מדריך קולונוסקופיה
קולונוסקופיה היא בדיקה המשמשת לאיתור שינויים או חריגות במעי הגס וברקטום. במהלך הבדיקה, צינור ארוך וגמיש הנקרא קולונוסקופ מוכנס דרך פי הטבעת.
מצלמת וידאו זעירה בקצה הצינור מאפשרת לרופא לראות את החלק הפנימי של המעי הגס והרקטום. במידת הצורך, פוליפים או סוגים אחרים של רקמות חריגות ניתנים להסרה דרך אותו צינור במהלך הבדיקה.
דגימות רקמה (ביופסיות) ניתנות לדגימה במהלך קולונוסקופיה גם כן.
במאמר זה נלמד על:
- מתי צריך לעשות קולונוסקופיה
- תהליך הבדיקה
- הכנה טרום בדיקה
- התאוששות
- תוצאות
- סיכונים
- קולונוסקופיה וירטואלית
מתי צריך לעשות קולונוסקופיה?
הרופא עשוי להמליץ על ההליך במקרים הבאים:
- בירור סימנים ותסמינים הקשורים במעיים – קולונוסקופיה יכולה לעזור לרופא לברר סיבות אפשריות לכאב בטן, דימום רקטלי, עצירות כרונית, שלשולים כרוניים, ירידה במשקל ובעיות אחרות.
- גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס – הבדיקה מומלצת אחת ל-10 שנים מעל גיל 50 או במקרה של בדיקת לא תקינה של דם סמוי בצואה. לעיתים יהיה צורך בקולונוסקופיות מגיל צעיר יותר או בתדירות גבוהה יותר, כתלות בפרופיל גורמי הסיכון של כל מטופל.
- איתור פוליפים נוספים – אם היו למטופל פוליפים בבדיקות קולונוסקופיה קודמות, הרופא עשוי להמליץ על קולונוסקופיה כאמצעי מעקב לאיתור והסרת פוליפים נוספים על מנת להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס.
מה קורה במהלך הפעולה?
במהלך קולונוסקופיה, המטופל יקבל תרופות הרגעה וטשטוש כדי להקל עליו במהלך הפעולה, הן בצורת כדורים והן תוך ורידית כדי למזער כל תחושת אי נוחות במהלך הבדיקה. המטופל יתחיל את הבדיקה בשכיבה על הצד על שולחן הפעולות, בדרך כלל עם הברכיים מקופלות לכיוון החזה ואז הרופא יכניס קולונוסקופ לתוך פי הטבעת.
הקולונוסקופ ארוך מספיק כדי להגיע לכל אורך המעי הגס וכולל צינור המאפשר לרופא להכניס אוויר לתוך המעי הגס ולנפח אותו כדי להקל עליו לראות את חלל המעי. כאשר הקולונוסקופ מוכנס או כאשר המעי מנופח באוויר, המטופל עלול להרגיש התכווצויות בבטן או דחף ליציאה.
קולונוסקופ מכיל גם פנס ומצלמת וידאו זעירה בקצה שלו והמצלמה שולחת תמונות לצג חיצוני, כך שהרופא יכול לבחון את החלק הפנימי של המעי הגס. הרופא יכול גם להכניס מכשירים שונים דרך הקולונוסקופ כדי לקחת דגימות רקמה (ביופסיות) או להסיר פוליפים או אזורים אחרים של רקמות חריגות. הפעולה אורכת בדרך כלל 30 עד 60 דקות.
איך מתכוננים לקולונוסקופיה?
לפני קולונוסקופיה, יש צורך לנקות ולרוקן את המעי הגס. כל שארית צואה עשויה לטשטש את המראה של המעי הגס והרקטום במהלך הבדיקה ולהפריע לרופא לאבחן מצבים שונים ולבצע את הבדיקה כראוי.
כדי לרוקן את המעי הגס המטופל יצטרך:
- להקפיד על דיאטה מיוחדת לפני הבדיקה – כבר 72 שעות לפני הבדיקה המטופל יונחה
- לא לאכול מזונות עשירים בסיבים כמו פירות וירקות ודגנים מלאים. כמו כן יש להימנע משתיית חלב ומשקאות חריפים. ב-24 שעות לפני הבדיקה המטופל יונחה לא לאכול מזון מוצק כלל. משקאות עשויים להיות מוגבלים לנוזלים נקיים – מים פשוטים, תה וקפה ללא חלב או שמנת, מרקים ומשקאות מוגזים. חשוב להימנע ממשקאות בעלי צבע אדום, אשר יכולים ליצור בלבול עם דם במהלך ההליך. ייתכן שיהיה צורך בצום אחרי חצות בלילה לפני הבדיקה.
- לקחת משלשלים – המטופל יונחה לקחת משלשלים, ככדור או בצורת תמיסה בלילה לפני הפעולה או במשך כמה ימים לפני הפעולה – כתלות בסוג המשלשל.
- להשתמש בערכת חוקן – במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך להשתמש בערכת חוקן בלילה לפני הבדיקה או כמה שעות לפניה על מנת לרוקן את המעי הגס. זה בדרך כלל יעיל רק כדי לרוקן את המעי הגס התחתון וחוקן אינו מומלץ כדרך ראשונית לריקון המעי הגס.
- להתאים את התרופות – יש להודיע לרופא על התרופות הקבועות של המטופל לפחות שבוע לפני הבדיקה – במיוחד אם יש למטופל סוכרת, לחץ דם גבוה או בעיות לב או אם הוא לוקח תוספי ברזל. חשוב גם לספר לרופא אם המטופל לוקח אספירין או מדללי דם אחרים כגון קומדין, אליקוויס, קסרלטו ופרדקסה, המשמשות להפחתת הסיכון של קרישי דם או שבץ, או תרופות הניתנות לחולי לב ומשפיעות על טסיות הדם, כמו פלוויקס או אפיאנט. ייתכן שיהיה צורך להתאים את המינונים או להפסיק לקחת את התרופות באופן זמני.
מה קורה לאחר הפעולה?
לאחר הבדיקה, לוקח בערך שעה עד ההתאוששות מתרופות הטשטוש. המטופל צריך שאדם אחר ייקח אותו הביתה כי יכול לקחת עד יום עבור ההשפעות המלאות של הטשטוש לחלוף. אין לנהוג או לחזור לעבודה בהמשך היום.
אם הרופא הסיר פוליפ במהלך הקולונוסקופיה, המטופל יונחה לשמור על דיאטה מיוחדת באופן זמני. המטופל עלול להרגיש נפוח במשך כמה שעות לאחר הבדיקה בעקבות הגז שהוכנס למעי ויוצא לאט לאחריה. הליכה עשויה לעזור להקל על כל אי נוחות.
המטופל עשוי גם להבחין בכמות קטנה של דם ביציאה הראשונה לאחר הבדיקה. בדרך כלל לא מדובר בסימן מדאיג אך יש להתייעץ עם הרופא אם ימשיך להופיע דם או קרישי דם ביציאות או אם יש כאבי בטן מתמשכים או חום. למרות שמדובר במצב נדיר, הוא עלול להתרחש באופן מיידי או בימים הראשונים לאחר ההליך, אבל יכול גם להתעכב כשבוע עד שבועיים לאחר הפעולה.
מהי המשמעות של תוצאות הבדיקה?
תוצאת הקולונוסקופיה נחשבת שלילית כאשר הרופא לא מוצא שום הפרעות במעי הגס.
תוצאת הקולונוסקופיה נחשבת חיובית אם הרופא מוצא פוליפים או רקמה חריגה אחרת במעי הגס.
הרופא עשוי להמליץ על קולונוסקופיה נוספת:
- בתוך 10 שנים, אם אין גורמי סיכון נוספים לסרטן המעי הגס מלבד גיל
- בתוך 5 שנים או פחות, אם נמצאו פוליפים, כתלות במאפייני הפוליפ, בכמות הפוליפים ובגודלם, ובגורמי הסיכון של המטופל.
רוב הפוליפים אינם סרטניים, אבל חלקם עשויים להיות. פוליפים שהוסרו בהליך נשלחים למעבדה פתולוגית כדי לקבוע אם הם סרטניים, קדם סרטניים או לא סרטניים.
אם הרופא מודאג לגבי איכות התמונה שהתקבלה בבדיקה, בעקבות הכנה שלא בוצעה כראוי לדוגמא, הוא עשוי להמליץ על קולונוסקופיה חוזרת. אם הרופא לא היה מסוגל לקדם את הקולונסקופ דרך כל המעי הגס, קולונוסקופיה וירטואלית יכולה להיות מומלצת כדי לבחון את שאר המעי הגס.
מהם הסיכונים של קולונוסקופיה?
קולונוסקופיה מציבה כמה סיכונים. לעתים רחוקות, סיבוכים של קולונוסקופיה עשויים לכלול:
- תגובה לתרופות הטשטוש שניתנות במהלך הבדיקה
- דימום מהאתר ממנו נלקחה הביופסיה או הוסר פוליפ או כל רקמה אחרת
- קרע בדופן המעי הגס או החלחולת (פרפורציה)
לאחר דיון בסיכונים האפשריים של קולונוסקופיה, הרופא יבקש מהמטופל לחתום על טופס הסכמה מדעת בו הוא מאשר את ביצוע הבדיקה.
מהי קולונוסקופיה וירטואלית?
קולונוסקופיה וירטואלית הינה בדיקת דימות לזיהוי מוקדם של סרטן המעי הגס. שלא כמו קולונוסקופיה רגילה, אשר דורש הכנסת צינור לתוך המעי הגס של המטופל, קולונוסקופיה וירטואלית משתמשת בסריקת CT כדי לייצר מאות תמונות חתך של איברי הבטן. התמונות משולבות באופן דיגיטלי כדי לספק תמונה מפורטת של פנים המעי הגס והרקטום.
מתי עושים קולונוסקופיה וירטואלית?
קולונוסקופיה וירטואלית משמשת כבדיקה לאיתור מוקדם שלסרטן המעי הגס אצל אנשים מעל גיל 50 ללא גורמי סיכון נוספים מעבר לגיל.
הרופא עשוי להציע קולונוסקופיה וירטואלית אם המטופל:
- מסרב לעבור קולונוסקופיה רגילה
- נמצא בסיכון לסיבוכי קולונוסקופיה, כגון דימום עקב הפרעות דמם בסיסיות
- יש חסימת מעיים
המטופל לא מועמד לקולונוסקופיה וירטואלית אם יש לו:
- היסטוריה של סרטן המעי הגס או פוליפים
- היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס או פוליפים
- מחלת מעי דלקתית כרונית (מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית)
- דלקת חריפה של המעי
מחקרים הראו כי בקולונוסקופיה וירטואלית יש שיעורי זיהוי דומה לקולונוסקופיה רגילה עבור סרטן המעי הגס ורוב סוגי הפוליפים. עם זאת, סוגים מסוימים של פוליפים, כולל פוליפים קטנים, עשויים לא להיות מזוהים בקולונוסקופיה וירטואלית.
מכיוון שקולונוסקופיה וירטואלית כרוכה הדמיה של אזור הבטן והאגן כולו, בעיות שאינן קשורות לסרטן המעי הגס – כגון הפרעות בכליות, בכבד או בלבלב עשויות להיות מאובחנות גם כן ולהוביל לבדיקות נוספות.
מהם הסיכונים בקולונוסקופיה וירטואלית?
קולונוסקופיה וירטואלית היא בטוחה מאוד בדרך כלל.
הסיכונים כוללים:
- קרע (פרפורציה) במעי הגס או הרקטום – המעי הגס והרקטום מנופחים עם אוויר במהלך הבדיקה וזה נושא סיכון קטן לגרום לקרע במעי.
- חשיפה לרמה נמוכה של קרינה – בקולונוסקופיה וירטואלית משתמשים במינון נמוך של קרינה כדי ליצור את התמונות של המעי הגס והרקטום. הרופאים משתמשים במינון הנמוך ביותר של קרינה שניתן על מנת ליצור תמונה ברורה ובדרך כלל כמות הקרינה שווה לסכום הקרינה הטבעית אליה המטופל עשוי להיות חשוף במשך שנתיים, ובכל מקרה הרבה פחות מהמינון המשמש בבדיקת CT רגילה.
איך מתכוננים לקולונוסקופיה וירטואלית?
לפני קולונוסקופיה וירטואלית, המטופל יצטרך לרוקן את המעי הגס שלו. כל שאריות צואה במעי עשויות לטשטש את התמונות שצולמו במהלך הבחינה. כדי לרוקן את המעי הגס, יש לבצע את ההוראות הרופא בקפידה. כמו בקולונוסקופיה רגילה יהיה צורך בדיאטה מיוחדת, שימוש במשלשלים והתאמת תרופות שונות כמו מדללי דם.
מה קורה במהלך הבדיקה?
המטופל יילבש חלוק ויתבקש לשכב על הצד עם ברכיים מקופלות לכיוון החזה. הרופא יכניס צינור קטן עם משחת הרדמה דרך פי הטבעת כדי למלא את המעי הגס באוויר. ניפוח המעי מסייע ליצור תמונות ברורות יותר, אך הוא עשוי לגרום לתחושה של לחץ בבטן.
לחלק הבא של הבדיקה, המטופל ישכב על הגב ויועבר לסורק ה-CT. במהלך הבדיקה, המטופל יתבקש גם לשכב על הבטן או על הצד וייסרק שוב כדי לקבל תמונה תלת מימדית של חלל המעי. המטופל עשוי גם להתבקש להחזיק את הנשימה לפעמים כדי לשפר את איכות התמונה המתקבלת.
קולונוסקופיה וירטואלית לוקחת בדרך כלל 10 עד 15 דקות.
מה קורה לאחר הבחינה?
ניתן לחדש את הפעילויות הרגילות לאחר קולונוסקופיה וירטואלית. המטופל עלול להרגיש נפוח במשך כמה שעות לאחר הבדיקה במהלך הזמן שלוקח לגז לצאת מהבטן.
מהי המשמעות של תוצאות הבדיקה?
תוצאת הבדיקה עשויה להיות:
- שלילית – אם הרופא לא מוצא שום הפרעות במעי הגס. במקרה כזה, אם למטופל אין גורמי סיכון לסרטן המעי הגס מלבד גיל – הרופא עשוי להמליץ לחזור על הבדיקה בעוד חמש שנים.
- חיובית – אם ההדמיה חושפת פוליפים או רקמה חריגה אחרת במעי הגס ובהתאם לגודל ומספר הפוליפים, הרופא עשוי להמליץ על קולונוסקופיה רגילה כדי לקבל דגימות של הרקמות חריגות או להסיר את פוליפים. במקרים מסוימים, קולונוסקופיה רגילה או הסרת פוליפ יכולים להיעשות באותו יום כמו קולונוסקופיה וירטואלית.
מציאת חריגות אחרות – כאשר בדיקת ההדמיה מזהה בעיות מחוץ למעי הגס, כגון בכליות, בכבד או בלבלב.
מקורות: MayoClinic | NHS
שאלות ותשובות בנושא
האם קולונוסקופיה כואבת?
האם יש צורך בהרדמה?
האם מותר לנהוג לאחר קולונוסקופיה?
האם מותר לנהוג לאחר קולונוסקופיה וירטואלית?
מהי בדיקת כרומואנדוסקופיה?
לפני שבועיים ביצעתי קולונוסקופיה וירטואלית ועדיין יש לי צואה רכה לפעמים אפילו רכה מאד
הגבהאם מומלץ לבצע קולונוסקופיה וירטואלית או רגילה,כל כמה שנים,גם אם אין סימנים מקדימים-בדיקת דם בצואה ,שלילית.
הגבתודה
ההמלצות המקובלות כיום אומרות כי יש להתחיל לבצע בדיקות קולונוסקופיה מגיל 45, אחת ל-10 שנים, זאת במידה ולא קיימים גורמי סיכון ולא מתגלים ממצאים בבדיקה קודמת או בבדיקת צואה שגרתית.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.