8 רופאים בתחום בדיקת PAP
מדריך בדיקת פאפ
בדיקת פאפ היא הליך לאבחון סרטן צוואר הרחם ונגעים טרום סרטניים בנשים. בדיקת פאפ כוללת איסוף תאים מצוואר הרחם שהוא החלק התחתון והצר של הרחם, שנמצא בחלק העליון של הנרתיק.
גילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם באמצעות בדיקת פאפ מאפשר למטופלת סיכוי גבוה יותר לריפוי. הבדיקה יכולה גם לזהות שינויים בתאי צוואר הרחם המצביעים על התפתחות סרטן בעתיד. זיהוי מוקדם של תאים חריגים אלה באמצעות הבדיקה הוא הצעד הראשון בעצירת התפתחות אפשרית של סרטן צוואר הרחם.
במאמר זה נלמד על:
- מהו נגיף הפפילומה האנושי
- מדוע כדאי לעשות בדיקת פאפ
- מי יכול להפסיק לבצע בדיקות שגרתיות?
- מהם הסיכונים בבדיקות פאפ
- כיצד להתכונן קראת הבדיקה
- מה קורה במהלך הבדיקה ולאחריה
- כיצד לקרוא את תוצאות הבדיקה
- מהי בדיקת HPV
מהו נגיף הפפילומה האנושי?
נגיף הפפילומה האנושי (HPV) הוא זיהום ויראלי המועבר בין אנשים באמצעות מגע עור לעור. ישנם למעלה מ-100 זנים של HPV ויותר מ-40 מהם עוברים במגע מיני ויכולים להשפיע על איברי המין, הפה או הגרון.
על פי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), HPV הוא הזיהום השכיח ביותר המועבר במגע מיני. מדובר בזיהום נפוץ כל כך, עד כדי כך שרוב האנשים הפעילים מינית יידבקו בו בשלב מסוים, גם אם גם אם יש להם מעט פרטנרים מיניים.
מקרים מסוימים של זיהום HPV גניטלי עלולים שלא לגרום לבעיות בריאותיות כלשהן. עם זאת, זנים מסוימים של HPV יכולים להוביל להתפתחות של יבלות באברי המין ואף לסרטן צוואר הרחם, פי הטבעת והגרון.
מדוע עושים בדיקת פאפ?
בדיקת פאפ משמשת לאבחון סרטן צוואר הרחם ונגעים טרום סרטניים אחר. הבדיקה נעשית בדרך כלל בשילוב עם בדיקת אגן. ניתן לשלב את הבדיקה יחד עם בדיקת DNA של נגיף הפפילומה האנושי (HPV) – שהוא זיהום נפוץ המועבר במגע מיני ועלול לגרום לסרטן צוואר הרחם. במקרים מסוימים, בדיקת HPV עשויה להיעשות במקום בדיקות פאפ.
למי כדאי לבצע בדיקת פאפ?
משרד הבריאות ממליץ לנשים בין גיל 25 לגיל 65 לעבור בדיקת משטח מצוואר הרחם (בדיקת פאפ או DNA של נגיף הפפילומה האנושי) אחת לשלוש שנים.
לנשים עם גורמי סיכון מסוימים, הרופא עשוי להמליץ על בדיקות פאפ תכופות יותר, ללא קשר לגיל.
גורמי סיכון אלו כוללים:
- אבחנה של סרטן צוואר הרחם או בדיקת פאפ שהראתה תאים טרום סרטניים
- חשיפה לחומר דיאתילסטילבסטרול (DES) לפני הלידה
- זיהום ב-HIV
- מערכת חיסון מוחלשת עקב השתלת איברים, כימותרפיה או שימוש כרוני בקורטיקוסטרואידים (סוג של סטרואידים)
- היסטוריה של עישון, לכן מומלץ לחשוב על הפסקת עישון
המטופלת והרופא יכולים לדון ביתרונות ובסיכונים של בדיקת פאפ ולהחליט מה הכי טוב עבורה בהתבסס על גורמי הסיכון שלה.
מי יכולה לשקול להפסיק לבצע בדיקות פאפ שגרתיות?
במצבים מסוימים, אישה והרופא שלה עשויים להחליט להפסיק לבצע בדיקות פאפ שגרתיות.
מצבים אלו כוללים:
לאחר כריתת רחם מלאה (total hysterectomy) – הסרה כירורגית של הרחם כולל צוואר הרחם – אפשר לשאול את הרופא אם יש צורך להמשיך עם בדיקות פאפ. אם כריתת הרחם בוצעה עבור מצב לא סרטני, כגון שרירנים ברחם, ייתכן שיהיה ניתן להפסיק את הבדיקות השגרתיות. אם כריתת הרחם נועדה למצב טרום סרטני או סרטני של צוואר הרחם, הרופא עשוי להמליץ על המשך בדיקות שגרתיות.
גיל מבוגר – רופאים מסכימים בדרך כלל שנשים יכולות לשקול להפסיק בדיקות פאפ שגרתיות בגיל 65 אם הבדיקות הקודמות שלהן לסרטן צוואר הרחם היו שליליות. אפשר לשוחח על האפשרויות עם הרופא ויחד להחליט מה הכי טוב עבור המטופלת בהתבסס על גורמי הסיכון שלה. אם אישה פעילה מינית עם שותפים מרובים, הרופא עשוי להמליץ על המשך בדיקות שגרתיות.
האם יש סיכונים כלשהם בבדיקת פאפ?
בדיקת פאפ היא דרך בטוחה לבדיקת סרטן צוואר הרחם. עם זאת הבדיקה אינה חפה מבעיות. אפשר לקבל תוצאות שליליות כוזבות (false negative) – כלומר הבדיקה לא מצביעה על חריגה, למרות שישנם תאים לא תקינים בפועל.
תוצאה שלילית כוזבת אינה אומרת שנעשתה טעות.
גורמים שיכולים לגרום לתוצאה שלילית כוזבת כוללים:
- מדגם לא מספק של תאים
- מספר קטן של תאים לא תקינים
- דם או תאים דלקתיים מסתירים את התאים הלא תקינים
למרות שייתכן שתאים חריגים לא יזוהו, הזמן נמצא לצידה של האישה. לסרטן צוואר הרחם לוקח מספר שנים להתפתח. ואם בדיקה אחת לא תגלה את התאים הלא תקינים, סביר להניח שהבדיקה הבאה תעשה זאת.
כיצד יש להתכונן לבדיקת פאפ?
כדי להבטיח שבדיקת הפאפ תהיה היעילה ביותר והתוצאות יהיו אמינות, חשוב לעקוב אחר ההנחיות הבאות לפני הבדיקה:
- הימנעות מקיום יחסי מין, שטיפה או שימוש בכל תרופות נרתיקיות או קצף קוטל זרע, קרמים או ג׳ל במשך יומיים לפני ביצוע בדיקת פאפ, שכן אלה עלולים לשטוף או לטשטש תאים לא תקינים.
- לא לקבוע בדיקת פאפ במהלך הווסת – עדיף להימנע מביצוע הבדיקה בזמן הזה של המחזור החודשי במידת אפשר.
מה קורה במהלך בדיקת פאפ?
בדיקת פאפ מתבצעת במרפאה ואורכת דקות ספורות בלבד. המטופלת תתבקש להתפשט מהמותן ומטה ותשכב על הגב על שולחן הבדיקות כשברכיה כפופות.
הרופא יכניס בעדינות מכשיר הנקרא ספקולום (מפשק) לתוך הנרתיק של המטופלת. הספקולום מחזיק את קירות הנרתיק בנפרד כך שהרופא שלך יכול לראות בקלות את צוואר הרחם. החדרת הספקולום עלולה לגרום לתחושת לחץ באזור האגן. לאחר מכן הרופא ייקח דגימות של תאי צוואר הרחם באמצעות מברשת רכה ומכשיר גירוד שטוח. שלב זה בדרך כלל לא כואב.
מה קורה לאחר בדיקת הפאפ?
לאחר בדיקת הפאפ, האישה יכולה להמשיך את היום ללא הגבלות. בהתאם לסוג בדיקת הפאפ שהאישה עוברת, הרופא מעביר את דגימת התאים שנאספה מצוואר הרחם לתוך מיכל המכיל נוזל מיוחד לשימור הדגימה (בדיקת פאפ מבוססת נוזלים) או למשטח זכוכית (משטח פאפ רגיל) .
הדגימות מועברות למעבדה שם הן נבדקות במיקרוסקופ כדי לחפש מאפיינים בתאים המעידים על סרטן או מצב טרום סרטני.
מה אומרות התוצאות של בדיקת פאפ?
בדיקת פאפ יכולה להתריע בפני הרופא על נוכחותם של תאים חשודים הזקוקים לבדיקה נוספת.
תוצאות תקינות
אם בבדיקת פאפ נמצאו רק תאי צוואר הרחם זה אומר שהתוצאה שלילית והמטופלת לא תזדקק לשום טיפול או בדיקה נוספת עד לבדיקת הפאפ ובדיקת האגן הבאה.
תוצאות חריגות
אם התגלו תאים חריגים או לא תקינים במהלך בדיקת הפאפ זה נקרא תוצאה חיובית. תוצאה חיובית לא אומרת שיש למטופלת סרטן צוואר הרחם והמשמעות של התוצאה תלויה בסוג התאים שהתגלו בבדיקה.
להלן מספר מונחים שהרופא עשוי להשתמש בהם ומה עשויה להיות דרך הפעולה הבאה:
תאי קשקש לא טיפוסיים בעלי משמעות בלתי מוגדרת (ASCUS) – תאי קשקש הם תאים דקים ושטוחים הגדלים על פני צוואר הרחם בריא. במקרה של ASCUS בדיקת פאפ מגלה תאי קשקש מעט חריגים, אך השינויים אינם מרמזים בבירור על קיומם של תאים טרום סרטניים.
בעזרת בדיקה המבוססת על נוזלים, הרופא יכול לנתח מחדש את הדגימה כדי לבדוק נוכחות של וירוסים הידועים כמקדמים התפתחות של סרטן, כגון סוגים מסוימים של נגיף הפפילומה האנושי (HPV).
אם לא נמצאו בדגימה וירוסים המקושרים לסיכון גבוה, התאים הלא תקינים שנמצאו בבדיקת הפאפ אינם מעוררים דאגה גדולה. אם קיימת נוכחות של וירוסים מדאיגים, יהיה צורך בבדיקות נוספות.
נגע קשקשי תוך אפיתליאלי (SIL) – מונח זה משמש כדי לציין שהתאים שנאספו מבדיקת פאפ עשויים להיות טרום סרטניים. אם השינויים הטרום סרטניים הם בדרגה נמוכה, פירוש הדבר שהגודל, הצורה ומאפיינים אחרים של התאים מצביעים על כך שאם קיים נגע טרום סרטני, סביר להניח שיעברו שנים עד שהוא יהפוך סרטן.
אם השינויים הם בדרגה גבוהה, יש סיכוי גדול יותר שהנגע עלול להתפתח לסרטן הרבה יותר מוקדם. בכל מקרה, יש צורך בבדיקות אבחון נוספות.
תאי בלוטות לא טיפוסיים (atypical glandular cells) – תאי בלוטות הם תאים המייצרים ריר ונמצאים באופן תקין בפתח צוואר הרחם ובתוך הרחם. תאי בלוטות לא טיפוסיים עשויים להיראות מעט חריגים, אך לא ברור אם הם סרטניים ויש צורך בבדיקות נוספות כדי לקבוע את מקור התאים החריגים ואת משמעותם.
סרטן תאי קשקש או תאי אדנוקרצינומה – תוצאה זו פירושה שהתאים שנאספו בבדיקת פאפ נראים כל כך לא תקינים עד שהפתולוג כמעט בטוח שקיים סרטן. סרטן תאי קשקש מתייחס לסוגי סרטן שמקורם בתאים שטוחים של הנרתיק או צוואר הרחם. אדנוקרצינומה מתייחס לסוגי סרטן שמקורם בתאי בלוטות. אם יתגלו תאים כאלה, הרופא ימליץ על המשך הערכה וטיפול מידיים.
אם הבדיקה לא תקינה, הרופא עשוי לבצע הליך הנקרא קולפוסקופיה באמצעות מכשיר מיוחד (קולפוסקופ) כדי לבחון את הרקמות של צוואר הרחם, הנרתיק והפות. הרופא עשוי גם לקחת דגימת רקמה (ביופסיה) מכל אזור שנראה חריג. לאחר מכן, דגימת הרקמה נשלחת למעבדה לצורך ניתוח ואבחון סופיים.
צפו בד"ר אריאלה יעקבסון סיטון מסבירה על קולפוסקופיה וקוניזציה
מתוך פרוייקט המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופ קרסו
מהי בדיקת HPV?
בשנת 2014 אישר ה-FDA את בדיקת HPV הראשונה שיכולה לשמש כבדיקת סקר ראשונית לסרטן צוואר הרחם במקום בדיקת פאפ לנשים מגיל 25 ומעלה. בדיקה זו מנתחת דגימה של תאים מצוואר הרחם עבור נוכחות של כל אחד מ-14 תת-סוגי HPV המגבירים את הסיכון לסרטן צוואר הרחם.
היתרון של בדיקת HPV הוא שהתוצאות אוטומטיות לחלוטין בעוד שבדיקת הפאפ מסתמכת בחלקה על המומחיות של הצוות הרפואי לאיתור הפרעות בתאים. האישור החדש התבסס על ממצאים ארוכי טווח מניסוי ATHENA שכלל יותר מ-47,000 נשים.
התוצאות הראו כי בדיקת HPV ששימשה במחקר הצליחה יותר מבדיקת פאפ בזיהוי נשים בסיכון לפתח הפרעות חמורות בתאי צוואר הרחם. בדיקת HPV שלילית פירושה שאין למטופלת נוכחות של זני HPV שקשורים לסרטן צוואר הרחם. בדיקת HPV חיובית פירושה שיש למטופלת נוכחות של זני HPV שעשויים להיות קשורים לסרטן צוואר הרחם, אבל זה לא אומר שיש למטופלת סרטן צוואר הרחם עכשיו.
החלטת ה-FDA נותרה שנויה במחלוקת שכן חלק מקבוצות בריאות הציבור וחוקרים מתנגדים לבדיקת HPV ככלי בדיקה עצמאי, משום שלדעתם הבטיחות והיעילות שלה לא נבדקו מספיק. בין החששות שהם העלו היה שבדיקה זו עלולה להוביל לבדיקות יתר וטיפול יתר בפרוצדורות פולשניות יותר, במיוחד אצל נשים צעירות יותר, שיש להן סיכוי גבוה יותר לקבל תוצאה חיובית, אך בפועל נמצאות בסיכון נמוך לסרטן צוואר הרחם.
שאלות ותשובות בנושא
מהם הכיוונים העתידיים של בדיקות לאבחון סרטן צוואר הרחם?
בנוסף, חוקרים פיתחו גישת בינה מלאכותית הנקראת הערכה חזותית אוטומטית (AVE) שיכולה לנתח תמונות דיגיטליות של צוואר הרחם ולזהות במדויק שינויים טרום סרטניים. את התמונות ניתן לצלם באמצעות טלפון סלולרי או מכשיר דומה עם מצלמה.
שיפור נוסף שעשוי להיות בעל חשיבות מיוחדת כאשר משאבי הבריאות מוגבלים הוא היכולת לבצע דגימה עצמית. מחקר קליני שנערך בקרב יותר מ-180,000 נשים בהולנד מצא כי בדיקת HPV שנעשתה על דגימות צוואר הרחם שנאספו על ידי נשים עצמן היו בעלות דיוק דומה לזה של דגימות שנאספו על ידי רופא לזיהוי תאי צוואר הרחם חריגים במידה בינונית עד חמורה.
מהם התסמינים של זיהום ב-HPV?
מה המשמעות של זיהום ב-HPV אצל גברים?
האם אפשר למנוע זיהום ב-HPV?
מהי בדיקת קולפוסקופיה?
תגובות
תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר
כתבות בנושא
אולטרסאונד בהריון: הבדיקות ומשמעותן
ד"ר אור יריבבמהלך תקופת ההריון האישה נדרשת לבצע בדיקות רבות החל מבדיקות דם, בדיקות סקר, סוכרת הריון וכמובן בדיקות הדמייה בדיקות אלה נועדו הן לבדיקת בריאות האם והן לעובר לקבל אומדן על התפתחותו. במהלך ההיריון מתבצעות מספר...
סרטן צוואר הרחם: השלבים והטיפולים
פרופ' אילן ברוכיםסרטן צוואר הרחם מהווה את הסיבה השנייה בחשיבותה לתמותת נשים בעולם כתוצאה ממחלות ממאירות. התפרצות המחלה נגרמת בדרך כלל כתוצאה מהידבקות בווירוס הפפילומה. את המחלה ניתן לאבחן באמצעות בדיקת סקר פאפ, והטיפול בה משתנה בהתאם...
סרטן רירית הרחם : האבחון והטיפול במחלה
פרופ' רם איתןסרטן רירית הרחם הוא הסרטן הגניקולוגי השכיח ביותר ומדי שנה בישראל מאובחנים כ-600 מקרים חדשים. באופן היסטורי תמיד חילקנו את גידולי רירית הרחם לשני סוגים, רוב הנשים מאובחנות עם סרטן רירית הרחם מהסוג הראשון :...