מדריך גסטרוסקופיה
גסטרוסקופיה היא הליך רפואי אנדוסקופי המשמש לבחינת חזותית של מערכת העיכול העליונה באמצעות מצלמה זעירה הנמצאת בקצה צינור ארוך וגמיש. רופא מומחה במחלות של מערכת העיכול (גסטרואנטרולוג) משתמש בגסטרוסקופיה כדי לברר תסמינים, לאבחן ולפעמים כדי לטפל במצבים המשפיעים על הוושט, הקיבה והתריסריון (החלק הראשון של המעי הדק). ניתן להחדיר מכשירים וכלים דרך הצינור האנדוסקופי על מנת להסיר דוגמאות קטנות של רקמות לבדיקה, מה שידוע בתור ביופסיה.
במאמר זה נדון על:
- מתי מומלץ לבצע גסטרוסקופיה
- אילו אבחנות ניתן לאשר באמצעות גסטרוסקופיה
- באילו מצבים ניתן לטפל
- כיצד יש להתכונן לגסטרוסקופיה
- מה קורה במהלך ההליך
- כיצד מאבחנים מחלות שונות
- מה קורה לאחר ההליך
- מתי מומלץ לפנות לייעוץ רפואי
- מהי אנטרוסקופיה
- אילו סוגים של אנטרוסקופיה קיימים
- מדוע קיימת בדיקה זו
- מהם הסיכונים
באילו מקרים מומלץ לבצע גסטרוסקופיה?
גסטרוסקופיה מומלצת אם יש למטופל תסמינים המצביעים על בעיה בוושט, בקיבה או בתריסריון
תסמינים שמבררים לעיתים באמצעות גסטרוסקופיה כוללים:
- כאב בטן
- צרבת או אי נוחות באזור רום הבטן (דיספפסיה)
- בחילה מתמשכת
- קשיים בבליעה או כאב בעת בליעה (דיספגיה)
- כמות מופחתת של תאי דם אדומים (אנמיה) אשר עשויה להיגרם עקב דימום פנימי מתמשך
- דימום חמור, אשר עלול לגרום לכאב פתאומי וחדים בבטן, הקאה דמית או צואה שחורה (מלנה)
אילו אבחנות ניתן לאשר באמצעות גסטרוסקופיה?
גסטרוסקופיה משמשת גם כדי לסייע באישור (או שלילת) חשד במצבים מסוימים, כגון:
- כיבי קיבה או תריסריון (ידועים גם כאולקוס או כיבים פפטיים) – מדובר בפצעים פתוחים המתפתחים על דופן הקיבה או התריסריון.
- רפלוקס (GERD) – ידוע גם כמחלת ההחזר הוושטי. במצב זה חומצת הקיבה עולה לוושט וגורמת לגירוי, צרבת וכאבים
- מחלת צליאק – מחלה נפוצה של מערכת העיכול, שבה יש למטופל תגובה שלילית לגלוטן במזון
- וושט על שם בארט – מצב קדם סרטני של הוושט בו תאי רירית הוושט עברו התמרה לתאים המאפיינים את רירית הקיבה
- יתר לחץ דם פורטלי – במצב זה לחץ הדם בתוך הכבד הוא גבוה באופן חריג וגורם לורידים נפוחים (דליות) להתפתח על דופן הקיבה והוושט. קרע של דליות עלול להוביל לדימום מסכן חיים.
- סרטן הקיבה וסרטן וושט
באילו מצבים ניתן לטפל באמצעות גסטרוסקופיה?
גסטרוסקופיה יכולה להתבצע גם כדי לטפל בכמה בעיות המשפיעות על הוושט, הקיבה והתריסריון.
לדוגמה, גסטרוסקופיה יכולה לשמש ל:
- עצירת דימום בתוך הקיבה או הוושט, כגון דימום שנגרם על ידי כיב קיבה או דליות.
- הרחבת וושט מוצרת שגורמת לכאב או קושי בבליעה – היצרות וושט יכולה להיגרם בין היתר על ידי רפלוקס, סרטן ושט או הקרנות לוושט.
- הסרת גידולים סרטניים, גידולים שאינם סרטניים (פוליפים) או גופים זרים
- הזנה – גסטרוסקופיה יכולה לעזור לרופאים להנחות צינור האכלה (זונדה) לתוך הקיבה במצבים בהם אדם אינו מסוגל לאכול באופן רגיל.
כיצד להתכונן לגסטרוסקופיה?
אם המטופל מופנה לגסטרוסקופיה, הוא יקבל מראש הנחיות לגבי הצורך להפסיק או להמשיך לקחת התרופות הקבועות שלו. ייתכן שיהיה עליו להפסיק לקחת כל תרופות המרשם נגד דיספפסיה עד שבועיים לפני ההליך. הסיבה לכך היא כי תרופות אלו יכולה להסוות חלק מהבעיות שגסטרוסקופיה יכולה למצוא.
אם המטופל לוקח את התרופות הבאות יהיה עליו להודיע על כך לרופא ולהתייעץ לגבי המשך נטילת התרופה:
- כל תרופה המשמשת לטיפול בסוכרת, כגון אינסולין או מטפורמין
- כל מדלל דם (המשמש למניעת קרישי דם), כגון אספירין, קומדין, אליקוויס, פלוויקס ועוד
חשוב שהקיבה תהיה ריקה במהלך גסטרוסקופיה, כך שיהיה ניתן לראות את כל האזור בבירור. המטופל יתבקש להיות בצום ולא לאכול או לשתות שום דבר במשך 6 עד 8 שעות לפני ההליך.
מה קורה במהלך ההליך?
גסטרוסקופיה לעתים קרובות לוקחת פחות מרבע שעה, למרות שהיא עשויה לקחת יותר זמן אם היא משמשת כאמצעי לטיפול במצבים שונים. ההליך יבוצע בדרך כלל על ידי גסטרואנטרולוג אנדוסקופיסט (רופא מקצועי המתמחה בביצוע בדיקות אנדוסקופיות) בסיוע אחות. ניתן לפגוש את הרופא והאחות לפני ההליך והם יוכלו לענות על כל השאלות שיש למטופל.
תרסיס הרדמה מקומי ישמש כדי לאלחש את הגרון לפני ההליך ויינתן גם חומר טשטוש דרך הוריד כדי למנוע אי נוחות במהלך הבדיקה. ילדים צעירים עשויים לעבור את ההליך תחת הרדמה כללית.
הטשטוש עוזר למטופל להרגיש רדום ונינוח במהלך ההליך, אבל מצריך התאוששות בבית החולים למשך כחצי שעה עד שעה ויש צורך שאדם אחר יאסוף את המטופל מבית החולים ויישאר במחיצתו לפחות 24 שעות. במהלך היום לאחר ההליך, המטפל לא יוכל לעבוד או לנהוג.
לפני תחילת ההליך, המטופל יתבקש להסיר את כל המשקפיים, עדשות מגע ושיניים תותבות. המטופל לא צריך בדרך כלל צריך להתפשט, אבל הוא עשוי להתבקש ללבוש חלוק בית החולים על בגדיו.
חומר ההרדמה המקומי מרוסס בפה וכן מציבים מגן שיניים מפלסטיק בפה שמטרתו להחזיק את פתוח ולהגן על השיניים ועל האנדוסקופ. המטופל יתבקש לשכב על צד שמאל שלו ולאחר מכן האנדוסקופיסט יכניס את האנדוסקופ לתוך הגרון של המטופל. זה עשוי להיות לא נוח בהתחלה והמטופל עלול להרגיש בחילה או רפלקס הקאה, אבל התחושה הזו בדרך כלל חולפת ככל שהאנדוסקופ יורד במורד הוושט.
כיצד מאבחנים מחלות שונות באמצעות גסטרוסקופיה?
אם הגסטרוסקופיה משמשת כדי לאבחן מצב מסוים, אוויר יוכנס לקיבה דרך האנדוסקופ כדי לנפח את הקיבה. זה מאפשר לאנדוסקופיסט לראות כל אדמומיות חריגה, כיבים, גושים, חסימות או חריגות אחרות. המטופל עלול להרגיש קצת אי נוחות כאשר האוויר מוכנס לתוך הקיבה, והוא עשוי לגהק או להרגיש נפוח. התחושות האלו אמורות להתחיל להשתפר לאחר סיום ההליך.
אם מזוהות חריגות במהלך הבדיקה, דגימת רקמות (ביופסיה) ניתנת להסרה ונשלחת למעבדה לבדיקה מעמיקה תחת מיקרוסקופ. המטופל לא אמר להרגיש דבר בזמן שדגימת הרקמה מוסרת.
מה קורה לאחר ההליך?
לאחר ההליך, המטופל יועבר לאזור ההתאוששות. הוא יצטרך לנוח בשקט במשך כמה דקות או שעות עד שהשפעת הטשטוש תחלוף. עליו גם לדאוג לכך שאדם אחר ייקח אותו הביתה ויישאר איתו לפחות 24 שעות. גם אם המטופל מרגיש ערני מאוד, חומרי הטשטוש יכולים להישאר בדם במשך 24 שעות והוא עשוי לחוות פרקים נוספים של נמנום.
במהלך תקופה זו המטופל צריך להימנע מ:
- נהיגה
- הפעלת מכונות כבדות
- שתיית אלכוהול
- נטילת כדורי שינה
- לעבודה
- חתימה על כל חוזים או מסמכים משפטיים
- להיות אחראי על ילדים קטנים
לפני השחרור, האחות או הרופא יכולים להסביר את התוצאות של ההליך, לפחות באופן ראשוני. לפעמים, ייתכן שיהיה עליך לקיים פגישה עם הרופא כמה ימים או שבועות מאוחר יותר כדי לדון בתוצאות.
מתי לחפש לפנות לייעוץ רפואי לאחר ההליך?
זה נורמלי להרגיש נפוח או אם יש כאב גרון ליום או יומיים לאחר גסטרוסקופיה.
על המטופל ליצור קשר עם רופא או עם יחידת האנדוסקופיה מיד אם מתפתחים סימנים של בעיה רצינית יותר, כגון:
- כאב חזה חמור או מחריף או כאב בטן
- יציאות שחורות
- הקאות מתמשכות או הקאות דם
- קוצר נשימה
- חום מעל 38 מעלות צלזיוס
מהם הסיבוכים האפשריים של גסטרוסקופיה?
גסטרוסקופיה היא הליך בטוח מאוד והסיכון לסיבוכים חמורים הוא קטן.
חלק מהסיבוכים האפשריים של גסטרוסקופיה כוללים:
- תגובה לטשטוש – טשטוש הוא בדרך כלל בטוח, אבל לפעמים יכול לגרום לבעיות כגון בחילה, תחושת שריפה באתר ההזרקה, שאיפת שאריות מזון לריאות שגורמת לדלקת ריאות (אספירציה), דופק לא סדיר, קשיי נשימה ובמקרים קשים אף שבץ או התקף לב.
- דימום – לפעמים, במהלך גסטרוסקופיה, האנדוסקופ יכול לפגוע בטעות כלי דם ולגרום לו לדמם. עם זאת, דימום משמעותי הוא נדיר מאוד. סימנים של דימום יכולים לכלול הקאות דמיות וצואה שחורה. האתר של הדימום יכול בדרך כלל להיות מתוקן במהלך גסטרוסקופיה חוזרת. עירוי דם גם עשוי להיות נדרש בחלק מהמקרים של דימום.
- ניקוב דופן הוושט, הקיבה או התריסריון (פרפורציה) – סימנים של ניקוב יכולים לכלול כאבים בצוואר, בחזה או בבטן, כאבים בעת בליעה, חום מעל 38 מעלות צלזיוס או קשיי נשימה. אם הניקוב אינו חמור, הוא יכול להירפא לבד אך ייתכן שתינתן אנטיביוטיקה כדי למנוע זיהום. ניתוח עשוי להיות נחוץ כדי לתקן קרעים משמעותיים יותר.
- זיהום – מרבית הגסטרוסקופיות מורכבות מבדיקה וביופסיה, והסיכון לזיהום נמוך. הסיכון לזיהום עולה כאשר מבצעים הליכים נוספים כחלק מהגסטרוסקופיה. רוב הזיהומים קלים וניתן לטפל בהם באנטיביוטיקה. הרופא עשוי לתת למטופל אנטיביוטיקה מניעתית לפני ההליך אם הוא נמצא בסיכון גבוה יותר לזיהום.
מהי אנטרוסקופיה?
אנטרוסקופיה היא הליך המסייע לרופא למצוא ולטפל בבעיות במערכת העיכול ובעיקר במעי הדק שאינו נגיש לרוב בגסטרוסקופיה או בקולונוסקופיה. במהלך הבדיקה הרופא מכניס צינור דק וגמיש עם מצלמה לתוך הגוף, כמו בגסטרוסקופיה. באנטרוסקופיה, בדרך כלל יש בלון אחד או שניים המצורפים לאנדוסקופ.
עקב אורכו של המעי הדק (5-6 מטרים), קשה להדגים את כל אורכו בשיטות הרגילות של גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה ולכן היה צורך בשיטה אחרת. באמצעות ניפוח בלון בכניסה למעי הדק ניתן לקבע את האנדוסקופ ולהתקדם לתוך המעי. לאחר מכן הבלון מרוקן מאוויר, מוכנס עמוק יותר, מנופח מחדש, וכך מתאפשר לאנדוסקופ להמשיך לעומק המעי הדק.
אנטרוסקופיה ידועה גם בשם אנטרוסקופיה כפולת בלון או אנטרוסקופיה ארוכה בטכניקת בלון כפול.
אילו סוגים של אנטרוסקופיה קיימים?
שני סוגים של אנטרוסקופיה הם אנטרוסקופיה עליונה ותחתונה. באנטרוסקופיה עליונה, אנדוסקופ מוכנס לתוך הפה ואילו באנטרוסקופיה תחתונה, אנדוסקופ מוכנס לתוך פי הטבעת. סוג הבדיקה שתבוצע יהיה תלוי בסוג הבעיה אותה הרופא מנסה לאבחן. הרופא יידע את המטופל מראש איזה סוג בדיקה תתבצע.
מדוע מבצעים אנטרוסקופיה?
אנטרוסקופיה מאפשרת לאבחן או להעריך מחלות בתוך המעי הדק מבלי צורך בהתערבות ניתוחית.
הרופא עשוי להמליץ על אנטרוסקופיה אם יש למטופל אחת מתופעות הבאות:
- ספירת תאי דם לבנים גבוהה
- גידולים במעי הדק
- חסימות במעיים
- דימום במערכת העיכול שלא נמצא לו הסבר בגסטרוסקופיה או בקולונוסקופיה
- נזק למעיים מהקרנות
- שלשול חמור לא מוסבר
- תת תזונה לא מוסברת
- תוצאות רנטגן חריגות
כיצד מבוצעת אנטרוסקופיה?
אנטרוסקופיה מתבצעת לרוב במסגרת של אשפוז יום, כלומר, המטופל יכול ללכת הביתה ביום הבדיקה.
הבדיקה לוקחת בדרך כלל בין שעה לשעה וחצי, ובמהלכה המטופל יהיה תחת חומרי טשטוש הניתנים דרך הוריד.
במהלך ההליך, הרופא יכול לצלם סרט וידאו או לצלם תמונות. אלה יאפשרו לבדוק בעיון ולעומק את הממצאים לאחר ההליך. הרופא גם עשוי לקחת דגימות רקמות או להסיר גידולים קיימים. הסרת כל רקמה או גידול לא תגרום למטופל לכאב.
בהתאם לסוג הבעיה שיש למטופל, הרופא יבצע אנטרוסקופיה עליונה או אנטרוסקופיה תחתונה. אנטרוסקופיה עליונה מאפשרת לרופא לראות ולטפל בחלק העליון המעי הדק ואילו אנטרוסקופיה תחתונה מאפשרת לו לראות ולטפל בחלק התחתון שלו. לפי הצורך, הרופא עשוי להשתמש בשיקוף רנטגן עלמת לוודא שהמכשיר ממוקם באזור הנכון.
מה הם הסיכונים של אנטרוסקופיה?
לאחר ההליך המטופל עלול לחוות כמה תופעות לוואי קלות. אלו כוללות:
- כאב גרון
- נפיחות בבטן
- בחילה
- דימום קל
- התכווצויות
במקרים נדירים, עשויים להתפתח סיבוכים רציניים יותר אלה כוללים דלקת בלבלב (פנקראטיטיס), דימום פנימי, וקרע בדופן המעי הדק. יש אנשים שיש להם גם תגובה שלילית לחומרי הטשטוש וזו הסיבה שאנטרוסקופיה בדרך כלל לא מומלצת לנשים בהריון, אנשים הסובלים מעודף משקל, או אנשים עם מחלת לב או ריאות.
יש להקפיד להתקשר לרופא מיד אם מופיעים:
- דם בנפח של יותר מכמה כפיות בצואה
- כאב בטן קשה
- נוקשות בבטן
- חום
- הקאות
מקורות: NHS | HealthLine | MayoClinic
שאלות ותשובות בנושא
כיצד מטפלים בדליות בגסטרוסקופיה?
כיצד מטפלים בכיב מדמם בגסטרוסקופיה?
- ניתן לצרוב את הכיב באמצעות מכשור המפיק חום וכך לעצור את הדימום
- ניתן להשתמש במהדקים קטנים שעוצרים את הדימום
- תרופות עשויות להיות מוזרקות סביב כיב כדי להפעיל את תהליך הקרישה
כיצד מרחיבים את הוושט בגסטרוסקופיה?
מהי המשמעות של תוצאות אנטרוסקופיה לא תקינות?
- מחסור בוויטמין B-12
- נגיפים במערכת העיכול
- מחלת קרוהן, שהיא מחלת מעי דלקתית
- לימפומה, שהיא סרטן בלוטות הלימפה
- מחלת וויפל, שהיא זיהום המונע מהמעי מלספוג חומרים מזינים
מהי בדיקת קפסולה אנדוסקופית?