מדריך חיסון שפעת
חיסון הוא הדרך היעילה ביותר עבור מניעת הדבקה, תחלואה וסיבוכים אשר עלולים להתרחש כתוצאה מנגיף (וירוס) השפעת.
פיתוח וייצור חיסוני שפעת, תכנון אספקתם ואופן השימוש בהם, הנם מרכיבים חיוניים בתגובה מערכתית בריאותית מקיפה לשפעת עונתית ומגיפות היכולות להתלוות לה.
וירוס השפעת, מהו?
מחלת השפעת הנה מחלה הנגרמת מזיהום ויראלי שתוקף את מערכת הנשימה – האף, הגרון והריאות. עבור רוב האוכלוסייה, מחלת השפעת חולפת מעצמה אך לעיתים היא וסיבוכיה עלולים להיות קטלניים. אנשים בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכי שפעת כוללים:
- ילדים מתחת לגיל 5, ובמיוחד תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים.
- מבוגרים מעל גיל 65.
- דיירי בתי אבות ומוסדות סיעודיים אחרים.
- נשים בהריון ונשים עד שבועיים לאחר הלידה.
- אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת.
- אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, כגון אסטמה, מחלות לב, מחלת כליות, מחלות כבד וסוכרת.
- אנשים הסובלים מהשמנת יתר, עם מדד מסת גוף (BMI) של 40 ומעלה.
למרות שהחיסון השנתי לשפעת אינו יעיל ב- 100%, הוא מהווה את ההגנה הטובה ביותר כנגד מחלת השפעת.
מהם תסמיני מחלת השפעת?
תחילה, השפעת דומה להצטננות ומלווה בנזלת, התעטשות, שיעול וכאב גרון. עם זאת, הצטננות מתפתחת בדרך כלל באיטיות ובהדגרה, בעוד שהשפעת נוטה להופיע בפתאומיות ובמהירות. תסמינים נפוצים של מחלת השפעת כוללים:
- חום
- כאבי שרירים ואף חולשת שרירים
- צמרמורת והזעה
- כאב ראש
- שיעול יבש וממושך
- קוצר נשימה
- עייפות וחולשה
- נזלת
- כאב גרון
- כאב עיניים
- הקאות ושלשולים אשר נפוצים יותר בילדים מאשר במבוגרים
מהם סיבוכי המחלה?
בקרב האוכלוסייה הצעירה והבריאה מחלת השפעת בדרך כלל לא מהווה גורם סיכון משמעותי והיא חולפת ברוב הפעמים תוך שבוע או שבועיים ללא השפעות ארוכות טווח. אוכלוסיות מסוימות, פגיעות יותר, כגון ילדים וזקנים נמצאים בסיכון גבוה ועל כן עלולים לפתח סיבוכים אשר עשויים לכלול:
- דלקת ריאות – דלקת ריאות היא אחד הסיבוכים החמורים ביותר. עבור האוכלוסייה המבוגרת ועבור אנשים בעלי מחלות כרונית, דלקת ריאות עלולה להיות קטלנית.
- ברונכיטיס (דלקת של הסמפונות)
- התלקחות אסתמה
- בעיות לבביות
- דלקות אוזניים
מהם דרכי המניעה של מחלת השפעת?
המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC – Centers for Disease Control and Prevention) ממליץ על חיסון שנתי לשפעת לכל בני 6 חודשים ומעלה. החיסון נגד נגיף השפעת יכול להפחית את הסיכון לחלות במחלה עצמה ובמקרים בהם היא מופיע הוא עשוי להפחית את הסיכון לחלות במחלה קשה ולמזער את סיבוכיה. חיסון השפעת אינו יעיל ב- 100%, ולכן חשוב בנוסף לנקוט במספר צעדים להפחתת התפשטות הזיהום:
רחיצת ידיים – שטיפת ידיים לעתים קרובות במים וסבון למשך 20 שניות לפחות היא דרך יעילה למניעת זיהומים נפוצים רבים. במידה ואין מקור מים זורמים בקרבה, ניתן להשתמש בחומר לחיטוי ידיים על בסיס אלכוהול.
הימנעות ממגע בפנים בייחוד בעיניים, באף ובפה.
ביצוע פעולות כגון שיעול וההתעטשות לתוך טישו או למרפק.
משטחים נקיים – יש לנקות באופן קבוע ותדיר משטחים כדי למנוע התפשטות של זיהום עקב מגע במשטח נגוע ולאחר מכן מגע בפנים.
הימנעות מקרבה לאדם חולה.
מה כולל תהליך יצירת החיסון לשפעת?
האופי המתפתח והמשתנה של נגיפי השפעת מצריך ניטור עולמי מתמשך וחידוש תכוף של הרכב חיסוני שפעת.
ארגון הבריאות העולמי (WHO – World Health Organization) מכנס מומחים במחלות זיהומיות מכל העולם לוועדה רב תחומית בחודשים פברואר וספטמבר מדי שנה בכדי לדון ולהמליץ על זני הווירוסים אשר יכללו בחיסוני השפעת העונתיים עבור חצי הכדור הצפוני והדרומי, בהתאמה. המלצות אלו מבוססות על מידע שסופק על ידי רשת מעקב השפעת העולמית של ארגון הבריאות העולמי (GISN – Global Influenza Surveillance Network), מערכת המעקב והתגובה העולמית לשפעת של ארגון הבריאות העולמי. לאחר פיתוח החיסונים, הם נשלחים למרכזי הבריאות של ארגון הבריאות העולמי לאפיון התכונות האנטיגניות והגנטיות שלהם לפני שהם ניתנים לאוכלוסייה הכללית.
מדוע חיסון כנגד מחלת השפעת צריך להתעדכן ולהשתנות מידי שנה?
כאמור, האופי המתפתח והמשתנה של נגיפי השפעת מצריך ניטור עולמי מתמשך וחידוש תכוף של הרכב חיסוני שפעת. מכיוון שנגיפי השפעת מתפתחים ומשתנים במהירות רבה, ייתכן שהחיסון של השנה שעברה לא יהווה מקור הגנה מפני הנגיפים של השנה הנוכחית. חיסוני שפעת חדשים ניתנים לאוכלוסייה מדי שנה בכדי לעמוד בקצב השינוי וההתפתחות של נגיפי השפעת.
מי צריך לקבל חיסון לשפעת?
כיום, חיסון נגד שפעת מומלץ לכל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים ומעלה ובעיקר בקבוצות הסיכון לפיתוח סיבוכי שפעת חמורים שהוזכרו לעיל. החיסון יינתן בכל תחילת עונת חורף, למעט אנשים עם רגישות ידועה לרכיבי החיסון.
מתי כדאי להתחסן?
עדיף להתחסן לפני שהשפעת מתחילה להתפשט, כך שחודשי ספטמבר ואוקטובר הם בדרך כלל הזמן הטוב ביותר להתחסן (באופן אידיאלי, מומלץ להתחסן עד סוף חודש אוקטובר). עם זאת, ניתן גם להתחסן מאוחר יותר משום שמחלת השפעת בדרך כלל מגיעה לשיאה בחודש פברואר ויכולה להמשיך להשפיע על האוכלוסייה עד חודש מאי.
שיקולים נוספים הנוגעים לעיתוי קבלת החיסון עבור קבוצות מסוימות כוללים:
עבור מבוגרים, במיוחד בני 65 ומעלה, ההמלצה היא לא להתחסן מוקדם מדי (בחודשי יולי או אוגוסט) מכיוון שההגנה הנוצרת מהחיסון עלולה לפחות עם הזמן. עם זאת, אך ניתן לשקול התחסנות מוקדמת עבור כל אדם שלא יוכל לחזור במועד מאוחר יותר להתחסן.
ילדים, בשונה ממבוגרים, יכולים להתחסן מוקדם (גם בחודשים ביולי או אוגוסט). ישנם מצבים בהם ילדים זקוקים לקבלת שתי מנות חיסון נגד שפעת, כך שמומלץ שהחיסון הראשון יינתן מוקדם ככל הניתן, כי המנה השנייה צריכה להינתן לפחות 4 שבועות לאחר קבלת הראשון.
ניתן לשקול התחסנות מוקדמת גם עבור נשים הנמצאות בשליש השלישי להריון, מכיוון שהדבר עשוי לסייע בהגנה על תינוקותיהן במהלך חודשי חייהם הראשונים (כאשר הם צעירים מכדי להתחסן).
האם קיימות תופעות לוואי?
לאחר חיסון עלולים להופיע תסמינים דמויי שפעת ממגוון סיבות שונות, ביניהן:
תגובה לחיסון – יש אנשים שיכולים לחוות כאבי שרירים וחום במשך יום או יומיים לאחר קבלת חיסון נגד נגיף השפעת. תגבוה זו עשויה להופיע עקב ייצור נוגדנים המגנים על הגוף.
מרגע קבלת החיסון ועד השפעתו המלאה חולפים כ- 14 ימים. במידה ובזמן זה המטופל חשוף לנגיף השפעת הוא עלול לחלות למרות קבלת החיסון.
נגיפי שפעת שאינם תואמים את הזנים המוכלים בחיסון – לעיתים האדם עלול לחלות בזן מסוים אשר לא כלול בחיסון שפותח. במקרים אלוף חיסון השפעת יהיה פחות יעיל, אך כן עשוי להביא להגנה מסוימת, ואך למנוע מחלה קשה וסיבוכים.
מחלות אחרות – מחלות רבות, כמו הצטננות, דומות בתסמיניהן למחלת השפעת והן עלולות להתפתח בלי קשה לקבלת החיסון.
איזה סוג של הגנה מביא החיסון לשפעת?
מידת היעילות של חיסון השפעת עשויה להשתנות מאדם לאדם, כך שהחיסון בדרך כלל יעיל יותר בקרב האוכלוסייה מתחת לגיל 65. אנשים מבוגרים ואנשים הסובלים ממצבים רפואיים מסוימים עשויים לפתח חסינות מופחתת לאחר קבלת החיסון נגד השפעת.
כאמור, גם במקרים בהם החיסון אינו מונע לחלוטין את מחלת השפעת, הוא עשוי להפחית את חומרת המחלה ולהפחית את הסיכון לסיבוכים חמורים ולמחלות קשות הדורשות אשפוז.
יש לציין כי החיסון נגד מחלת השפעת לא מונע את מחלת הקורונה. עם זאת, חשוב במיוחד לקבל את חיסון השפעת בעונה זו מכיוון שמחלת השפעת והקורונה גורמות לתסמינים דומים. כמו כן, מניעת שפעת והפחתת חומרת המחלה והאשפוזים עשויים גם להפחית את מספר האנשים שצריכים להישאר בבית החולים – מקום בו הסיכוי להידבק בקורונה גדול יותר.
לערוץ הוידאו שלנו בנושא רפואה פנימית
שאלות ותשובות בנושא
מהם החסרונות של חיסון נגד שפעת?
למי מומלץ לקבל חיסון נגד שפעת בשתי מנות?
האם ניתן לחלות בשפעת פעמיים באותה עונה?
באילו חודשים מופיע גל התחלואה של השפעת?
איזו שפעת חמורה יותר? שפעת A או B?
תגובות
כתבות בנושא
החורף כבר כאן: למה חשוב להתחסן נגד שפעת
מערכת מדיקוהחורף אולי התעכב, אבל אי אפשר להתעלם, הוא כאן ואיתו השפעת. למרות ששפעת מאוד נפוצה היא עלולה לגרום לסיבוכים ולכן מומלץ להתחסן. ד"ר דנה אקמאתי עזריה מסבירה מה ניתן לעשות, מדוע כדאי לחסן ילדים ואיזה...
איך משפיעה הקורונה והחיסונים על חולי טרשת נפוצה?
ד"ר עדי ווילף-ירקוניהטיפול בטרשת נפוצה מערב פעמים רבות דיכוי או שינוי של מערכת החיסון. בעקבות זאת, התעורר החשש לגבי רמת החשיפה של החולים במחלה לסיכון מוגבר לתחלואת קורונה קשה כמו גם לגבי בטיחות החיסונים עבורם ד"ר עדי...
וירוס קורונה: אלו התסמינים למחלה
מערכת מדיקורוצים לדעת האם קיבלתם קורונה? הדרך הטובה ביותר לדעת היא לעבור בדיקה, אך יחד עם זאת, ישנם תסמינים שכיחים למחלת הקורונה ובראשם: חום, שיעול יבש ועייפות מאת: מערכת מדיקו אחת השאלות הקשות שכל אחד שואל...