ניתוחים של כירורגיית בית החזה והריאות נועדו לפתור מקרים של טראומה , גידולים וצורך בהשתלות והם מתבצעים על פי מספר גישות, החל מניתוחים פתוחים בהם מבוצעת פתיחה של בית החזה ופיסוק צלעות וניתוחים אנדוסקופים ורובוטיים המאפשרים לחסוך בכאב לחולה ולזרז את תהליך ההחלמה
צפו בד"ר סאוטה מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי
תחום הכירורגיה של בית החזה עבר קפיצת מדרגה משמעותית בשנים האחרונות, וכיום אפשר לבצע מגוון רחב של טיפולים, לרבות השתלות וטיפולי טראומה ללא פיסוק של צלעות בית החזה.
באילו מצבים נדרש ניתוח בית חזה?
ניתוחי בית החזה נדרשים כבר החל בגיל הרך אצל תינוקות. במקרים אלה, מבוצעים ניתוחי בית החזה בעיקר להסרה ותיקון של מומים מולדים, והם יכולים להתבצע החל מיום לאחר הלידה ועד כמה חודשים לאחריה, בהתאם לחומרת המצב.
אצל ילדים מבוצעים ניתוחים אלה גם בתחום האונקולוגי לצורך הסרת גידולים וגרורות ממאירות.
אצל מבוגרים, מבוצעים ניתוחי בית החזה בשלושה תחומים מרכזיים:
- מקרי טראומה ופציעה
- אונקולוגיה והסרת גידולים
- השתלות איברים
מהן הגישות האפשריות לניתוח בית החזה?
כירורגיית חזה היא פרקטיקה עתיקה, שהחלה כבר בשנת 1904 עם פתיחות גדולות מאוד של בית החזה, בצד, עם כריתה של הצלעות, ובעיקר לצורך טיפול במחלת השחפת. לאורך השנים, הפכו הניתוחים לממוקדים יותר עם פתיחות קטנות יותר, ועם חומרי הרדמה אפקטיביים יותר.
טכניקות שפותחו לאורך השנים, אפשרו גם הפחתה של נפח האיבר בו יש לטפל, מה שאפשר פתיחה ממוקדת למשל סביב הריאה הספציפית שבה נדרש הטיפול, ובאמצעות חתך יותר קטן.
בשנות ה-90 המוקדמות החל היישום של ניתוחים אנדוסקופים, הנקראים גם ניתוחי וידאו. ניתוחים אלה מאפשרים חדירה אל אזור הניתוח באמצעות מספר קטן של חורים זעירים, דרכם מוחדרים אמצעי הניתוח בליווי אמצעי וידאו המאפשרים לרופא לראות את האיברים הפנימיים ואת הפעולה הכירורגית שהוא מבצע, מבחוץ.
יחד עם זאת, מאחר ובניתוחים אלה נדרש בדרך כלל הליך של הוצאה או הכנסה של איבר, כמו למשל ריאה שגודלה המינימלי יכול להיות כגודלו של תפוז, הרופא נדרש בדרך כלל, לבצע חתך נוסף במהלך הניתוח, ללא צורך בפיסוק של הצלעות.
כיצד מתבצע ניתוח רובוטי?
ניתוח רובוטי הוא למעשה ניתוח אנדוסקופי לכל דבר ועניין, אך בנוסף לכך מתאפיין ניתוח זה בשימוש בכלי ניתוח שבקצותיהם מורכבים אמצעים דמויי ידיים אנושיות.
אמצעים אלה מאפשרים לרופא לבצע את הפעולות הידניות מחוץ לגופו של המנותח, אך הפעולות עצמן תבוצענה בהעתק מושלם בתוך הגוף, וזאת באמצעות הזרועות הרובוטיות.
בניתוח רובוטי נהנה הרופא מהדמיה באיכות גבוהה, המאפשרת לו לראות את פעולותיו בתוך גופו של המטופל, באמצעות קונסולת תלת ממד מתקדמת. מבחינה פרקטית, ניתוח זה מאפשר רמה גבוהה יותר של דיוק בביצוע חתכים ופעולות כירורגיות אחרות.
מהם היתרונות המרכזיים של ניתוחים אנדוסקופים ורובוטיים?
יתרונות הניתוחים המתקדמים באים לידי ביטוי בעיקר בחוויית הניתוח שחווה המטופל, הן מבחינת כאב והן מבחינת תהליך ההחלמה.
עיקר הכאב בניתוחים פתוחים נובע מכך שהחתך המבוצע בבית החזה, לוחץ לאחר מכן על העצב שעובר בין הצלעות. טכניקות הניתוח החדשות מייתרות את הצורך בחתך זה ובכך מונעות את הכאב שמאפיין את תהליך ההחלמה לאחר מכן.
גם בתחום ההרדמה חלה התקדמות משמעותית, באופן כזה שמאפשר הרדמה נקודתית של קבוצות עצבים ספציפיות, שמייתרות הליכים אפידורליים ומאפשרות הרדמה ממוקדת בצורה פחות פולשנית, ויותר אפקטיבית.
חשוב לציין כי עדיין רק קבוצה קטנה יחסית של חולים יכולה ליהנות מהניתוחים הזעיר פולשניים, כשהסיבה לכך היא טכנית בלבד. חולים עם גידולים במרכז הריאה או גידולים יותר גדולים מ-5-6 ס"מ לא יכולים לעבור ניתוח וידאו או רובוטי.
כמו כן, אם המחלה מערבת את דופן בית החזה, הסרעפת או קרום הלב, או שהריאה דבוקה לדופן בית החזה בצורה חזקה, הניתוח הקונבנציונלי עם פתיחת בית חזה ופיסוק צלעות הוא הדרך היחידה לטיפול.
ד"ר מילטון סאוטה הינו מומחה לכירורגיה של בית החזה, כירורג אחראי על התוכנית להשתלות ריאה במרכז הרפואי שיבא. ד"ר סאוטה הינו מרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, פרסם למעלה מ- 70 מאמרים בספרות הרפואית הבינלאומית...
להתייעצות עם ד"ר סאוטה
השאירו פרטים או חייגו
077-729-6686