101 רופאים בתחום רפואת עור
מדריך זיבה
זיבה היא זיהום הנגרם על ידי חיידק, בשם ניסיריה גונוריאה, המועבר במגע מיני ומדביק גברים ונשים כאחד. זיבה משפיעה לרוב על השופכה, פי הטבעת או הגרון. אצל נשים, זיבה יכולה גם להדביק את צוואר הרחם.
זיבה מתפשטת לרוב במהלך מין נרתיקי, אוראלי או אנאלי, אבל תינוקות של אמהות נגועות עלולים להידבק במהלך הלידה. אצל תינוקות, הזיהום משפיע לרוב על העיניים. הימנעות ממין, שימוש בקונדום אם אתה יחסי מין במערכת יחסים מונוגמית הדדית הם הדרכים הטובות ביותר למנוע זיהומים המועברים במגע מיני בכלל וזיבה בפרט. הטיפול בזיהום מבוסס על אנטיביוטיקה.
צפו בסרטון: ד"ר הולנד על קונדילומה ומחלות מין בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית "המילון הרפואי"
מהם התסמינים של זיבה?
במקרים רבים, זיהום בזיבה אינו גורם לתסמינים. עם זאת, התסמינים יכולים להשפיע על אזורים רבים בגוף, אך בדרך כלל מופיעים בדרכי המין.
סימנים ותסמינים של זיהום בגברים כוללים:
- כאבים במתן שתן
- הפרשות דמויות מוגלה מקצה הפין
- כאב או נפיחות באשך אחד
סימנים ותסמינים של זיהום בנשים כוללים:
- הפרשה מוגברת מהנרתיק
- כאבים במתן שתן
- דימום נרתיקי בין ווסתות, כגון לאחר קיום יחסי מין
- כאבי בטן או אגן
הזיהום יכול להשפיע גם על חלקים אחרים בגוף:
פי הטבעת – הסימנים והתסמינים כוללים גרד בפי הטבעת, הפרשות דמויות מוגלה מפי הטבעת, כתמים של דם אדום בוהק על נייר טואלט וצורך להתאמץ במהלך יציאות.
עיניים – זיבה המשפיעה על העיניים עלולה לגרום לכאבי עיניים, רגישות לאור, והפרשות דמויות מוגלה מאחת העיניים או משתיהן.
גרון – סימנים ותסמינים של זיהום בגרון עשויים לכלול כאב גרון ובלוטות לימפה נפוחות בצוואר.
מפרקים – אם מפרק אחד או יותר נדבק על ידי חיידקים (דלקת מפרקים ספטית), המפרקים הפגועים עשויים להיות חמים, אדומים, נפוחים וכואבים מאוד, במיוחד במהלך תנועה.
מתי יש לפנות לרופא?
יש לקבוע תור לרופא אם מבחינים בסימנים או תסמינים מטרידים, כגון תחושת צריבה בעת מתן שתן או הפרשה דמוית מוגלה מהפין, הנרתיק או פי הטבעת.
יש לקבוע גם תור לרופא אם בן/בת הזוג אובחן עם זיבה שכן ייתכן שלא יופיעו סימנים או תסמינים אבל ללא טיפול, ניתן יהיה להדביק מחדש את בן הזוג גם לאחר שהוא או היא קיבלו טיפול.
מהו הגורם לזיבה?
זיבה נגרמת על ידי החיידק Neisseria gonorrheae.
חיידקי הזיבה מועברים לרוב מאדם אחד למשנהו במהלך מגע מיני, כולל קיום יחסי מין אוראליים, אנאליים או נרתיקיים.
מהם גורמי הסיכון לזיבה?
נשים פעילות מינית מתחת לגיל 25 וגברים שמקיימים יחסי מין עם גברים נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בזיבה.
גורמים נוספים שיכולים להגביר את הסיכון כוללים:
- פרטנר מיני חדש
- פרטנרים מרובים למין
- פרטנר מיני שלו יש פרטנרים מרובים
- זיהום בזיבה או במחלת מין אחרת בעבר
האם לזיבה יכולים להיות סיבוכים כלשהם?
זיבה לא מטופלת עלולה להוביל לסיבוכים משמעותיים, כגון:
אי פוריות אצל נשים – זיבה יכולה להתפשט לתוך הרחם והחצוצרות, ולגרום למחלת דלקתית של האגן (PID). PID יכול לגרום להצטלקות של החצוצרות, סיכון גדול יותר לסיבוכי הריון ועקרות ודורש טיפול מיידי.
אי פוריות אצל גברים – זיבה עלולה לגרום לדלקת ביותרת האשך (אפידידימיטיס). דלקת ביותרת האשך שאינה מטופלת עלולה להוביל לאי פוריות.
זיהום שמתפשט למפרקים ואזורים אחרים בגוף – החיידק הגורם לזיבה יכול להתפשט בזרם הדם ולהדביק חלקים אחרים בגוף, כולל המפרקים. חום, פריחה, פצעי עור, כאבי פרקים, נפיחות ונוקשות הם תוצאות אפשריות.
סיכון מוגבר ל-HIV/איידס – מחלת זיבה הופכת את האדם לרגיש יותר להידבקות בנגיף הכשל החיסוני האנושי (HIV), הנגיף שגורם למחלת האיידס. אנשים שיש להם גם זיבה וגם HIV מסוגלים להעביר את שתי המחלות בקלות רבה יותר לבן זוגם.
סיבוכים אצל תינוקות – תינוקות שנדבקים בזיבה מאמם במהלך הלידה עלולים לפתח עיוורון, פצעים בקרקפת וזיהומים.
האם זיבה ניתן למניעה?
כדי להפחית את הסיכון לזיבה:
יש להשתמש בקונדום – הימנעות ממין היא הדרך הבטוחה ביותר למנוע זיבה, אבל אם בוחרים לקיים יחסי מין, יש להשתמש בקונדום במהלך כל סוג של מגע מיני, כולל מין אנאלי, מין אוראלי או מין נרתיקי.
הגבלת מספר השותפים למין – להיות במערכת יחסים מונוגמית שבה אף אחד מבני הזוג לא מקיים יחסי מין עם אף אחד אחר יכול להוריד את הסיכון.
להיבדק לזיהומים המועברים במגע מיני – לפני שמקיימים יחסי מין לא מוגנים.
אין לקיים יחסי מין עם מישהו שנראה שיש לו זיהום המועבר במגע מיני – אם לבן הזוג יש סימנים או תסמינים של זיהום המועבר במגע מיני, כגון צריבה בעת מתן שתן או פריחה באיברי המין או פצע, אין לקיין יחסי מין עם אותו אדם.
בדיקה שגרתית למחלות המועברות במין – בדיקה שנתית מומלצת לנשים פעילות מינית מתחת לגיל 25 ולנשים מבוגרות בסיכון מוגבר לזיהום. זה כולל נשים שיש להן פרטנר חדש למין, יותר מפרטנר אחד, פרטנר לו יש פרטנרים אחרים, או פרטנר שיש לו זיהום המועבר במגע מיני. בדיקות סדירות מומלצות גם לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים.
כדי להימנע מלהידבק שוב בזיבה, יש להימנע ממין עד לאחר שהמטופל והפרטנר למין סיימו את הטיפול ולאחר שהתסמינים נעלמו.
כיצד מאבחנים זיבה?
כדי לקבוע אם לאדם זיבה, הרופא יצטרך לאסוף דגימה של תאים.
ניתן לאסוף דגימות על ידי:
בדיקת שתן – מה שיכול לעזור לזהות חיידקים בשופכה.
מטוש מהאזור הנגוע – מטוש מהגרון, השופכה, הנרתיק או פי הטבעת יכול לאסוף חיידקים שניתן לזהות במעבדה.
בנוסף לזיבה, הרופא עשוי להמליץ על בדיקות לזיהומים אחרים המועברים במגע מיני. זיבה מגבירה את הסיכון לזיהומים אלה, במיוחד לכלמידיה, שלעתים קרובות מתלווה לזיבה.
בדיקת HIV מומלצת גם לכל מי שאובחן עם זיהום המועבר במגע מיני. בהתאם לגורמי הסיכון, בדיקות לזיהומים נוספים המועברים במגע מיני עשויות להיות מועילות גם כן.
מהו הטיפול בזיבה?
מבוגרים עם זיבה מטופלים באנטיביוטיקה. בשל זנים חדשים של Neisseria gonorrhoeae העמידים לתרופות, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ממליץ לטפל בזיבה לא פשוטה עם האנטיביוטיקה צפטריאקסון (רוצפין) – הניתנת בזריקה או באנטיביוטיקה הפומית אזיתרומיצין (אזניל).
אנטיביוטיקה מומלצת בדרך כלל אם:
- בדיקות הראו שיש לאדם זיבה
- יש סיכוי גבוה שיש זיהום, למרות שתוצאות הבדיקה עדיין לא חזרו
- בן או בת הזוג אובחנו עם זיבה
אם ישנם תסמינים כלשהם של זיבה, אלה בדרך כלל ישתפרו תוך מספר ימים, אם כי הם עשויים לחלוף שבועיים עד שכל כאב באגן או באשכים ייעלם לחלוטין.
דימום בין מחזורים או דימומים כבדים אמורים להשתפר עד למחזור הבא.
יש להימנע מקיום יחסי מין עד שהמטופל והפרטנר המיני שלו טופלו, על מנת למנוע הדבקה חוזרת או העברת הזיהום לכל אחד אחר. אם התסמינים לא משתפרים לאחר הטיפול או שקיים חשד בהדבקה חוזרת, יש לפנות לרופא.
כאמור, זיבה עוברת בקלות באמצעות מגע מיני אינטימי. אם אדם מאובחן, כל מי שקיים איתו יחסי מין לאחרונה עשוי להידבק גם כן ולכן חשוב שבן הזוג הנוכחי וכל פרטנר אחר מיני אחר ייבדק ויטופל.
שאלות ותשובות בנושא
עד כמה שכיחה זיבה?
מה זה PID?
מה צריך לדעת על זיבה אצל תינוקות?
האם יש דבר כזה זיבה בפה או זיבה של הגרון?
מה זה עגבת? ובמה היא שונה מזיבה?