בכל שנה מאובחנים בישראל כ-2,200 חולים בסרטן הריאות. קרוב ל-800 חולים מתוכם, יעברו ניתוח לכריתת אונת ריאה במטרה למנוע את התפשטות הגידול בגוף, כשזה עוד אפשרי. שיטה זעיר פולשנית חדשה לביצוע הניתוח באמצעות וידאו, מאפשרת תוצאות מדויקות ואפקטיביות יותר והחלמה קצרה וקלה יותר לחולה
צפו בד"ר סאוטה מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי
מתי נדרש ניתוח כריתת אונת ריאה?
ניתוח כריתת אונת ריאה הוא ניתוח המבוצע בעקבות אבחון מחלת ריאה, בדרך כלל עם ממצא לגידול ממאיר או שפיר. בניגוד לתפיסה הרווחת, ניתוח כריתת אונת ריאה אינו מחייב כריתה של ריאה שלמה, שכן הריאות מורכבות מ 2-3 אונות, כל אחת.
כריתת האונה מיועדת למנוע את התפשטות הגידול לאברי גוף נוספים. במרבית המקרים, מתבצע הניתוח לחולי סרטן הריאות, אך ישנם גם ניתוחי כריתה המבוצעים בחולי מחלות ריאה אחרות כדוגמת נפחת, וכחלק מהליך טיפולי רחב יותר.
למי מתאים הניתוח?
כריתת ריאה אינה ניתנת לביצוע בכל סוגי הסרטן. בעוד שכ-90% מגידולי הריאה הם גידולים נתיחים בשלבים ראשונים של המחלה מסוג קרצינומת תאים שאינם קטנים (Non-small Cell Lung Carcinoma), בחלק קטן של המקרים מדובר בקרצינומת של תאים קטנים (Small Cell Lung Carcinoma), ובמקרים אלה ניתוח כריתת הריאה הוא אינו רלוונטי.
למדריך המלא על “טיפול בסרטן ריאה” הכולל שאלות ותשובות על סוגי הסרטן והגורמים
בנוסף לכך, ניתוח כריתת אונת ריאה יבוצע אך ורק כאשר הסרת הגידול תמנע את המשך התפשטות הגידול בגוף. בפועל, מדובר על כ-30% מחולי סרטן הריאות, המאובחנים בשלב מוקדם, קרי שלב 1 או 2 של המחלה, ועבורם יכולה כריתת הריאה להוות מהלך טיפולי משמעותי. בשלבים מתקדמים של המחלה, קרי שלב 3-4, הטיפול במחלה יתמקד במתן טיפול כימותרפי, הקרנות ומתן תרופות ייעודיות, אך כריתת האונה לצורך הסרת הגידול היא כבר אינה רלוונטית למרבית החולים, מאחר והגידול כבר התפשט בגוף החולה.
גיבוש מהלך הטיפול וקבלת ההחלטה על כריתת אונת הריאות, מבוצעת על ידי הצוות המקצועי, על בסיס בדיקות הדמיה מתקדמות ובדיקות פולשניות ובהתאם למאפייני המחלה של החולה הספציפי, ובכלל זה סוג הגידול, גודלו, היקף התפשטותו בגוף וכדומה.
מהם סוגי ניתוחי הכריתה להסרת גידולי ריאה?
בניגוד לתפיסה הרווחת, הריאות אינן מורכבות מ-2 אונות, ימנית ושמאלית בלבד, אלא מ-5 אונות נפרדות: 3 אונות בריאה הימנית ו-2 אונות בריאה השמאלית. ככלל, ישנם 3 מהלכי כריתה אפשריים, כשהמהלך הנבחר ייקבע על פי מאפייני המחלה בחולה הספציפי, ומיקום וגודל הגידול בתוך הריאה:
- כריתת יתד, או בשמה המקצועי Wedge Resection – ניתוח נדיר לכריתה של מקטע קטן מאוד של הריאה במקרה של תפקוד ריאה לא תקין
- כריתת אונת ריאה אחת (Lobectomy), או כריתת 2 אונות של הריאה הימנית (Lobectomy-bi) – הליך המשקף למעשה כריתה חלקית בלבד של הריאה
- כריתת ריאה שלמה על כלל אונותיה (pneumonectomy)
כיצד מבוצע ניתוח כריתת אונת ריאה בשיטה הזעיר פולשנית?
במקרים מורכבים, יבוצע ניתוח הכריתה בשיטה הפתוחה, הכרוכה בביצוע חתך גדול באזור בית החזה ופישוק צלעות החזה. יחד עם זאת, ישנם מקרים רבים בהם ניתן ליישם את השיטה הזעיר פולשנית, שיטה המבוססת על ביצוע מספר קטן של חתכים זעירים בצד הגוף, ללא פישוק הצלעות וחתך נוסף בין 6 עד 8 סמ' לצורך הוצאה האונה. דרך החתכים מוחדרים אמצעי הניתוח המתקדמים לביצוע הכריתה מבחוץ, ובכלל זה מצלמת וידאו זעירה וכלי עבודה זעירים לביצוע הכריתה.
בתהליך כריתת האונה, מבצע המנתח גם כריתה של בלוטות לימפה לצורך אבחון התפשטות אפשרית של הגידול. כמו כן, עשוי המנתח לבצע גם ביופסיה שתספק אינדיקציה אפקטיבית להסרה מלאה של הגידול, ללא שאריות.
מהם היתרונות הבולטים של השיטה הזעיר פולשנית?
היתרון הבולט ביותר של השיטה הזעיר פולשנית באה לידי ביטוי בהפחתת ההתערבות הכירורגית מביצוע חתך גדול ופישוק הצלעות. שיטה זו מאפשרת פגיעה מינימלית ברקמות הגוף, ולכן מקצרת מאוד את תהליך ההחלמה, מפחיתה דרמטית את הכאבים אחרי הניתוח ומותירה צלקות זעירות.
השיטה הזעיר פולשנית מתאימה לחולים בכל הגילאים.
מהם הסיכונים בניתוח כריתת אונת ריאה?
ניתוח כריתת אונת ריאה הוא ניתוח מורכב, המחייב רמה מקצועית גבוהה מאוד של המנתח, ושליטה מלאה שלו בשיטה הזעיר פולשנית. בעקבות הניתוח עלולים להיווצר סיבוכים בקרב 5%-25% מהחולים. בין הסיבוכים הבולטים: דליפת אוויר, קושי בנשימה עצמונית, תסחיף ריאתי, הפרעות קצב לב, דלקת ריאות, דימום וזיהום.
על אף השפעתה החיובית של השיטה הזעיר פולשנית על היווצרות סיבוכים אפשריים, ישנה חשיבות רבה לתכנון נכון של הניתוח וביצוע מקצועי בשיתוף של הכירורג המבצע והרופא המרדים. ככלל, שיעור התמותה בכלל ניתוחי הריאה עומד על רמה שולית של פחות מ-1%.
ד"ר מילטון סאוטה הינו מומחה לכירורגיה של בית החזה, כירורג אחראי על התוכנית להשתלות ריאה במרכז הרפואי שיבא. ד"ר סאוטה הינו מרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, פרסם למעלה מ- 70 מאמרים בספרות הרפואית הבינלאומית...
להתייעצות עם ד"ר סאוטה
השאירו פרטים או חייגו
077-729-6686