היפנוזה: הדעות הקדומות והעובדות

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר ישי
השאירו פרטים או חייגו
077-2316768

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת משפחה

    לפי חוק שנחקק בארץ בשנת 1984, רק רופאים, רופאי שיניים ופסיכולוגים בעלי רישיון לעסוק בהיפנוזה רשאים להפנט. היפנוזה משמשת ככלי לטיפול במצבים רפואיים שונים, אך עדיין ישנם לא מעט מיתוסים בנושא. אז מה נכון? ומהן הדעות הקדומות

    מהם מצבים היפנוטיים?

    קיימת קשת רחבה של מצבים היפנוטיים, החל מדרגה קלה, למשל כשאנחנו שקועים בקריאת ספר או בצפייה בסרט טוב, עד למצב היפנוטי עמוק.

    כדי להביא לשינוי הרצוי במהלך טיפול היפנוזה בדרך כלל אין צורך להיכנס למצב היפנוטי עמוק. כ- 85% מהמטופלים יצליחו להיכנס למצב היפנוטי קל עד בינוני (הנקרא גם טראנס) ומאפשר עבודה טיפולית טובה. כ-10% יוכלו להיכנס בקלות למצב היפנוטי עמוק וכ- 5% אוכלוסייה יתקשו מאוד.

    ישנם מיתוסים רבים בכל הנוגע להיפנוזה, ביניהם הנחות שהיפנוזה היא סוג של טיפול פסיכולוגי שניתן "להיתקע" בו או שהמהפנט עוסק בשחזור גלגולים. במאמר זה נפריך את הדעות הקדומות ונסביר מהי בעצם היפנוזה.

    חשוב לציין כי היפנוזה אינה טיפול בפני עצמה. ניתן להיעזר בה במצבים רפואיים גופניים ונפשיים, ומטרתה לנצל את המשאבים הנמצאים בתת מודע בכדי לחולל שיפור גופני ונפשי.

    היפנוזה מוגדרת כ"פעולה או תהליך המיועדים או עשויים לגרום באמצעות סוגסטיות לשינויים במצב תודעתו ובמודעותו של אדם אחר, וגם לשינויים בגופו, בתחושותיו, ברגשותיו, בחשיבתו, בזיכרונו ובהתנהגותו".

    באילו מצבים ניתן לפנות לטיפול בהיפנוזה?
    בעזרת היפנוזה ניתן לגרום לשינויים בגוף ובתחושות, לכן ניתן לטפל במכלול של מצבים רפואיים החל מיתר לחץ דם וכלה בכל המחלות הכרוניות הנובעות ממתח נפשי ו/או שינוי הרגלים.
    מטופלים פונים לטיפול בהיפנוזה בדרך כלל במצבים של כאבים, חרדות, נדודי שינה, הכנה לניתוח, אסטמה, יתר לחץ דם, מחלות עור, תסמונת המעי הרגיז או שלפוחית רגישה, הרטבה לילית, הרזיה, גמילה מעישון ועוד.

    האם כל אחד יכול להפנט?
    עקרונית כל אדם יכול להפנט, אך השימוש בהיפנוזה על ידי מהפנט לא מקצועי עלול להזיק.

    בעקבות מקרה שאירע בשנות ה-70, כשנערה הופנטה בעת מופע היפנוזה בידורית ונשארה במצב היפנוטי עד שרופא מומחה בתחום ההיפנוזה הצליח להחזיר אותה למצבה הרגיל, התעורר הצורך להסדיר את השימוש בהיפנוזה כדי להגן על הציבור. לכן, ע"פ חוק, מורשה להיפנוזה חייב להיות רופא, רופא שיניים או פסיכולוג שלמד ועמד בבחינות משרד הבריאות.


    האם יש סכנות בטיפול בהיפנוזה?
    היפנוזה הינה כלי טיפולי רב עוצמה ובטוח, בתנאי שהמהפנט הינו איש מקצוע מורשה ומנוסה.

    הסכנה האפשרית היחידה קיימת במידה והשימוש בהיפנוזה נעשה במצב שאינו מתאים. למשל טיפול בכאבי ראש על ידי היפנוזה, כשהמקור לכאבי ראש הוא גידול במוח.

    שימוש בהיפנוזה אסור בהחלט במקרה של תחלואה נפשית כגון פסיכוזה, דיכאון, הפרעות אישיות קשות או שימוש בסמים.

    כדי למנוע מקרים כאלה, החוק קבע שהמהפנט צריך להיות בעל הכשרה רפואית ו/או פסיכולוגית ולהיות בקיא בתחום שהוא רוצה לטפל בהיפנוזה.

    המהפנט אינו שולט במהופנט
    מהלך ההיפנוזה המהפנט אינו שולט במהופנט. תפקידו של המהפנט הוא ללמד את המהופנט איך לשלוט על התהליך ההיפנוטי בעזרת מוחו, ולכן לא יבצע מעשים בניגוד לעמדות הפנימיות, לנורמות החברתיות שלו ולרצונו.

    אדם מהופנט לא ישן
    נהפוך הוא. מצבים היפנוטיים יכולים להתרחש כשהעיניים פקוחות. האדם המהופנט מודע לגירויים חיצוניים, אך לא מגיב אליהם כפי שהוא מגיב במצב של ערנות. חשוב להבין כי לא מדובר במצב של חוסר הכרה.

    לא נתקעים במצב הפנוטי
    כשהמהפנט איש מקצוע , הוא יודע להחזיר את המהופנט למצב הערנות.


    מהי סוגסטיה?
    סוגסטיה, או בעברית "השאה" הינה קבלה בלתי מבוקרת של רעיון.

    במצב היפנוטי לא ישנים וגם לא ערים. אפשר להגדיר את המצב ההיפנוטי כמצב אחר של תודעה, המאפשר גישה לתת מודע, תוך עקיפת תהליכי בקרה אינטלקטואלית.

    הסוגסטיות מועברות על ידי המהפנט, ובמקרה של היפנוזה עצמית, על ידי האדם שרוצה להפנט את עצמו.

    תהליך היפנוטי מתרחש באופן טבעי בחיי יומיום: למשל בעת קריאה ספר או צפייה בסרט מרתק. לעתים קרובות, הכניסה למצב היפנוטי נעשית על ידי הרפיה. מצבי הרפיה קיימים בחיי יומיום, למשל בזמן מדיטציה, יוגה ועוד.

    מה ההבדל בין היפנוזה רפואית להיפנוזה בידורית?
    כאמור, כל אדם יכול להפנט. אולם קיימים הבדלים מהותיים בין שני סוגי ההיפנוזה: בהיפנוזה הבידורית, המהפנט מכיר את הטכניקות ההיפנוטיות אך הוא לא בעל הכשרה רפואית ומטרתו היא להרשים את הקהל ולהצחיק.

    ההיפנוזה הבידורית הוציאה שם רע להיפנוזה הרפואית והשפיעה רבות על דעתם של בני האדם. בארץ אסורים מופעי היפנוזה.

    צריך להיזהר גם מהיפנוזה "מוסוות"- למשל טיפול בדמיון מודרך, סדנאות למודעות עצמית וכד', על ידי מטפלים לא מורשים להפנוט. במקרים אלה יכולים להופיע מצבים היפנוטיים לא מבוקרים, ולעתים קיים סיכון לסיבוכים כגון הופעת מצב פסיכוטי. לכן יש לפנות למהפנט מורשה.


    ד"ר מיכל ישי
    רפואת המשפחה
    ד"ר מיכל ישי מאמינה שגישה הוליסטית, יחד עם הקפדה על כללי רפואה מונעת ותקשורת טובה עם המטופלים, הינה הבסיס לרפואה איכותית. ד"ר ישי הינה מומחית לרפואת משפחה, משמשת כרופאת משפחה בשירותי בריאות כללית מזה 25...

    להתייעצות עם ד"ר ישי
    השאירו פרטים או חייגו
    077-2316768

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות