מדריך ציפרלקס (Cipralex)
ציפרלקס (Cipralex), או בשמה הגנרי אסציטלופרם, היא אחת מהתרופות הנפוצות ביותר בעולם. אין עוררין כי ציפרלקס היא אחת התרופות היעילות ביותר בתחום הדיכאון והחרדה, גם אם לא כולם חושבים שטיפול תרופתי זה הפתרון הנכון עבורם.
ציפרלקס עזרה לאנשים רבים ברחבי העולם להתמודד עם הדיכאון והחרדות שלהם ואפשרה להם לחזור לחיי שיגרה תקינים, שיפרה את החיים החברתיים שלהם, חיי המשפחה שלהם ואת הביצועים במקום העבודה שלהם.
לציפרלקס פחות תופעות לוואי מאשר לתרופות ישנות יותר, אך חשוב לזכור שזה לא אומר שאין תופעות כלל. במדריך זה נתאר לכם את המידע הרלוונטי והעדכני ביותר על התרופה, כדי לעזור לכם להבין מדוע משתמשים בתרופה, כיצד היא משפיעה ונענה על שאלות חשובות נוספות.
במאמר זה תוכו לקרוא על:
- מנגנון הפעולה של ציפרלקס
- התוויות ללקיחת ציפרלקס
- מי יכול ומי לא יכול לקחת ציפרלקס?
- מתי לקחת ציפרלקס?
- מינון
- תופעות לוואי
- ציפרלקס והריון
- מה קורה אם שוכחים לקחת?
- מה קורה אם לוקחים יותר מדי?
- שילוב תרופות
- אחסון
- מרשם
- השפעות
בסרטון מסביר ד"ר אילן טל על חרדה
מנגנון הפעולה של ציפרלקס
ציפרלקס היא תרופה ממשפחת ה-SSRIs (מעכבי ספיגת סרוטונין סלקטיביים), משפחת תרופות שמעלות את רמות הסרוטונין במוח. הסרוטונין הוא חומר הנמצא באופן טבעי במוח ומשפיע בין היתר על מצב הרוח והרגש. נמצא קשר ישיר בין הפרעות סרוטונין להתפתחות דיכאון ומחלות הקשורות בו.
התוויות ללקיחת ציפרלקס
לציפרלקס מספר התוויות אפשריות כשהעיקריות שבהן כוללות:
- דיכאון
- מתח ודאגה ממושכים
- התקפי חרדה
- חרדה כללית
- חרדה חברתית
- הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
מי יכול ומי לא יכול לקחת ציפרלקס?
בדרך כלל, התרופה מיועדת רק למבוגרים מגיל 18 ומעלה ואינה ניתנת לילדים. זאת מפני שהמוח בילדים ומתבגרים טרם סיים את תהליך ההבשלה שלו ושינויים ברמות הסרוטונין במוח כתוצאה מהטיפול בציפרלקס עלול לפגוע בהתפתחות המוחית. בנוסף, נמצא שטיפול בתרופות ממשפחת ה-SSRIs (המשפחה אליה שייכת התרופה) עלול להחמיר את הדיכאון בילדים ומתבגרים ולהשפיע לרעה על התנהגותם.
מצבים בהם יש להיוועץ עם רופא לפני נטילת התרופה כוללים:
- אלרגיה ידועה לתרופות בכלל או לתרופות ממשפחת ה-SSRIs.
- אפילפסיה – ציפרלקס עלול להעלות את הסיכוי להתפרצות של התקף אפילפטי.
- בעיות לב ידועות – ציפרלקס עלול להשפיע על קצב הלב.
- סכרת – ציפרלקס יכול להקשות על איזון הסוכר בדם ולכן לסכרתיים מומלץ לשים לב לרמות הסוכר שלהם ולהתאים בעזרת הרופא המטפל את הטיפול בסכרת.
- גלאוקומה – ציפרלקס עלול להעלות את הלחץ התוך עיני.
- שימוש בתרופות אחרות לטיפול בדיכאון – השילוב עם הציפרלקס עלול להוביל ליתר לחץ דם.
- ניסיון כניסה להיריון / בהריון / הנקה
- מחלות כבד – הכבד קשור לסילוק התרופה מהגוף ובעיות בכבד עלולות לפגוע בפינוי התרופה.
בסרטון מסבירה ד"ר רקפת בכרך על דיכאון קל ועל קבוצות התרופות הקיימות לטיפול בכך
איפה ומתי לקחת?
ציפרלקס לוקחים פעם ביום, עם או בלי אוכל בכל שעה במהלך היום, אך חשוב שזו תהיה אותה שעה כל יום כדי לשמור על רמות תרופה קבועות בגוף לטובת טיפול יעיל יותר. לאנשים הסובלים מבעיות שינה עדיף לקחת את התרופה בבוקר.
מינון התרופה
כדורי ציפרלקס ניתנים במינונים שונים, בין 5 ל-20 מיליגרם. המנה המקובלת היא 10 מ"ג אבל יכולה להשתנות בהתאם להשפעה על המטופל הספציפי- הסיבה לנטילת ציפרלקס, מחלות רקע, גיל, משקל, תופעות הלוואי ועוד. ההחלטה על המינון צריכה להיקבע על ידי הרופא המטפל בלבד. אם אתם חושבים שהמינון לא מתאים לכם, חשוב מאוד להיוועץ ברופא ולא לעשות שינויים לבד, מפני שהדבר עלול לפגוע בטיפול ואף יכול להיות מסוכן.
חשוב לשים לב שבעוד שלבעיות כלייתיות אין לרוב השפעה על המינון, במחלות כבד מומלץ לא ליטול יותר מ-10 מיליגרם ביום מפני שהכבד קשור לסילוק התרופה מהגוף. עם זאת, תרופות ממשפחת ה-SSRIs, אליה שייכת ציפרלקס, נחשבות בטוחות יחסית לתרופות נוגדות דיכאון אחרות עבור מטופלים עם מחלות כבד.
מהן תופעות לוואי של ציפרלקס?
כמו כל התרופות, גם ציפרלקס יכולה לגרום לתופעות לוואי שונות. התגובה לתרופות משתנה מאדם לאדם וקשורה במשתנים רבים כמו המטען הגנטי שלו, מחלות רקע, גורמים סביבתיים ועוד. אמנם מרבית האנשים יסבלו רק מתופעות לוואי קלות או אפילו לא יחוו אותן כלל, ישנם אנשים להם ציפרלקס יגרום לתופעות לוואי קשות יותר ואף יצטרכו להפסיק את הטיפול בגין תופעות לוואי אלו. זהו המקום לציין שבדומה לתרופות אחרות ובמיוחד אלו בעלות השפעה על המוח שלנו, ציפרלקס גורם לתופעות לוואי שחולפות עם הזמן (לרוב תוך מספר שבועות) כשהגוף שלנו מתרגל לתרופה.
תופעות הלוואי נחלקות לנפוצות יותר או פחות ולמסוכנות יותר או פחות.
התופעות הנפוצות:
בין התופעות הנפוצות ניתן למצוא הזעה מוגברת, עייפות במהלך היום, קשיי שינה, שינויים בתיאבון, בחילות, שלשולים, עצירות, הפרעות בתפקוד המיני ויובש בפה.
תופעות לוואי נדירות:
תופעות לוואי נדירות אך רציניות יותר הן התעלפויות, דימומים רגילים מפצע או מהאף שאינם חולפים תוך זמן קצר, התכווצויות שרירים כואבות, התקפים אפילפטיים, התקפים אנאפילקטיים (אלרגיים), חום מעל 38, מחשבות אובדניות ועוד. חשוב לציין שהתופעות המסוכנות הן נדירות ולא ניתן לדעת בוודאות אם הן נגרמו בגלל הבעיה המקורית בגינה התחלתם את הטיפול, בגלל מחלה חדשה או באמת בגלל נטילת ציפרלקס. בכל אופן מדובר בתופעות שאם הן קורות חשוב לפנות לרופא בין אם אתם מטופלים בציפרלקס ובין אם לא.
חשוב לפנות בדחיפות למיון ולהזעיק אמבולנס אם אתם מרגישים קשיי נשימה או צרידות פתאומית וקשה לכם לדבר, מופיעה פריחה מגרדת ואדומה על העור או אם אתם מרגישים שמופיעה נפיחות באיזור הפה, הלשון והגרון. אלו תסמינים המצביעים על התקף אלרגי לתרופה, שזוהי כאמור תופעה נדירה אך מסוכנת ביותר שדורשת טיפול רפואי דחוף. חשוב לציין שהתופעות האלו מופיעות בהתקף אנאפילקטי (אלרגי) כתוצאה מתרופות שונות וגורמים שונים ואם אתם מזהים את התסמינים האלו על עצמכם או על כל אדם אחר, חשוב שתזמינו אמבלונס בדחיפות.
לציפרלקס עלולות להיות גם תופעות לוואי של שינויי מצב רוח, הגברת הדיכאון או החרדה, מחשבות אובדניות ואף הזיות (רואים או שומעים דברים). מדובר בתופעות נדירות אך אם הן מופיעות אל תהססו וישר תפנו לרופא שלכם לבדיקה וקביעת המשך טיפול.
התמודדות עם תופעות לוואי
גם אם מופיעות תופעות לוואי שונות עם הטיפול בציפרלקס זאת עדיין לא סיבה להפסיק את הטיפול. הטיפול חשוב מאוד למצב הנפשי שלכם וישנן כמה שיטות להתמודדות עם חלק מהתופעות לוואי שמופיעות.
אם ציפרלקס גורם לכם לעייפות וישנוניות במהלך היום, ניתן לשקול לקחת את הכדור בערב כשגם ככה אתם הולכים לישון. אם ציפרלקס דווקא מפריע לכם לישון וגורם לחוסר נחת ועוררות, אז תחליפו את הנטילה שלו לבוקר ותראו אם זה פותר את הבעיה. ליובש בפה שהוא תופעת לוואי נפוצה של התרופה אפשר פשוט לשתות כוס מים וללעוס מסטיק. אם אתם רואים שאתם מזיעים יותר מהרגיל, שגם זו תופעת לוואי שיכולה להופיע, ניתן לעבור לבגדים שפחות צמודים לגוף ולהשתמש בדאודורנט חזק יותר שיעזרו לחסום את נקבוביות הזיעה שלכם ויעזרו לכם לשמור על ריח גוף נעים.
ציפרלקס בזמן הריון והנקה
לצערנו אין תשובה של "כן" או "לא" לשאלה הזאת וישנם שיקולים שונים שחשוב להתייחס אליהם טרם קבלת ההחלטה. מדובר בסוגיה שמעסיקה ובצדק נשים רבות שנכנסו להיריון וחוששות מהפסקת הטיפול בציפרלקס, ומצד שני חוששות מפגיעה כלשהי בעובר. הביטחון של האישה ושל התינוק הוא חשוב מאוד ולכן בלי קשר למה שכתוב במדריך זה או בכל מקום אחר, חשוב להיוועץ בסוגיה עם הרופא האישי.
מחקרים שנעשו מצאו שיש מעט עלייה בסיכונים לעובר עקב נטילת ציפרלקס, אך לא מצאו שהיא מסוכנת מאוד עבור העובר. חשוב לזכור שהוכח קשר ישיר בין סטרס ודיכאון במהלך ההיריון לעלייה בסיכון לבעיות בעובר ובמהלך החיים שלו בעתיד. לכן לא כדאי למהר להפסיק את הטיפול ברגע שנכנסים להיריון, אלא חשוב להיוועץ ברופא שיוכל להסביר ולפרט לעומק ולשקול את הנושא בכובד ראש. יש לזכור גם שהפסקה פתאומית של נטילת התרופה עלולה לגרום לתופעות לוואי וגם אם מחליטים להפסיק את הטיפול חשוב לעשות זאת באופן הדרגתי, אחרת תתכן פגיעה באם ובעובר שלה.
ESCITALOPRAM, שהוא החומר הפעיל בציפרלקס, יכול לחדור בכמות לא גדולה לחלב האם, אך תופעות לוואי הקשורות בהנקה תוך כדי נטילת ציפרלקס הן נדירות ביותר. כמובן שאם יש חשד כלשהו לתופעות לוואי אצל התינוק, לדוגמה אם הוא לא יונק כמו שצריך או ישנוני יתר על המידה, חשוב לפנות לרופא. הרופא ישלול או יאשר את החשד ועל כן חשוב לא לקחת סיכונים, גם אם יודעים שהתופעות לוואי הן נדירות ביותר.
נכון להיום לא הוכח קשר בין טיפול בציפרלקס להפלות, לידות שקטות או לידות מוקדמות.
מה אם שכחתי לקחת כדור ציפרלקס?
אם קרה ובאחד הימים שכחת לקחת את הציפרלקס אסור בשום אופן יום אחרי זה לקחת מנה כפולה. אם נזכרת לפתע בלילה שלא לקחת כדור, לא לקחת ולחזור לישון ויום למחרת פשוט לקחת את הכדור בשעה הקבועה.
מתי כן לוקחים כדור שנשכח? אם נזכרת באותו היום, בערב לפני השינה (לא בלילה), שלא לקחת את הכדור היומי ניתן לקחת ויום למחרת לקחת את הכדור בשעה הרגילה, גם אם עדיין לא עברו 24 שעות מהנטילה בלילה.
אם שמתם לב שכל הזמן אתם שוכחים לקחת את הציפרלקס בזמן, מומלץ לחשוב על שיטות שיעזרו לכם לזכור לנטול את הכדור. ניתן לשים תזכורות בנייד, לבקש ממישהו אחר להזכיר לכם, או לשלב את נטילת הכדור ברוטינה היומית (לדוגמה לקחת כל יום אחרי צחצוח השיניים).
מה אם לקחתי יותר מדי?
לעיתים, בהיסח הדעת, אנשים רבים נוטלים שני כדורים במקום אחד, או נוטלים כדור ואז פתאום נזכרים שכבר נטלו את המנה היומית שלהם מוקדם יותר. מה עושים במצב הזה בנוגע לציפרלקס ועד כמה זה חמור?
הכמות המסוכנת של התרופה משתנה מאדם לאדם ואם קרה מצב שלקחתם יותר מהמנה היומית, חשוב מאוד לפנות לרופא שלכם גם אם אינכם מרגישים ברע. הסימפטומים שיכולים להופיע בעת נטילת יתר של ציפרלקס הם עוררות יתר, עצבנות, בחילות והקאות, ישנוניות, רעד, בלבול, ירידה בלחץ דם, נשימה מואצת, קצב לב מואץ ומורגש (פעימות חזקות שמרגישים גם מבלי להניח יד על החזה) ואף פרכוסים.
בדרככם לרופא או למיון, אל תשכחו לקחת אתכם את הציפרלקס שנטלתם כדי לאפשר לצוות הרפואי להגיע לאבחנה טובה יותר ולדעת בדיוק מה סוג התרופה שלקחתם ומה הכמות המדוברת.
נטילה עם תרופות אחרות
ציפרלקס בעל מנגנון השפעה, ספיגה, והובלה בגוף שמשותף לתרופות אחרות. נטילה שלו יחד עם אותן תרופות עלולה להגביר את הסיכוי לחוות תופעות לוואי שונות או להחמיר את התופעות לוואי הקיימות. כאמור, למטופלים הסובלים מבעיות בלב או נוטלים תרופות בעלות השפעה על הלב, חשוב לוודא שהרופא מודע לכך.
אינטראקציה בין התרופות עלולה לגרום לשינויים בקצב הלב שיכולים להיות מסוכנים וחשוב להימנע מכך. בנוסף, נטילת תרופות נוגדות דיכאון אחרות בעבר או בהווה, גם היא מהווה מידע שחשוב לציין בפני הרופא שלכם.
תרופות נוגדות דיכאון שונות פעמים רבות פועלות במנגנונים דומים ונטילה של כמה סוגים במקביל או אחד אחרי השני בתקופה קצרה עלולה להיות מסוכנת ולגרום לתופעות לוואי קשות.
חשוב לציין שגם תוספי תזונה שונים, תמציות צמחים ותרופות טבעיות, בין אם מזמינים אותם באינטרנט או אפילו לוקחים מהמדף בבתי המרקחת בארץ עדיין נחשבים לתרופות. מכיוון שלא מדובר לרוב בתרופות רשמיות, ההשפעות שלהן והקשר ביניהן לציפרלקס לא נבדק לעומק, אך זה לא אומר בהכרח שאין קשר ביניהם. חשוב להיזהר ולשים לב לשינויים ולתופעות הלוואי שמופיעות עקב שילוב בין ציפרלקס לתוספי התזונה והתרופות הטבעיות ובמידת הצורך לפנות לרופא.
איך מאחסנים את ציפרלקס?
ציפרלקס צריך לשמור במקום קריר ויבש (לא ליד הכיור או בחדר אמבטיה) רצוי באריזתו המקורית. חשוב להרחיק את התרופה ממקום בו לילדים תהיה גישה אליו מפני שהוא יכול לגרום לפגיעה בהם אם הם יבלעו אותו.
תוך כמה זמן ציפרלקס מתחיל להשפיע?
ציפרלקס היא תרופה יעילה, אך בדומה לתרופות נוגדות דיכאון אחרות גם ההשפעה שלה אינה מיידית ויכולים לעבור שבועות עד שהיא תתחיל להשפיע לטובה. מבדיקות שנערכו נמצא כי הזמן הממוצע עד לקבלת ההשפעה המלאה של ציפרלקס עומד על כארבעה שבועות. אם בכל זאת עברו שבועות רבים ואינכם רואים שינוי לטובה כדאי לפנות לרופא שלכם ולראות מה אפשר לעשות בנידון.
האם צריך מרשם כדי לרכוש ציפרלקס?
כן. מדובר בתרופה שדורשת מרשם רופא – ויש לכך סיבה טובה. מדובר בתרופה המשמשת לטיפול ממושך בבעיות רציניות ובעלת השפעה על המוח של המטופלים. חשוב לגשת לטיפול בציפרלקס אחרי שקיבלתם את כל המידע הרלוונטי והרופא שלכם ווידא כי אתם אכן מתאימים לסוג הטיפול הזה והוא לא יסכן את בריאותכם.
האם ציפרלקס כלול בסל הבריאות בישראל?
לא. למרות שהתרופה קיבלה אישור לשימוש בארץ ע"י משרד הבריאות, נכון להיום היא לא נכללת ברשימת התרופות המסובסדות בסל. עם זאת, מומלץ לבדוק מול קופת החולים, מפני שלעתים קופות החולים מסבסדות לחבריהן תרופות שאינן בסל.
איך ארגיש כשציפרלקס יתחיל להשפיע?
בסוף, המטרה של תרופות נוגדות דיכאון כמו הציפרלקס היא לשפר את מצב הרוח כך שתרגישו טוב יותר. יתכן שתבחינו שאתם ישנים יותר טוב וקל לכם יותר במצבים חברתיים, מכיוון שהחרדה שלכם פחתה. אולי תרגישו שדברים שהתרגלתם לדאוג לגביהם כל יום, כבר לא גורמים לכם ללחץ ולא משפיעים על המצב רוח שלכם.
חשוב לציין שציפרלקס לא משנה את האישיות ולא תגרום להרגשת שמחה לא רציונלית אופורית. התרופה עוזרת לכם להרגיש כמו עצמכם לפני החרדות או הדיכאון, בעזרת החזרת האיזון התקין של הסרטונין במוח. כאמור, אל תצפו להרגיש טוב יותר באותו היום וגם תהיו מוכנים לכך שלפעמים בשבועות הראשונים של הטיפול אולי תרגישו אפילו רע יותר, כי יש תרופה חדשה שהגוף שלכם עדיין לא מכיר.
התחלתי לקחת ציפרלקס, מתי אוכל להפסיק לקחת אותו ומה תהיה ההשפעה עלי?
ההחלטה האם להפסיק תלויה בחומרת וסוג התסמינים בגינם התחלתם ליטול את התרופה (בין אם מדובר בבעיה חד פעמית או כזו שממשיכה לחזור), עד כמה הציפרלקס עוזר, האם יש לכם תופעות לוואי מהטיפול ועד כמה הן משפיעות על חיי היום יום שלכם.
לפני הפסקת הטיפול בציפרלקס חובה להתייעץ עם הרופא שלכם שאחראי על הטיפול ולא להפסיק ליטול אותו על דעת עצמכם. את ההפסקה כדאי לעשות בהדרגתיות במשך מספר שבועות ולא בבת אחת. קטיעת הטיפול באופן חד יכולה לגרום לתופעות לוואי רבות כמו בחילות, רעד, בעיות שינה, מתח נפשי ועוררות, סחרחורות וכאבי ראש, ונימול בגפיים. כמו שהיה חשוב לתת למוח בתחילת הטיפול להתרגל לאט לאט לתרופה עד שהיא התחילה לפעול ולשפר את הרגשתכם, חשוב גם לאפשר לו לאחר שכבר התרגל לתרופה ולהשפעות שלה, להתרגל מחדש לתפקוד בלעדיה.
נטילת ציפרלקס לתקופה ממושכת
עבור מרבית האנשים, ציפרלקס היא תרופה בטוחה לנטילה ממושכת של חודשים ואף שנים. עם זאת, בקרב חלק מהאנשים יכולות להופיע תופעות לוואי כגון ירידה בחשק המיני ואימפוטנציה. במיעוט מהאנשים תופעות הלוואי האלו עלולות להימשך גם לאחר הפסקת התרופה. מעבר לבעיות בתפקוד המיני, לא נראה כי יש תופעות לוואי מזיקות לשימוש ממושך.
ציפרלקס לעומת תרופות נוגדות דיכאון אחרות
אנשים שונים מגיבים לתרופות שונות בצורה שונה. יכול להיות מישהו שהתרופה שיפרה פלאים את חיי היום יום שלו ולא גרמה לו לתופעות לוואי, בעוד שלאדם אחר היא בקושי גרמה לשינוי כלשהו במצב רוח וגורמת לו לבחילות. בשורה התחתונה, ציפרלקס אינה טובה יותר או גרועה יותר מאשר תרופות נוגדות דיכאון אחרות, אך לפעמים אנשים מגיבים טוב יותר לתרופה אחת יותר טוב מלאחרת.
תרופות נוספות כמו רסיטל וציפרמיל הן תרופות המשמשות לטיפול בדיכאון ונמכרות בישראל. מדובר בתרופות שונות הניתנות במינונים שונים, בעלות תופעות לוואי שונות והתוויות שונות. בהשוואה לרסיטל וציפרמיל, ציפרלקס משמשת את הרופאים לטיפול במגוון רחב יותר של מחלות.
השפעת ציפרלקס על משקל
אחת מתופעות הלוואי האפשריות של ציפרלקס היא ירידה בתיאבון עם תחילת הטיפול וירידה במשקל כתוצאה מאכילה מופחתת. תופעת לוואי זו לרוב עוברת והתיאבון חוזר לקדמותו וכך גם המשקל.
השפעת ציפרלקס על פוריות
גברים: ישנן עדויות לכך שציפרלקס יכולה להפחית את איכות הזרע, אך לא ידוע אם זה מפחית את פוריות הגבר. ההשפעה הנ"ל הינה הפיכה ועוברת לאחר הפסקת נטילת התרופה.
נשים: אין ראיות מוצקות המצביעות על כך שציפרלקס מפחיתה את הפוריות בנשים.
השפעת ציפרלקס על חיי המין
לציפרלקס, שמטרתה העיקרית היא לשפר את מצב הרוח והרגשתם של המטופלים, קיימת באופן עקיף השפעה חיובית על חיי המין של המטופלים. כיוון שהדיכאון והחרדה הם אלו שלרוב פוגעים בחיי המין, התרופה עשויה לשפר את חיי המין. עם זאת, כאמור, לחלק מהאנשים יכולות להופיע תופעות לוואי של שימוש ממושך, כגון ירידה בחשק המיני ואימפוטנציה. לעיתים, תופעות אלו עשויות לחלוף לאחר מס' שבועות. בנוסף, דימומים ואגינלים וכאב בעת זיקפה עלולים להופיע בתחילת הטיפול וברוב המוחלט של המקרים חולפים לאחר מספר שבועות.
האם ישנן תופעות לוואי לשימוש בסמים במקביל לטיפול בציפרלקס?
השילוב בין ציפרלקס לשימוש בסמים טרם נבדק לעומק. עם זאת, מאחר ומדובר בחומרים המשפיעים על המוח שלנו, השילוב עלול להיות מסוכן, להחמיר תופעות לוואי ולגרום לנזק מעבר לנזק הרגיל של שימוש בסמים. בנוסף, באשר לקנאביס, נמצא כי השילוב בין קנאביס לציפרלקס עלול לגרום לתשישות ולהאצת הדופק.
חבר עם בעיות דומות לשלי ביקש ממני לתת לו כדור כדי לראות אם גם לו ציפרלקס עוזר. האם לתת לו?
בשום פנים ואופן לא. מדובר בתרופה שניתן לקחת רק בידיעתו ואישורו של רופא המכיר את האדם, האלרגיות שלו, הבעיות שלו ומחלות הרקע שלו. השימוש בציפרלקס ללא פיקוח רפואי עלול להיות מסוכן מאוד וזו לא אחריות שאתם רוצים לקחת על עצמכם. מה גם שהטיפול בציפרלקס משפיע רק לאחר נטילה יומיומית במשך תקופה ארוכה וכדור אחד כנראה לא ישפר את ההרגשה אבל כן יגרום לתופעות לוואי לא נעימות עד מסוכנות.
שאלות ותשובות בנושא
האם ניתן לחצות לשניים את כדור הציפרלקס?
האם יש משקאות או מזון שכדאי להימנע מצריכתם במהלך הטיפול בציפרלקס?
האם יש עוד טיפולים שיכולים לעזור לי חוץ מציפרלקס?
האם ציפרלקס מסוכן בנהיגה?
האם ניתן ליטול ציפרלקס יחד עם גלולות למניעת הריון?
תגובות
תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר
כתבות בנושא
מהם התסמינים וכיצד מטפלים בדיכאון קל
ד"ר רקפת בכרךמהו דיכאון קל? כולנו מדוכדכים לפעמים, אך כשהדכדוך וחוסר ההנאה מהחיים לא חולפים, ייתכן ומדובר בדיכאון קל. כיצד מאבחנים את הדיכאון? הפרעות דיכאון נהיות נפוצות יותר ויותר והן עלולות להופיע בדרגות שונות של חומרה על...
הטיפולים הקיימים לחרדה
ד"ר אילן טלאחד מכל שישה ישראלים סבל מהפרעת דיכאון או חרדה בימיו. על אף שהחרדה היא חוויה נורמלית שחווה כל אדם, חוויה זו הופכת להפרעה כאשר היא מופיעה בעצימות גבוהה ומובילה להפרעה לתפקוד. החרדה יכולה לנבוע משורה...
האם ציפרלקס גורם לרעד בידים ובשפתים.עם ציפרלקס שאני לוקחת שנים אני לוקחת חצי כדור ליום נגד לחץ דם.
הגבעדה שלום,
הגבהתופעה שאת מציינת לא מופיעה במדריך תחת תופעות נדירות או תופעות שכיחות.
כמו כן ניתן לראות במדריך תחת סעיף "נטילה עם תרופות אחרות" כי ציפרלקס בעל מנגנון השפעה, ספיגה, והובלה בגוף שמשותף לתרופות אחרות. נטילה שלו יחד עם אותן תרופות עלולה להגביר את הסיכוי לחוות תופעות לוואי שונות.
לכן הכי נכון לבדוק עם הרופא המטפל.
רק בריאות.
בוקר טוב, נוטלת ציפרלקס כשנה וחצי ועדיין לפעמים מרכישה תופעות לוואי הזעת יתר, פה יבש , עייפות האם זה ייתכן ? עשיתי בדיקות דם והכל תקין
הגבהיי, התוכן עזר לי מאוד.
הגבהאם בעיות בתפקוד בכבד שיצאו לי בבדיקת דם קשור לציפרלקס?
ואני חווה תשישות עייפות וגלי חום ואיני בתחילת הטיפול (לוקחת כבר שנה) יש קשר? תודה
היי עירית,
הגבבין התופעות הנפוצות ניתן למצוא הזעה מוגברת, עייפות במהלך היום, קשיי שינה, שינויים בתיאבון, בחילות, שלשולים, עצירות, הפרעות בתפקוד המיני ויובש בפה.
לגבי הקשר בין תוצאות בדיקת הדם מומלץ לפנות לרופא המטפל.
בברכה,
ליאת, צוות אתר מדיקו
תוכן מלא ועונה על כל השאלות תודה👏🏽
הגבהיי, יש לי שאלה קטנה, אני מתמודד עם מחשבות טורדניות (ocd) וכמו כן חרדה כללית. עברתי טיפול פסיכולוגי במשך כמה שנים עד שהחלטתי להתחיל לקחת ציפרלקס. אני כבר כמעט שנה משתמש בציפרלקס, אך אני לא בטוח כמה הציפרלקס עוזר. אני לא כל כך מרגיש שינוי בבאופן ההתמודדות שלי. עדיין יש את אותן מחשבות ועדיין אי חווה חרדה. למרות שכן אני מצליח להתמודד עם זה, אני לא מרגיש שוני מלפני שהתחלתי ואחריו. האם הייתם ממליצים לי לנסות תרופה אחרת?
הגבאריאל שלום,
הגבאנחנו לא ממליצים על תרופות באתר אלא רק מספקים מידע מקיף.
במצב שאתה מתאר מומלץ לפנות לרופא המטפל להתייעצות ואבחון מדויק של הבעיה.
בברכה,
ליאת
שלום התחלתי ליטול ציפרלקס לפני 3 חודשים בחודש השני הרגשתי שיפור משמעותי בהתקפי החרדה שלי עד שנעלמו לחלוטין, כולל פרצי אדרנלין כאשר אני נמצאת עם מישהו בשיחה לא נעימה. לאחרונה, בחודש בסיום החודש השלישי יש לפעמים שפרצי האדרנלין והחרדה חוזרים והם לא מותאמים למצב, למשל בעת שיחה טלפונית כאשר הבן אדם מדבר לא יפה וצועק. אשמח לדעת האם יכול להיות שיש ירידה ביעילות התרופה לאחר החודש השלישי?
הגביכול מאוד להיות, זאת תופעה שמתרחשת לעיתים בתרופות ממשפחת התרופות של ציפרלקס (SSRI). עם זאת, יכול להיות שהחזרה של התסמינים קשורה להחמרה של מצב החרדה הבסיסי, אינטרקציה בין-תרופתית עם תרופה חדשה, מצבים רפואיים כמו תת-תריסיות שהחמירו ומשפיעים על החרדה ותסמונת בי-פולרית שלא אובחנה. בכל מקרה, חשוב להיוועץ עם הפסיכיאטר המטפל על מנת לקבל הערכה מלאה ושינוי אפשרי במינון/בתרופה.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
שלום. מדוע ציפרלקס מסוכן לאנשים עם אפילפסיה?
הגבבעבר היה נהוג לחשוב שתרופות ממשפחת ה-SSRI, כמו ציפרלקס, מעודדים פרכוסים אצל חולי אפילפסיה. עם זאת, כיום ניתן ליטול ציפרלקס גם עבור אנשים עם אפילפסיה, אך יש להיות זהירים עם המינון ולהיוועץ ברופא לפני תחילת נטילת התרופה.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
שלום אני לוקח ציפרלקס כבר שנה וחצי כול יום אבל כמעט אף פעם לא באותה השעה האים זה ממש חמור?
הגבחשוב מאוד להקפיד ליטול את התרופה בשעה קבועה כל יום, על מנת להשיג את התוצאה המיטבית. במידה ומפספסים, אין להשלים שתי מנות יחד. בכל מקרה, מומלץ להיוועץ ברופא להתאמת משטר התרופות אישית.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
שלום אני לוקח צי0קלקס 20 מג כבר שנים רבות שאלתי היא עם יש קשר בין ציפרלקס לבעיות בעיניים ועובדן חדות ראייה
הגבהפרעות בראייה נחשבות לתופעות לוואי נדירות של ציפרלקס, אך יכולות להיגרם כתוצאה משימוש בתרופה. מומלץ להיוועץ ברופא במידה ומופיעות הפרעות כאלו.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
שלום רב. אני מתמודד עם חרדות קשות הרבה זמן שחלק מבנים זה פוסט תרומה מהצבא לצערי לא טפלתי בזה בזמן מבושה וזה הלך והחמיר עם השנים. העם ציפרלקס יכול לעזור לי להקטין את החרדות ביחד עם טיפול אישי.? תודה מחכה לתשובה בקוצר רוח.
הגבטיפול אישי (פסיכותרפיה) נחשב כקו הטיפול הראשון להפרעות חרדה. תרופות ממשפחת ה-SSRI, ביניהן ציפרלקס, גם כן ניתנות כטיפול להפרעות חרדה, וכאשר ניתן להבחין בשיפור במצב, יש להמשיך עם התרופות לפחות במשך שנה. השילוב של טיפול פסיכותרפי עם טיפול תרופתי בהחלט יכול להועיל בהפחתת התסמינים. יש להיוועץ ברופא לפני התחלת שימוש בתרופות.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
הי, אני נוטלת 10 מילגרם ציפרלקס כבר 7 שנים, התרופה עזרה לי ועוזרת לי מאוד.
הגבנעלתי אותה גם ב 2 בהריונות, בשנה האחרונה חווה עלייה שוב בדכאונות. מסיבה מוצדקת…
)להבדיל מהפעם הראשונה שהתחלתי ליטול ששם פשוט היו לי כבר דכאונות וחרדות קשים מדיי וללא סיבה ממשית ברורה) אני שוקלת להעלות את המינון .(כמובן שהתייעץ לפני עם פסיכאטר) ועדיין אודה לקבל תשובה
האם ישנן תופעות לוואי להעלאת המינון ? האם יתכן וכתוצאה מהעלאה אני אחווה ריגרסיה? כמו כן האם הגיוני שאטול ציפרלקס על חיי? תודה
האם
העלאת המינון אכן יכולה, אך לא בהכרח, להשפיע על תופעות הלוואי של התרופה ואכן אנשים רבים נוטלים ציפרלקס לאורך כל חייהם. מאוד חשוב להיוועץ עם הרופא המומחה בנושא, במיוחד לפני שינוי מינון אבל לא רק. במידה ויש תופעות לוואי מהתרופה, הרופא עשוי לתת לך מרשם לתרופה אחרת.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
שלום רב
הגביכול להיות קשר בין שימוש ארוך טווח לבעיות במערכת העיכול?
כן, תופעות הלוואי של ציפרלקס יכולות לכלול עצירות, שלשולים, גזים, הרגשת נפיחות בבטן וצרבות. בכל מקרה, יש להיוועץ עם הרופא המטפל על מנת לשלול סיבות נוספות ולבצע הערכה מלאה.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
אחרי שנתיים של מינון 10 מג ציפראלקס, מפסיקה מאז שבוע, לא מרגישה שום שינוי, אפשר להמשיך לא לקחת.. אני שמנתי מאד יתכן בגלל התרופה, לא הרגשתי שעזרה לי במיוחד..אני מרגישה טוב.
הגבהפסקת נטילת התרופה עלולה לגרום לחזרת התסמינים, ולרוב מומלץ להפחית את המינון בהדרגה לפני הפסקה מלאה. יש להיוועץ ברופא לפני הפסקת התרופה, ולדון עמו בדרכים הבטוחות ביותר להפסיק את השימוש בה.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
האם ניתן לקחת כדור ויאגרה ביחד עם ציפרלקס לשיפור החשק המיני?
הגבניתן לקחת ויאגרה לשיפור התפקוד המיני שנפגע כתוצאה מציפרלקס. יש להיוועץ ברופא לפני תחילת השימוש.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
שלום רב
הגבהתחלתי ליטול ציפרולקס לפני כ שבועים וחצי.
לפי עצתו של הרופא, נטלתי במשך 4 ימים ראשונים רבע כדור.
לאחר מכן חצי כדור במשך שבועיים ומחר אתחיל ליטול כדור שלם.
נכון לעכשיו אין הטבה ואפילו מרגישה החמרה קלה.
שאלתי היא האם בגלל המינון הנמוך וההדרגה, ההשפעה תהיה יותר איטית?
מתי בכלל ארגיש הקלה?
יש לציין שאני מרגישה מדוכדכת עם מצבי רוח ירודים.
בהחלט לא דיכאונית
תודה
יודית שלום,
הגביש מקרים שציפרלקס מתחיל להשפיע לאחר חודש ואף 45 ימים.
בכל אופן ולכל מקרה הכי נכון להתייעץ עם הרופא המטפל.
האם יש הבדל משמעותי בין ציפרלקס לסרוקסט?
הגבתודה
שתי התרופות הן ממשפחת ה-SSRI, כך שמנגנון הפעולה שלהן דומה. עם זאת, סרוקסט נחשבת לתרופה יותר פוטנטית, או במילים אחרות, בעלת השפעה חזקה יותר במינונים נמוכים יותר, מה שעלול להוביל ליותר תופעות לוואי. בכל מקרה, טרם כל תחילת טיפול תרופתי ושינוי תרופות יש להיוועץ עם הרופא המטפל.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
האם ניתן לקחת ציפרלקס לאחר ביצוע צינתור טיפולי ולקיחת תרופות מדלחי דם
הגבציפרלקס מעלה את הסיכון לדימומים, והשילוב עם "מדללי דם" מעלה משמעותית את הסיכון לכך. יש להיוועץ ברופא בנוגע לאפשרויות טיפול בשילוב עם מדללי דם בצורה בטוחה.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
שלום,
הגבנטלתי ציפרלקס במשך שנים רבות,בעבר בהתייעצות עם הרופא, ניסיתי להפסיק את נטילת התרופה, אך חזרתי ליטול אותה לאחר זמן מה.
לפני כחודשיים הפסקתי את נטילת התרופה,הרגשתי טוב ונראה שהכל בסדר, עד שחוויתי ארוע מצער,שבעקבותיו מצאתי את עצמי בוכה ועצובה די הרבה זמן.
השאלה שלי היא, האם לחזור ליטול ציפראלקס לאחר תקופה של חודשיים, שלא נטלתי. אם כן, כיצד לעשות זאת.
תודה
ברוב המקרים אין בעיה לחזור ליטול את התרופה. בכל מקרה, טרם נטילת כל תרופה יש להיוועץ ברופא המטפל על מנת להתאים את הטיפול באופן ספציפי למצבך הרפואי ולשלול התוויות נגד. בהזדמנות זו, הרופא יתאים את המינון ומשטר נטילת התרופה.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.
האם ציפרלקס יכול לסייע במקרים של חרדה כתוצאה מפוסט טראומה?
הגבציפרלקס יכול לסייע לחלק, אך לא לכל מקרי החרדה כתוצאה מפוסט טראומה. ייתכן שיהיה צורך במינונים גבוהים יותר מהרגיל. בכל מקרה, טרם נטילת כל תרופה יש להיוועץ ברופא המטפל על מנת להתאים את הטיפול באופן ספציפי למצבך הרפואי ולשלול התוויות נגד.
הגבאין לראות בכתוב תחליף לייעוץ רפואי ויש לפנות לרופא המטפל.