מדריך פיגמנטציה
מהי פיגמנטציה?
כשמדברים על פיגמנטציה, מתכוונים לגוון בלתי אחיד של העור. היות והפיגמנט הכי נפוץ בעור הוא מלנין, בעל גוון חום, ברוב המקרים הפיגמנטציה מתבטאת בהופעת כתמים חומים בעור הפנים או הגוף.
צפו בסרטון: ד"ר מרינה לנדאו מסבירה על פיגמנטציה
מתוך פרוייקט המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופ קרסו
במאמר זה נדון על:
- אנשים שנוטים לפתח פיגמנטציה בפנים
- מניעה מראש פיגמנטציה בפנים
- פיגמנטציה בפנים בהריון
- תמונות לפני ואחרי פיגמנטציה
- טיפול פיגמנטציה
- האם החלמה ממלזמה אפשרי?
- התאמה לטיפול
- גיל מומלץ להתחלת הטיפול
- החלטה על טיפול מתאים
- עלות הטיפול
איזה סוגי פיגמנטציה קיימים?
פיגמנטציה עודפת יכולה לנבוע מסיבות שונות ולכן השלב הראשון בטיפול הוא קביעת אבחנה נכונה.
מלזמה או פיגמנטציה הורמונלית:
מופיעה כמעט בלעדית בנשים בגיל הפוריות. היא מופיעה במרכז הפנים בצורת "פרפר" – על עור השפה העליונה, לחיים, גשר האף ומרכז המצח. לא תמיד כל האזורים מעורבים באותו החומרה. המקור של מלזמה הוא יצירת יתר קבועה ומתמדת של מלנין באזורים הנגועים.
פיגמנטציה פוסט דלקתית:
מופיעה בצורת כתמים חומים לאחר טראומה לעור: כוויה, פציעה אבל גם לאחר טיפולים כמו לייזר או פילינג. תופעה זו מופיעה בגברים ונשים, בעלי גוון עור כהה יחסית. צורת הפיגמנטציה קשורה לצורת הטראומה – כתמים, פסים וכו'. המקור של פיגמנטציה זו היא יצירת יתר של פיגמנט בתהליך ריפוי פצע אצל אנשים כהי עור.
כתמי שמש:
מופיעים בצורת כתמים חומים באזורי עור חשופים לשמש באנשים בעלי גוון עור בהיר יחסית, כביטוי של נזקי שמש בגיל צעיר. כתמי שמש מופיעים בבעור הפנים, ידיים וקרקפת בגברים ונשים. הבסיס לכתמי שמש הוא שינוי במבנה העור פלוס יצירת יתר של מלנין.
פיגמנטציה מעורבת:
סוגי פיגמנטציה שונים יכולים להופיע יחד, למשל מלזמה וכתמי שמש בעור הפנים.
אילו אנשים נוטים לפתח פיגמנטציה בפנים?
- אנשים עם עור כהה – אנשים בעלי גוון עור כהה מייצרים בצורה טבעית הרבה יותר מלנין, ולכן הם רגישים יותר לתופעה זו.
- אנשים שנמצאים הרבה בשמש – כאמור, קרינת השמש היא אחד הגורמים המובילים להופעת פיגמנטציה בפנים, ולפיכך אלו שחשופים לשמש הרבה שעות ביום נוטים יותר לפתח פיגמנטציה בפנים.
איך נוכל למנוע מראש פיגמנטציה בפנים?
חשוב מאוד לציין כי לפיגמנטציה בפנים יש מספר גורמים, חלקם גנטיים ואילו לחלק מהם אנחנו כלל לא מודעים. לא ניתן למנוע זאת לגמרי, אך בהינתן הרגלים נכונים בהחלט נוכל לצמצם את הסיכוי באופן משמעותי. הנה כמה טיפים כלליים שעשויים לעזור לכם:
- תזונה – תזונה היא חלק בלתי נפרד ממניעת פיגמנטציה בפנים ובכלל, משמירה על עור פנים בריא ונקי. מומלץ מאוד להקפיד ככל הניתן לצרוך תזונה המכילה את כל אבות המזון הדרושים, ובנוסף להקפיד לשלב בתזונה שלנו פירות, דגנים, ירקות ועוד. בנוסף, חשוב לא פחות להקפיד לשתות הרבה מים. עור מיובש הוא עור פנים לא בריא – ואילו נוכל למנוע את ההתייבשות הזו על ידי שתיית מים מרובה.
- טיפוח עור הפנים – חשוב לא פחות להקפיד לטפח את עור הפנים. לכן, אנו ממליצים לכם מאוד לנקות את עור הפנים לפחות פעם ביום עם סבון פנים עדין, רצוי אחד שמתאים בדיוק לסוג העור שלכם. בנוסף, חשוב מאוד להשתמש בקרם לחות.
- קרם הגנה עם מקדם הגנה רחב – חשוב מאוד למרוח קרם הגנה עם מקדם הגנה רחב (SPF של 30 ומעלה), אפילו בימים שאינם שטופי שמש. מזג האוויר הישראלי כולל שמש שקופחת רוב שעות היום, אפילו בימים שאנחנו מרגישים שהם פחות חמים – ואילו קרינת השמש גורמת נזקים די משמעותיים לעור שלנו, ובפרט לעור הפנים. למעשה, ניתן להגיד כי אחד הגורמים העיקריים להופעת פיגמנטציה בפנים הוא חשיפה ממושכת לקרינת השמש.
פיגמנטציה בפנים בזמן ההריון
פיגמנטציה זו ידועה גם בתור "כלואזמה" או "מסכת הריון". זו תופעה שכיחה יחסית, שתופיע בקרב 70% מהנשים ההרות. חשוב להדגיש כי מדובר בפיגמנטציה שאינה מזיקה, אם כי היא בהחלט מהווה מטרד עבור לא מעט נשים הרות מבחינה אסתטית. בדרך כלל הפיגמנטציה תחלוף מעצמה בהדרגה מספר חודשים לאחר הלידה.
תמונות לפני ואחרי של פיגמטציה:
תמונות נוספות בתחתית העמוד
איך אפשר לטפל בפיגמנטציה?
הטיפול בפיגמנטציה תלוי באבחנה. אבל בכל סוגי הפיגמנטציה הצלחת הטיפול תלויה גם בהימנעות מחשיפה לשמש.
הטיפול במלזמה מתחיל בקרם הבהרה רפואי על בסיס רטין A והידרוקינון. ניתן לשלב פילינג קל ושיטות שונות להחדרת חומרים מפרקי מלנין דרך העור. בשנים האחרונות נכנסה לשימוש תרופה הנקראת הקסקפרון לטיפול במלזמה.
הטיפול בפיגמנטציה פוסט דלקתית דומה לטיפול במלזמה.
במקרה של כתמי שמש, הטיפול הנכון ביותר הוא פילינג בינוני או טכנולוגיות לייזר ספציפיות לכתמים. במקרים אלה יש להיערך לשבוע החלמה בבית.
צפו בסרטון: ד"ר עמיהוד צ'רנוב על טיפול בפיגמנטציה
האם ניתן להירפא ממלזמה?
מכל הפיגמנטציות, מלזמה נחשבת להכי עקשנית לטיפול. זאת משום, שמלזמה היא תופעה כרונית שדורשת טיפול מתמשך ולא חד פעמי.
לאחר הסרת הפיגמנטציה הזו, יש להמשיך בטיפול מונע עד גיל המנופאוזה, שאז רמת ההורמונים יורדת באופן עצמוני ובעיית המלזמה נפתרת לרוב.
האם הטיפול מתאים לי?
כדי לענות על שאלה זו, יש לקבוע מהו סוג פיגמנטציה שלך. זאת צריך לעשות רופא מומחה לבעיות עור. לאחר קביעת האבחנה, ייקבע הטיפול הספציפי שלך.
מאיזה גיל מומלץ לטפל בפיגמנטציה בפנים?
ובכן, אין גיל בו "מומלץ" להתחיל לטפל במקרים שונים של פיגמנטציה בפנים. למעשה, ניתן לערוך טיפול כזה כמעט בכל גיל, ואילו הצורך בטיפול והזמן המומלץ להתחיל אותו משתנה בהתאם לפרמטרים כמו חומרת הפיגמנטציה, סוג העור של האדם, הגורם העיקרי לפיגמנטציה ועוד. מדובר בעניין מאוד אינדיבידואלי, ועל כן כמובן שנמליץ לכם להתייעץ עם מומחה לפני שתקבלו החלטות באשר לאופן הטיפול והתזמון בו תהיו מעוניינים להתחיל אותו.
כיצד אחליט איזה טיפול מתאים לי?
אינך אמור/ה להחליט מה סוג הטיפול המתאים לך. עליך לגשת להתייעצות לרופא מומחה בתחום של רפואת עור. רק לאחר שיבחן את עורך ואת מצבך הרפואי, תיקבע האבחנה וממנה ייגזר הטיול הרפואי המתאים.
מה המחיר לטיפול בפיגמנטציה?
היות וטווח הטיפולים האפשריים רחב ותלוי אבחנה, לא ניתן לענות במדויק על שאלה זו. המחיר יכול לנוע בין 3,000 ל-8,000 ש"ח, אם מדובר בלייזר או פילינג.
שאלות ותשובות בנושא
האם מותר להשתמש בקרם הבהרה גם בקיץ?
האם פיגמנטציה היא בעיה של נשים בלבד?
כמה זה עולה?
תגובות
תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר
כתבות בנושא
פיגמנטציה: כל השיטות להעלמת כתמי עור בפנים
ד"ר מרינה לנדאוכולנו רוצים עור חלק ונטול כתמים, מה עושים עם הופעת כתמים חומים בפנים ? מדוע זה קורה? האם זה תורשתי? והאם אפשר להיפטר מזה? "מורה נבוכים" בנושא כתמי פיגמנטציה במאמר זה תוכלו לקרוא על: מדוע...
פילינג עמוק: למי זה מתאים ומה חשוב לדעת?
ד"ר מרינה לנדאוסימני גיל, נזקי שמש ועישון גורמים לנזק בשכבות העמוקות של העור אשר ניתן לתקן אותם בעזרת טיפול הנקרא פילינג רפואי עמוק. כיצד מבוצע ההליך? ולכמה זמן נשארות התוצאות? כל מה שרצית לדעת על פילינג עמוק:...
איפור קבוע: המדריך שלך
דינה גומלאיפור קבוע, כשמו כן הוא, נועד להישאר קבוע על פני העור באופן שמייתר את הצורך באיפור יומיומי. איפור קבוע מבוצע באמצעות טכניקה של קעקוע ומחזיק מעמד לטווחי זמן שבין שנתיים ועד 20 שנה בהתאם לגוון,...