53 רופאים בתחום פגיעות ספורט
מדריך פריקת כתף
פריקת כתף היא פציעה בה עצם הזרוע העליונה (הומרוס) יוצאת מתוך שקע הגלנואיד, שקע המצוי בעצם השכם, המהווה גם היא חלק ממפרק הכתף. הכתף היא המפרק הנייד ביותר בגוף, מה שהופך אותה לרגישה במיוחד לפריקה.
אם קיים חשד לפריקת כתף, יש לפנות לטיפול רפואי מיידי שעשוי לכלול החזרה סגורה של הפריקה ולעיתים אף ניתוח.
רוב האנשים חוזרים לתפקוד מלא של הכתף תוך מספר שבועות. עם זאת, ברגע שפריקת כתף מתרחשת פעם אחת, המפרק עלול להפוך ללא יציב ולהיות בעל נטייה לפריקות חוזרות.
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
- תסמינים של פריקת כתף
- מהו מפרק הכתף?
- מתי יש לפנות לרופא?
- הגורמים לפריקת כתף
- סוגי פריקות כתף
- טיפול בפריקת כתף
- החלמה מפריקת כתף
- תרגילים לשיקום הכתף לאחר פריקה
צפו בסרטון: ד"ר אופיר אורי מסביר על איך להימנע מפריקת כתף מתוך ראיון לתכנית סטטוסקופ
מהם הסימנים והתסמינים של פריקת כתף?
סימני פריקת כתף עשויים לכלול:
- כתף מעוותת או לא במקום
- נפיחות
- כאב חזק באזור הכתף
- חוסר יכולת להזיז את המפרק
פריקת כתף עלולה לגרום גם לחוסר תחושה, חולשה או עקצוץ באזורים הסמוכים לפציעה, כמו בצוואר או במורד הזרוע. השרירים בכתף עשויים להתכווץ מהפגיעה, ולעתים קרובות להגביר את עוצמת הכאב.
מהו מפרק הכתף וכיצד הוא בנוי?
הכתף היא מפרק המורכב משלוש עצמות: עצם הזרוע (הומרוס), עצם השכם (סקפולה) ועצם הבריח (קלביקולה).
מפרק הכתף הוא מפרק מסוג ״מכתש ועלי״. העלי הוא החלק העליון המעוגל של עצם הזרוע, שמתאים למכתש – החלק החיצוני בצורת שקע של עצם השכם, הנקרא שקע הגלנואיד. מיקום זה של ראש עצם הזרוע בתוך שקע הגלנואיד מאפשר למשטחי המפרק להתיישר אחד עם השני כך שיתאפשר טווח תנועה מלא.
מתי יש לפנות לרופא?
יש לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית לכתף שנראית כאילו נפרקה.
בזמן ההמתנה לטיפול רפואי:
אין להזיז את המפרק – יש לקבע את מפרק הכתף במצבו הנוכחי. אין לנסות להזיז את הכתף או להחזיר אותה למקומה. זה יכול לפגוע במפרק הכתף ובשרירים הסובבים אותו, ברצועות, בעצבים או בכלי הדם.
יש להניח קרח על המפרק הפגוע – הנחת קרח על הכתף יכולה לסייע בהפחתת כאב ונפיחות על ידי שליטה על דימום פנימי והצטברות נוזלים במפרק הכתף ובסביבתו.
מה גורם לפריקת כתף?
מפרק הכתף הוא המפרק שעובר פריקה בשכיחות הגבוהה ביותר בגוף. מכיוון שהכתף נעה לכמה כיוונים, היא יכולה להתנתק מהמפרק קדימה, אחורה או מטה, באופן מלא או חלקי, אם כי רוב הפריקות מתרחשות דרך החלק הקדמי של הכתף. בנוסף, רקמה סיבית העוטפת את עצמות מפרק הכתף יכולה להימתח או להיקרע בעת הפריקה, ולעיתים קרובות גורמת לסיבוכים.
נדרש כוח חזק, כמו מכה פתאומית בכתף, כדי למשוך את העצמות מהמקום. סיבוב קיצוני של מפרק הכתף יכול להוציא את ראש עצם הזרוע העליונה מחוץ לשקע הכתף. פריקה חלקית, בה עצם הזרוע העליונה נמצאת באופן חלקי מחוץ לשקע הכתף גם כן עלולה להתרחש.
פריקת כתף עלולה להיגרם על ידי:
פציעות ספורט – פריקת כתף היא פגיעה שכיחה בספורט מגע, כמו כדורגל והוקי, ובספורט שעשוי להיות כרוך בנפילות, כמו סקי, התעמלות וכדורעף.
טראומה שאינה קשורה לספורט – מכה קשה בכתף במהלך תאונת דרכים מהווה מקור נפוץ לפריקת כתף.
נפילות – אדם עלול לפרוק את הכתף במהלך נפילה, כגון נפילה מסולם או בעקבות מעידה על שטיח.
מהו מנגנון הפגיעה שמוביל לפריקת כתף ואילו סוגי פריקות קיימים?
פריקת כתף יכולה להתרחש בשלושה כיוונים: קדמי, אחורי ותחתון. הסוג השכיח ביותר נובע מטראומה מכוח שמופעל באופן ישיר על הכף מכיוון אחורי-צדדי. אנשים עשויים גם להתייצג עם חוסר יציבות מובנית של המפרק לכיוון מסוים שמגדילה את הסיכון שלהם לפריקה. במקרה זה, השרירים אינם ״מוכנים" לכוח שמופעל עליהם ולא מצליחים לייצב את המפרק בתגובה אליו.
פריקת כתף קדמית
פריקה קדמית מהווה כ-97% מהפריקות. זוהי הפריקה השכיחה ביותר והיא נגרמת על ידי הימצאות הזרוע בתנוחה של הרחקה (אבדוקציה) וסיבוב חיצוני מופרזים. במצב זה, הקומפלקס הגלנו-הומורלי התחתון אמור לשמש כמעצור העיקרי לפריקה קדמית. עם זאת, בשל היעדר תמיכה טובה מרצועות המפרק וייצוב דינמי לקוי של השרירים, המפרק רגיש ביותר לפריקה כאשר הזרוע נמצאת בהרחקה של 90 מעלות וסיבוב חיצוני של 90 מעלות.
מבנים תומכים שעלולים להיות לוקים בחסר בפריקה קדמית הם הקפסולה הקדמית, הראש הארוך של שרירי הזרוע הקדמי (בייספס), השריר התת שכמי (subscapularis), והרצועות הגלנו-הומורליות העליונות והאמצעיות. כאשר יש הידקקות של הקפסולה הקדמית, היא עשויה ולהימצא בין הרצועות הגלנו-הומורליות העליונות והאמצעיות. כתוצאה מחולשתו המובנית של המרווח הנוצר במצב הזה, ראש עצם הזרוע נוטה יותר לעבור פריקה במרווח זה.
פריקת כתף אחורית
פריקה אחורית שכיחה פחות מכיוון והיא מהווה כ-3% מפריקות הכתף. היא נגרמת על ידי מכה חיצונית לחלק הקדמי של הכתף. ישנו כוח עקיף המופעל על עצם הזרוע המשלב כיפוף, קירוב וסיבוב פנימי וגורם לראש העצם לצאת משקע הגלנואיד אחורה וכלפי מעלה. זו בדרך כלל תוצאה של נפילה על יד מושטת קדימה או פרכוסים.
פריקת כתף תחתונה
פריקת הכתף הנדירה ביותר, האחראית רק על כ-0.5% מכלל פריקות הכתף. המצב נקרא גם luxatio erecta והמטופל יתייצג פעמים רבות כשידו מונחת על ראשו או בסמוך לו. מנגנון הפציעה קשור להרחקה מוגזמת של הזרוע במפרק. במסגרת הפציעה ראש עצם הזרוע נדחף כלפי מטה וגורם פעמים רבות לקרע של הקפסולה התחתונה ולפגיעה בשרירים מסובבי הכתף (rotator cuff).
מהו הטיפול בפריקת כתף?
טיפול בפריקת כתף עשוי לכלול:
החזרה סגורה – הרופא עשוי לנסות כמה תמרונים עדינים כדי לעזור לעצמות הכתפיים לחזור למקומן הנכון. בהתאם למידת הכאב והנפיחות, יתכן שיהיה צורך בהרפיית שרירים או בתרופות הרגעה או לעיתים נדירות בהרדמה כללית לפני מניפולציה על עצמות הכתף. כאשר עצמות הכתפיים חוזרות למקומן, הכאב החמור אמור להשתפר כמעט מיד.
ניתוח – יתכן שהמטופל יזדקק לניתוח אם יש לו מפרק כתף או רצועות חלשות והוא נוטה לפריקות כתף חוזרות למרות חיזוק שרירים ושיקום תקינים. במקרים נדירים ייתכן שיהיה צורך בניתוח אם העצבים או כלי הדם נפגעו.
אימוביליזציה – הרופא עשוי להשתמש בסד מיוחד או במתלה במשך כמה ימים עד שלושה שבועות כדי למנוע מהכתפיים לנוע. משך הזמן בו המטופל צריך להיות עם הסד או המתלה תלוי באופי של פריקת הכתף ובמשך הזמן שחלף מהפריקה ועד הנחת הסד.
תרופות – הרופא עשוי לרשום משככי כאבים או מרגיעי שרירים כדי לשמור על נוחות בזמן החלמת הכתף.
שיקום – לאחר הסרת הסד או המתלה מהכתף, המטופל יתחיל בתוכנית שיקום הדרגתית שנועדה להחזיר את טווח התנועה, הכוח והיציבות למפרק הכתף.
אם למטופל הייתה פריקת כתף פשוטה למדי ללא נזק עצבי או נזק אחר לרקמות, סביר להניח שמפרק הכתף שלו ישתפר תוך מספר שבועות, אך הוא יימצא בסיכון מוגבר לפריקה עתידית. חידוש פעילות מוקדם מדי לאחר פריקת כתף עלול לגרום למטופל לפצוע את מפרק הכתף שלו או לפרוק אותו שוב.
בסרטון: מחקר חדש לתיקון אי יציבות על רקע פריקות כתף- ד"ר יריב גולדשטיין
מה ניתן לעשות בבית שיכול לעזור בהחלמה מפריקת כתף?
אפשר לנסות את הצעדים הבאים כדי להקל על אי הנוחות ולעודד ריפוי לאחר טיפול בפריקת כתף:
מנוחה – אין לחזור על הפעולה הספציפית שגרמה לפריקת הכתף ולנסות להימנע מתנועות כואבות. יש להגביל הרמה של משאות כבדים עד שהכתף מרגישה טוב יותר.
קירור וחימום הכתף – הנחת קרח על הכתף מסייעת בהפחתת דלקת וכאב. יש להשתמש באריזת קרח, בשקית ירקות קפואים או במגבת מלאה בקוביות קרח במשך 15 עד 20 דקות בכל פעם ולעשות זאת כל שעתיים ביום-יומיים הראשונים.
לאחר יומיים-שלושה, כאשר הכאב והדלקת השתפרו, חבילות חמות או כרית חימום עשויים לסייע בהרפיית שרירים תפוסים וכואבים. יש לחמם את המקום לכ-20 דקות בכל פעם.
משככי כאבים – תרופות ללא כגון אקמול, אופטלגין או אדוויל עשויות לעזור בהקלת הכאב. יש לעקוב אחר הוראות התווית ולהפסיק ליטול את התרופות כאשר הכאב משתפר.
שמירה על טווח התנועה של הכתף – לאחר יום או יומיים, יש לבצע תרגילים עדינים לפי הוראות הרופא או הפיזיותרפיסט כדי לסייע בשמירה על טווח התנועה של הכתף.
חוסר פעילות יכול לגרום לנוקשות במפרקים. בנוסף, היעדר שימוש בכתף לתקופה ארוכה עלול להוביל לכתף ״קפואה״, מצב בו הכתף הופכת כל כך נוקשה עד שבקושי ניתן להזיז אותה.
ברגע שהפציעה מחלימה ויש טווח תנועה טוב בכתף, חשוב להמשיך להתאמן. מתיחות כתפיים יומיומיות ותוכנית לחיזוק כתפיים ושיפור היציבות יכולים לסייע במניעת הישנות הפריקה. הרופא או הפיזיותרפיסט יכולים לעזור בתכנון שגרת פעילות גופנית מתאימה.
אילו תרגילים ניתן לבצע בבית במהלך ההחלמה מפריקת כתף?
להלן מספר דוגמאות לתרגילים שניתן לנסות בבית במהלך השיקום וההחלמה מפריקת כתף. יש להתחיל כל תרגיל לאט ולהפסיק או להקל על הקושי אם מופיעים כאבים. הרופא או הפיזיותרפסיט יאמרו למטופל מתי להתחיל את התרגילים האלה ואילו מהם יתאימו לו ביותר.
כיפוף כתף (שכיבה)
לצורך תרגיל זה יש צורך במקל (ניתן להשתמש בצינור קשיח או במקל מטאטא).
- יש לאחוז במקל ברוחב הרחב בכ-30 סנטימטרים מרוחב מהכתפיים.
- בשכיבה על הגב, כשהמקל מוחזק בידיים, כפות הידיים צריכות להיות מופנות כלפי מטה בעת החזקת המקל.
- כשהמרפקים ישרים, יש להרים לאט את הזרועות מעל לראש עד שמורגשת מתיחה בכתפיים, בגב העליון ובחזה.
- החזקת התנוחה הזו במשך 15 עד 30 שניות.
- חזרה על התרגיל 2 עד 4 פעמים.
לחיצת השכמות
- בזמן עמידה עם הידיים לצדדים, סחיטת את השכמות יחד זו לזו בלי להרים את הכתפיים בזמן הלחיצה.
- החזקת התנוחה הזו במשך 6 שניות.
- חזרה על התרגיל 8 עד 12 פעמים.
תרגיל חיזוק רוטציה פנימית
לצורך תרגיל זה יש להשתמש ברצועה אלסטית שתיקשר לידית הדלת.
- בעמידה או בישיבה עם כתף רפויה ומרפק כפוף ב-90 מעלות, כאשר הזרוע צריכה להיות רפויה בנוחות כנגד צד הגוף.
- יש להניח מגבת מגולגלת בין המרפק לגוף כדי לשמור על נוחות וכדי לסייע בשמירה על מיקום הזרוע.
- החזקת קצה אחד של הרצועה האלסטית ביד הזרוע הכואבת.
- סיבוב האמה לכיוון הגוף עד שהיא נוגעת בבטן.
- שמירת המרפק והזרוע מוצמדים היטב למגבת לצד הגוף במהלך תנועה זו.
- חזרה על התרגיל 8 עד 12 פעמים.
רוטציה חיצונית איזומטרית של הכתף
- עמידה עם היד הפגועה קרוב לקיר.
- כיפוף היד כך שהמרפק יהיה בזווית של 90 מעלות.
- היפוך כף היד כאילו עומדים ללחוץ את ידו של מישהו.
- החזקת האמה והמרפק קרוב לקיר תוך כדי לחיצת גב היד לתוך הקיר בלחץ מתון.
- החזקת התנוחה במשך 6 שניות.
- חזרה על התרגיל 8 עד 12 פעמים.
הרחקת כתף איזומטרית
- עמידה עם היד הפגועה קרוב לקיר.
- כיפוף היד כך שהמרפק יהיה בזווית של 90 מעלות
- היפוך כף היד כאילו עומדים ללחוץ את ידו של מישהו.
- החזקת האמה והמרפק קרוב לקיר תוך כדי דחיקת המרפק לתוך הקיר בלחץ מתון.
- החזקת התנוחה במשך 6 שניות.
- חזרה על התרגיל 8 עד 12 פעמים.
שכיבות סמיכה על הקיר
- עמידה מול קיר כשהרגל נמצאת במרחק של כ-30 עד 60 סנטימטרים מהקיר. אם מורגש כאב כלשהו בעת ביצוע התרגיל הזה, ניתן לעמוד קרוב יותר לקיר.
- הנחת הידיים על הקיר כאשר ברוחב מעט יותר גדול מרוחב הכתפיים תוך כדי רכינה קדימה.
- הטיית את הגוף בעדינות אל הקיר.
- דחיפה לאחור למיקום ההתחלה תוך כדי שמירה על תנועה חלקה ומבוקרת.
- חזרה על התרגיל 8 עד 12 פעמים.
מקורות: MayoClinic | Physio-Pedia | MyHealth
שאלות ותשובות בנושא
מהם גורמי הסיכון לפריקת כתף?
האם ניתן למנוע פריקת כתף?
- הימנעות מנפילות
- לבישת ציוד מגן בעת משחק ספורט הכולל מגע
- התעמלות באופן קבוע על מנת לשמור על חוזק וגמישות במפרקים ובשרירים
כיצד מאבחנים פריקת כתף?
מהם הסיבוכים שיכולים להיות לפריקת כתף?
- קרע בשרירים, ברצועות ובגידים המחזקים את מפרק הכתף
- נזק לכלי הדם או לעצבים במפרק הכתף או סביבו
- חוסר יציבות בכתף, במיוחד אם בנוכחות פריקה קשה או פריקות חוזרות, מה שגורם לנטייה לפציעה חוזרת.
מהם השרירים מסובבי הכתף?
תגובות
תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר
כתבות בנושא
מה קורה בניתוח אחרי פריקת כתף?
ד"ר אופיר אוריהעיסוק בספורט הינו חלק בלתי נפרד מחיינו אולם כרוך לא אחת בפציעות. מפרק הכתף בשל מורכבותו ויכולת התנועה הרבה שלו פגיע במיוחד ד"ר אופיר אורי מתראיין על כך בתכנית סטטוסקופ מהן פציעות הספורט השכיחות בכתף וכיצד...
כאבים בכתף? לא חייבים לסבול: הניתוח החדשני שהציל את מאיר
ד"ר בנימין רוזןד"ר בנימין רוזן, מומחה לניתוחי כתף, הצליח להציל כתף של חובב ספורט אתגרי אחרי פציעה חמורה בתאונה שגרמה לו לקרע בגיד הכתף. הכירו שיטת ניתוח חדשנית שתחזיר את הכתף שלכם לתפקוד מלא צפו בד"ר רוזן...
אי יציבות של הכתף: מדוע ואיך מטפלים?
ד"ר גבריאל מוזספריקה או תת פריקה של הכתף נגרמת כאשר הרצועות התומכות בכתף נהיות רפויות או נקרעות. פריקה זו מובילה לאי יציבות של הכתף והמתבטאת בכאבים ובחוסר שליטה על תנועות הכתף. הגורמים והטיפולים לאי יציבות של הכתף ...