון כמה פעמים מותר לקחת אותה ביום איזה מרווחים לקחת אותה, כמה כדורים מותר, ההתוויה היא לא סתם, תעשה את זה בדיוק כמו שכתוב, זה נכתב שם מסיבה מסוימת. והיה וזה לא עוזר לך תעשה סטופ ותלך לרופא ותשאל אותו מה השלב הבא שאני צריך להיעזר.
יש גם פרסומים לגבי תופעות לוואי שקשורות באופטלגין
נכון, ראשית, ככלל אני רוצה להגיד שזו תרופה בשימוש מאוד רחב. אנשים קונים אותה ואין בית שזה לא באמת עוזר לכאבים שלשמם משתמשים בה.
כמו לכל התרופות, באמת לכולן, גם לאופטלגין יש את תופעות הלוואי שלו. התופעה שעליה את מדברת וממנה חוששים לכאורה היא תופעה מאוד מאוד מאוד נדירה. בעיקר בארץ נדירה. אולי משום שאצל יהודים יש משהו גנטי, אבל אנחנו רואים הרבה פחות סיבוכים.
מדובר על דיכוי מח עצם. תופעה שהיא הפיכה, וניתן לטפל בה על ידי טיפול תומך ולעקוב אחרי המטופל ולהוציא אותו מזה. הנדירות שלה היא מעל 1/1000000 וכמו שפרופ' קרסו אמר, בארץ פחות ובמדינות אחרות שמשתמשים באופטלגין בשמות אחרים, אך באותו חומר פעיל בצורה מאוד נדיבה, כמו בגרמניה, הונגריה ואיטליה, שם רואים יותר מהתופעה הזאת, ואילו בארץ פחות. ויש מדינות בהן זו תרופת מרשם.
מה לגבי רגישות ל- G6PD לא רק אצל יוצאי עיראק?
עם אופטלגין אין שום בעיה עם רגישות ל- G6PD. למעשה היא אחת מהתרופות הבטוחות יותר. יש יותר בעיה עם ה Non-steroidal שהזכרתי קודם אגב בהם יש גם את הבעיה הקרדיאלית שציינת קודם, לחץ דם וקיבה, וכאן קיימת שכיחות גבוהה של סיכון בצריכת תרופות אלה. כלומר, מטופל שחשוף לאחד מהסיכונים למחלות האלה ובכלל אם אתה חולה כרוני תוך שימוש קבוע בתרופות נוספות, כדאי להתייעץ עם רופא לפני שימוש בתרופות כאלה או אחרות.
לסיכום: כללים נכונים לשימוש בתרופות משככות כאבים
- ככלל אם מטופל מכיר תרופה שעוזרת לו לכאב מסוים והוא השתמש בה בעבר וזה עזר לו, ניתן להמשיך להשתמש בה.
- היה ומטופל נוטל תרופות אחרות או אדם מבוגר עם מחלות רקע או שמדובר בילד, כדאי תמיד להיוועץ ברופא לפני נטילת תרופה נגד כאבים.
- את התרופות שכבר אנחנו קונים צריכים לקחת לפי הוראות היצרן במינון הנכון, במרווחים הנכונים. תרופות כנגד כאב בכלל נוטלים אחרי אוכל ולא על בטן ריקה וכדאי להיעזר בייעוץ רוקחי בבית המרקחת כדי לדעת שלא ייגרם איזה שהוא נזק.
ד"ר ורד סימוביץ עתודאית בעבר, מומחית ברפואת המשפחה משנת 2002, יו"רית של החוג לטיפול בכאב של איגוד רופאי המשפחה בשבע שנים אחרונות. מומחית במנהל רפואי משנת 2017 ומנהלת בכירה במטה מכבי.