טיפול מהפכני בלייזר מאפשר לטפל בדליפת שתן במאמץ ללא ניתוח. בעיה נפוצה זו בקרב נשים ובעיות נוספות של יובש נרתיקי בגיל המעבר, ושיקום הנרתיק לאחר לידה גם הם יכולים להיות מטופלים בהצלחה על ידי המכשיר. הטיפול בנרתיק אינו מצריך הרדמה, ונעשה במרפאה. לטיפול זה פוטנציאל גדול להוות תחליף לטיפול הורמונלי לנרתיק | מדריך
צפו בפרופ' אלקלעי מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי
דליפת שתן במאמץ (Stress Urinary Incontinence) הינה תופעה נפוצה מאוד בקרב נשים מעל גיל 40 ובעיקר בגיל המעבר. מצב זה מתרחש בעת הפעלה של לחץ תוך-בטני, ושכיח במצבים כמו שיעול, עיטוש, צחוק והרמת משא . דליפת שתן במאמץ שכיחה מאוד בנשים בהריון אך חולפת בדרך כלל מאליה, מספר חודשים לאחר הלידה.
לקראת גיל המעבר כ-45 אחוזים מהנשים סובלות מיובש בנרתיק, נהוג לטפל בתופעה זו על ידי משחות שונות שחלקן מכילות אסטרוגן וחלקן מכילות חומצה היאלורונית. מטרתן של המשחות היא לרכך את האזור הפגוע – ולסייע לתחושה נעימה ונוחה יותר.
מהו הטיפול בלייזר שיכול לטפל בדליפת שתן מאמץ , יובש בנרתיק ושיקום הנרתיק לאחר לידה ?
ההשפעה של הלייזר על הרקמה היא עידוד ויצירת רקמת חיבור חדשה באמצעות יצירת סיבי קולגן חדשים, עידוד יצירת כלי דם חדשים והשפעה דרך מתווכי דלקת תאיים.
בשנים האחרונות הוחל בשימוש בלייזר פחמן דו חמצני בצורה מתוחכמת יותר, הגורמת לשינויים נקודתיים ברקמה ומשאירה אזורי רקמה סמוכים ללא קרינת לייזר (Ablative Fractional Photothermolysis).
טכנולוגיה זו מאפשרת השפעה מיטבית של הלייזר על עידוד גדילת רקמה תוך ריפוי מהיר של הרקמה שעברה אידוי מחשיפת קרן הלייזר.
כיצד הטיפול בלייזר משפיע על הנרתיק ?
לייזר הפחמן דו חמצני בשיטת ה- Ablative Fractional Photothermolysis עבר הסבה לשימוש נרתיקי באמצעות מתמר המזכיר אולטרסאונד וגינלי.
העברת קרינת הלייזר לנרתיק גורמת השפעה שטחית של הלייזר על הרקמה הנרתיקית (חדירה של פחות ממחצית המילימטר), ובכך נגרמת התחדשות הרקמה, כיווץ שלה וחיזוקה.
התהליך הביולוגי קורה במשך מספר שבועות, ובדרך כלל נזקקים לשלושה טיפולים על מנת לקבל את האפקט הקליני הרצוי.
ניתן לטפל היום במספר בעיות קליניות בצורה זו כגון: דליפת שתן במאמץ, תסמיני גיל המעבר בנרתיק וצניחות קלות של הנרתיק.
פרופ' מני אלקלעי : "הלייזר מאפשר לטפל בדליפת שתן במאמץ ובכך למנוע מבוכה בפני נשים רבות הסובלות מכך וזאת ללא צורך בניתוח וגם לטפל בצניחות קלות של הנרתיק ותסמיני גיל המעבר בנרתיק".
"התהליך הביולוגי קורה במשך מספר שבועות, ובדרך כלל נזקקים לשלושה טיפולים על מנת לקבל את האפקט הקליני הרצוי".
"לרוב, המטופלות מתחילות לחוש בשינוי כבר לאחר הטיפול השני".
לייזר נרתיקי לטיפול בדליפת שתן : איך נעשה הטיפול?
הטיפול בלייזר נרתיקי מתאים בעיקר לדליפת שתן במאמץ (דליפת שתן בהתעטשות, שיעול או צחוק).
היעילות הטיפולית מושגת לאחר 2-3 טיפולים בהפרש של חודש ימים, כיוון שיש להמתין לשינויים הקורים ברקמת הנרתיק סביב השפכה.
מרב הדיווחים עד כה היו בנשים בגיל המעבר שסבלו מדליפת שתן במאמץ, וידוע שהיעילות של הטיפול נשמרת לתקופה של כשנה, ואחריה צריך לבצע טיפול נוסף.
קיים מחקר אחד שמצא יעילות טובה בטיפול בדליפת שתן במאמץ למשך 3 שנים, כאשר לאחר סדרת הטיפולים הראשונית, בוצע כל שנה טיפול חיזוק נוסף.
צניחת הנרתיק : מהי השפעת הטיפול?
טיפול בלייזר נרתיקי אינו יעיל במקרים של צניחה גדולה של הנרתיק, כאשר הרחם או שלפוחית השתן בולטים בצורה ניכרת מחוץ לפתח נרתיק.
במקרים קלים ובינוניים ישנם דיווחים שהטיפול בלייזר גורם לכווץ רקמת הנרתיק ובכך להקלה על תסמיני הצניחה.
כיצד ניתן לסייע לתופעות גיל המעבר?
תסמיני גיל המעבר בנרתיק מתבטאים ביובש נרתיקי, עקצוץ, דחיפות ותכיפות במתן שתן, דליפת שתן לא רצונית, דימום נרתיקי וכאבים במהלך קיום יחסי מין.
סימנים אלו שכיחים מאד בגיל המעבר, ומגיעים ל- 50% מקבוצת הנשים בגילאי 50-60.
טיפול הורמונלי מקומי באסטרוגן הוא טיפול הבחירה במקרים אלו, ויעילותו גבוהה כל עוד נמשך הטיפול.
בנשים בהם הטיפול ההורמונלי אסור (עקב מחלות ממאירות המגיבות לאסטרוגן) או בנשים החוששות מטיפול הורמונלי הטיפול בלייזר נרתיקי הוכח כיעיל מאד בסימפטומים הנ"ל.
פרופ' מני אלקלעי : "יעילות הטיפול בלייזר פחמן דו חמצני מגיע לשיעור של 80-90% שיפור בטווח של עד שנה. אין עדיין מחקרים ארוכי טווח על יעילות הטיפול בלייזר נרתיקי".
האם הטיפול כואב?
הטיפול יכול גרום לאי נעימות קלה בנרתיק, אך אינו כואב, ואינו מצריך הרדמה כלשהי.
יש צורך בסדרת טיפולים?
הטיפול בלייזר מחייב סדרת טיפולים על מנת להשיג את האפקט הרצוי על הרקמה.
בדרך כלל מקובל לטפל בשלושה טיפולים עוקבים בהפרש של חודש ימים, אך קיימים מקרים בהם יש צורך בטיפול נוסף, על מנת להשיג את האפקט הדרוש.
מתי מתחילים להרגיש את ההשפעה, ולמשך כמה זמן?
ההשפעה מושגת תוך מספר שבועות, ובד"כ מתחילים לחוש בשינוי לאחר הטיפול השני.
ההשפעה המיטיבה של הלייזר נמשכת לפחות שנה, ואחר כך מתחילה לדעוך ולפיכך לאחר תקופה זו יש צורך לחזור על הטיפול .
במחקר היחיד שבדק את יעילות הטיפול של לייזר נרתיקי למשך 3 שנים, בוצע טיפול בודד אחת לשנה לאחר סידרת הטיפולים הראשונית, ונמצאה יעילות טובה גם לאחר 3 שנים.
פרופ' אלקלעי הינו מוביל דרך בתחום האורוגינקולוגיה, רפואת רצפת האגן בישראל ובתחום התערבויות זעיר פולשניות בפרט. פרופ' אלקלעי היה בין מקימי החברה הישראלית לאורוגינקולוגיה, ומשמש כיועץ לתעשייה הפרמצאוטית והכירורגית בתחום. פרופ' אלקלעי הקים את היחידה...
להתייעצות עם פרופ' אלקלעי
השאירו פרטים או חייגו
077-231-4449