מדריך פציאליס (שיתוק על שם בל)
פציאליס (שיתוק על שם בל) הוא מצב הגורם לחולשה זמנית או שיתוק זמני של השרירים בפנים. המצב מתרחש בעקבות דלקת או נפיחות הפוגעת בעצב הפנים (Facial Nerve), המכונה גם העצב השביעי. עצב זה יוצא מהמוח, עובר בגולגולת ומגיע לשרירי הפנים, ואחראי על תנועתם.
העצב מתפצל לחמישה ענפים המעצבבים את שרירי ההבעה והתנועה בפנים. שיתוק של העצב גורם לצד אחד של הפנים לצנוח או להפוך לנוקשה, וייתכן שהמטופל יתקשה לחייך או לעצום את העין בצד הפגוע. ברוב המקרים השיתוק על שם בל הוא זמני והתסמינים בדרך כלל חולפים לאחר מספר שבועות.
אף על פי שפציאליס יכול להתרחש בכל גיל, המצב שכיח יותר בקרב אנשים בגילאי 16 עד 60. שיתוק על שם בל נקרא על שמו של האנטומיסט הסקוטי צ'ארלס בל, שהיה הראשון לתאר את המצב בשנת 1829, במפגש של החברה המלכותית של לונדון.
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
- מהם התסמינים של פציאליס?
- מצבים אחרים שעלולים לגרום לבלבול עם פציאליס
- מהם הגורמים לפציאליס?
- מהם גורמי הסיכון לפציאליס?
- מהם הסיבוכים האפשריים של פציאליס?
- כיצד ניתן לאבחן פציאליס?
- כיצד ניתן לטפל בפציאליס?
מהם התסמינים של פציאליס?
התסמינים של פציאליס יכולים להתפתח שבוע עד שבועיים לאחר שאדם חווה צינון, דלקת אוזניים או דלקת עיניים. בדרך כלל הם מופיעים בפתאומיות, והאדם עשוי להבחין בהם כאשר הוא מתעורר בבוקר או כאשר הוא מנסה לאכול או לשתות.
שיתוק על שם בל מתבטא על ידי צניחה של צד אחד של הפנים וחוסר יכולת לפתוח או לסגור את העין בצד הפגוע. במקרים נדירים שיתוק זה עשוי להשפיע על שני צידי הפנים.
סימנים ותסמינים נוספים של שיתוק על שם בל כוללים:
- ריר
- קושי לאכול ולשתות
- חוסר יכולת להביע הבעות פנים, כגון חיוך או עצבנות
- חולשת פנים
- התכווצויות שרירים בפנים
- יובש בעיניים ובפה
- כאב ראש
- רגישות לצלילים
- גירוי של העין בצד הפגוע
יש להתקשר לרופא מיד במידה ואדם מפתח תסמינים אלה. אין לנסות לאבחן את המצב עצמאית, שכן התסמינים יכולים להיות דומים לאלה של מצבים חמורים אחרים, כגון שבץ או גידול במוח, ויש לערוך בירור מיידי.
מצבים אחרים שעלולים לגרום לבלבול עם פציאליס
פציאליס הוא הגורם השכיח ביותר לשיתוק פנים. עם זאת, שיתוק פנים עלול להיגרם גם על ידי מצבים אחרים שעשויים להשפיע על עצב הפנים – למשל:
פגיעת ראש – פגיעות ראש קלות הן שכיחות מאוד, במיוחד בילדים. פגיעה כזו יכולה לגרום לנזקים לכלי הדם באזור הראש וכמו כן גם במוח. במידה והפגיעה גורמת לנזק לעצב הפנים, היא עלולה להביא לתסמינים דמויי שיתוק.
סרקואידוזיס – סרקואידוזיס הוא מצב שבו גושים זעירים, המכונים גרנולומות, מתפתחים באתרים שונים בגוף, עקב דלקת. גרנולומות אלה מורכבות מתאים המשתתפים בדלקת.
סרקואידוזיס משפיע לרוב על הריאות ועל בלוטות הלימפה באזור החזה (סרקואידוזיס ריאתי). עם זאת, הוא יכול להשפיע כמעט על כל אזור בגוף, כולל העיניים, העור, הלב, הכבד, הכליות, בלוטות הרוק, השרירים, האף, הסינוסים, המוח והעצבים.
יצירת מספר גרנולומות על עצב הפנים עלולה להזיק לתפקודו התקין ולגרום לתסמינים דומים בחלקם לאלו של שיתוק על שם בל. עם זאת, סרקואידוזיס מופיעה עם תסמינים נוספים אחרים שמסייעים להבחין בין המצבים.
מחלת ליים – מחלת ליים היא זיהום הנגרם על ידי עקיצת קרציה נגועה בחיידק הבורליה (Borrelia). התסמין הראשון והנפוץ ביותר הוא פריחה המתפשטת מאזור העקיצה. זיהום שאינו מטופל עלול להתפשט לאזורים אחרים בגוף ובמקרים מסוימים לגרום לתסמינים חמורים – לעיתים חודשים לאחר עקיצת הקרציה הראשונית.
חלק מהנדבקים מפתחים דלקת בעצבים, במיוחד בעצבים באזור הפנים, מה שעלול לגרום לעצב להפסיק לעבוד ולגרום לחולשה של שרירי הפנים, בדומה לשיתוק על שם בל. עם זאת, גם כאן המחלה מופיעה לרוב עם תסמינים נוספים, מה שעוזר להבדילה משיתוק על שם בל. טיפול באנטיביוטיקה הוא לרוב הפתרון.
גידולים בבלוטת הפרוטיד – בגוף יש מספר בלוטות מייצרות רוק וכולן ממוקמות סביב הפה.
המרכזית שבהן היא בלוטת הפרוטיד (בלוטת מיצד האוזן בעברית), והתרחשות דלקת או חסימה עלולה לגרום לבעיות במבנים באיזור, למשל גידול המתפשט וחוסם את עצב הפנים. עם זאת, היות וגידולים מתפתחים לאט, גם התסמינים שלהם יופיעו בהדרגה, לעומת שיתוק על שם בל בו הופעת התסמינים היא פתאומית וחדה.
גידולים במוח – גידול במוח הגורם לפגיעה במקור ממנו יוצא עצב הפנים עלול לגרום גם הוא לאותם תסמינים.
שבץ מוחי – שבץ מוחי פירושו קטיעה פתאומית של אספקת הדם לחלק מהמוח. תאי המוח זקוקים לאספקה קבועה של חמצן מהדם, וכבר לאחר זמן קצר ללא אספקת הדם, התאים במוח מתחילים להיפגע ולמות, ועלול להיגרם נזק תפקודי משמעותי.
אחד התסמינים הראשונים של שבץ מוחי הוא צניחה של צד אחד של הפנים, דומה לתסמין העיקרי בשיתוק על שם בל. עם זאת, בשבץ, שרירי המצח לרוב אינם מושפעים, ובנוסף סביר שתהיה השפעה גם על עצבים אחרים בפנים, מה שעוזר להבחין בין שני המצבים.
סיבה נפוצה לשבץ מוחי היא קריש דם שנוצר בכלי דם במוח. טיפול מיידי עשוי לכלול תרופה לפירוק קריש הדם הממיסה אותו. טיפולים אחרים כוללים תרופות להפחתת גורמי הסיכון לשבץ נוסף.
מהם הגורמים לפציאליס?
פציאליס מתרחש כאשר העצב הקרניאלי השביעי (עצב הפנים) נפגע, וכתוצאה מכך גורם לחולשה בפנים או לשיתוק. הגורם המדויק לנזק לעצב אינו ידוע, אך חוקרים רבים סבורים כי המצב ככל הנראה נגרם כתוצאה מזיהום נגיפי.
הנגיפים והחיידקים אשר נקשרו להתפתחות שיתוק על שם בל כוללים:
- הרפס סימפלקס, הגורם לפצעים בפה ובאיברי המין
- HIV הפוגע במערכת החיסון
- נגיף הרפס זוסטר, הגורם לאבעבועות רוח ולשלבקת חוגרת
- וירוס אפשטיין-בר, הגורם למחלת הנשיקה (מונונוקלאוזיס)
- מחלת ליים, שהיא זיהום חיידקי הנגרם על ידי קרציות
מהם גורמי הסיכון לפציאליס?
הסיכון לפתח שיתוק על שם בל גדל במצבים הבאים:
- עבור אישה בהריון
- עבור אנשים הסובלים מסוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2
- עבור הסובלים מדלקת ריאות
- עבור אנשים בעלי היסטוריה משפחתית של המצב
מהם הסיבוכים האפשריים של פציאליס?
רוב האנשים החווים פציאליס יתאוששו לחלוטין ללא סיבוכים. עם זאת, סיבוכים עלולים להתרחש במקרים חמורים יותר של המצב, בין היתר:
נזק לעצב הקרניאלי השביעי (עצב הפנים) – עצב זה שולט בשרירי הפנים ונזק קבוע עלול להוביל לפגיעה משמעותית וארוכת טווח.
יובש מוגזם בעין – מה שעלול לגרום לדלקות עיניים, כיבים או אפילו עיוורון.
סינקינזיס (Synkinesis) – מצב בו הזזת חלק אחד של הגוף גורמת לתזוזה בלתי רצונית של חלק אחר. לדוגמא, העין עשויה להיעצם כאשר אדם מחייך.
כיצד ניתן לאבחן פציאליס?
אין בדיקה ספציפית לאבחון פציאליס. הרופא יסתכל על הפנים של המטופל ויבקש ממנו להזיז את שרירי הפנים על ידי עצימת עיניים, הרמת המצח, חשיפת שיניים ומבט זועף. היות ומצבים אחרים – כגון שבץ, זיהומים, מחלת ליים וגידולים – יכולים לגרום לחולשת שרירי הפנים המחקה מצב זה.
אם הסיבה לתסמינים אינה ברורה, הרופא עשוי להמליץ על בדיקות אחרות, כולל:
אלקטרומיוגרפיה (EMG) – בדיקה זו יכולה לאשר את קיומה של פגיעה עצבית ולקבוע את חומרתה. EMG מודד את הפעילות החשמלית של השריר בתגובה לגירוי ואת אופי ומהירות ההולכה של זרמים חשמליים לאורך העצב.
סריקות הדמיה – במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בבדיקת MRI או CT כדי לשלול מקורות לחץ אפשריים אחרים על עצב הפנים, כגון גידול או שבר בגולגולת.
כיצד ניתן לטפל בפציאליס?
רוב האנשים הסובלים מפציאליס מתאוששים לגמרי – עם או בלי טיפול. אין טיפול חד-פעמי לשיתוק על שם בל, אך הרופא עשוי להציע תרופות או פיזיותרפיה שיסייעו למטופל להאיץ את ההתאוששות. ניתוח הוא אופציה רק לעתים נדירות.
תרופות
תרופות נפוצות לטיפול בפציאליס כוללות:
קורטיקוסטרואידים – תרופות ממשפחה זו, כגון פרדניזון, הן בעלות תכונות אנטי דלקתיות רבות עוצמה. סטרואידים יכולים להפחית את הנפיחות של עצב הפנים, ולהביא להורדת הלחץ על העצב. סטרואידים עשויים לפעול בצורה הטובה ביותר אם מתחילים את הטיפול בהם תוך מספר ימים לאחר הופעת התסמינים.
תרופות אנטי ויראליות – תפקידן של תרופות אנטי-ויראליות בטיפול במצב זה נותר לא ברור. שימוש בתרופות אלו לבדן הראה שום תועלת בהשוואה לפלצבו (תרופת דמה). תרופות אנטי-ויראליות בשילוב עם סטרואידים עשויות להועיל עבור אנשים מסוימים עם שיתוק על שם בל, אך גם זה עדיין לא הוכח.
למרות עובדה זו, שילוב של ואלאציקלוביר (ואלטרקס) או אציקלוביר (זובירקס) יחד עם פרדניזון עדיין נמצא בשימוש לטיפול עבור אנשים עם שיתוק פנים חמור.
פיזיותרפיה
שרירים משותקים עלולים לגרום להתכווצויות קבועות. אם למטופל יש תנועת שרירים חלקית, הפיזיותרפיסט ילמד אותו מספר תרגילים כלליים לבצע בבית. תרגילים אלה יעזרו למטופל ללמוד להזיז את הצד החלש של הפנים ולהשתמש בשני צידי הפנים יחד. תרגיל לדוגמא הוא פעולת נשיפה עדינה דרך השפתיים.
במהלך ההתאוששות, הפיזיותרפיסט יעזור למטופל להחזיר את תבנית התנועות הבריאה הדרושה לו להבעות פנים ותפקוד תקין. תהליך ההתאוששות יכול להיות מאתגר מכיוון שראשית, היכולת לבצע הבעות פנים ותנועות פנים רבות היא "אוטומטית"; כלומר, אדם נולד עם יכולת זו ומבצע אותה בלי לחשוב על כך. שנית, בניגוד לשרירים אחרים בגוף, לשרירי הפנים אין חיישנים המשדרים למוח את כל "הפרטים" הדרושים לגבי אופן התנועה. הפיזיותרפיסט ידריך את המטופל אודות תרגילים מיוחדים שנועדו לעזור לו ללמוד מחדש תנועות פנים המבוססות על בעיות התנועה הספציפיות שלו.
התרגילים עשויים להשתנות במהלך ההתאוששות:
תרגילי הנעת תנועה – בשלבים המוקדמים, כאשר ייתכן והמטופל מתקשה לייצר תנועת פנים כלשהי, הפיזיותרפיסט ילמד אותו תרגילים הגורמים להנעת תנועות פנים. הפיזיותרפיסט יראה כיצד למקם את הפנים כדי להקל על התנועה (יצירת "טווח תנועה מסייע") או כיצד לגרום לשרירי הפנים לעשות את מה שהוא רוצה שהם יעשו.
תרגילי קיבוע – לאחר שהמטופל יצליח להניע תנועה של שרירי הפנים, המטפל יתכנן תרגילים להגברת פעילות השרירים, חיזוק השרירים ושיפור יכולת השימוש בשרירים לפרקי זמן ארוכים יותר.
תרגילי בקרת תנועה – הפיזיותרפיסט יעצב תרגילים במטרה:
- לשפר את התיאום של שרירי הפנים
- לצמצם את תנועות הפנים לתפקודים ספציפיים, כגון דיבור או סגירת עין
- לצמצם את התנועות להבעות פנים, כגון חיוך
- לתקן דפוסי תנועה לא תקינים שיכולים להתרחש במהלך ההתאוששות
הרפיה – במהלך ההתאוששות עלולות להופיע עוויתות בלתי רצוניות בפנים. הפיזיותרפיסט יתכנן תרגילים להפחתת פעילות השרירים הבלתי רצונית הזו, וילמד את המטופל כיצד לזהות מתי הוא מפעיל את שרירי הפנים ומתי הם נמצאים במנוחה. על ידי תרגול כיווץ בכוח של שרירי הפנים ועצירה, המטופל יוכל להרפות את השרירים כרצונו ולהפחית עוויתות בלתי רצוניות.
טיפולים ניתוחיים
בעבר נעשה שימוש בניתוח דקומפרסיה להורדת הלחץ על עצב הפנים על ידי פתיחת המעבר בגולגולת שהעצב עובר דרכו. כיום, ניתוח דקומפרסיה אינו מומלץ. פגיעה בעצב הפנים ואובדן שמיעה קבוע הם סיכונים אפשריים הכרוכים בניתוח זה.
לעיתים רחוקות ייתכן שיהיה צורך בניתוחים פלסטיים לתיקון בעיות עצב פנים הנמשכות לטווח ארוך. ניתוחים כאלו יכולים לעזור ליצור מראה אחיד יותר בפנים ועשויים להחזיר את יכולת התנועה של שרירי הפנים. דוגמאות לניתוחים מסוג זה כוללות הרמת גבות, הרמת עפעפיים, שתלי פנים והשתלות עצבים. ייתכן שיהיה צורך לחזור על חלק מההליכים, כגון הרמת גבות נוספת לאחר מספר שנים.
אורח חיים ותרופות ביתיות
טיפול ביתי עשוי לכלול:
הגנה על העין שהמטופל לא מסוגל לעצום – שימוש בטיפות עיניים במהלך היום ומשחת עיניים בלילה יעזרו לשמור על לחות העין. הרכבת משקפיים או משקפי מגן במהלך היום וכיסוי עיניים בלילה יכולים להגן על העין מפני פגיעות או שריטות.
נטילת משככי כאבים ללא מרשם – אספירין, איבופרופן (אדוויל ואחרים) או פראצטמול (אקמול ואחרים) עשויים לסייע בהקלת הכאבים שמטופל עלול לחוות.
ביצוע תרגילי פיזיותרפיה – עיסוי ואימון שרירי הפנים על פי עצת הפיזיותרפיסט עשויים לסייע בהרפיית שרירי הפנים.
מקורות: HealthLine | MayoClinic | PatientInfo
שאלות ותשובות בנושא
האם שיתוק על שם בל יכול להישנות?
האם שיתוק על שם בל יכול להשפיע גם על המוח ועל חלקים אחרים בגוף?
איזה רופא עליי לראות אם יש לי שיתוק על שם בל?
סבלתי משיתוק על שם בל בעבר, האם אוריש את המצב לילדיי?
האם לחץ נפשי יכול לגרום לשיתוק על שם בל?