הידרדניטיס סופורטיבה

מדיקו > מדריכים > רפואת עור > הידרדניטיס סופורטיבה
הידרדניטיס סופורטיבה
זמן החלמה: זוהי מחלה כרונית עם הפוגות שעם טיפול מתאים סיכויי ההחלמה הם טובים, אך המחלה עלולה לחזור
הערת שוליים: השכיחות העולמית המשוערת של המחלה היא כ-1%, עם שכיחות גבוהה יותר בעולם המערבי.

מדריך הידרדניטיס סופורטיבה

הידרדניטיס סופורטיבה (Hidradenitis Suppurativa), הידועה גם בשם acne inversa, היא מחלת עור שמתבטאת בהיווצרות של גושים קטנים וכואבים מתחת לעור. הגושים מתפתחים בדרך כלל באזורים בהם העור מתחכך זה בזה, כגון בתי השחי, המפשעה, הישבן והשדיים. הגושים מחלימים לאט, חוזרים ויכולים להוביל ליצירת תעלות מתחת לעור ולצלקות. בנוסף, המצב מאופיין לרוב על ידי ״ראשים שחורים״ כפולים, כגושים מוצקים וכואבים, כיסי מוגלה קטנים וגדולים שלעיתים מחוברים ביניהם באמצעות תעלות וצלקות בולטות.

הידרדניטיס סופורטיבה נוטה להתפרץ לאחר גיל ההתבגרות, בדרך כלל לפני גיל 40. המחלה יכולה להימשך שנים רבות להחמיר עם הזמן, יכולה להשפיע על חיי היומיום של החולים ועל הרווחה הרגשית. טיפול רפואי וכירורגי משולב יכול לסייע בניהול המחלה ובמניעת סיבוכים.


מה הם התסמינים של הידרדניטיס סופורטיבה?

הידרדניטיס סופורטיבה יכולה להשפיע על אזור אחד בגוף או על שטח נרחב יותר.

סימנים ותסמינים של המצב כוללים:

  • ראשים שחורים – ראשים שחורים המופיעים באזורים קטנים ושקועים של העור, ולעתים קרובות מופיעים בזוגות.
  • גושים כואבים בגודל אפונה – המצב מתחיל בדרך כלל עם גוש יחיד וכואב מתחת לעור שנמצא שם שבועות או חודשים. בליטות נוספות עשויות להיווצר מאוחר יותר, בדרך כלל באזורים בהם יש יותר בלוטות זיעה ושומן או באזורים שהעור מתחכך זה בזה, כגון בתי השחי, המפשעה, הישבן והשדיים.
  • בליטות או פצעים מוגלתיים – חלק מהבליטות או הפצעים גדלים, נפתחים ומהם יוצאת מוגלה עם ריח לא נעים.
  • תעלות תת עוריות – עם הזמן עלולות להיווצר תעלות מתחת לעור, המחברות בין הגושים. תעלות אלה מכונות סינוסים. פצעים אלה מחלימים לאט, אם בכלל, ומנקזים דם ומוגלה.

חלק מהאנשים הסובלים ממצב זה חווים תסמינים קלים בלבד, ומהלך המחלה משתנה מאוד מאדם לאדם. עודף משקל ועישון קשורים לתסמינים קשים יותר, אך אנשים רזים שלא מעשנים יכולים לסבול גם הם ממחלה קשה.
הידרדניטיס סופורטיבה יכולה להופיע באזורים בודדים או מרובים בבית השחי, בצוואר, במותניים, בקפל של השדיים ובירכיים העליונות הפנימיות. יכולה להיות מעורבות של איזור המפשעה, כולל שק האשכים, ופי הטבעת.


מי נמצא בסיכון מוגבר לסבול מהידרדניטיס סופורטיבה?

הידרדניטיס סופורטיבה היא מחלה שלעתים קרובות מתחילה בגיל ההתבגרות, ונפוצה ביותר בין בגילאי 20-40, ולעיתים גם בנשים המצב חולף לאחר גיל המעבר.

המחלה נפוצה פי שלושה בקרב נשים ביחס לגברים, וכן נפוצה יותר בקרב אנשים ממוצא אפריקאי. לא מדובר במחלת עור מידבקת, ולא מדובר במצב שנובע עקב היגיינה לקויה – מדובר במצב דלקתי שמשפיע על זקיקי השיער.

גורמי סיכון כוללים:

  • צמיחת שיער מוגזמת (הירסוטיזם).
  • היסטוריה משפחתית של הידרדניטיס סופורטיבה – 30-40% מהחולים מדווחים על לפחות בן משפחה אחד שסובל ממצב זה.
  • תנודות של הורמוני המין (אסטרוגן ואנדרוגנים), שנפוץ לראות לאחר גיל ההתבגרות ולפני גיל המעבר. נשים הסובלות מהידרדניטיס סופורטיבה לעיתים ישימו לב להתלקחויות לפני הווסת החודשית שלהן.
    עישון סיגריות.
  • השמנת יתר חולנית ותנגודת לאינסולין (המכונה גם תסמונת מטבולית).

בנוסף, אנשים המשתייכים לקבוצות הבאות נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות:

  • אנשים החולים במחלות מעי דלקתיות, בעיקר מחלת קרוהן.
  • אנשים הסובלים מהפרעות עור אחרות למשל פסוריאזיס, ובייחוד מתסמונות הכוללות חסימת זקיקים: אקנה חמור, סינוס פילונידאלי. בנוסף, אנשים מסוימים הסובלים מהידרדניטיס סופורטיבה יכולים לפתח בהמשך אקנה חמור.
  • אנשים עם תחלואה נלווית: יתר לחץ דם, סוכרת, דיסליפידמיה (הפרעה במאזן השומנים בדם כמו כולסטרול גבוה), הפרעות בבלוטת התריס, כאבי מפרקים, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, מחלות לב וכלי דם.
  • אנשים הנוטלים תרופות מסוימות, כגון ליתיום, סירולימוס, טיפולים ביולוגיים.

מה המנגנון שגורם להידרדניטיס סופורטיבה?

למרות שהסיימות של המחלה "itis" מרמז ברפואה לעיתים קרובות על מחלה דלקתית של בלוטות זיעה, אנו יודעים כיום כי הידרדניטיס סופורטיבה היא מחלה אוטואימונית, מצב בו מערכת החיסון תוקפת את הגוף.

המנגנון המדוייק עדיין לא מובן דיו, אך יש גורמים המעורבים בהתפתחות של אקנה חמור (acne inversa) המשותפים גם במנגנון המחלה של הידרדניטיס סופורטיבה:

  • חסימה של זקיקי שערה.
  • חיידקים על העור או בזקיקי השיער מעודדים יצירת הפרשות או תגובה דלקתיים.
  • שחרור חומרים המעודדים דלקת בזקיק.
  • תהליכים דלקתיים גורמים לקרעים בדפנות זקיקי השיער, הורסים בלוטות חלב וצינורות ניקוז.

התוצאה היא שמערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער וגורמת לתהליך דלקתי סביב זקיק השיער, ובכך פוגעת במבנה ובפעילות התקינים שלו. עקב הצטברות של תוצרי דלקת, נוזלים ופסולת תאית, מתפתחים דלקת כרונית, כיסי מוגלה וצלקות.


כיצד מאבחנים הידרדניטיס סופורטיבה?

למרבה הצער, רופאים רבים עלולים לטעות ולאבחן את הנגעים העורים כנגעים הקשורים לזיהום. יש לפנות לרופא עור מומחה, מאחר ורופא עור בעל הכשרה מיוחדת המסייעת לזהות את הסימנים של המחלה ולאבחן אותה כראוי, וכך להתאים את הטיפול בהקדם. לרוב תהליך האבחנה מתבסס על תשאול לגבי ההיסטוריה הבריאותית של המטופל ובדיקה גופנית פשוטה.


מתי לפנות לרופא?

אבחון מוקדם של הידרדניטיס סופורטיבה הוא המפתח לטיפול יעיל.

חשוב לפנות לרופא עור מומחה אם קיימים תסמינים המתאימים לאלה שצוינו, ובנוסף אם קיימים הדגלים אדומים, למשל – נגעים כואבים, מקשים על התנועה, לא משתפרים תוך מספר שבועות, חוזרים תוך מספר שבועות לאחר הטיפול ו/או לעיתים קרובות, ונגעים שמופיעים במספר מקומות.

רופא העור יאסוף את כל המידע על מנת לקיים את האבחנה ולהתאים תוכנית טיפול ספציפית למצב המטופל.

חשוב לזכור, הידרדניטיס סופורטיבה אינה תמיד מחלת עור פשוטה, ואנשים רבים הסובלים ממחלה זו סובלים גם ממצבים רפואיים נלווים הדורשים טיפול.


מהו הטיפול בהידרדניטיס סופורטיבה?

הטיפול במחלה תלוי בחומרת הסימפטומים שעליהם מלין המטופל. בשלבים מוקדמים, הטיפול עשוי לכלול תוכנית לטיפוח העור במוצרים המותאמים לסוג העור. רופא עור עשוי להמליץ על מוצרי טיפוח עור ספציפיים כדי להרגיע את המצב הדלקתי ולמנוע התפרצויות. אלה כוללים תכשירים נוגדי זיעה עדינים שמיועדים לעור עדין, שטיפת חיטוי יומית לניקוי האזורים הפגועים, רטינואידים – חומרים המכילים ויטמין A ומסייעים בהפחתת דלקת וקיימים גם סוגים ספציפיים של תחליבי וסבוני גוף.

חלק בלתי נפרד מהטיפול בהידרדניטיס סופורטיבה כולל גם טיפול להקלה על כאב, שיכול לכלול רפואה משלימה, כולל התאמות תזונתיות, איזון גוף-נפש ודיקור סיני, שימוש בחבילות קרח או קומפרסים חמים, קרם או משחה עוריים עם חומר משכך כאבים – לידוקאין. בנוסף, קיים מגוון של תרופות עם וללא מרשם לטיפול בכאב, ובמקרים קשים ניתן לקבל הפניה למרפאת כאב.

במקרים קשים יותר, רופא העור יכול להתאים תרופות מעט יותר חזקות לטיפול הידרדניטיס סופורטיבה. Adalimumab, לדוגמה, הוא טיפול ביולוגי המעכב את תגובת המערכת החיסונית של הגוף, ובכך עוצר את התהליכים הדלקתיים שגורמים למחלה.

אנטיביוטיקה, במקרה של הידרדניטיס סופורטיבה, אינה משמשת לטיפול במחלה מאחר וברוב המקרים לא מדובר בזיהום אלא בתגובה חיסונית של הגוף כנגד עצמו. במקרים מסוימים, הרופא עשוי לרשום אנטיביוטיקה כדי לטפל בזיהום שמחמיר את המצב, או לטיפול בחיידקים עוריים שיתכן והוציאו את העור מאיזון. עבור דלקת מתמשכת, הרופא עשוי לרשום טיפול אנטיביוטי במינון נמוך לשלושה חודשים.

מטפורמין הינה תרופה לסוכרת שניתנת לחולים מתאימים, שעשויה לעזור לחולים על ידי נרמול רמות ההורמונים הקשורים בסוכר והפחתת התנגודת לאינסולין. ובנוסף, גלולות למניעת הריון, המווסתות תנודות הורמונליות ויכולות לעזור למנוע או להפחית את חומרת ההתלקחויות בנשים שסובלות מהן לפני הווסת.

עבור מטופלים שסובלים מתסמינים חמורים או גושים דלקתיים שאינם מגיבים לטיפולים אחרים, הרופא עשוי להמליץ על ההליכים הבאים: הזרקות בוטוקס לאיזון הזעת יתר, ניתוחים לפתיחה וניקוז המוגלה מנגעים מוגלתיים ופתיחה של סינוסים המחברים בין נגעים כאלו. פרוצדורות הכוללות לייזר יכולות לשמש להסרת שיער בלייזר ולהסרת נגעים מסוימים. במקרים מסוימים הרופא יכול להחליט על זריקות סטרואידים מקומית על מנת להפחית את הדלקת.
בסך הכל, סיכויי ההחלמה של חולים עם הידרדניטיס סופורטיבה היא טובים. ישנם מספר טיפולים זמינים כיום שיכולים לעזור לאנשים הסובלים מהמחלה, ומומחים בוחנים גם טיפולים פוטנציאליים חדשים במחקר.

איך ניתן למנוע את המחלה באנשים עם גורמי סיכון?

גורמי סיכון מסוימים, כמו היסטוריה משפחתית, אינם ניתנים לשליטה.

עם זאת, ישנם צעדים שניתן לנקוט כדי להפחית את הסיכון להתלקחויות של הידרדניטיס סופורטיבה וסיבוכים נוספים.

מניעה כוללת הגבלה של שהייה בחוץ בימים חמים כדי למנוע הזעת יתר והימנעות מבגדים צמודים מאוד.

ירידה במשקל במידה וקיימת השמנת יתר (BMI – מדד מסת הגוף – גדול מ-30).

מומלץ לא להשתמש בדאודורנטים ריחניים או בתכשירי עור עם רכיבים שיכולים לגרות את העור.

בנוסף, הפסקת עישון היא הכרחית וחשובה, ואף ניתן לפנות לרופא לעזרה בבניית הליך גמילה מאוזן ומוצלח.

לחיות עם הידרדניטיס סופורטיבה

אין תרופה שפותרת הידרדניטיס סופורטיבה – זוהי מחלת עור מתמשכת וכרונית עם תסמינים שעשויים לבוא וללכת במשך שנים. הטיפולים המוצעים יכולים לאזן את התסמינים, למנוע כאבים וזיהומים, ולשפר את איכות החיים של המטופלים – אך תמיד קיים הסיכוי כי תהיה התלקחות חוזרת.

נגעים מוגלתיים שחוזרים ונשנים גורמות לאנשים רבים לפתח מודעות מוגברת לנראותם ולנראות העור שלהם. הלחץ שנובע ממחלה כרונית זו והטיפול במצב כרוני וכואב יכול גם להשפיע על בריאות הנפש. חרדה או דיכאון נפוצים אצל אנשים עם הידרדניטיס סופורטיבה, ובמידה וצפות בעיות כאלה, חשוב לשוחח עם הרופא ולקבל עזרה.

שאלות ותשובות בנושא

כמה נפוצה המחלה?

השכיחות העולמית המשוערת של הידרדניטיס סופורטיבה היא כ-1%, עם שכיחות גבוהה יותר בעולם המערבי. גורמים גנטיים וסביבתיים כאחד קשורים למחלה ומשפיעים על הפיזור שלה בעולם

מה הם הסיבוכים הנפוצים של הידרדניטיס סופורטיבה?

מחלה ארוכת שנים שאינה מטופלת מגבירה את הסיכון לסיבוכים, ביניהם: אנמיה (מצב בו יש חסר בכדוריות דם אדומות בדם), צלוליטיס (זיהום של העור), נזק למערכת הלימפה של הגוף, פיסטולות – חיבורים לא תקינים בין העור למעי או לשלפוחית השתן, צלקות גדולות, ובמקרים נדירים גם סרטן העור

האם היריון משפיע על המחלה?

לפי מחקר עדכני, למרות שמיעוט מהנשים (20%) מדווח על הפוגה בתסמינים במהלך ההריון, הרוב המכריע לא חווה הקלה (72%), ומעטים אף חווים הידרדרות של המחלה (8%). התפרצויות של המחלה נצפו גם בתקופה שלאחר הלידה.

האם חשיפה לשמש משפיעה על המחלה?

חום מוגזם יכול להוביל להזעה מוגברת, שעלולה להחמיר את תסמיני המחלה. הזעה מוגברת עלולה להחמיר את הדלקת ולתרום להתפתחות נגעים חדשים או להגדלה של נגעים קיימים. לגבי חשיפה לאור השמש, החשיפה אינה משפיעה ישירות על הגורמים שבבסיס המחלה, אך לאנשים מסוימים אור שמש, או קרינה אולטרה סגולה, יכולה להשפיע על התסמינים לרעה או לטובה. בכל מקרה, אין המלצה להיחשף לאור השמש על מנת לסייע בתסמיני המחלה.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר