תסמונת דאון

מדיקו > מדריכים > גנטיקה רפואית > תסמונת דאון
תסמונת דאון
שם נוסף: טריזומיה 21
הערת שוליים: תסמונת דאון קרויה על שם הרופא האנגלי ג׳ון לנגדון דאון שאפיין את התסמונת לראשונה בשנת 1866.

מדריך תסמונת דאון

תסמונת דאון היא מצב בו ילד נולד עם עותק נוסף של כרומוזום-21, ומכאן שמה השני של התסמונת, טריזומיה 21. התסמונת גורמת לעיכובים בהתפתחות הפיזית והמנטלית ולמגבלות שונות. רבות מהמגבלות הן לכל החיים, והן יכולות גם לקצר את תוחלת החיים. עם זאת, אנשים עם תסמונת דאון יכולים לחיות חיים בריאים ומספקים.

התקדמויות ברפואה, כמו גם תמיכה חברתית ומוסדית לאנשים עם תסמונת דאון ובני משפחותיהם, מספקים הזדמנויות רבות לסייע להתגבר על האתגרים של מצב זה.

במאמר זה נלמד על:


מהי תסמונת דאון?

תסמונת דאון היא מצב בו לאדם יש כרומוזום נוסף. כרומוזומים הם "חבילות" קטנות של גנים הנמצאים בכל תא בגוף. הם קובעים כיצד גופו של אדם יתפקד ויתפתח במהלך ההריון ולאחר הלידה. בדרך כלל, תינוק נולד עם 46 כרומוזומים.

לתינוקות הלוקים בתסמונת דאון יש עותק נוסף של אחד הכרומוזומים הללו, כרומוזום 21. מונח רפואי לקיום עותק נוסף של כרומוזום הוא 'טריזומיה'. תסמונת דאון מכונה גם טריזומיה 21. עותק נוסף זה משנה את אופן הפעולה של התינוק. הגוף והמוח מתפתחים באופן אחר, מה שעלול לגרום למוגבלות נפשית ופיזית עבור התינוק.


מהם התסמינים והסימנים של תסמונת דאון?

התסמינים של תסמונת דאון משתנים מאדם לאדם, ואנשים הלוקים בתסמונת דאון עשויים לסבול מבעיות שונות בתקופות שונות של חייהם.

תסמינים גופניים

סימנים גופניים נפוצים לתסמונת דאון כוללים:

  • טונוס שרירים ירוד
  • צוואר קצר, עם עודפי עור בחלק האחורי של הצוואר
  • פרופיל פנים ואף שטוחים
  • ראש, אוזניים ופה קטנים
  • עיניים נטויות כלפי מעלה, לרוב עם קפל עור שיוצא מהעפעף העליון ומכסה את הפינה הפנימית של העין
  • כתמים לבנים בחלק הצבעוני של העין (הנקראים כתמי ברושפילד)
  • ידיים רחבות וקצרות עם אצבעות קצרות
  • קפל יחיד, עמוק, על פני כף היד
  • חריץ עמוק בין האצבע הראשונה לשנייה

בנוסף, ההתפתחות הגופנית בילדים הלוקים בתסמונת דאון היא לרוב איטית יותר מההתפתחות של ילדים ללא תסמונת דאון. לדוגמה, בגלל טונוס שרירים ירוד, לילד הלוקה בתסמונת דאון עשוי לקחת יותר זמן ללמוד להתהפך, לשבת, לעמוד וללכת. למרות העיכובים הללו, יכולים ללמוד להשתתף בפעילות גופנית כמו ילדים אחרים.

תסמינים אינטלקטואליים והתפתחותיים

לילדים עם תסמונת דאון עשוי לקחת זמן רב יותר מילדים אחרים כדי להגיע לאבני דרך התפתחותיות, אך בסופו של דבר הם יעמדו ברבות מאבני הדרך הללו. ליקויים קוגניטיביים ובעיות חשיבה ולמידה, שכיחים בקרב אנשים עם תסמונת דאון ובדרך כלל נעים ברמת חומרה שבין קלה עד בינונית. רק לעתים רחוקות תסמונת דאון קשורה לליקוי קוגניטיבי חמור. בעיות קוגניטיביות והתנהגותיות נפוצות אחרות עשויות לכלול:

  • הפרעות קשב וריכוז
  • כושר שיפוט לקוי
  • התנהגות אימפולסיבית
  • למידה איטית
  • עיכוב בהתפתחות שפה ודיבור

רוב הילדים הלוקים בתסמונת דאון מפתחים את כישורי התקשורת הדרושים להם, אם כי ייתכן שייקח להם זמן רב יותר לעשות זאת בהשוואה לילדים אחרים. התערבויות דיבור ושפה מוקדמות ומתמשכות לעידוד שפה אקספרסיבית ולשיפור הדיבור מועילות במיוחד.


אילו סוגים של תסמונת דאון קיימים?

ישנם שלושה סוגים של תסמונת דאון. אנשים לרוב אינם יכולים להבחין בין הסוגים מבלי לבחון את הכרומוזומים עצמם באופן מעבדתי מכיוון שהתכונות הפיזיות וההתנהגויות דומות בין הסוגים השונים.

טריזומיה 21

תסמונת דאון נגרמת בדרך כלל משגיאה בחלוקת התאים הנקראת "אי הפרדה" (nondisjunction). אי הפרדה גורמת לעובר עם שלושה עותקים של כרומוזום 21 במקום השניים הרגילים.

לפני ההתעברות או בעת ההתעברות, זוג כרומוזומים 21 בזרע או בביצית לא מצליח להיפרד זה מזה וכך העובר מקבל שני כרומוזומי 21 מהורה אחד ואחד מההורה השני במקום לקבל כרומוזום אחד מכל הורה. עם התפתחות העובר, הכרומוזום הנוסף מועתק לכל תא בגוף. סוג זה של תסמונת דאון, המהווה 95% מהמקרים, נקרא טריזומיה 21.

מוזאיקה (פסיפס)

מוזאיקה מאובחנת כאשר יש תערובת של שני סוגי תאים, חלקם מכילים את 46 הכרומוזומים הרגילים וחלקם מכילים 47. אותם תאים עם 47 כרומוזומים מכילים כרומוזום 21 נוסף.

מוזאיקה הוא הצורה הפחות נפוצה של תסמונת דאון ומהווה כ-1% בלבד מכלל המקרים.

טרנסלוקציה (מעבר מקום)

בטרנסלוקציה, המהווה כ-4% ממקרי תסמונת דאון, מספר הכרומוזומים הכולל בתאים נשאר 46. עם זאת, עותק מלא או חלקי נוסף של כרומוזום 21 מתחבר לכרומוזום אחר, בדרך כלל לכרומוזום 14.

נוכחותו של הכרומוזום 21 המלא או החלקי הנוסף גורמת למאפייני תסמונת דאון. נראה כי גיל האם אינו קשור בסיכון מוגבר לטרנסלוקציה ורוב המקרים הם אירועים ספורדיים  (מקריים). עם זאת, בשליש מהמקרים של תסמונת דאון הנגרמת עקב טרנסלוקציה, אחד ההורים הוא נשא של כרומוזום שעבר טרנסלוקציה בעצמו והוא מעביר אותו לילד.


מהן הסיבות וגורמי הסיכון לתסמונת דאון?

למרות שמומחים מבינים מה קורה בתוך התאים של אדם הלוקים בתסמונת דאון, אין להם הסבר טוב למה גורם להפרעות גנטיות אלה להתרחש מלכתחילה.

גורמי סיכון אפשריים כוללים:

גיל האם בהריון

ברוב המקרים של תסמונת דאון, בשגיאות בחלוקת התא המובילות לכרומוזום ה-21 הנוסף מגיעות מהאם וככל שהגיל האם עולה הסיכון לתסמונת דאון עולה. בין שנות העשרים המוקדמות של האישה לגיל המעבר, הסיכון עולה פי 50. עם זאת, חשוב לציין כי הסיכון האמיתי של אישה ללדת ילד עם תסמונת דאון נשאר נמוך עד גיל 40, על פי האגודה הלאומית האמריקאית לתסמונת דאון. הסיכויים של אישה בת 35 ללדת ילד עם תסמונת דאון הם 1 מכל 350, והסיכויים האלה עולים ל-1 מכל 100 בגיל 40 ועד גיל 45, הסיכויים הם 1 מכל 30.

לא ברור מה משתנה ככל שאשה מתבגרת, אבל באופן עקרוני כבר כשהאישה נולדת יש לה את כל הביציות שלה וככל שהיא מתבגרת, כך גם תאי הביצית שלה מתבגרות וגיל הביציות יכול להשפיע על הפיזיולוגיה שלהן.

עם זאת, בעוד שגיל האם מהווה גורם סיכון מבוסס היטב לתסמונת דאון, הרוב המכריע של הילדים הלוקים בתסמונת דאון נולדים לנשים מתחת לגיל 35 שכן לאימהות צעירות יש יותר תינוקות, כך שלמרות שהסיכון שלהן נמוך יותר, הן עדיין מהוות את רוב הנשים להן נולדים ילדים עם תסמונת דאון.

גורמי אורח חיים וסביבה

למרות שמומחים בדקו גורמי סיכון פוטנציאליים אחרים, כולל תזונה ואורח חיים או גורמים סביבתיים, לא נמצאו הוכחות לקשר בין גורמים אלה לתסמונת דאון.

מוטציות גנטיות

יש כמה מחקרים שקושרים מוטציות גנטיות ספציפיות לתסמונת דאון. הוכח שמחסור בחומצה פולית משבש את האופן שבו ה-DNA והכרומוזומים נפרדים ומשתלבים מחדש ואם להורה יש מוטציה גנטית שפוגעת ביכולתו של הגוף לעבד חומצה פולית, זה עשוי להעלות את הסיכון שלו ללדת ילד עם תסמונת דאון.


אילו בדיקות יכולות לאבחן תסמונת דאון לפני הלידה?

ישנן שתי קטגוריות של בדיקות לאבחון תסמונת דאון שניתן לבצע לפני לידת תינוק: בדיקות סקר ובדיקות אבחון. בדיקות סקר טרום לידה מעריכות את הסיכוי של העובר לסבול מתסמונת דאון. בדיקות אלו אינן קובעות בוודאות אם לעובר יש תסמונת דאון אלא מספקות הסתברות. בדיקות אבחון, לעומת זאת, יכולות לספק אבחנה וודאית עם כמעט 100% דיוק.

קיים מבחר רחב של בדיקות סקר טרום לידה הזמינות כעת לנשים בהריון. רוב בדיקות הסקר כוללות בדיקת דם ואולטרסאונד (שקיפות עורפית). בדיקות הדם (או בדיקות סקר בסרום) מודדות כמויות של חומרים שונים בדם של האם. יחד עם גיל האישה, אלה משמשים להערכת הסיכוי שלה ללדת ילד עם תסמונת דאון.

בדיקות דם אלו מבוצעות לרוב בשילוב עם בדיקת אולטראסאונד מפורטת לבדיקת "סמנים" (מאפיינים שחלק מהחוקרים סבורים כי יש להם קשר משמעותי לתסמונת דאון, כמו למשל היעדר עצם אף). בדיקות סקר מתקדמות לפני הלידה מסוגלות לזהות חומר כרומוזומלי מהעובר הנמצא בדם האימהי. בדיקות אלו אינן פולשניות (כמו בדיקות האבחון שיפורטו להלן), אך הן מספקות שיעור דיוק גבוה. בכל זאת, כל בדיקות הסקר הללו לא יאבחנו באופן סופי תסמונת דאון.

הליכי האבחון הקיימים לאבחון טרום לידתי של תסמונת דאון הם בדיקת מי שפיר ובדיקת סיסי שליה. הליכים אלה, הנושאים סיכון של עד 1% לגרימת הפסקת הריון ספונטנית (הפלה), מדויקים כמעט במאת האחוזים באבחון תסמונת דאון. בדיקת מי שפיר מתבצעת בדרך כלל בשליש השני בין שבוע 15 לשבוע 20 ובדיקת סיסי שליה מתבצעת בשליש הראשון בין שבוע 9 לשבוע 14.

ניתן לאבחן את התסמונת גם באמצעות בדיקת חלבון עוברי – בדיקת סקר ביוכימי בטרימסטר השני להריון, שנעשית באמצעות דגימת דם.


כיצד מאבחנים תסמונת דאון לאחר הלידה?

תסמונת דאון מזוהה בדרך כלל לאחר הלידה על ידי נוכחות של תכונות פיזיות מסוימות: טונוס שרירים נמוך, קמט אחד עמוק לרוחב כף היד, פרופיל פנים שטוח מעט ועיניים הנוטות מעט כלפי מעלה.

מכיוון שתכונות אלה עשויות להיות קיימות אצל תינוקות ללא תסמונת דאון, ניתוח כרומוזומלי הנקרא קריוטיפ נעשה על מנת לאשר את האבחנה. כדי להשיג קריוטיפ, דגימת דם נלקחת לבחינת תאי התינוק.

הכרומוזומים שבתאים מצולמים ואז מקובצים לפי גודל, מספר וצורה. על ידי בחינת הקריוטיפ, הרופאים יכולים לאשר אבחנה של תסמונת דאון. בדיקה גנטית נוספת בשם FISH יכולה ליישם עקרונות דומים ולאשר אבחנה בפרק זמן קצר יותר.


מאילו בעיות בריאותיות נוספות יש לאנשים הלוקים בתסמונת דאון?

לאנשים רבים עם תסמונת דאון יש תווי פנים נפוצים בלי מומים משמעותיים אחרים. עם זאת, חלק מהאנשים הלוקים בתסמונת דאון עשויים להיות בעלי מום מולד משמעותי אחד או יותר או בעיות רפואיות אחרות.

חלק מבעיות הבריאות הנפוצות יותר בקרב ילדים עם תסמונת דאון כוללות:


כיצד מטפלים בתסמונת דאון?

אין טיפול סטנדרטי יחיד לתסמונת דאון. הטיפולים מבוססים על הצרכים הפיזיים והאינטלקטואליים של כל אדם, כמו גם על נקודות החוזק והמגבלות האישיות שלו. אנשים עם תסמונת דאון יכולים לקבל טיפול הולם בזמן שהם חיים בבית ובקהילה.

ילד הלוקה בתסמונת דאון עשוי לקבל טיפול מצוות של אנשי מקצוע בתחום הבריאות, הכולל רופאים, אנשי חינוך מיוחדים מיוחד, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק, פיזיותרפיסט ועובדת סוציאלית.

אנשים הלוקים בתסמונת דאון נמצאים בסיכון גבוה יותר למספר בעיות ומצבים בריאותיים מאשר אלו שאין להם תסמונת דאון. רבים מהמצבים הנלווים לכך עשויים לדרוש טיפול מיידי לאחר הלידה, וכן טיפול במהלך הילדות וההתבגרות, או טיפולים ארוכי טווח לאורך כל החיים. לדוגמה, תינוק הלוקה בתסמונת דאון עשוי להזדקק לניתוח מספר ימים לאחר הלידה לתיקון מום בלב, או אם לאדם עם תסמונת דאון יש בעיות עיכול הוא עשוי להזדקק לתזונה מיוחדת לכל החיים.

שאלות ותשובות בנושא

עד כמה תסמונת דאון שכיחה?

תסמונת דאון היא ההפרעה הכרומוזומלית השכיחה ביותר. מדי שנה, נולדים בישראל כ-120-150 תינוקות עם תסמונת דאון. המשמעות היא שתסמונת דאון מופיעה בכ-1 מכל 1000 לידות, כאשר הסיכון גבוה יותר ככל שהאם מבוגרת יותר.

מתי התגלתה תסמונת דאון?

במשך מאות שנים, התייחסו לאנשים עם תסמונת דאון באמנות, בספרות ובמדע אולם רק בסוף המאה התשע עשרה פרסם ג'ון לנגדון דאון, רופא אנגלי, תיאור מדויק של אדם הלוקה בתסמונת דאון. עבודה מדעית זו, שפורסמה בשנת 1866, היא שזכתה בדאון בהכרה כ״אבי התסמונת״. למרות שאנשים אחרים הכירו בעבר במאפייני התסמונת, היה זה דאון שתיאר את המצב כישות מובחנת ונפרדת. במאה העשרים התקדמות הרפואה והמדע אפשרה לחוקרים לחקור את המאפיינים של אנשים עם תסמונת דאון. בשנת 1959 זיהה הרופא הצרפתי ז'רום לז'ון את תסמונת דאון כמצב הנגרם עקב הפרעה כרומוזומלית. במקום 46 הכרומוזומים הרגילים הקיימים בכל תא, לז׳ון זיהה 47 כרומוזומים בתאים של אנשים עם תסמונת דאון. מאוחר יותר נקבע כי העתקה חלקית או שלמה של כרומוזום 21 נוסף היא הגורמת למאפיינים הקשורים לתסמונת דאון. בשנת 2000, צוות בינלאומי של מדענים זיהה וקטלג בהצלחה כל אחד מכ-329 הגנים בכרומוזום 21. הישג זה פתח צוהר להתקדמות גדולה במחקר תסמונת דאון.

האם תסמונת דאון עוברת במשפחות?

כל שלושת הסוגים של תסמונת דאון הינם מצבים גנטיים (הקשורים לגנים), אך רק 1% מכל המקרים של תסמונת דאון הם בעלי מרכיב תורשתי (מועבר מהורה לילד דרך הגנים). תורשה אינה מהווה גורם בטריזומיה 21 ובמוזאיקה. עם זאת, בכשליש מהמקרים של תסמונת דאון הנובעים מטרנסלוקציה קיים מרכיב תורשתי המהווה כ-1% מכלל המקרים של תסמונת דאון.

מה הסיכוי ללדת ילד שני עם תסמונת דאון?

לאחר שאישה ילדה תינוק עם תסמונת דאון עקב טריזומיה 21 או טרנסלוקציה, ההערכה היא כי הסיכוי שלה ללדת תינוק נוסף עם טריזומיה 21 הוא 1 ל- 100 עד גיל 40. הסיכון להישנות של טרנסלוקציה הוא כ-3% אם האב הוא הנשא ו-10-15% אם האם היא הנשאית. ייעוץ גנטי יכול לקבוע את מקור הטרנסלוקציה.

איך חיים עם תסמונת דאון?

תוחלת החיים של אנשים עם תסמונת דאון השתפרה באופן דרמטי בעשורים האחרונים. בשנת 1960, תינוק שנולד עם תסמונת דאון לא הגיע ליום הולדתו העשירי. כיום תוחלת החיים של אנשים עם תסמונת דאון הגיעה בממוצע ל-50 עד 60 שנה. הורים המגדלים ילד עם תסמונת דאון, יזדקקו לקשר הדוק עם אנשי רפואה שמבינים באתגרים הייחודיים של המצב. בנוסף לדאגות גדולות יותר, כמו מומי לב ולוקמיה, ייתכן שיהיה צורך לשמור על אנשים הלוקים בתסמונת דאון מפני זיהומים נפוצים כגון הצטננות. אנשים הלוקים בתסמונת דאון חיים כעת יותר מתמיד חיים ארוכים ועשירים יותר. למרות שלעתים קרובות הם מתמודדים עם מכלול אתגרים ייחודי, הם יכולים גם להתגבר על המכשולים האלה ולשגשג. בניית רשת תמיכה חזקה של אנשי מקצוע מנוסים ותמיכה מהמשפחה ומחברים היא קריטית להצלחתם של אנשים עם תסמונת דאון ומשפחותיהם.

תגובות

  • עומרי 31 במרץ 2023 2:36

    זה כואב לקרוא שאתם כותבים
    "הילדים שסובלים מתסמונת דאון"
    הם האור שלנו בחיים לא מבדילים בטוב ורע ורואים את העולם בטובב
    כנראה שאנחנו אלה שסובלים.

     הגב

    1. מערכת מדיקו 2 באפריל 2023 14:15

      היי עומרי,
      בכתוב אין שום ניסיון להטעיה, עלבון ובטח שלא בתיוג אנשים בעלי תסמונת דאון.
      המילה סבל מתייחסת לתסמינים המזוהים עם התסמונת כמו: עיכוב התפתחותי, מאפייני מראה ייחודיים, קשיים בדיבור ודגש על הפרעות בריאותיות שונות.
      אם זאת, אנחנו מבינים כי קיימת רגישות סביב הנושא ולכן שינינו את המילה "סובלים" לאורך כל המדריך.
      רק בריאות ובשורות טובות.
      אורן, מצוות אתר מדיקו

       הגב

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר