דלקת לבלב

מדיקו > מדריכים > גסטרואנטרולוגיה > דלקת לבלב
דלקת לבלב
שם נוסף: פנקראטיטיס
הערת שוליים: דלקת לבלב חריפה יכולה להיגרם באופן נדיר גם על ידי עקיצת עקרב צהוב מסוג מסוים

מדריך דלקת לבלב

הלבלב הוא איבר בלוטי ארוך ושטוח שנמצא מאחורי הקיבה בבטן העליונה. הלבלב מייצר אנזימים המסייעים לעיכול והורמונים המסייעים לווסת את האופן שבו הגוף מעבד סוכר (גלוקוז).

דלקת הלבלב יכולה להתרחש כדלקת לבלב חריפה (אקוטית) – כלומר היא מופיעה בפתאומיות ונמשכת ימים או כדלקת לבלב כרונית, שהיא דלקת לבלב המופיעה לאורך שנים רבות.

התסמינים הנפוצים של דלקת לבלב חריפה כוללים כאב בטן פתאומי, בחילות, הקאות, שלשול וחום. מקרים קלים של דלקת הלבלב משתפרים עם הטיפול, אך מקרים חמורים עלולים לגרום לסיבוכים מסכני חיים.

במאמר זה נלמד על:


מהם התסמינים של דלקת לבלב חריפה?

התסמין העיקרי של דלקת לבלב חריפה הוא כאב חמור המופיע לפתע במרכז הבטן. הכאב הזה מתגבר לעתים קרובות ויכול להקרין לגב.

תסמינים אחרים של דלקת לבלב חריפה כוללים:

  • בחילות
  • הקאות
  • שלשול
  • חום (38c או יותר)
  • צהבת
  • רגישות או תפיחות של הבטן
  • דופק מהיר (טכיקרדיה)

אכילה או שתייה עלולים לגרום למטופל להרגיש רע יותר, במיוחד אם מדובר במזון שומני.

הישענות קדימה או תנוחת עובר עשויות לעזור להקל על הכאב, אך שכיבה על הגב מחמירה אותו לעתים קרובות. דלקת לבלב חריפה הנגרמת מאבנים בכיס מרה מתפתחת בדרך כלל לאחר אכילת ארוחה גדולה. אם המחלה נגרמת בעקבות צריכת אלכוהול, הכאב מתפתח לעתים קרובות 6 עד 12 שעות לאחר שתיית כמות מופרזת של אלכוהול.


מה גורם לדלקת לבלב חריפה?

דלקת לבלב חריפה נגרמת בדרך כלל מאבנים בכיס המרה או שתיית אלכוהול מרובה, אך לפעמים לא ניתן לזהות סיבה.

  • אבני מרה – אבנים קטנות שנוצרות בכיס המרה. הן יכולות לפעמים לעורר דלקת לבלב חריפה אם הן יוצאות מכיס המרה וחוסמות את צינור הלבלב.
  • צריכת אלכוהול – לא מובן בדיוק כיצד אלכוהול גורם לדלקת הלבלב. תיאוריה אחת היא שזה גורם לאנזימים בתוך הלבלב להתחיל לעכל אותו. בכל מקרה, קיים קשר ברור בין שימוש באלכוהול לדלקת לבלב חריפה ושתייה מרובה של אלכוהול בפרק זמן קצר מגבירה את הסיכון לפתח דלקת לבלב חריפה.

גורמים פחות שכיחים לדלקת לבלב חריפה כוללים:

  • נזק או פגיעה בשוגג בלבלב – למשל, במהלך הליך להסרת אבני מרה או בדיקת הלבלב (ERCP)
  • תופעת לוואי של תרופות
  • נגיפים כמו חזרת או חצבת
  • דלקת לבלב אוטואימונית – תקיפה של מערכת החיסון את הלבלב

כיצד מאבחנים דלקת לבלב חריפה?

דלקת לבלב חריפה מאובחנת בדרך כלל בבית חולים, שם מקבלים טיפול ומתקיים מעקב אחר סיבוכים. רופא ישאל את המטופל על התסמינים וימשש את הבטן שלו שתהיה רגישה מאוד במקרה של דלקת לבלב חריפה. בנוסף יבוצעו בדיקות דם, ולפעמים סריקת CT (לא בהכרח בחדר המיון) כדי לעזור לאשר את האבחנה. בהתחלה, זה יכול להיות קשה לדעת אם דלקת הלבלב החריפה קלה או חמורה והמטופל יהיה במעקב צמוד אחר סימנים לבעיות חמורות, כגון אי ספיקת איברים.

ייתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות כדי לעזור לקבוע את חומרת המצב ולהעריך את הסיכון של המטופל לפתח סיבוכים חמורים יותר.

אלה עשויים לכלול:

  • סריקת CT – בה נלקחת סדרה של צילומי רנטגן כדי לבנות תמונה מפורטת יותר של הלבלב והבטן
  • סריקת MRI – בה משתמשים בשדות מגנטיים חזקים ובגלי רדיו כדי לייצר תמונה מפורטת של פנים הגוף
  • בדיקת אולטרסאונד – בה משתמשים בגלי קול כדי ליצור תמונה של כיס המרה כדי לזהות אבנים בכיס המרה, ותמונה של הלבלב

כיצד מטפלים בדלקת לבלב חריפה?

דלקת לבלב חריפה מטופלת בבית חולים, שם יתבצע מעקב צמוד אחר סימנים לסיבוכים ויינתן למטופל טיפול תומך, כגון נוזלים וחמצן. אנשים עם דלקת לבלב חריפה קלה מתחילים בדרך כלל להשתפר תוך שבוע ולא חווים בעיות נוספות, או שחווים בעיות שמשתפרות תוך 48 שעות.

אנשים רבים נהיים בריאים מספיק כדי להשתחרר מבית החולים לאחר מספר ימים. אלה עם דלקת לבלב חריפה חמורה עלולים לפתח סיבוכים הדורשים טיפול נוסף וייתכן שיידרשו לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ וההחלמה עשויה להימשך הרבה יותר זמן וכן קיים סיכון לתמותה.

טיפול תומך

נוזלים – דלקת לבלב חריפה עלולה לגרום להתייבשות, ולכן נוזלים ניתנים לווריד כדי למנוע התייבשות.


חמצן – כדי לוודא שהגוף מקבל מספיק חמצן, ייתכן שיינתן למטופל חמצן. במקרים של דלקת לבלב חמורה, מכונת הנשמה עשויה לשמש גם כדי לעזור בנשימה.


משככי כאבים – דלקת לבלב חריפה גורמת לרוב לכאבי בטן עזים, כך שכנראה יהיה צורך במשככי כאבים.


אנטיביוטיקה – ייתכן שיהיה צורך לקבל אנטיביוטיקה אם יש זיהום בנוסף לדלקת לבלב – לדוגמה, אם יש דלקת ריאות או זיהום בדרכי השתן.


תמיכה תזונתית – במקרה של דלקת לבלב חריפה קלה ללא בחילות או כאבי בטן, ניתן בדרך כלל לאכול כרגיל. אם המצב חמור יותר, ייתכן שהרופאים יורו למטופל לא לאכול מזון מוצק במשך כמה ימים או יותר. הסיבה לכך היא שניסיון לעכל מזון מוצק עלול להפעיל עומס רב מדי על הלבלב.

אם צריך להימנע ממזון מוצק, ייתכן שהמטופל יקבל תערובת מזון נוזלית מיוחדת, עם החומרים המזינים הדרושים לו, דרך צינורית בבטן (האכלה אנטרלית).


טיפול בגורם הבסיסי

ברגע שהמצב תחת שליטה, ייתכן שהגורם הבסיסי יצטרך טיפול.

אבני מרה – אם אבן מרה גורמת לדלקת הלבלב, ייתכן שיהיה צורך בהליך פולשני הנקרא ERCP במהלכו מוצאות אבני מרה מצינור הלבלב וכן יהיה צורך לעבור כריתה של כיס המרה למניעת אירועים חוזרים של דלקת לבלב בעתיד.

ניתוח לכריתת כיס מרה עשוי להיעשות בזמן שהמטופל בבית החולים או בתור ניתוח אלקטיבי לאחר מספר שבועות. באופן אידיאלי, יש לכרות את כיס המרה תוך שבועיים מהתקף של דלקת הלבלב.


הימנעות מצריכת אלכוהול – לאחר החלמה מדלקת לבלב חריפה, על המטופל להימנע לחלוטין מצריכת אלכוהול אם זה היה הגורם למצב. חלק מהאנשים עם דלקת לבלב חריפה סובלים מהתמכרות לאלכוהול וזקוקים לעזרה ותמיכה כדי להפסיק לשתות. אם זה המקרה ניתן לפנות לרופא משפחה כדי לקבל עזרה.


אילו סיבוכים יכולים להיות לדלקת לבלב?

רוב האנשים עם דלקת לבלב חריפה מחלימים מבלי לחוות בעיות נוספות.

אבל אלה עם דלקת לבלב חריפה חמורה יכולים לפתח סיבוכים רציניים כגון:

פסאודו-ציסטה – לפעמים, שק נוזלים, הנקרא פסאודוציסטה, יכול להתפתח על פני הלבלב אצל אנשים עם דלקת לבלב חריפה. זה עלול לגרום לנפיחות, הפרעות עיכול וכאבי בטן עמומים. לעתים קרובות הם נעלמים מעצמם אך לפעמים יכולים להזדהם וייתכן שיהיה צורך לנקז אותם.


נמק וזיהום בלבלב – לעיתים, אנשים עם דלקת לבלב חריפה חמורה יכולים לפתח סיבוך שבו הלבלב מאבד את אספקת הדם שלו וזה יכול לגרום לחלק מרקמת הלבלב למות (נמק). כאשר זה קורה, הלבלב יכול להזדהם, מה שעלול להתפשט לדם (אלח דם) ולגרום לאי ספיקת איברים.

אנשים עם נמק וזיהום עשויים להזדקק לאנטיביוטיקה תוך ורידית ולניתוח להסרת הרקמה הנמקית. זהו סיבוך חמור מאוד הדורש טיפול, והוא עלול להיות קטלני.


דלקת לבלב כרונית – אם אדם ממשיך לסבול מפרקים חוזרים של דלקת לבלב חריפה, זה עלול בסופו של דבר לפגוע לצמיתות בלבלב. מצב זה נקרא דלקת לבלב כרונית והוא מצב ארוך טווח שיכול להשפיע קשות על איכות החיים.


מהי דלקת לבלב כרונית?

דלקת לבלב כרונית היא מצב שבו הלבלב ניזוק לצמיתות מדלקת ומפסיק לפעול כראוי. דלקת לבלב כרונית יכולה להופיע אצל אנשים בכל גיל, אך לרוב היא מתפתחת בין הגילאים 30 ל-40 כתוצאה משתייה מרובה לאורך שנים רבות והיא נפוצה יותר אצל גברים. היא שונה מדלקת לבלב חריפה, שבה הדלקת היא רק לטווח קצר. רוב האנשים עם דלקת לבלב כרונית סבלו מהתקף אחד או יותר של דלקת לבלב חריפה.

התסמין השכיח ביותר של דלקת לבלב כרונית הוא פרקים חוזרים ונשנים של כאבים עזים בבטן. הכאב מתפתח בדרך כלל באמצע או בצד שמאל של הבטן ויכול לנוע לאורך הגב. הכאב מתואר בדרך כלל ככאב בוער שבא והולך, אך עשוי להימשך מספר שעות או ימים. למרות שהכאב מופיע לפעמים לאחר אכילת ארוחה, לרוב אין טריגר. בנוסף, חלק מהאנשים עלולים להרגיש בחילה ולהקיא. ככל שהמצב מתקדם, האפיזודות הכואבות עשויות להיות תכופות וחמורות יותר.

בסופו של דבר, כאב עמום קבוע יכול להתפתח בבטן, בין פרקים של כאבים עזים ומצב זה נפוץ בעיקר אצל אנשים שממשיכים לשתות אלכוהול לאחר שכבר אובחנו עם דלקת לבלב. חלק מהאנשים שמפסיקים לשתות אלכוהול ומפסיקים לעשן עשויים לגלות שהכאב פחות חמור.


מהם התסמינים של דלקת לבלב כרונית בשלב מתקדם?

תסמינים אחרים מתפתחים עם התקדמות הנזק ללבלב שגורם לכך שהוא אינו מסוגל לייצר מיצי עיכול, המסייעים בפירוק המזון. היעדר מיצי עיכול אומר שקשה יותר לפרק שומנים וחלבונים. זה יכול לגרום לצואה להיות מאוד מסריחה ושומנית. הלבלב בדרך כלל מאבד את התפקודים הללו רק שנים רבות לאחר שהחלו התסמינים הראשונים.
בנוסף, המטופל גם עשוי לחוות:

  • ירידה במשקל
  • אובדן תיאבון
  • צהבת
  • תסמינים של סוכרת – כמו תחושת צמא, צורך להשתין בתדירות גבוהה מהרגיל ותחושת עייפות רבה
  • בחילות והקאות

מה גורם לדלקת לבלב כרונית?

הסיבה השכיחה ביותר לדלקת לבלב כרונית היא שתיית כמויות מופרזות של אלכוהול לאורך שנים רבות. זה יכול לגרום לאירועים חוזרים ונשנים של דלקת לבלב חריפה, מה שגורם לנזק הולך וגובר לאיבר. אצל ילדים הסיבה השכיחה ביותר היא ציסטיק פיברוזיס.

סיבות שכיחות פחות כוללות:

  • עישון
  • דלקת לבלב כרונית אוטואימונית
  • מוטציות גנטיות
  • טראומה ללבלב
  • אבני מרה החוסמות את הפתחים (הצינורות) של הלבלב
  • טיפול בקרינה לבטן

במקרים מסוימים, לא ניתן לזהות סיבה. זה נקרא "דלקת לבלב כרונית אידיופטית".


מהו הטיפול בדלקת לבלב כרונית?

הנזק ללבלב הוא קבוע, אך טיפול יכול לסייע בשליטה על המצב ובניהול התסמינים. לאנשים עם דלקת לבלב כרונית מומלץ בדרך כלל לבצע שינויים באורח החיים, כגון הפסקת שתיית אלכוהול והפסקת עישון והם מקבלים גם תרופות להקלה על הכאב. ניתוח עשוי להיות גם אופציה עבור אלה החווים כאבים עזים.

הדבר החשוב ביותר שהמטפל יכול לעשות הוא להפסיק לשתות אלכוהול, גם אם זה לא הגורם למצב. זה מונע נזק נוסף ללבלב ועשוי להפחית את הכאב. גם עישון יכול להאיץ את הנזק שנגרם על ידי דלקת לבלב כרונית, מה שמגדיל את הסיכוי לכך שהלבלב יגיע לאי ספיקה מוקדם יותר.

מכיוון שדלקת לבלב כרונית יכולה להשפיע על יכולתו של המטופל לעכל מזונות מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בשינוי תזונתי. בדרך כלל מומלצת דיאטה דלת שומן, עתירת חלבון ועתירת קלוריות עם תוספי ויטמין מסיסים בשומן. אך אין לבצע שינויים בתזונה מבלי להתייעץ עם איש מקצוע בתחום.

שאלות ותשובות בנושא

מי נמצא בסיכון לפתח דלקת לבלב חריפה חמורה?

יש סיכוי גבוה יותר לפתח דלקת לבלב חמורה אצל אנשים:
  • מעל גיל 70
  • הסובלים מהשמנת יתר (BMI>30)
  • ששותים 2 משקאות אלכוהוליים או יותר ביום
  • מעשנים
  • עם היסטוריה משפחתית של דלקת הלבלב

אילו טיפולים קיימים לכאבים בדלקת לבלב כרונית?

כאב משמעותי הקשור לדלקת לבלב כרונית יכול לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים של המטופל. חשוב לטפל בדלקת לבלב כרונית ברגע שהיא מאובחנת מכיוון שאפיזודות חוזרות של דלקות עלולות לגרום לנזק בלתי הפיך, והקלה על הכאב הופכת הרבה פחות יעילה. ניתן להשיג הקלה בכאב באמצעות תרופות, לעתים קרובות תוך שימוש בגישת שלושת השלבים של ארגון הבריאות העולמי לשיכוך כאב:
  • תרופות נגד כאבים שאינן אופיואידית (כמו אקמול, איבופרופן או שניהם)
  • אופיואידים קלים (כמו קודאין)
  • אם אופיואידים קלים אינם מקלים על הכאב, ניתנים אופיואידים חזקים (כמו מורפיום)
חולים רבים עם דלקת לבלב כרונית מקבלים נוגדי חמצון יחד עם תרופות הכאב שלהם, אשר הוכחו כמסייעים בהקלה על הכאב. קיימות אפשרויות נוספות לשיכוך כאבים, כגון חסימה של "הפלקסוס הצליאקי", אשר עשוי לספק אפשרות נוספת להקלה משמעותית בכאב. הליך זה מבוצע באמצעות הזרקה של חומר המונע מהעצבים היוצאים מהלבלב לשלוח אותות כאב בחזרה למוח. אם יש היצרות של צינור הלבלב, מיקום של צינור פלסטיק הנקרא סטנט בתוך הצינור יכול להיות מועיל בהקלה על תסמיני הכאב.

האם יש טיפולים כירורגיים לדלקת לבלב כרונית?

ניתוח יכול לשמש לטיפול בכאבים עזים אצל אנשים עם דלקת לבלב כרונית. מטופלים עם אבני מרה בפתח צינור הלבלב עשויים להפיק תועלת מניתוח אנדוסקופי וטיפול הנקרא ליטוטירפסיה. טיפול זה כולל שימוש בגלי הלם כדי לשבור את האבנים לחתיכות קטנות יותר. לאחר מכן נעשה שימוש באנדוסקופ כדי לגשת לצינור הלבלב, כך שניתן להסיר את שברי האבנים. טיפול זה עשוי לשפר את הכאב במידה מסוימת, אך ייתכן שהתועלת לא תהיה קבועה. במקרים בהם חלקים ספציפיים בלבלב מודלקים וגורמים לכאבים עזים, ניתן להסירם בניתוח. זה נקרא כריתת לבלב ועשוי להיות מוצע במקרה שטיפול אנדוסקופי לא עבד. הטכניקה המדויקת המשמשת לכריתת לבלב תלויה באילו חלקים יש להסיר. במקרים החמורים ביותר של דלקת לבלב כרונית, בהם הלבלב נפגע באופן נרחב, ייתכן שיהיה צורך להסיר את כל הלבלב (כריתת לבלב מלאה). זה יכול להיות יעיל מאוד בטיפול בכאב, אבל המטופל לא יוכל לייצר יותר את האינסולין הדרוש לגוף. כדי להתגבר על בעיה זו, משתמשים לעיתים בטכניקה הנקראת השתלת תאי איים עצמית של הלבלב. במסגרת הליך זה, התאים האחראים על ייצור האינסולין מוסרים מהלבלב לפני כריתת הלבלב בניתוח. לאחר מכן מערבבים את התאים עם תמיסה מיוחדת והם מוזרקים לכבד. אם APICT מצליח, תאים אלו נשארים בכבד ומתחילים לייצר אינסולין. בטווח הקצר, נראה כי APICT יעיל, אך ייתכן שיהיה צורך בטיפול נוסף באינסולין בטווח הארוך.

מהם תוספי אנזימים?

הלבלב אחראי על ייצור אנזימים המשתתפים בתהליך עיכול המזון. נזק כרוני ללבלב יכול להוביל לפגיעה בייצור אותם אנזימים מה שיכול להצריך נטילת תוספי אנזימים כדי לעזור למערכת העיכול לעבוד בצורה יעילה יותר. תופעות הלוואי של תוספי מזון אלו כוללות שלשול, עצירות, תחושת בחילה, הקאות וכאבי בטן.

מה הקשר בין דלקת לבלב כרונית לסרטן לבלב?

דלקת לבלב כרונית מגבירה את הסיכון לסרטן הלבלב, אם כי הסיכוי עדיין קטן.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר