מעל 10% מהאוכלוסייה סובלים ממיגרנה, הנחשבת למחלה לא פשוטה שגורמת לפגיעה תפקודית משמעותית אצל החולים בה. אם עד כה, סבלו החולים במחלה לא רק מהכאב העז, אלא גם מחוסר אונים בכל הקשור לעצירת התקפים ומניעתם, השנים 2020-2022 מסתמנות כשנות המהפך עם כמה פתרונות טיפוליים חדשים, לרבות תרופות ביולוגיות חדשות ומאוד יעילות.
במאמר זה נדון על:
- מהי מיגרנה והשוני מכאב ראש רגיל
- סוגי המיגרנות הקיימים
- אורך זמן התקף של מיגרנה
- גורמים להופעת המחלה
- טיפול ממוקד בכאב הראש
- תרופות חדשות למניעת מיגרנות
- טיפים טבעיים לשמירה מהתקפי מיגרנה.
- שימוש במכשירים חשמליים כגון Nerivio
צפו בד"ר אמנון מוסק מתראיין על כך בתכנית בקו הבריאות
מהי מיגרנה ובמה היא שונה מכאב ראש רגיל?
כאב מיגרנה הוא אחד הכאבים הקשים מהם יכולים לסבול בני אדם.
המדובר בכאב ראש קשה, חזק, משבית, המלווה גם בבחילות והקאות, יוצר רגישות גבוהה מאוד לאור, קולות ורעש ועל כן מוביל את האדם הסובל מההתקף להסתגר ולהתבודד ללא יכולת לתפקד.
התקף מיגרנה כזה נמשך בממוצע 4 שעות.
המיגרנה תוקפת כ-10% מהאוכלוסייה, מה שהופך אותה למחלה השכיחה ביותר באוכלוסייה וכן למחלה מספר 2 בעולם כגורמת לפגיעה תפקודית בבני אדם.
סוגי המיגרנות הקיימים
מיגרנה ככלל זו הפרעה נוירולוגית, המתבטאת בכאבי ראש חזקים ותסמינים נלווים מכמה סוגים. קיימים מספר סוגים של מיגרנות, למשל:
- מיגרנה ללא אאורה – זוהי המיגרנה הרגילה, הסוג הנפוץ ביותר. סוג זה מאופיין בכאבי ראש בסגנון פעימות. הכאבים נוטים להופיע בצד אחד של הראש. סימפטומים נלווים כוללים בחילות, רגישות לאור, רגישות לרעש, סחרחורות.
- מיגרנה עם אאורה – תסמינים נוירולוגיים מקדימים כוללים הבזקי אור מסוורים, נקודות עיוורות שמופיעות בשדה הראייה, לעיתים תחושת עקצוץ באזור הפנים או באזורים אחרים כמו הידיים. האאורה בדרך כלל תופיע לפני הופעת כאב הראש, אך לעיתים גם באותו הזמן.
- סוגים נדירים של מיגרנות – מיגרנה המיפלגית (גורמת לחולשה זמנית בצד אחד של הגוף). מיגרנה וסטיבולרית, המשפיעה על שיווי המשקל, וכן מיגרנה כרונית, כלומר כזאת שמשפיעה על המטופלים לעיתים קרובות, ימים רבים בכל חודש.
האם המיגרנה אורכת 4 שעות ובזה זה מסתיים?
4 שעות הוא אורך ההתקף הממוצע, אך התקף מיגרנה יכול להימשך גם 3 ימים.
התדירות הממוצעת להופעת המיגרנה אצל הסובלים מהמחלה, היא אחת לחודש אך יש הרבה אנשים הסובלים מהתקף כל שבוע ואף יותר מפעם בשבוע, מה שגורם לפגיעה תפקודית קשה מאוד לאורך זמן.
האם ידוע מה גורם להתקף אצל אנשים שונים?
כיום ישנו ידע לגבי חלק מהגורמים להתקף מיגרנה ובכלל זה שינויים הורמונליים אצל נשים, חוסר שינה, עודף שינה, הימנעות מאוכל, מתח ועוד.
ישנה תפיסה ועל פיה גם מאכלים שונים כמו יין אדום, שוקולד וגבינה יכולים לעורר את ההתקף, אם כי ההערכה הנוכחית היא שאין קשר בין מאכלים אלה למיגרנה והסובלים מהמחלה יכולים לאכול באופן חופשי ללא קשר למחלה. בסך הכל, לא ברורים לנו כל הגורמים למיגרנה וידוע שישנו גם מרכיב גנטי למחלה.
מהו הטיפול בהתקף מיגרנה?
טיפול במיגרנה מתחיל בטיפול בהתקף עצמו, כלומר עצירת ההתקף והוצאת החולה מהתקף הסבל הנוכחי.
מעבר לכך, ישנם גם טיפולים מונעים שיודעים למנוע את ההתפתחות של התקפים עתידיים.
עד כה, היו ברשותנו אך ורק תרופות ממשפחת הטריפטנים לטיפול בהתקפי מיגרנה.
היום ישנם כבר כמה טיפולים חדשים והראשון שבהם הוא מכשיר חשמלי הנקרא נריוויו (Nerivio), המיועד לעצור התקפי מיגרנה בזמן אמת.
בזמן התקף מיגרנה, יש לקשור את המכשיר על הזרוע באמצעות רצועה ייעודית.
המכשיר שולח גירוי חשמלי שאמור לעבור למוח ולהפעיל תהליך נוירולוגי של דיכוי ההתקף המיגרנוטי.
מהן התרופות החדשות למניעת התקפי מיגרנה?
תרופות חדשות למניעת התקפי מיגרנה נכנסו לשימוש בשנת 2020 והובילו למהפך טוטאלי בטיפול במיגרנה.
המדובר בתרופות ביולוגיות הניתנות בהזרקה עצמית (המטופל מזריק לעצמו) ומיועדות לאנשים שהטיפולים הקודמים לא הובילו אצלם לשיפור.
תרופות אלה מבוססות על נוגדנים שבולמים את פעולתו של מרכיב חלבוני הנקרא CGRP, שהוא אחד המתווכים הגדולים בתוך ההתקף המיגרנוטי.
על בסיס אותה מתודולוגיית טיפול כנגד ה-CGRP מפותחות כעת תרופות חדשות לא רק למניעת התקפים עתידיים, אלא גם לטיפול ועצירה של התקפי מיגרנה בזמן אמת.
השנים 2020-2022 הן כבר עכשיו ועוד צפויות להיות, שנים של מהפכה טוטאלית בכל הקשור ליכולת הטיפול שלנו בהתקפי מיגרנה ובמיגרנה בכלל.
הודיה: "הייתי בכאבים של המיגרנה כל היום וכל הלילה….
כשהציעו לי להשתמש במכשיר הנריביו הלחץ והעוצמה של הכאב פחתו משמעותית".
טיפים טבעיים איך לטפל ולהעביר מיגרנה
ישנן מספר שיטות טבעיות של טיפול במיגרנה, שיכולות לסייע בהקלה בתסמינים וכן למנוע חלק מההתקפים. כמה טיפים נבחרים:
- הירגעות ומיתון סטרס – מדיטציה, יוגה או נשימות מרגיעות יכולים להועיל. לחץ נפשי ידוע כגורם להתקפי מיגרנה. הפחתת סטרס עשויה לסייע במניעת התקפים או בהקלה על התסמינים.
- שינה טובה – שינה בשעות קבועות עוזרת לטפל ולהעביר מיגרנה. מומלץ ללכת לישון בשעות קבועות ולא מאוחר. עדיף להימנע ממסכים לפני השינה, לארגן סביבת שינה רגועה וחשוכה (ללא תאורה רבה).
- תזונה – רצוי להימנע ממזונות שידועים כמעוררי מיגרנה. כך למשל אלכוהול, קפאין. עדיף להפחית במזון מעובד, לצרוך מאכלים עשירים במגנזיום. חלק מהסובלים ממיגרנות גם מגיבים טוב אומגה 3 בשל השפעה על מערכת העצבים.
שימוש ביומן מיגרנות יכול לסייע בזיהוי הגורמים המעוררים אצלכם התקפים.
רשמו את המזון שאכלתם, פעילויות שביצעתם, תנאי סביבה בימים שקדמו להתקף.
כך תוכלו לזהות דפוסים שמעוררים מיגרנות, לעומת שיטות שעובדות בשבילכם למניעת מיגרנות או החלשת התסמינים.
שימוש במכשירים חשמליים כגון Nerivio – יתרונות וחסרונות
ישנם מכשירים חשמליים כדוגמת Nerivio המאפשרים לטפל במיגרנה. זהו טיפול חופשי מתרופות, בעל יתרונות מגוונים. לדוגמא, היתרון העיקרי הוא היעדר תופעות לוואי משמעותיות.
בנוסף, המכשירים הללו מאפשרים טיפול בסביבה ביתית ונוחה. החיסרון המרכזי – יעילותם לא הוכחה באופן חד משמעי עד כה.
יש לציין כי השימוש במכשירים עשוי להצריך סבלנות, בטרם חשים השפעה ניכרת.
נסכם את היתרונות מול החסרונות:
מכשירים חשמליים לטיפול במיגרנות – יתרונות | מכשירים חשמליים לטיפול במיגרנות – חסרונות |
הטיפול ללא שימוש בתרופות | לא יעיל באותה מידה עבור כל המטופלים |
קל לשימוש, נייד ונוח | עלות גבוהה יחסית |
ללא תופעות לוואי | יש צורך להתמיד בשימוש |
יעילות מוכחת בחלק מהמחקרים קליניים | לא כל המחקרים מראים על יעילות מובהקת |
שאלות נפוצות
כיצד מבדילים בין כאבי ראש למיגרנה?
ההבדל בין כאבי ראש לבין מיגרנות טמון בעוצמת הכאב ובתסמינים הנלווים. מיגרנה מתאפיינת בכאב ראש חזק, לרוב פועם, שנמשך בין מספר שעות למספר ימים. הכאב בדרך כלל מופיע בצד אחד של הראש ומלווה בתסמיני בחילה, הקאות, רגישות לאור ולרעש. כאבי ראש רגילים נוטים להיות פחות חזקים, פחות נקודתיים, בדרך כלל אינם מלווים בתסמינים נוספים. בנוסף, מיגרנה עשויה להופיע לאחר תופעת אאורה – תופעות נוירולוגיות של הבזקי אור וסנוור.
כיצד משפיעה התזונה על שכיחות התקפי המיגרנה ועל חומרתם?
תזונה משחקת תפקיד מרכזי במיגרנה. מזונות מסוימים ידועים כ"טריגרים" לקראת התקפי מיגרנה (אצל מטופלים מסוימים). למשל אלכוהול (יין אדום), גבינות קשות מסוימות, מזונות מעובדים עם חומרים משמרים, קפאין. מצד שני, תזונה עשירה בנוגדי חמצון, מגנזיום ואומגה 3 עשויה לסייע בהפחתת תדירות ההתקפים והקלה בתסמינים.
מהן ההמלצות להתמודדות עם מיגרנה במהלך היריון או הנקה?
רבות מהתרופות הרגילות לטיפול במיגרנה אינן מומלצות בתקופות של היריון והנקה. לכן, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי אפשרויות הטיפול המתאימות. ככלל, רצוי להקפיד על שיטות כמו הרפיה ורגיעה, מנוחה בחדר חשוך ושקט, ושימוש בקומפרסים. חשוב לשים לב לתזונה, להפחית קפאין, לישון טוב בלילה. הרופא עשוי לאשר שימוש בתרופות קלות, במינון שמתאים גם לתקופת ההיריון. חשוב: בכל מקרה, יש להימנע מנטילת תרופות ללא ייעוץ רפואי.
ד"ר מוסק יליד 1956, נשוי ואב לשניים. ד"ר מוסק מכהן כסגן מנהל המחלקה לנוירולוגיה ומנהל את המרפאה לטיפול בכאב ראש ופנים בבית החולים איכלוב תל-אביב. ד"ר מוסק ייסד וניהל בית ספר לרופאים לטיפול ברפואה סינית. למד...