סרטן עור

מדיקו > מדריכים > אונקולוגיה > סרטן עור
סרטן עור
זמן החלמה: משתנה בין סוגי הסרטן בעור, זמן הגילוי, מידת ההתפשטות והטיפול. באופן כללי, אחוזי ההחלמה הם גבוהים
הערת שוליים: סרטן העור היא המחלה הממארת הנפוצה ביותר בישראל

מדריך סרטן עור

סרטן העור נגרם כתוצאה מצמיחה לא תקינה של תאי עור. סרטן זה מתפתח לרוב על עור החשוף לשמש, אבל יכול גם להתפתח באזורים בעור שאינם חשופים בדרך כלל לאור השמש. ישנם שלושה סוגים עיקריים של סרטן עור – קרצינומה של תאי בסיס (BCC), קרצינומה של תאי קשקש (SCC) ומלנומה.

ניתן להפחית את הסיכון לסרטן העור על ידי הגבלה או הימנעות מחשיפה לקרינת UV (אולטרה-סגול). בדיקה של העור לאיתור שינויים חשודים יכולה לסייע בגילוי סרטן העור בשלבים המוקדמים ביותר שלו. גילוי מוקדם של סרטן העור נותן את הסיכוי הגדול ביותר לטיפול מוצלח בסרטן העור.


מהם סוגי סרטן העור העיקריים?

ישנם 3 סוגים עיקריים של סרטני עור:

  • קרצינומה של תאי בסיס (Basal Cell Carcinoma)
  • מלנומה
  • קרצינומה של תאי קשקש (Squamous Cell Carcinoma)

היכן מתפתח סרטן העור?

סרטן העור מתפתח בעיקר באזורים של עור חשוף לשמש, למשל הקרקפת, הפנים, השפתיים, האוזניים, הצוואר, החזה, זרועות הידיים וכפות הידיים ואצל נשים גם ברגליים. עם זאת, סרטן עור יכול להתפתח גם באזורים החשופים לשמש לעיתים רחוקות, כמו כפות הידיים, מתחת לציפורניים ובסביבת איברי המין.

סרטן העור משפיע על אנשים מכל גווני העור, כולל אלה עם גוון עור כהה יותר. כאשר מלנומה מתפתחת אצל אנשים עם גווני עור כהים, היא עשויה להתפתח בשכיחות מוגברת באזורים שאינם חשופים בדרך כלל לשמש, כגון כפות הידיים וכפות הרגליים.


מהם הם הסימנים והתסמינים של סרטן עור?

  • סימנים ותסמינים של קרצינומה של תאי בסיס – קרצינומה של תאי בסיס מתרחשת בדרך כלל באזורים החשופים לשמש, כגון הצוואר או הפנים. קרצינומה של תאי בסיס עשויה להופיע כ:
    • בליטה בוהקת ומבריקה
    • נגע שטוח, בצבע חום דמוי צלקת
    • פצע מדמם או גלד שמתרפא וחוזר
  • סימנים ותסמינים של קרצינומה של תאי קשקש – לרוב, קרצינומה של תאי קשקש מתרחשת באזורים החשופים לשמש, כגון הפנים, האוזניים והידיים. אנשים עם עור כהה יותר נוטים לפתח קרצינומה של תאי קשקש באזורים שאינם חשופים לעיתים קרובות לשמש.

קרצינומה של תאי קשקש עשויה להופיע כ:

  • גוש מוצק ואדום
  • נגע שטוח עם קרום וציפוי קשקשי
  • סימנים ותסמינים של מלנומה – מלנומה יכולה להתפתח בכל מקום בגוף, הן בעור "רגיל" והן בשומה קיימת שהופכת לסרטנית. מלנומה מופיעה לרוב על הפנים או על חזה/בטן בגברים. בנשים, סוג זה של סרטן מתפתח לרוב על החלקים התחתונים של הרגליים. אצל גברים ונשים כאחד, מלנומה יכולה להתרחש על עור שלא נחשף לשמש.

מלנומה יכולה להשפיע על אנשים בכל גוון עור. אצל אנשים עם גווני עור כהים יותר, מלנומה נוטה להופיע בכפות הידיים או הרגליים, או מתחת לציפורניים.

תסמיני מלנומה כוללים:

  • כתם חום גדול עם כתמים כהים יותר בתוכו
  • שומה המשתנה בצבע, בגודל או בתחושה או שומה מדממת
  • נגע קטן עם גבול לא סדיר וחלקים בצבעים אדום, ורוד, לבן, כחול או כחול-שחור
  • נגע כואב שמגרד או שורף
  • נגעים כהים על כפות הידיים או הרגליים, קצות האצבעות או הבהונות, או על ריריות הפה, האף, הנרתיק או פי הטבעת.

סימנים ותסמינים של סרטני עור פחות שכיחים

סוגים אחרים, פחות נפוצים של סרטן העור כוללים:

סרקומת קפושי – צורה נדירה זו של סרטן העור מתפתחת בכלי הדם של העור וגורמת לכתמים אדומים או סגולים על העור או הריריות.

סרקומת קפושי מתפתחת בעיקר אצל אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, כמו אנשים עם איידס, ובאנשים הנוטלים תרופות המדכאות את החסינות הטבעית שלהם, כמו אנשים שעברו השתלת איברים.

קבוצות נוספות בסיכון מוגבר לסרקומת קפושי כוללות גברים צעירים ממוצא אפריקאי או גברים מבוגרים ממוצא יהודי-איטלקי או מזרח אירופאי.


קרצינומה של תאי מרקל – קרצינומה של תאי מרקל גורמת לגושים מוצקים ומבריקים המופיעים על או ממש מתחת לעור ובזקיקי השיער. קרצינומה של תאי מרקל נמצאת לרוב על הראש, הצוואר והחזה/בטן.


קרצינומה של בלוטת החלב – סרטן נדיר ואגרסיבי זה מקורו בבלוטות השומן בעור. קרצינומות של בלוטות החלב – המופיעות בדרך כלל כגבשושיות קשות ולא כואבות – יכולות להתפתח בכל מקום, אך רובן מתפתחות על העפעפיים, מה שלעיתים קרובות מאובחן בטעות כבעיה של העפעפיים עצמם.


אילו תאים עלולים להיות מעורבים בסרטן העור?

סרטן העור מתחיל בשכבה העליונה של העור הנקראת אפידרמיס. האפידרמיס היא שכבה דקה המספקת הגנה לתאי העור.

האפידרמיס מכיל שלושה סוגים עיקריים של תאים:

  • תאי קשקש הנמצאים בשכבות החיצוניות של העור.
  • תאי בסיס, המייצרים תאי עור חדשים, ויושבים מתחת לתאי הקשקש.
  • מלנוציטים – תאים המייצרים מלנין, הפיגמנט שנותן לעור את צבעו הרגיל, וממוקמים בחלק התחתון של האפידרמיס. מלנוציטים מייצרים יותר מלנין בעת חשיפה לשמש כדי לסייע בהגנה על השכבות העמוקות יותר של העור.

התאים מהם מתפתח סרטן העור קובע את סוגו ואת אפשרויות הטיפול בו.


מהם הגורמים להתפתחות של סרטן העור?

סרטן העור מתפתח כאשר מתרחשות שגיאות (מוטציות) ב-DNA של תאי העור. המוטציות גורמות לתאים לגדול ולהתרבות ללא שליטה וליצור מסה של תאים סרטניים.

אור אולטרה סגול וסיבות אפשריות נוספות

חלק ניכר מהנזק ל-DNA בתאי העור נובע מקרינה אולטרה סגולה (UV) שנמצאת באור השמש (או באור של מיטות שיזוף). עם זאת, סרטן עור יכול להתפתח גם על עור שאינו חשוף בדרך כלל לאור השמש. זה מצביע על כך שגורמים אחרים עשויים לתרום לסיכון לסרטן העור, כגון חשיפה לחומרים רעילים או מצבים המחלישים את המערכת החיסונית.


אילו גורמי סיכון קיימים להתפתחות סרטן עור?

גורמים העלולים להגביר את הסיכון לסרטן העור כוללים:

עור בהיר – כל אחד, ללא קשר לצבע העור, יכול לחלות בסרטן העור. עם זאת, ככל שרמת הפיגמנט (מלנין) בעור נמוכה יותר, ישנה הגנה חלשה יותר מפני קרינת UV מזיקה. אנשים בעלי שיער בלונדיני/בהיר/ג'ינג'י, בעלי נמשים או כאלו ש"נשרפים" בקלות בשמש הם עם סיכוי גבוה יותר לפתח סרטן עור מאשר אנשים עם עור כהה יותר.


היסטוריה של כוויות שמש – כוויות שמש גורמות לעיתים לשלפוחיות בעור. שלפוחיות בגילאים מוקדמים מגבירות את הסיכון לפתח סרטן עור בגילאים מתקדמים יותר. כוויות שמש בבגרות גם הן מהוות גורם סיכון.


חשיפה מוגזמת לשמש – בילוי זמן רב בשמש עלול לגרום לסרטן עור, במיוחד אם העור אינו מוגן על ידי קרם הגנה או ביגוד. שיזוף, כולל חשיפה למנורות שיזוף ומיטות, גם כן מעלה את הסיכון. שיזוף הוא "פציעה" הפציעה של העור כתוצאה מחשיפה לקרינת UV מוגזמת.


אקלים שטוף שמש או הימצאות בגובה רב – אנשים שחיים באקלים שטוף שמש וחמים חשופים ליותר אור שמש מאשר אנשים שחיים באקלים קר. גם חיים באזורים גבוהים, שבהם אור השמש הוא החזק ביותר, גורמים ליותר חשיפה לקרינה.


שומות – אנשים שיש להם שומות רבות או שומות חריגות (דיספלסטיות) נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן העור. שומות חריגות אלו – שנראות לא סדירות ובדרך כלל גדולות משומות רגילות – נוטות יותר מאחרות להפוך לסרטניות. מומלץ לעקוב אחר שינויים בשומות חריגות כאלו.


נגעי עור טרום סרטניים – נגעים בעור הידועים כקרנות עור אקטיניות (Actinic Keratosis) עלולים להגביר את הסיכון לפתח סרטן עור. נגעים אלה מופיעים בדרך כלל ככתמים מחוספסים וקשקשיים שצבעם נע בין חום לוורוד כהה. הם נפוצים ביותר על הפנים, הראש והידיים של אנשים בהירי עור שעורם ניזוק מהשמש.


היסטוריה משפחתית של סרטן העור – אנשים שבמשפחה הקרובה שלהם היה סרטן עור עלולים להיות בסיכון מוגבר למחלה.


היסטוריה אישית של סרטן העור – מי שהתמודד בעבר עם סרטן עור נמצא בסיכון לפתח אותו שוב.


מערכת חיסון מוחלשת – לאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת יש סיכון גבוה יותר לפתח סרטן עור. זה כולל אנשים החיים עם HIV/איידס ואלו הנוטלים תרופות מדכאות חיסון לאחר השתלת איברים, כגון השתלת כליה.


חשיפה לקרינה – אנשים שעברו טיפולים בקרינה עבור מחלות עור כמו אקזמה ואקנה עלולים להיות בעלי סיכון מוגבר לסרטן העור, במיוחד קרצינומה של תאי בסיס.


חשיפה לחומרים מסוימים – חשיפה לחומרים מסוימים, כגון ארסן, עלולה להגביר את הסיכון לסרטן העור.


כיצד מאבחנים סרטן עור?

צפו בד"ר ניר נתנזון מסביר על אבחון נקודות חן לגילוי מוקדם של סרטן העור

אבחון של סרטן עור נעשה על ידי:

  • בדיקת העוררופא עור עשוי להסתכל על העור כדי לקבוע אם ישנם שינויים או חריגות שעשויים להיות סרטניים. ייתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות כדי לאשר את האבחנה הזו.
  • הסרת דגימה של עור חשוד לבדיקה (ביופסיית עור) – הרופא עשוי להסיר את העור בעל המראה החשוד לבדיקת מעבדה. ביופסיה יכולה לקבוע אם מדובר בסרטן עור, ואם כן, איזה סוג של סרטן עור.

כיצד נקבע שלב סרטן העור?

כאשר הרופא מאבחן שמדובר בסרטן העור, ייתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות כדי לקבוע את השלב של המחלה.

מכיוון שסרטן עור שטחי כגון קרצינומה של תאי בסיס מתפשט רק לעיתים רחוקות, ביופסיה המסירה את כל הגידול לעתים קרובות היא הבדיקה היחידה הדרושה כדי לקבוע את שלב הסרטן. אבל כאשר מדובר בקרצינומה של תאי קשקש גדולים, קרצינומה של תאי מרקל או מלנומה, הרופא עשוי להמליץ ​​על בדיקות נוספות כדי לקבוע את שלב הסרטן.

בדיקות נוספות עשויות לכלול בדיקות הדמיה של בלוטות הלימפה הסמוכות למקום הסרטן או הליך להסרת בלוטת לימפה קרובה ובדיקתה לאיתור סימני סרטן (הליך הנקרא ביופסיית בלוטות זקיף). רופאים משתמשים בספרות הרומיות I עד IV כדי לציין את שלב הסרטן. סרטן בשלב I הוא קטן ומוגבל לאזור שבו התחיל. שלב IV מצביע על סרטן מתקדם שהתפשט לאזורים אחרים בגוף.

קביעת שלב סרטן העור עוזרת לבחור את אפשרויות הטיפול היעילות ביותר.


כיצד מטפלים בסרטן עור?

אפשרויות הטיפול בסרטן העור ובנגעי העור הטרום סרטניים המכונים קרנות עור אקטיניות משתנים בהתאם לגודל, הסוג, העומק ומיקום הנגעים. סרטני עור קטנים המוגבלים לפני השטח של העור עשויים שלא לדרוש טיפול מעבר לביופסיה ראשונית של העור המסירה את כל הגידול.

אם יש צורך בטיפול נוסף, האפשרויות עשויות לכלול:

הקפאה של הנגע – הרופא עשוי להרוס קרנות עור אקטיניות וכמה סוגים קטנים ומוקדמים של סרטן על ידי הקפאתם בחנקן נוזלי (קריוכירורגיה). הרקמה המתה נושרת מעצמה כשהיא מפשירה.


ניתוח להסרת הנגע – אפשרות טיפול זו עשוי להתאים לכל סוג של סרטן עור. הרופא מסיר את הרקמה הסרטנית יחד עם השוליים המכילים עור בריא. כריתה רחבה – הסרת עור רגיל ובריא מסביב לגידול – עשויה להיות מומלצת במקרים מסוימים, על מנת להפחית את הסיכון לחזרה של המחלה.


ניתוח מוז (Mohs) – הליך זה מיועד לסרטני עור גדולים יותר, סרטנים חוזרים או מצבים קשים לטיפול, שעשויים לכלול קרצינומה של תאי קשקש ותאי בסיס. ניתוח זה משמש לעתים קרובות באזורים שבהם יש צורך לשמר כמה שיותר עור, כגון על האף.

במהלך ניתוח מוז, הרופא מסיר את הגידול בעור שכבה אחר שכבה, בוחן כל שכבה מתחת למיקרוסקופ, עד שלא נותרו תאים חריגים. הליך זה מאפשר להסיר תאים סרטניים מבלי לקחת כמות מופרזת של עור בריא שמסביב.


גרידה ואלקטרודסיקציה או קריותרפיה – לאחר הסרת רוב הגידול, הרופא מגרד שכבות של תאים סרטניים באמצעות מכשיר עם להב עגול (נקרא Curet). מחט חשמלית צורבת את כל התאים הסרטניים שנותרו. שיטה נוספת של הליך זה משתמשת בחנקן נוזלי כדי להקפיא את הבסיס והקצוות של האזור המטופל.

הליכים פשוטים ומהירים אלה עשויים לשמש לטיפול בסרטן תאי בסיס או סרטני תאי קשקש מסויימים.


טיפולי הקרנות – טיפולי הקרנות משתמשים בקרני אנרגיה בעלות עוצמה גבוהה, כגון קרני רנטגן, כדי להרוג תאים סרטניים. טיפול זה עשוי להיות אופציה כאשר לא ניתן להסיר את הסרטן לחלוטין במהלך הניתוח.


כימותרפיה – בכימותרפיה משתמשים בתרופות על מנת להרוג תאים סרטניים. בסרטן שמוגבל לשכבת העור העליונה, ניתן למרוח קרמים המכילים חומרים אנטי סרטניים ישירות על העור. כימותרפיה מערכתית (דרך הווריד) יכולה לשמש לטיפול בסרטן עור שהתפשט לחלקים אחרים בגוף.


טיפול פוטודינמי – טיפול זה משמיד תאי סרטן העור על ידי שילוב של קרני לייזר ותרופות ההופכות את התאים הסרטניים לרגישים לאור.


טיפול ביולוגיטיפול ביולוגי משתמש במערכת החיסון של הגוף כדי להרוג תאים סרטניים.

שאלות ותשובות בנושא

האם ארגיש חולה או לא טוב במידה ומתפתח אצלי סרטן עור?

רוב האנשים המגלים נגע חשוד על העור מרגישים מצוין, ללא תסמינים כלליים כלשהם.

באילו גילאים לרוב מתפתחים סרטני עור?

לרוב, סרטני תאי קשקש או תאי בסיס מתפתחים לאחר גיל 50. עם זאת, בשנים האחרונות ישנה עלייה דרמטית במספר המאובחנים עם סרטן עור לאחר גיל 65.

כיצד ניתן להפחית את הסיכון לסרטן עור?

הדרך הטובה ביותר למנוע סרטן עור היא להימנע מחשיפה מוגזמת לשמש ולהגן על עצמך מפני כוויות שמש. להלן הדרכים הטובות ביותר להגן על עצמך:
  • להפחית את זמן החשיפה לאור שמש ישיר
  • להשתמש בקרם הגנה עם מקדם הגנה גבוה להגנה מפני קרני UV-B ו-UV-A
  • לחבוש כובע רחב ומשקפי שמש כדי להגן על הפנים, העיניים והאוזניים
  • ללבוש חולצות עם שרוולים ארוכים ומכנסיים ארוכים כדי להגן על הידיים והרגליים
  • להביא לתשומת לבו של הרופא שלך כל שינוי בשומות קיימות

מה עליי לחפש כאשר אני בודק את עצמי לסימנים לסרטן העור?

בבדיקה עצמית, רצוי לחפש שינויים בשומות, כתמים או נמשים על העור. סימני אזהרה שיש לשים לב אליהם במיוחד כוללים שינויים בצבע, שינויים בגודל ובעובי, שינויים במרקם, מתאר חריג, נגע חריג בגודלו, כתמים או פצעים שמגרדים, כואבים או מדממים, ופצעים פתוחים שאינם מחלימים תוך שלושה שבועות.

מהם אחוזי ההישרדות במלנומה?

מלנומה היא מחלה עם פרוגנוזה די טובה, כתלות כמובן בזמן הגילוי ובשלב הסרטן. שיעור ההישרדות לחמש שנים עבור אנשים שהמלנומה שלהם התגלתה מוקדם ומטופלת לפני שהיא מתפשטת לבלוטות הלימפה הוא 99%. שיעור ההישרדות לחמש שנים של מלנומה המתפשטת לבלוטות הלימפה הסמוכות הוא 66%. שיעור ההישרדות לחמש שנים של מלנומה המתפשטת לבלוטות לימפה מרוחקות ואיברים אחרים הוא 27%.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר