דלקת בכתף

מדיקו > מדריכים > אורתופדיה > דלקת בכתף
דלקת בכתף
רופאים שעשויים לסייע לך: 39 רופאים בתחום אורתופדיה כללית
זמן החלמה: ממספר שבועות ועד חודשים
הערת שוליים: ביצוע תרגילי מתיחות שנועדו "לחמם" את מפרק הכתף טרם פעילות גופנית עשויים למנוע דלקת בכתף.
תסמינים: הגבלה בטווח תנועת היד, כאב בכתף המוחמר בלילה, נפיחות, הפקת רעש, נקישה או חריקה ("קליק") בהזזת הכתף, אדמומיות ועוד.

מדריך דלקת בכתף

דלקת של המבנים המרכיבים את הכתף יכולה להתפתח בקרב אנשים המבצעים פעילות ספורטיבית אשר דורשת את הזזת הזרוע מעל הראש כמו בטניס, שחייה והרמת משקולות. לרוב, התהליך הדלקתי עשוי להירפא עם הפסקת הפעילויות שגרמו לבעיה ולכאב. כמו כן, קירור האזור באמצעות שקיות קרח ונטילת תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידליות (NSAIDs – Non-steroidal anti-inflammatory drugs) יכולים גם כן לסייע בהפחתת הדלקת והכאב. במקרים חמורים יתכן ויהיה צורך בהתערבות כירורגית או במתן אנטיביוטיקה.


מבנה הכתף

הכתף היא אחד המפרקים הגדולים והמורכבים ביותר בגוף. מפרק זה נוצר במקום אשר בו עצם ההומרוס (עצם הזרוע העליונה) נפגשת עם עצם הסקפולה (עצם השכמה), כמו כדור ושקע. עצמות נוספות בכתף ​​כוללות:

  • זיז שריר הכתף (האקרומיון) – החלק העליון של עצם הסקפולה.
  • עצם הבריח (קלביקולה) אשר פוגשת את האקרומיון במפרק שנקרא המפרק האקרומיוקלביקולרי.
  • עצם מקור העורב (הקורקואיד) – בליטה נוספת של עצם הסקפולה.

לכתף מספר מבנים חשובים נוספים:

  • מסובבי הכתף – זהו אוסף של שרירים וגידים המקיפים את הכתף, תומכים בה ומאפשרים טווח תנועה רחב.
  • אמתחת (בורסה) – שק קטן של נוזל המרפד ומגן על הגידים של מסובבי הכתף, ומאפשר לגידים ולעצמות לנוע ללא חיכוך בעת הזזת והרמת הידיים.
  • לברום – סחוס המאפשר התאמה מרבית בין עצם הזרוע העליונה (הומרוס) לבין עצם הסקפולה (שכמה).
  • ליגמנטים – מספר רצועות אשר מסייעות בייצוב מפרק הכתף.

בורסיטיס (דלקת של הבורסה) ​​וטנדיניטיס (דלקת של הגידים) הם גורמים שכיחים לכאבים, נפיחות ונוקשות במפרק הכתף, כך ששני המצבים הללו, עלולים להתקיים יחד, ולנבוע בין היתר מפציעות או משימוש יתר במפרק.


מהם הסוגים של דלקת בבורסה (בורסיטיס)?

הסוגים השונים של בורסיטיס בכתף ​​כוללים:

דלקת חריפה (אקוטית) – סוג זה מופיע בפתאומיות, לעתים קרובות כתוצאה מתאונה או מפציעה, כך שעם הופעת הדלקת, נגיעה או הזזה של הכתף עלולה להפיק לכאב.


דלקת כרונית – זהו הסוג הנפוץ ביותר של בורסיטיס בכתף הנגרם כתוצאה מפציעות חוזרות או ממקרים חוזרים של דלקת חריפה בבורסה אשר עלולים לגרום לדלקת כרונית. לאורך זמן, דלקת כרונית זו עלולה לגרום לחולשת זרועות ושרירי הכתפיים, כך שאנשים הסובלים ממצב זה עשויים להסתגל לכאב ולפתח כאב נוסף באזור אחר, כגון בצוואר או במרפק.


דלקת זיהומית (ספטית) – במקרים נדירים, זיהום חיידקי גורם לדלקת כתף זיהומית, בה הכתף עשויה להיראות אדומה או סגולה ולהפיק חום אשר ניתן להרגישו במגע. במקרה נדיר זה, המטופל עלול להתייצג עם חום ותחושת חולי בנוסף לכאבים החזקים בכתף.


מהם הגורמים לדלקת בכתף?

בורסיטיס פוגעת לרוב במפרק הכתף, אך היא יכולה להתפתח גם במפרקים נוספים בגוף, והיא נובעת לעתים קרובות משימוש יתר או תנועות כתף חוזרות ונשנות. כמו כן, דלקת בגידי הכתף מתרחשת לרוב כתוצאה מפציעות ספורט, או משימוש יתר. הרמת היד בתדירות גבוהה מעל הראש (במהלך עבודה או פעילות גופנית) מגבירה את החיכוך בין העצמות והרקמות, אשר עם הזמן עלולה לגרום להצטברות נוזל במפרק ולדלקת בבורסה.

לדוגמה, שחקני בייסבול מקצועיים, שחיינים, שחקני טניס וגולף נמצאים בסיכון מוגבר לפתח דלקת גידים ובורסיטיס בכתף, בזרועות ובמרפקים. יש לציין כי ביצוע טכניקה בצורה לא נכונה בכל ענף ספורט היא אחד הגורמים העיקריים לעומס יתר על רקמות כולל גידים, מה שעלול לתרום לתהליך דלקתי בכל אחד ממפרקי הגוף.

עם זאת, ספורט אינו הגורם היחיד להופעת דלקת בבורסה או בגידי הכתף, אנשים אשר עוסקים בעבודות הדורשות הרמת ידיים מעל הראש (כגון עבודת הרכבה) או הרמת משא נמצאים בסיכון לדלקת בגידים ובבורסה. כמו כן, מכה ישירה באזור הכתף או נפילה על זרוע מושטת עלולות גם הן לגרום לדלקת בבורסה או בגידי הכתף.

סיבה נוספת שעלולה לגרום לדלקת בכתף היא דלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארטריטיס). במחלה זו הסחוס המכסה את החלק העליון של העצמות מתנוון או נשחק, וגורם לנפיחות, כאב ולעיתים להתפתחות זיזים בעצמות. דלקת מפרקים ניוונית מתרחשת לרוב בקרב אנשים מעל גיל 50. עם זאת, בקרב אנשים צעירים יותר, הדלקת יכולה לנבוע מפציעה או טראומה, כגון שבר או נקע בכתף (ידוע בשם דלקת מפרקים פוסט טראומטית). כמו כן, דלקת מפרקים ניוונית עשויה להיות גם תורשתית. יש לציין כי מחלה זו עלולה לפגוע במפרקים נוספים בגוף ולגרום לתסמינים שונים.

בנוסף, דלקת בכתף עלולה להיגרם כתוצאה מקרע במסובבי הכתף. הקרע יכול להיות חלקי, בו הגיד עדיין נצמד מעט לעצם הזרוע, או מלא, בו הגיד נפרד לחלוטין מהעצם. קרע בשרירי מסובבי הכתף יכול לנבוע מתאונה, כמו נפילה שעלולה לגרום לשבר בעצם הבריח או לפריקת כתף שקורעת את מסובבי הכתף, אך לעתים קרובות יותר, קרעים אלו מתרחשים לאורך זמן כאשר הגיד נשחק עם הגיל (קרע ניווני), ולכן אנשים מעל גיל 40 נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לקרע במסובבי הכתף. סיבות נוספות לקרעים אלו כוללות:

  • הופעת זיזים בעצמות – זיזים אלה עלולים לגרום לחיכוך הגידים ובסופו של דבר לקרע חלקי או מלא.
  • ירידה בזרימת הדם – זרימת הדם אל מסובבי הכתף פוחתת ככל שמתבגרים, כך שעלול להיווצר מצב של אספקת דם לקויה שתביא לקרע.


מהם התסמינים של דלקת בכתף?

לעתים קרובות ישנה פציעה ראשונית שמתחילה את התהליך הדלקתי, ולאחר מכן, מופיעים התסמינים. הדלקת גורמת לעיבוי של הגידים והבורסה, כך שבהמשך ישנה דחיסה של מבני הכתף.

התסמינים עשויים להיות מעט שונים בין אדם לאדם, והם יכולים לכלול:

  • הגבלה בטווח התנועה של הזרוע
  • כאב בכתף
  • כאב המוחמר בלילה
  • נפיחות
  • הפקת רעש, נקישה או חריקה – "קליק" בעת הזזת מפרק הכתף
  • אדמומיות באזור מפרק הכתף

כיצד ניתן לאבחן דלקת בכתף?

אבחנת דלקת בכתף על כלל סוגיה עשויה לכלול:

אנמנזה מקיפה – הרופא המטפל ישאל אודות התסמינים וההיסטוריה הרפואית של המטופל. כמו כן, הוא ינסה להבין את הגורם להופעת התהליך הדלקתי.


בדיקה גופנית מלאה – הרופא המטפל יבצע בדיקה גופנית מוכוונת לכתף, וזאת בנוסף לבדיקה גופנית מלאה כדי להבין האם ישנם תסמינים נוספים שעלולים להעיד על מצב רפואי מורכב יותר.


צילום רנטגן – צילום רנטגן הוא בדיקה מהירה ונטולת כאבים שמייצרת תמונות של איברי הגוף השונים. הבדיקה משתמשת בקרני רנטגן אשר עוברות דרך הגוף ונספגות בכמויות שונות באברים השונים בהתאם לצפיפות החומר שלהם. חומרים צפופים, כגון עצם ומתכת, מופיעים כלבנים בצילומי רנטגן, בעוד האוויר בריאות מופיע כשחור. חומרים עם צפיפות בינונית כגון שומן ושרירים מופיעים כגוונים של אפור. באמצעות צילום זה ניתן לאבחן דלקת במרכיבי הכתף ובעיות אחרות שעלולות להשפיע על הכתף.


MRI – בדיקת הדמיה המשתמשת בשילוב מגנטים ותדרי רדיו בכדי ליצור תמונות מפורטות של איברים ומבנים בתוך הגוף.


אולטרסאונד – בדיקת הדמיה המשתמשת בגלי קול בתדר גבוה.


שאיבת נוזל מהבורסה (אספירציה) – הליך הכולל שימוש במחט דקה ושאיבת נוזל מהבורסה הנפוחה בכדי לבדוק הימצאות זיהום או תהליך אחר כגורמים לבורסיטיס.


בדיקות דם – בדיקות דם מסוימות עשויות לעזור באבחנה של הסיבה לדלקת בכתף.


מהו הטיפול עבור דלקת בכתף?

מטרות הטיפול בדלקת בכתף כוללות הפחתת כאבים, שמירה על טווחי תנועה ומניעת הישנות ונזקים נוספים. הקלה על הכאב כוללת שילוב של מנוחה, הנחת שקיות קרח, פיזיותרפיה ועוד. כמו כן ניתן ליטול תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידליות (NSAIDs) כגון נורופן, איבופן, אדוויל ועוד. אם הכאב קבוע וחמור ניתן להזריק קורטיזון (סטרואידים) לכתף בכדי להקל על התסמינים.

בנוסף לכך ייתכנו טיפולים ספציפיים עבור הגורמים השונים לדלקת:

דלקת זיהומית – טיפול בדלקת מסוג זה עשוי לכלול מתן אנטיביוטיקה.


בורסיטיס – במידה והתסמינים מחמירים או אינם משתפרים, הרופא עשוי להמליץ ​​​​על הליך ניתוחי, אשר יכול להתבצע באופן ארטרוסקופי באמצעות חתכים קטנים ומצלמה זעירה.


אוסטאוארטריטיס – טיפולים נוספים כוללים נטילת אקמול (אצטמינופן) ותוספי תזונה כגון גלוקוזאמין וכונדרויטין. גם במחלה זו, במידה ואין שיפור בתסמינים ניתן לטפל בצורה ניתוחית הכוללת החלפת מפרק כתף, החלפת ראש עצם הזרוע, הסרת חלק קטן מקצה עצם הבריח ועוד.


קרע במסובבי הכתף – קרעים אלו אינם נרפאים מעצמם ללא ניתוח, אך מטופלים רבים יכולים להשתפר מבחינה תפקודית ולהפחית את הכאב בטיפול שאינו ניתוחי על ידי חיזוק שרירי הכתפיים (כ-80% מהמטופלים אשר סובלים מקרעים חלקיים משתפרים ללא הליך ניתוחי). רוב הניתוחים לתיקון קרע במסובבי הכתף מבוצעים באופן ארטרוסקופי דרך חתכים קטנים. עם זאת, חלק מהקרעים אינם ניתנים לתיקון עקב גודלם ו/או גיל הקרע, ועשויים לחייב הליך יותר פולשני.

לערוץ הוידאו שלנו בנושא אורתופדיה

שאלות ותשובות בנושא

כיצד ניתן למנוע דלקת בכתף?

כדי למנוע דלקת במפרק בכתף מומלץ לשמור על גמישות השרירים והגידים. ההמלצות הבאות עשויות להפחית את הסיכון לדלקת: ביצוע תרגילי מתיחות וחיזוק כתפיים באופן קבוע, חימום הכתף לפני ביצוע פעילויות, הקפדה על הפסקות מנוחה במהלך פעילויות שחוזרות על עצמן, לבישת סד בכדי להקל על הלחץ על הכתף.

מהם הסיבוכים של דלקת כרונית בכתף?

דלקת כרונית בכתף והתלקחויות חוזרות ונשנות יכולות לגרום נזק לבורסה ולחדירת חיידקים אשר יגרמו לדלקת כתף זיהומית (ספטית), שבתורה יכולה להתפשט לאיברים נוספים בגוף. במקרים חמורים, מצב זה יכול להיות מסכן חיים.

מתי מומלץ לפנות לייעוץ רפואי?

במקרה של כאבים בכתף מומלץ לפנות לגורם רפואי כאשר הכאב מחמיר ומונע תזוזה של הגפה, מעיר משינה, יוצר אי נוחות בעת ביצוע פעולות רגילות, או כאשר ישנם חוסר תחושה או עקצוץ בזרועות או בידיים.

האם דלקת מפרקים ניוונית בכתף ניתנת לריפוי מלא?

למרבה הצער, דלקת מפרקים ניוונית לא ניתנת לריפוי, אך ישנן אפשרויות טיפול שיכולות לעזור בניהול הכאב והנוקשות, ואף לסייע בהאטת הידרדרות המחלה.

מדוע קרע במסובבי הכתף כואב יותר בלילה?

עקב כוח הכבידה, השכיבה עלולה לגרום למסובבי הכתף להימתח ולגרום להחמרה משמעותית בכאב במהלך הלילה.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il