מדריך מיקרוליטיאזיס אלבאולרי ריאתי (PAM)
המדריך נכתב במיוחד ליום המודעות למחלות נדירות: יום ראשון, 28 בפברואר 2021
מה זה Pulmonary alveolar microlithiasis (PAM)?
מיקרוליטיאזיס אלבאולרי ריאתי; או בקיצור PAM, היא מחלה גנטית ריאתית נדירה מאוד בה שברים זעירים רבים (מיקרוליטים) העשויים מסידן וזרחן מצטברים בהדרגה בשקי האוויר הקטנים של הריאות (נאדיות).
משקעים אלו גורמים בסופו של דבר לפגיעה נרחבת בתפקוד הנאדיות וברקמת הריאה שמסביב המובילה לבעיות בנשימה.
מה הם התסמינים של מיקרוליטיאזיס אלבאולרי ריאתי?
תסמיני המחלה אינם ספציפיים למחלה וכוללים:
- שיעול יבש מתמשך וקוצר נשימה, במיוחד בזמן מאמץ גופני.
- כאבים בחזה המחמירים בעת שיעול, עיטוש או נשימות עמוקות.
- לעיתים נדירות ניתן לראות כחלון בשפתיים ושיעול דמי.
תסמיני מיקרוליטיאזיס אלבאולרי ריאתי בדרך כלל מחמירים לאט לאורך שנים רבות, אם כי לחלק מהחולים יש סימנים ותסמינים שנשארים יציבים לפרקי זמן ארוכים. תסמיני המחלה משתנים ממטופל למטופל, ישנם מטופלים שעשויים לפתח מחלה קשה הדורשת השתלת ריאה ואף להוביל למוות, בעוד שמטופלים אחרים יכולים לפתח מחלה קלה בלבד ולעיתים לחלוטין ללא תסמינים.
ילדים מתחת לגיל 5 הסובלים מהמחלה יסבלו בסבירות גבוהה יותר משיעול יבש וכשל נשימתי משמעותי.
לעיתים, החולים במחלה עשויים לפתח משקעים של סידן וזרחן גם באיברים וברקמות אחרות של הגוף, כולל הכליות, כיס המרה, האשכים והמסתם המחבר בין אבי העורקים ללב (מסתם אבי העורקים).
במקרים נדירים, ישנם סיבוכים הקשורים להצטברות משקעים אלה, כגון היצרות של מסתם אבי העורקים העלול לפגוע בזרימת הדם התקינה לגוף. לעיתים נדירות, תוארה שכיחות גבוהה יותר של חזה אוויר (הצטברות של אוויר בחלל בית החזה שמחוץ לריאות), יתר לחץ דם ריאתי ופיברוזיס ריאתי. בנוסף, ישנן עדויות לקשר בין המחלה למחלות אוטואימוניות שונות, אם כי עדיין דרוש מחקר נוסף בנושא.
איך מאבחנים Pulmonary alveolar microlithiasis?
עקב נדירותה של מחלת מיקרוליטיאזיס אלבאולרי ריאתי והמודעות הנמוכה אליה, ישנו קושי באבחון המחלה ועל כן פעמים רבות ניתנת בהתחלה אבחנה שגויה של המחלה. אבחון המחלה מתבצע באמצעות אמצעי הדמיה כגון CT ו-MRI.
המחלה מאובחנת לרוב בין גיל 20 ל-40 ולרוב מתגלה לפני התפתחות התסמינים, כחלק מהדמיה רפואית הנעשית מסיבות אחרות.
אישור מלא לקיום המחלה מתבצע באמצעות בדיקה גנטית המצביעה על פגם בגן הספציפי למחלה, לקיחת ביופסיה מהמטופל או בדיקת כיח של המטופל.
למרות שהמחלה נובעת מהצטברות של אבני סידן וזרחן בריאות החולה, אין קשר בין כמות מוגברת של סידן וזרחן בדם למחלה ועל כן ערכי בדיקות הדם של המטופל יהיו לרוב תקינים.
מה הגורמים ל-Pulmonary alveolar microlithiasis?
מיקרוליטיאזיס אלבאולרי ריאתי היא מחלה גנטית ונגרמת כתוצאה ממוטציה (פגם) בגן בשם SLC34A2. גן זה קשור למאזן הסידן והזרחן בגוף ועובד בעיקר בריאות על פינוי משקעי סידן וזרחן.
מוטציה בגן זה פוגעת בתפקודו ועל כן מצטברים אבנים קטנות בריאות העשויות מסידן וזרחן שפוגעות בתפקוד התקין של הריאות.
המחלה מועברת באופן גנטי מהוריו של החולה, כאשר שני ההורים הם נשאים של הגן הפגום והצאצא נושא את הגן הפגום הן מהאם והן מהאב (מצב המכונה "תורשה רסציבית"). כיוון שהגן הפגום נדיר במיוחד, הוא עלול לנבוע מנישואי קרובים.
מה הסיכוי שהילדים של חולי PAM יסבלו גם כן מהמחלה?
הסובל מהמחלה לרוב לא יעביר לצאצאיו את המחלה, אלא אם כן בן הזוג חולה או נשא (מצב שאינו סביר עקב שכיחותה הנמוכה מאוד של המחלה).
טרם הבאת צאצאים, על המטופל להיוועץ עם גנטיקאי ועל בן הזוג לעבור בדיקה גנטית על מנת לשלול נשאות של הגן הפגום.
במידה ובן הזוג אינו נשא של המחלה, צאצאי החולה יהיו נשאים בלבד. חשוב ליידע את הילדים על הנשאות שכן עליהם לעבור בעצמם הליך בירור גנטי טרם הבאת ילדים לעולם.
הטיפול ב-PAM
אין כיום טיפול למחלה למעט השתלת ריאות. מחקרים שבוצעו על מספר תרופות שונות לטיפול במחלה טרם הראו הוכחות ליעילותן ואלו שכן הראו יעילות היו רק במקרים ספורים ולא נבדקו בצורה מבוקרת.
השתלת ריאה היא הפתרון המלא והיחיד למחלה והוא בוצע כבר במספר מטופלים ברחבי העולם בהצלחה. השתלת ריאה היא הליך מורכב הדורש בראש הראשונה מציאת תורם מתאים (תורם שמשפחתו החליטה לתרום את איבריו לאחר מותו).
לאחר מציאת תורם מתאים, מתבצע ניתוח מורכב בהרדמה מלאה להחלפה של ריאות הנתרם בריאות התורם. הניתוח כולל סיבוכים כמו דחיית השתל וזיהומים שונים, אך עשוי להציל חיים ולשפר איכות החיים של המטופל בצורה משמעותית.
כמה המחלה נפוצה?
שכיחותה של המחלה אינה ידועה, אך עד כה תוארו בספרות הרפואית מעט יותר מ-1,000 מקרים בכל העולם, מתוכם יותר ממחציתם מטורקיה, סין, יפן, הודו או איטליה. עד כה תוארו בארץ מקרים ספורים בלבד של המחלה.
תגובות
תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר
כתבות בנושא
מחלות פיברוטיות של הריאה: המדריך המלא
פרופ' מרדכי קרמרכיום קיימים טיפולים חדשים במחלות ריאה פיברוטיות/ צלקתיות, שיכולים להציל חיים ולשפר את איכות חייהם של החולים. מהן מחלות ריאה אינטרסטיציאליות? מהם גורמי הסיכון למחלות ריאה פיברוטיות? מהו הטיפול הניתן למחלות אלה? האם ישנם חידושים...
COPD: המחלה שחולים בה 70,000 ישראלים
פרופ' מרדכי קרמרבשנים האחרונות חלה עלייה בשכיחות מחלת COPD, מחלת ריאות חסימתית כרונית. מרבית החולים במחלה הם מעשנים אבל לא כולם. על המחלה ועל דרכי הטיפול הזמינות כיום להתמודדות עם המחלה מסביר פרופ' מרדכי קרמר, מומחה למחלות...
פיברוזיס ריאתי אידיופתי: הטיפולים החדשים
פרופ' מרדכי קרמרפיברוזיס ריאתי אידיופתי או IPF היא מחלה נדירה וקטלנית, שעד לאחרונה לא היה טיפול תרופתי עבורה. על אפשרויות הטיפול החדשות במחלה מדבר פרופ' מרדכי קרמר, מומחה למחלות ריאה, ונשמע את עדותו של אבנר גדסי, חולה...