תסמיני גיל המעבר: איך נזהה וכיצד נטפל?

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר זלוצובר
השאירו פרטים או חייגו
077-996-5887

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > גינקולוגיה

    הזעת יתר, גלי חום , נדודי שינה ומצבי רוח מהווים תסמינים לתופעות גיל המעבר, הרוב המוחלט של נשים בגילאים 50 ומעלה סובלות מתופעות אלו. תסמיני גיל המעבר יכולים לגרום לנשים סבל פסיכולוגי, נפשי, חברתי ופיזי, ולכן ישנה חשיבות רבה בקבלת הטיפול המתאים. הטיפול בתסמינים אלה אפשרי באמצעות טיפול הורמונלי, או טיפול תרופתי לא הורמונלי שזוכה להעדפה ברורה מצד מרבית הנשים המטופלות

    צפו בד"ר זלוצובר מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי

    מהם הגילאים המוגדרים כגיל המעבר?

    גיל המעבר משתנה מעט בין גברים לנשים, ואצל נשים נע גיל זה סביב 50-52 בממוצע. כ-80% מן הנשים בגילאים אלה, סובלות מתסמיני גיל המעבר, תסמינים הכוללים גלי חום, נדודי שינה, כאבי פרקים שנובעים מירידת האסטרוגן ולא על רקע דלקתי, שינויי מצב רוח וכן הלאה.

    מהם הגורמים לתופעות גיל המעבר אצל נשים?

    תופעות גיל המעבר מיוחסות לרוב לירידה ברמות הורמונים ספציפיים, בעיקר אסטרוגן.

    יש כמה תופעות אופייניות כמו גלי חום ואלו נגרמות כתוצאה מירידה ביכולתו של הגוף להתמודד עם שינויי טמפרטורה.

    בהתאם לכך, אצל חלק מן הנשים תופעה זו תתאפיין יותר בגלי קור ולא בגלי חום, אך מדובר באותה התופעה, שנובעת מאותו גורם.

    פרט לנושא גלי החום, ישנן תופעות נוספות כגון רגזנות, נדודי שינה, כאבי פרקים ושינויים מגוונים שהם אינם ספציפיים דווקא לתחילת גיל המעבר בלבד.

    התופעות עלולות להופיע בגיל מוקדם במקרה והאישה עברה ניתוח כריתת שחלות.

    כיצד משפיע גיל המעבר על התפקוד המיני של האישה?

    התקופה של תחילת גיל המעבר מתאפיינת בירידה ברמת האסטרוגן בגוף האישה, ולצד זאת ירידה מתונה יותר ברמת הטסטוסטרון, שהוא הורמון המין הגברי.

    הפער שנוצר בין רמות שני ההורמונים, מוביל בדרך כלל לעלייה ברמת התפקוד המיני אצל האישה, ובמקרים מסוימים ישנן נשים המדווחות גם על שיעור יתר בתקופה זו.

    לאורך גיל המעבר, יורדת גם רמת הטסטוסטרון ומתאזנת, אז נפסק גם שיעור היתר ומתאזן התפקוד המיני.

    הזעת יתר

    ד"ר זלוצובר : "התופעות של גיל המעבר מאופיינות בדרך כלל עם : הזעת יתר, גלי חום , מצבי רוח משתנים , נדודי שינה וכאבי פרקים"

    כיצד ניתן לטפל בתופעות גיל המעבר?

    על אף שמדובר בתופעה טבעית לחלוטין, התפיסה הרפואית הרווחת גורסת כי אישה לא אמורה לסבול, ועל כן בהחלט ראוי לטפל בתופעות אלה.

    הסבל שחווה האישה הוא אינו רק סבל פסיכולוגי, שכן אישה שחווה גלי חום פעם או שלוש פעמים בשעה, אינה יכול לישון כראוי ולכן הופכת ליותר עצבנית, פחות מרוכזת ובעלת יכולת תפקוד נמוכה יותר.

    במצב זה, צפויה האישה לסבול גם במישור הנפשי, החברתי ואף הפיזי.

    למדריך "טיפול במכשיר מירה דריי – Miradry" הכולל תמונות לפני ואחרי ומחירים

    הטיפול בתופעות גיל המעבר נחלק לשניים:

    טיפול הורמונלי

    טיפול זה מבוסס על מתן חיצוני של ההורמונים אותם מפסיקה השחלה לייצר. הורמונים חיצוניים אלה מיועדים לאזן את רמות ההורמונים בגוף

    טיפול ממקור צמחי

    עובדתית, מרבית הנשים בוחרות דווקא בטיפולים ממקור צמחי. כיום, קיימת לראשונה תרופה רשומה ממקור צמחי שאינה מכילה הורמונים, והיתרון של תרופה זו הוא שעל היצרן להוכיח לא רק שהיא בטוחה לשימוש כפי שנהוג בתוספי מזון, אלא שהיא גם אפקטיבית וממלאת את מטרתה.

    בשימוש בתרופה זו, תופעת הלוואי היחידה שמופיעה אצל חלק מן הנשים, היא ירידה בלחץ דם, שדווקא עשויה להוות יתרון גדול בחלק מן המקרים, וכן בעיות קלות במערכת העיכול, אך לא מעבר לכך.

    למי אסור לקחת הורמונים?

    האלטרנטיבה היעילה יותר היא הטיפול ההורמונלי, שאמנם כרוך ביותר סיכונים כמו סרטן שד, סרטן שחלות, מחלות לב וכדומה, אך נותן תוצאות אפקטיביות מאוד, אך חשוב לזכור, שגם נשים שיכולות לקחת הורמונים נוטות שלא לעשות זאת.

    היקף השימוש בהורמונים כאמצעי טיפול בתופעות גיל המעבר עומד על כ-7% מכלל הנשים הסובלות מתופעות אלה.

    כיום, ניתן לקבל טיפול מדורג, המבוסס על מעבר מן הקל אל הכבד, כגון התחלה עם תרופה ללא הורמונים עד למציאת המינונים ומרכיבי הטיפול שפותרים את תופעות גיל המעבר עבור המטופלת הספציפית, מבלי לייצר סיכון או חוסר נוחות מיותרים.


    ד"ר משה זלוצובר
    אנדוקרינולוגיה
    ד"ר זלוצובר הינו רופא בכיר במכון האנדוקריני ובמחלקת נשים ויולדות בבית החולים רמב"ם בחיפה, ובנוסף אנדוגניקולוג בכיר, בבית החולים זיו בצפת. לד"ר זלוצובר תחומי העיסוק הנובעים משילוב ייחודי וטיפולי בתחומים אשר משותפים לגניקולוגיה ואנדוקרינולוגיה ובהם: הפרעות...

    להתייעצות עם ד"ר זלוצובר
    השאירו פרטים או חייגו
    077-996-5887

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות