11 רופאים בתחום אלרגיה ואימונולוגיה ילדים
9 רופאים בתחום אלרגיה למזון
מדריך אלרגיה לחלב
אלרגיה לחלב היא תגובה חיסונית לא טיפוסית לחלב ולמוצרים המכילים חלב, והיא נחשבת לאחת מהאלרגיות הנפוצות ביותר בקרב ילדים.
בדרך כלל חלב פרה הוא הגורם לאלרגיה, אך גם חלב כבשים, עיזים, בופאלו ויונקים אחרים עלול לגרום לתגובה אלרגית.
התגובה האלרגית מתרחשת בדרך כלל זמן קצר לאחר החשיפה לחלב, כאשר התסמינים והסימנים של אלרגיה נעים בין קלים לחמורים ויכולים לכלול צפצופים בנשימה, הקאות, פריחה ובעיות עיכול.
אלרגיה לחלב יכולה גם לגרום לאנפילקסיס – תגובה חמורה ומסכנת חיים.
הטיפול העיקרי באלרגיה לחלב הוא הימנעות ממוצרי חלב, ולמרבה המזל אלרגיה לחלב הינה מצב חולף אצל רוב הילדים, ומי שממשיך להיות אלרגי לחלב יהיה צריך להמשיך להימנע ממוצרי חלב.
מהם התסמינים של אלרגיה לחלב?
התסמינים והסימנים של תגובה אלרגית לחלב משתנים מאדם לאדם ומתרחשים מספר דקות עד מספר שעות לאחר החשיפה לאלרגן.
סימנים ותסמינים מיידיים עשויים לכלול:
- פריחה
- צפצופים בנשימה
- תחושת עקצוץ סביב הפה והשפתיים
- התנפחות של השפתיים, לשון או גרון
- שיעול וקוצר נשימה
- הקאות
סימנים ותסמינים שעשויים להתפתח לאחר זמן רב יותר כוללים:
אנפילקסיס:
אלרגיה לחלב עלולה לגרום לאנפילקסיס – תגובה אלרגית מסכנת חיים שגורמת להיצרות של דרכי הנשימה ועלולה לחסום לחלוטין את דרכי הנשימה ולגרום לחנק.
חלב הוא הגורם השלישי הכי שכיח, אחרי בוטנים ואגוזים, הגורם לתגובה אנפילקטית.
אנפילקסיס הוא מצב חרום רפואי ודורש טיפול בזריקת אפינפרין (אפיפן) ופינוי לחדר מיון באמבולנס.
הסימנים והתסמינים מופיעים זמן קצר לאחר צריכת החלב ויכולים לכלול:
- התכווצות של דרכי האוויר, כולל התנפחות של הגרון שמקשה על הנשימה
- אודם בפנים
- גירוד
- שוק עם ירידה בלחץ הדם
ברגע שמופיעה תגובה לחלב, יש לספר לרופא, ולא משנה אם התגובה קלה יחסית.
לאחר מכן ניתן לבצע בדיקות שיכולות לאשש את האלרגיה לחלב, וכך בעתיד יהיה ניתן להימנע מתגובות עם פוטנציאל גרוע יותר.
מתי יש צורך לראות רופא?
יש לפנות לרופא המטפל או לאלרגולוג (רופא מומחה לאלרגיה) אם לאחר חשיפה למוצרי חלב יש הופעה של תסמיני אלרגיה.
במידה ומתרחשת תגובה חמורה יותר או חשד לאנפילקסיס, יש לפנות לטיפול חירום ולהגיע לחדר המיון כמה שיותר מהר.
מהם הגורמים לאלרגיה לחלב?
כל האלרגיות האמיתיות למזון נגרמות על ידי תגובתיות יתר לא תקינה של מערכת החיסון, ובמקרה של אלרגיה לחלב, המערכת החיסונית מזהה חלבוני חלב מסוימים כמזיקים, וכתגובה מיוצרים נוגדנים מסוג IgE אשר תפקידם לנטרל את החלבון.
בפעם הבאה שתתרחש חשיפה לחלבון חלב, נוגדני ה-IgE שכבר נמצאים בגוף, יקשרו במהירות לאלרגן (חלבון החלב) ויורו למערכת החיסונית להפריש חומרים שונים כגון היסטמין, מה שיגרום לתסמינים השונים של התגובה האלרגית.
ישנם שני חלבונים עיקריים המצויים בחלב פרה אשר יכולים לגרום לתגובה אלרגית:
- קזאין הנמצא בחלק המוצק של החלב
- מי גבינה הנמצא בחלק הנוזלי של החלב
ישנם אנשים האלרגיים רק לחלבון חלב אחד או לשניהם, אך קשה להימנע לחלוטין מהחשיפה לחלבונים אלו מכיוון שהם נמצאים גם במגוון מזונות מעובדים, ורוב האנשים שיגיבו לחלב פרה יגיבו לחלב כבשים, עיזים ובופאלו.
אלרגיה למזון מסוג FPIES – תגובה לחלבון אשר אינה מתווכת IgE:
אלרגן ממזון יכול גם לגרום לתופעה שנקראת אלרגיה מושהית, ולמרות שכל סוג של מזון יכול לגרום לתגובה זו, חלב הוא אחד מהנפוצים ביותר.
התגובה, הכוללת בדרך כלל הקאות ושלשולים, מתרחשת בדרך כלל תוך שעות לאחר האכילה ולא לאחר דקות כפי שקורה באלרגיה אמיתית מתווכת IgE.
שלא כמו אלרגיות מסוימות למזון, FPIES בדרך כלל נפתרת עם הזמן, וכמו באלרגיה למוצרי חלב, מניעת התגובה ב FPIES כרוכה בהימנעות מחלב ומוצרי חלב.
מהם גורמי הסיכון לאלרגיה לחלב?
ישנם מספר גורמים העלולים להגביר את הסיכון לפיתוח של אלרגיה לחלב:
אלרגיות אחרות: לילדים רבים עם אלרגיה לחלב ישנן גם אלרגיות נוספות.
אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור): ילדים שיש להם אטופיק דרמטיטיס – דלקת כרונית שכיחה של העור, נוטים הרבה יותר לפתח אלרגיה למזון.
רקע משפחתי: הסיכון של אדם לפתח אלרגיה למזון עולה אם לאחד מהוריו או לשניהם יש אלרגיה למזון או כל סוג אחר של מחלה אלרגית כגון קדחת השחת, אסתמה, פריחות אלרגיות או אקזמה.
גיל: אלרגיה לחלב שכיחה יותר בקרב ילדים, וככל שהם מתבגרים מערכת העיכול שלהם מבשילה וגופם נוטה פחות להגיב לחלב.
מהם הסיבוכים של אלרגיה לחלב?
ילדים שאלרגיים לחלב נוטים יותר לפתח בעיות בריאותיות נוספות כגון:
חסרים תזונתיים: עקב הגבלות תזונתיות ואתגרי האכלה, קצב הגדילה של ילדים אלרגיים לחלב עלול להאט, ובנוסף הם גם עלולים לסבול מחוסר בוויטמינים ומינרלים.
פגיעה באיכות החיים: מזונות נפוצים רבים, ולפעמים בלתי צפויים מכילים חלב, כולל רטבים לסלט או אפילו נקניקיות.
הימנעות ממוצרי חלב בקרב אנשים עם אלרגיה חמורה, עלולה להגביר את רמות הלחץ והחרדה בכל הנוגע לבחירת המזון.
כיצד ניתן להימנע מאלרגיה לחלב?
לא קיימת דרך בטוחה למנוע אלרגיה למזון ולחלב בפרט, אך ניתן למנוע את התגובה האלרגית על ידי הימנעות מהמזון שגורם להן.
מי שיודע שהוא אלרגי לחלב ולמוצריו, עליו להימנע לחלוטין מצריכת מוצרי חלב.
על מנת לעשות זאת, יש לקרוא בעיון את התוויות שעל גבי אריזות המזון ולחפש קזאין – נגזרת של חלב אשר יכולה להימצא במספר מזונות בלתי צפויים כמו בשימורי טונה למשל.
בנוסף לכך חשוב מאוד ליידע את המלצרים במסעדות על האלרגיה לחלב ולברר את המרכיבים במנות.
מהם המקורות הנפוצים לחלב?
מקורות נפוצים לחלבוני חלב העלולים לגרום לתגובה אלרגית נמצאים במוצרי חלב רבים כולל:
- חלב, חלב דל שומן וחלב נטול לקטוז
- חמאה
- יוגורט
- גלידה
- גבינות
חלב יכול להיות קשה יותר לזיהוי כאשר הוא משמש כמרכיב במזונות מעובדים, כולל מוצרי מאפה.
מקורות נוספים לחלב כוללים:
- מי גבינה
- קזאין
- מרכיבים עם התחילית "לקט" כמו לקטאט ולקטולוז
- שוקולד, סוכריות כרמל סוכריות נוגט
- אבקות חלבון
גם אם מזון מסומן "ללא חלב" או "לא חלבי", הוא עלול להכיל חלבוני חלב הגורמים לאלרגיה – לכן יש להקפיד לקרוא את התווית בעיון.
כאשר יש ספק לגבי המרכיבים, כדאי לפנות ליצרן כדי לוודא שהמוצר אינו מכיל מרכיבי חלב, או להימנע מאכילתו.
על מי שנמצא בסיכון לתגובה אלרגית חמורה לשוחח עם הרופא שלו לגבי נשיאה ושימוש במזרק אפינפרין (אפיפן).
בנוסף, למי שכבר הייתה לו תגובה חמורה, כדאי לענוד צמיד או שרשרת עם כיתוב "אלרגיה לחלב" המאפשרים לאחרים לדעת על האלרגיה לחלב במידת הצורך.
כיצד מאבחנים אלרגיה לחלב?
כאשר מתרחשת תגובה אלרגית למזון, לא תמיד קל לגלות מהו המזון שגרם לכך, ועל מנת להעריך האם אדם מסוים סובל מאלרגיה לחלב הרופא עשוי לשאול ולבצע את הבדיקות הבאות:
- שאילת שאלות מפורטות על הסימנים והתסמינים
- ביצוע בדיקה גופנית
- האם ישנה הקפדה על מניעה ממוצרים העלולים להכיל חלב או חלבון חלב?
בנוסף לכך הרופא עשוי להמליץ על הבדיקות הבאות:
תבחין עורי: בבדיקה זו, דוקרים את העור בעזרת מחטים עדינות וחושפים את העור לכמויות קטנות של חלבונים המצויים בחלב.
מי שאלרגי לחלב, ככל הנראה שתתפתח אצלו תגובה עורית בצורה של בליטה או פריחה במקום הדקירה.
אולם יש לזכור כי בדיקה זו אינה מדויקת לחלוטין לאיתור אלרגיה לחלב.
בדיקת דם: בבדיקת דם ניתן לכמת את התגובה של מערכת החיסון לחלב על ידי מדידת כמות הנוגדנים לחלב מסוג IgE בדם.
אולם גם בדיקה זו אינה אינה מדויקת לחלוטין בזיהוי של אלרגיה לחלב.
אם הבדיקות הללו אינן מאששות את האלרגיה לחלב ועדיין ישנו חשד קליני גבוה, ישנה אפשרות לביצוע אתגר אוראלי שבו מאכילים את הנבדק במזונות שונים המכילים כמויות חלב הולכות וגדלות על מנת לראות האם מתרחשת תגובה לחלב.
את הבדיקה הזו יש לבצע על ידי רופא אלרגולוג שהוכשר לבצע בדיקה זו ולטפל בתגובה אלרגית חמורה במקרה הצורך.
מהו הטיפול באלרגיה לחלב?
הדרך היחידה למנוע תגובה אלרגית לחלב היא להימנע מחלב וממוצרים המכילים חלב או חלבוני חלב.
הימנעות מוחלטת ממוצרים אלו יכולה להיות קשה ומאתגרת מכיוון שחלב ונגזרותיו הם מרכיבים נפוצים במזונות רבים.
כמו כן, חלק מהאנשים הסובלים מאלרגיה לחלב יכולים לסבול חלב בצורות מסוימות, כגון חלב שמחומם במוצרי מאפה, או במזונות מעובדים מסוימים כמו יוגורט.
למי שיש תגובה אלרגית חמורה לחלב (אנפילקסיס) צריך לשאת עימו מזרק אפינפרין (אפיפן), ובמידה ונחשף לחלב וחש תגובה אלרגית – יש להזריק מיד את האפינפרין ולהזמין אמבולנס.
בנוסף, בשלב זה, אימונותרפיה לטיפול באלרגיות למזון היא נושא למחקר, אך טרם אומצה בפרקטיקה הקלינית השגרתית
שאלות ותשובות בנושא
מה ההבדל בין אלרגיה לחלב לרגישות ללקטוז?
האם אלרגיה לחלב נפוצה בקרב ילדים?
האם אלרגיה לחלב יכולה להיות מצב זמני?
כיצד ניתן למנוע גישה למוצרי חלב מילד שנמצא במסגרות מחוץ לבית?
האם ניתן לרפא אלרגיה לחלב?