טיפול חדשני להקפאת גידולים בטמפרטורה של מינוס 170 מעלות צלזיוס, מעניק תקווה גדולה לאלפי נשים המאובחנות בכל שנה עם גידול שפיר בשדיהן. הטיפול, תוצרת כחול לבן, מבוצע כיום בהצלחה רבה, ומייתר את הצורך בניתוח מורכב, מכאיב וצלקתי להסרת גושים וגידולים שפירים אצל נשים
צפו בד"ר רפי קליין מסביר על כך בראיון עם הילה קורח
- הופעת גוש שפיר בשד
- סימנים מוקדמים להופעתם
- גוש שפיר vs גוש סרטני בשד: מה ההבדלים?
- סוגים נוספים של גושים שפירים
- התאמה
- איך הטיפול עובד
- ביצוע הטיפול
- רווח למטופלת
בכל שנה מאובחנים בישראל אלפי מקרים חדשים של גושים בשד אצל נשים, מתוכם כ-5,000 מקרים מתבררים כסרטן השד, ועוד רבים נוספים מאובחנים כפיברואדנומות, או גידולים שפירים.
כל מקרה של גוש בשד הוא מקרה מפחיד, וגם כאשר מתברר הגוש כשפיר, קיימת חובה להסיר אותו על מנת להימנע מהתפתחות הגוש לגידול ממאיר בעתיד.
רק בכדי לסבר את האוזן, בארה"ב מדובר ב-300,000 מקרים חדשים של סרטן השד ועוד מאות אלפי מקרים של גושים שפירים בכל שנה.
עם הסטטיסטיקה הזאת נלחם בשנים האחרונות המדע ביתר שאת, ואת ההצלחה האחרונה במלחמה האינסופית הזאת, אפשר לרשום לזכותו של פיתוח ישראלי חדשני ויצירתי, המבוסס על הריגת גידולים שפירים באמצעות הקפאתם, ללא צורך בניתוח מורכב ומכאיב לכריתת הגידול.
הטיפול מתאים לנשים עם גידולים שפירים מסוג פיברואדינומה ,הטיפול הינו חד פעמי, אורך כ-10-25 דקות בלבד, ללא כאבים וללא צלקות, לאחר מכן המטופלת משוחחרת לביתה
מתי יכול להופיע גוש שפיר בשד?
אמנם בכל גיל עשוי להתגלות גוש שפיר בשד, אולם ממצא מסוג זה שכיח בעיקר בקרב נשים בגילאי עשרים עד חמישים.
במילים אחרות, תקופת הפוריות המאופיינת בשינויים ההורמונליים משמעותיים בזמני המחזור וההיריון, זו גם נחשבת לתקופת הזמן שבה נוטים להופיע גושים שפירים בשד.
באופן ספציפי, שינויי המחזור החודשי, הריון, וכן פעילות הורמונלית של תקופת הנקה או נטילת תרופות הורמונליות יכולים כולם להשפיע על הופעת הגושים.
בנוסף גורמים גנטיים ומשפחתיים נוטים להגביר את הסבירות להופעת גושים שפירים.
היסטוריה משפחתית של גושים בשד, שפירים או ממאירים מעלה את הסיכון.
ניתן להעיר כי לצד נשים גם גברים יכולים לפתח גושים שפירים בשד, אם כי הדבר פחות שכיח.
הדבר קורה במקרים נדירים למדי, בעיקר בגיל ההתבגרות או בגילאים מבוגרים.
סימנים מקדימים להימצאות גוש שפיר בשד
הסימנים המקדימים להימצאות גוש שפיר בשד עשויים להיות דומים לסימני גוש ממאיר, אם כי יש הבדלים שעליהם נעמוד בהמשך המאמר.
הסימנים המקדימים הראויים לציון:
- תחושה של גוש או התעבות ברקמת השד – הגוש עשוי להיות קטן או גדול, רך או קשה, ולעתים ניתן אף להזיזו מעט מתחת לעור.
- שינויים בגודל או במרקם של השד – שינויים כאלה, במיוחד בהלימה לתקופת המחזור החודשי, יכולים להצביע על נוכחות של גוש שפיר.
- מבנה חלק – על פי רוב גושים שפירים נוטים להיות בעלי "גוף" חלק. הם יותר עגולים ובעלי גבולות ברורים. זאת בניגוד לגושים ממאירים שעשויים להיות בעלי צורה פחות אחידה ויותר מחוספסת.
- רגישות או כאב בשד – תחושות מסוג זה מצריכות תשומת לב, במיוחד אם הם מחמירים לפני המחזור החודשי ומשתפרים לאחריו.
- הפרשה מהפטמה – יכולה להיות סימן לגוש שפיר כמו פפילומה תוך צינורית. ראוי לציין במיוחד הפרשה דמית או הפרשה בשד אחד בלבד. עם זאת יובהר
- שכל הפרשה מחייבת פניה לבדיקה רפואית לצורך אבחון מדויק.
- שינויים במראה הפטמה או העור סביבה, כמו למשל קילוף בעור.
ההבדלים בין גוש שפיר לגוש סרטני בשד
הן גוש שפיר והן גוש סרטני בשד יכולים להתבטא כגוש שניתן למששו. אך ישנם מספר מאפיינים שיכולים לעזור להבדיל ביניהם.
שימו לב שרק הבחנה רפואית יכולה לקבוע בצורה מדויקת מהו אופי הגוש (שפיר או לא שפיר).
גוש שפיר | גוש לא שפיר (סרטני) |
בדרך כלל רך, גמיש | המרקם האופייני לרוב קשה, לא גמיש |
עגול, סימטרי | צורת הגוש לא אחידה וסדירה, מבנה לא סימטרי |
גבולות ברורים, חלקים | גבולות לא ברורים, לעיתים מחוספסים |
ניתן להזיזו במידה מסוימת מתחת לעור | בדרך כלל מקובע למקומו |
גדילה יותר איטית, יציבה | מאופיין בגדילה מהירה |
יכול להיות כואב, במיוחד לפני המחזור | בדרך כלל לא כואב |
פחות ניכרים שינויים בעור | יתכנו שינויים בעור כגון קילוף |
לרוב לא הפרשה דמית אלא צלולה (לא תמיד) | אם יש הפרשה, עשויה להיות דמית |
שכיח יותר בנשים צעירות | שכיח יותר בנשים מבוגרות |
יכול להשתנות בגודל ובתחושה בזמן הוסת | בדרך כלל לא מושפע מהמחזור החודשי |
ניתן לומר באופן ציורי כי גוש בשד הוא סוג של "אורח". אם הוא שפיר, זהו סוג של אורח שמתנהג בצורה מנומסת.
הוא מסודר ואחראי, מתגורר בחדר האורחים שהוקצה לו, לא מפריע לשגרת החיים בבית.
לעומתו גוש לא שפיר, כלומר סרטני, הוא סוג של אורח לא רצוי, מתפרע ומפריע.
כאורח לא קרוא, רצוי לטפל בו כמה שיותר מהר ולסלק אותו, מפני שהנזק עשוי להצטבר.
סוגים נוספים של גושים שפירים
ישנם מספר סוגים של גושים שפירים שראוי להזכיר:
- פיברואדנומה – הסוג הנפוץ ביותר של גוש שפיר בשד. מקובל במיוחד בקרב נשים צעירות. פיברואדנומה מורכב מרקמת חיבור ובלוטות, מאופיין כגוש מוצק, עגול וחלק שניתן להזיזו מתחת לעור במגע יד. לרוב גושים מסוג זה אינם כואבים, נוטים לגדול לאט או להישאר באותו גודל. יכולים להופיע כגוש אחד או בכמה גושים ולעתים הגוש מושפע משינויים הורמונליים.
- ציסטה – ציסטות הן "שקים" מלאי נוזל שיכולים להתפתח בשד (וגם ברקמות אחרות בגוף). ציסטות נפוצות בקרב נשים בשנות השלושים ועד לסוף גיל הפוריות והן מושפעות מאוד מהמחזור החודשי. ציסטות יכולות להיות רכות למגע או מוצקות, לעתים גורמות לכאב או אי נוחות במיוחד לפני המחזור החודשי. הן יכולות להופיע במהירות וגם להיעלם מעצמן. בחלק מהמקרים ניתנות לטיפול פשוט על ידי ניקוז הנוזל.
- פפילומה – זו בליטה קטנה, דמוית יבלת, שמתפתחת בתוך צינוריות החלב בשד. למרות שהיא שפירה היא עלולה לגרום להפרשה מהפטמה (לעיתים הפרשה עם דם). לרוב מטופלות בהסרה כירורגית.
- פילוידס – גידול נדיר יחסית של גוש בשד שמתפתח מרקמת החיבור. למרות שרוב גידולי הפילוידס הם שפירים, לעיתים הם גדלים במהירות ולהגיע לגדלים משמעותיים. נוטים להופיע בנשים פחות צעירות ומקובל להסיר אותם בניתוח בשל הנטייה לגדול במהירות.
למי מתאים הטיפול בהקפאה?
הבחירה בפרוצדורת ההקפאה כאלטרנטיבה לניתוח לכריתת הגידול, יכולה להתאים בשני המקרים הבאים:
- גושים שפירים, במיוחד גידול מסוג פיברואדנומה במיוחד אצל נשים צעירות. החל מגודל 2-3 ס"מ מתחיל הגוש להוות גורם מפריע שצפוי להמשיך ולגדול, ולכן יש להסירו. כיום ניתן להרוג את תאי הגידול באמצעות פרוצדורת ההקפאה, ללא ניתוח, ללא צלקת וללא פגיעה בצורת השד.
- גידולים סרטניים המתגלים בשלב ראשוני, בגודל של סנטימטר עד סנטימטר וחצי. במספרים, מדובר בכ-20% מהנשים המאובחנות עם סרטן השד, ועבורן הופכת פרוצדורת ההקפאה לרלוונטית ואף כדאית לצורך השגת ריפוי טוב.
מהם סיכויי ההצלחה במקרים של גידולים שפירים מסוג פיברואדנומה בשד?
במקרים של הקפאת גידול מסוג פיברואדנומה בשד אנו רואים הצלחה הנמדדת בהפחתה משמעותית בנפח הגידול. למעשה בתום שנה ממועד ההקפאה ישנה העלמה של 93 אחוזים מהגידול.
האם זה מתאים למקרים של גידולים ממאירים בשד?
הטיפול מתאים במקרים של גידול ממאיר קטן בשד מסוג לומינל A אשר הינו בגודל של עד 1.5 ס"מ
הקפאת גידולים לשם הריגתם, איך זה עובד?
כמו כל תאי הגוף, גם תאי גידול שפירים וממאירים זקוקים למספר תנאים על מנת לשרוד ולהתרבות. תנאים אלה כוללים מזון וחמצן המגיעים אליהם באמצעות זרם הדם, וטמפרטורה קבועה של כ-37 מעלות צלזיוס.
בקיומם של התנאים הנדרשים יכולים תאים סרטניים להתרבות ללא הרף ולשלוח גרורות לחלקי גוף אחרים. באותם התנאים מתחלקים ומתרבים גם תאים של גידולים שפירים, אך אלו אינם שולחים גרורות לרקמות סמוכות.
יחד עם זאת, מאחר ותאים אלה מכילים רכיבים גנטיים פגומים, לאורך זמן נפגמת בקרת הגדילה שלהם באופן שעלול להפוך אותם לתאים ממאירים.
הטיפול החדשני, שפותח על ידי חברת "אייסקיור מדיקל" וזכה לשם Prosense, הוא טיפול שמיועד לפגוע באחד מהתנאים ההכרחיים לשרידותם של גידולים שפירים וסרטניים – טמפרטורה.
באמצעות קירור הגידול לטמפרטורת קור קיצונית של כמינוס 170 מעלות צלזיוס, קופאים ומתנוונים כל תהליכי המחייה של תאי הגידול, והגידול מפסיק לחיות בתוך זמן קצר.
כיצד מבוצעת פרוצדורת ההקפאה?
פרוצדורת ההקפאה היא פרוצדורה פשוטה, שאורכת כ-10 דקות בלבד עבור גושים קטנים, ועד 25 דקות עבור גושים גדולים יותר. הפרוצדורה מבוצעת באמצעות מחט ארוכה וחלולה המוחדרת דרך העור ישירות אל הגוש שבתוך חלל השד.
לאחר החדרת המחט, מוזרם דרכה חנקן נוזלי הגורם לקירור קיצוני של קצה המחט. במגע של קצה המחט עם הגידול, מועבר הקור אל הגידול ומקפיא אותו.
בתוך דקות ספורות מתחילת תהליך ההקפאה, נהרגים כל תאי הגידול, והגידול הופך לרקמה מתה אותה מעכל הגוף. מספר שבועות לאחר מכן, צומחת במקום רקמה חדשה ובריאה, שמונעת הותרת חלל ריק ופגיעה בצורת השד, כפי שעשוי לקרות במקרה של כריתת הגוש.
מה מרוויחה המטופלת שבוחרת בשיטת ההקפאה?
פרוצדורת ההקפאה החדשה מיועדת להוות אלטרנטיבה לניתוחים כירורגיים לכריתת הגידול. בהליך ההקפאה לא מבוצע כל חתך בעור, אין צורך בהרדמה כללית, אין כאבים ואין צורך באשפוז. הטיפול הוא טיפול יום שלאחריו יכולה המטופלת להשתחרר לביתה.
גם ברמה האסתטית, שיטת ההקפאה מאפשרת את הסרת הגידול ללא פגיעה בצורת השד וללא הותרת צלקת של חתך הכניסה, כפי שמבוצע בניתוח רגיל.
האם הטיפול ניתן גם בישראל?
מכשיר ה-Prosense באמצעותו מבוצעת פרוצדורת ההקפאה, קיבל את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), מנהל התרופות האירופאי (CE) וכמובן משרד הבריאות בישראל. עד כה בוצעו באמצעות המכשיר עשרות טיפולים מוצלחים להסרת גידולים שפירים וסרטניים.
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il
כתבות נוספות


תקווה חדשה לחולי סרטן המעי הגס: באמצעות טיפולים חדשניים, במרכז הרפואי איכילוב נלחמים במחלה ואף מביאים לריפוי
ד"ר דן מירלמן
היחידה החדשה לגידולי מערכת העיכול בבית החולים שערי צדק מציעה את הטיפולים המתקדמים ביותר לחולי סרטן המעי הגס – תחת קורת גג אחת
ד"ר עופר פורים
ניתוחי הייפק: כריתת גרורות בחלל הבטן
ד"ר אלמוג בן יעקב
החיים החדשים של רבקה: החלימה מסרטן הוושט לאחר טיפולים מתקדמים באסותא אשדוד
ד"ר דניאל סולומון
ניסוי קליני לטיפול בגידולי מוח סרטניים
פרופ' יגאל שושן