פרפור פרוזדורים

מדיקו > מדריכים > קרדיולוגיה > פרפור פרוזדורים
פרפור פרוזדורים
רופאים שעשויים לסייע לך: 91 רופאים בתחום קרדיולוגיה
שם נוסף: פרפור עליות
הערת שוליים: פרפור פרוזדורים היא הפרעת הקצב השכיחה ביותר. על פי הערכות, השכיחות של ההפרעה באוכלוסייה הכללית היא כ-0.5-2%, ובקרב מבוגרים מעל גיל 65 – כ-9%.

מדריך פרפור פרוזדורים

פרפור פרוזדורים הוא מצב קצב לב לא סדיר ולעיתים מהיר מאוד שעלול להוביל לקרישי דם בלב. פרפור פרוזדורים מגביר את הסיכון לשבץ מוחי, אי ספיקת לב וסיבוכים אחרים הקשורים ללב.

במהלך פרפור פרוזדורים מדורי הלב העליונים (עליות/פרוזדורים) פועמים בצורה כאוטית ולא סדירה ובאופן שאינו מסונכרן עם מדורי הלב התחתונים (החדרים). עבור אנשים רבים, ייתכן שלא יהיו תסמינים לפרפור פרוזדורים, אך לחלק מהאנשים הוא עלול לגרום לדופק מהיר, תחושת דופק (פלפיטציות) קוצר נשימה או חולשה.

פרקים של פרפור פרוזדורים עשויים להופיע ולחלוף, או שהם עשויים להיות מתמשכים. למרות שבדרך כלל פרפור פרוזדורים עצמו אינו מסכן חיים, זהו מצב רפואי חמור הדורש טיפול מתאים כדי למנוע שבץ מוחי. טיפול בפרפור פרוזדורים עשוי לכלול תרופות, טיפול לשליטה על קצב הלב והליכים פולשניים לחסימת אותות לב לא תקינים.

במאמר זה נדון על:


מהם התסמינים של פרפור פרוזדורים?

חלק מהאנשים עם פרפור פרוזדורים אינם מבחינים בתסמינים כלשהם.

אלו שיש להם תסמינים של פרפור פרוזדורים עשויים להרגיש:

  • תחושות של דופק מהיר, מרפרף או דופק (פלפיטציות)
  • כאבים בחזה
  • סחרחורת
  • עייפות
  • קושי במאמצים
  • קוצר נשימה
  • חולשה

אילו סוגים של פרפור פרוזדורים קיימים?

פרפור פרוזדורים עשוי להיות:

פרפור פרוזדורים התקפי (paroxysmal) – בפרפור פרוזדורים התקפי התסמינים באים והולכים ונמשכים בדרך כלל מספר דקות עד שעות. לפעמים התסמינים מופיעים לשבוע שבמהלכו ההתקפים מתרחשים שוב ושוב. בסוג זה של פרפור פרוזדורים, התסמינים עשויים להיעלם מעצמם. חלק מהאנשים עם פרפור פרוזדורים התקפי זקוקים לטיפול.


פרפור פרוזדורים מתמשך (persistent) – בסוג זה של פרפור פרוזדורים, קצב הלב אינו חוזר לקדמותו מעצמו. אם לאדם יש תסמינים של פרפור פרוזדורים, ניתן להשתמש בהיפוך חשמלי או בטיפול בתרופות כדי לשחזר ולשמור על קצב לב תקין.


פרפור פרוזדורים מתמשך לטווח הארוך (long standing persistent) – כאשר פרפור פרוזדורים מתמשך נמשך מעל ל-12 חודשים.


פרפור פרוזדורים קבוע (permanent) – בסוג זה של פרפור פרוזדורים, לא ניתן להחזיר את קצב הלב הלא סדיר למצב סדיר, גם באמצעים חשמליים או על ידי שימוש בתרופות. במקרה כזה יש צורך בתרופות כדי להאט את קצב הלב ולמנוע קרישי דם.


מתי יש לפנות לרופא?

אם מופיעים סימנים או תסמינים של פרפור פרוזדורים, יש לקבוע תור לרופא. אם מופיעים כאבים בחזה, יש לפנות לעזרה רפואית מיידית שכן כאבים בחזה עלולים להעיד על אוטם שריר הלב (התקף לב).


מה גורם לפרפור פרוזדורים?

כדי להבין את הגורמים לפרפור פרוזדורים יש להבין קודם כיצד הלב פועם בדרך כלל. ללב יש ארבעה מדורים – שני מדורים עליונים (פרוזדורים או עליות) ושני מדורים תחתונים (חדרים). בתוך העלייה הימנית נמצאת קבוצת תאים הנקראת קשרית הגת (sinus node). קשרית הגת היא קוצב הלב הטבעי והיא המייצרת את האות החשמלי שמתחיל כל פעימת לב במצב התקין.

כאשר קצב הלב סדיר האות עובר מקשרית הגת דרך שתי העליות ומגיע ל״צומת״ בין העליות והחדרים הנקראת ״קשר הפרוזדור והחדר״ (AV node) שם האות מתעכב למספר מאיות השנייה כדי לאפשר לחדרי הלב מספיק זמן להתמלא בדם. בסופו של דבר, תנועת האות גורמת ללב להתכווץ ולהזרים דם ללב עצמו ולכל הגוף.

בפרפור פרוזדורים, האותות היוצאים מהעליות הם כאוטיים ולא סדירים. כתוצאה מכך, העליות לא מתכווצות באופן יעיל אלא ״מפרפרות״ וכתוצאה מכך ה-AV node ״מופגז״ באותות המנסים לעבור לחדרי הלב, מה שגורם לקצב לב מהיר ולא סדיר. קצב הלב בפרפור פרוזדורים עשוי לנוע בין 100 ל-175 פעימות בדקה בעוד הטווח התקין לדופק הוא 60 עד 100 פעימות בדקה.

בעיות במבנה הלב הן הגורם השכיח ביותר לפרפור פרוזדורים.

גורמים אפשריים לפרפור פרוזדורים כוללים:

לחלק מהאנשים שיש להם פרפור פרוזדורים אין בעיות לב ידועות או נזק ללב


אילו טריגרים יכולים לעורר פרפור פרוזדורים?

טריגרים מסוימים יכולים לעורר אפיזודה של פרפור פרוזדורים, כולל:

  • שתיית כמויות מופרזות של אלכוהול
  • עודף משקל
  • שתייה מרובה של קפאין, כגון תה, קפה או משקאות אנרגיה
  • נטילת סמים, במיוחד אמפטמינים או קוקאין
  • עישון

מהם הסיבוכים האפשריים של אי ספיקת לב?

אנשים עם פרפור פרוזדורים נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בשבץ מוחי. במקרים קיצוניים, פרפור פרוזדורים יכול להוביל גם לאי ספיקת לב.

שבץ

כאשר פרוזדורי הלב אינם מתכווצים ביעילות, כמו שקורה בעת פרפור פרוזדורים, קיים סיכון להיווצרות קרישי דם בתוך העלייה. קרישי דם אלו עלולים לנוע לחדרי הלב להגיע לזרם הדם לריאות או למחזור הדם הסיסטמי.

קרישים במחזור הדם הסיסטמי עלולים לחסום עורקים במוח, ולגרום לשבץ מוחי. פרפור פרוזדורים מגביר את הסיכון לשבץ בכפי 5. הסיכון תלוי במספר גורמים, כולל הגיל ומחלות רקע כמו יתר לחץ דם, אי ספיקת לב, סוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2 והיסטוריה קודמת של קרישי דם.

צפו בד”ר סאלו חרץ וד"ר דורון מנחמי מסבירים על פרפור פרוזדורים כגורם סיכון לשבץ מוחי

מתוך ראיון לתכנית בקו הבריאות


אי ספיקת לב

אם פרפור פרוזדורים מתמשך, זה עלול להחליש את הלב ובמקרים קיצוניים, יכול להוביל לאי ספיקת לב, מכיוון שהלב אינו מסוגל להזרים דם לכל הגוף ביעילות.


כיצד מאבחנים פרפור פרוזדורים?

בדיקת הדופק היא צעד ראשון שימושי בסיוע באבחון פרפור פרוזדורים. על מנת לבדוק את הדופק יש:

  • לשבת 5 דקות – אין לעשן או לשתות קפאין לפני ביצוע המדידה
  • להחזיק את יד שמאל עם כף היד כלפי מעלה והמרפק כפוף מעט
  • להניח בחוזקה את האצבע המורה והאמה של יד ימין על פרק כף יד שמאל, בבסיס האגודל (בין פרק כף היד והגיד המחובר לאגודל)
  • לספור את מספר הפעימות במשך 30 שניות, ולאחר מכן להכפיל את המספר הזה כדי לקבל את הדופק בפעימות לדקה

במנוחה, דופק תקין צריך להיות 60 עד 100 פעימות לדקה. בפרפור פרוזדורים, קצב הלב יכול להיות גבוה בהרבה מ-100 פעימות לדקה, והמרווחים בין הפעימות אינם קבועים.

מדידת הדופק יכולה לתת למטופל אינדיקציה טובה אם יש לו פרפור פרוזדורים, אך תידרש בדיקה רפואית מלאה לפני שניתן יהיה לבצע אבחנה. אם יש חשד לפרפור פרוזדורים, רופא משפחה יפנה את המטופל לבדיקת אלקטרוקרדיוגרם (א.ק.ג)  וייתכן שגם לרופא מומחה במחלות לב (קרדיולוג) לבדיקות נוספות.

א.ק.ג.

א.ק.ג היא בדיקה המתעדת את קצב הלב והפעילות החשמלית. היא מבוצעת בדרך כלל בבית חולים או במרפאה, אורכת כ-5 דקות ואינה כואבת. במהלך א.ק.ג, מדבקות קטנות הנקראות אלקטרודות לזרועות, לרגליים ולחזה, ומחוברת באמצעות חוטים למכשיר א.ק.ג. בכל פעם שהלב פועם, הוא מייצר אותות חשמליים זעירים ומכשיר א.ק.ג. עוקב אחר אותות אלה ורושם אותם על גבי נייר.

במהלך פרק של פרפור פרוזדורים, קצב הלב יהיה לא סדיר ויהיו מעל 100 פעימות לדקה. אם יש אפיזודה של פרפור פרוזדורים במהלך ביצוע בדיקת א.ק.ג, קצב הלב החריג יתועד וזה יאשר את האבחנה של פרפור פרוזדורים וישלול מצבים אחרים.

עם זאת, לעתים קרובות יכול להיות קשה לתעד אפיזודה של פרפור פרוזדורים במהלך בדיקה אקראית ולכן המטופל עשוי להתבקש להסתובב מכשיר אק"ג נייד קטן, הנקרא הולטר, למשך 24 שעות. ההולטר יעקוב אחר קצב הלב של המטופל ברציפות במשך 24 שעות.

בדיקות אחרות

אם יש פרפור פרוזדורים, ניתן לבצע מספר בדיקות אחרות, כולל:

  • אקו לב – סריקת אולטרסאונד של הלב, שיכולה לעזור לזהות כל בעיה אחרת הקשורה ללב ולהערכת המבנה והתפקוד של הלב והמסתמים
  • צילום חזה – שיכול לעזור לזהות הפרעה ריאתית שעלולה לגרום לפרפור פרוזדורים
  • בדיקות דם – שיכולות לחשוף אנמיה, בעיות בתפקוד הכליות או יתר פעילות של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם)

מהו הטיפול בפרפור פרוזדורים?

הטיפול בפרפור פרוזדורים תלוי במשך הזמן שהמטופל חווה תסמינים, בתסמינים עצמם ובגורם הבסיסי להפרעה (אם נמצא כזה).

מטרות הטיפול הן:

  • לאתחל את קצב הלב
  • לשלוט בקצב הלב
  • למנוע קרישי דם שעלולים להוביל לשבץ מוחי

טיפול בפרפור פרוזדורים עשוי לכלול:

  • תרופות
  • טיפול לאתחול קצב הלב (היפוך)
  • הליכים פולשניים

המטופל והרופא שלו ידונו באפשרות הטיפול הטובה ביותר עבורו. חשוב לעקוב אחר תכנית הטיפול בפרפור פרוזדורים שכן אם פרפור אינו נשלט היטב, זה עלול להוביל לסיבוכים אחרים, כולל שבץ ואי ספיקת לב.

תרופות

ייתכן שיירשמו למטופל תרופות כדי לשלוט בקצב הלב ולהחזיר אותו לקצב נורמלי. תרופות נרשמות גם למניעת קרישי דם, סיבוך מסוכן של פרפור פרוזדורים.

תרופות המשמשות לטיפול בפרפור פרוזדורים כוללות:

חוסמי בטא – תרופות אלו יכולות לעזור להאט את קצב הלב במנוחה ובזמן פעילות.


חוסמי תעלות סידן – תרופות אלו שולטות בקצב הלב, אך יתכן שאנשים הסובלים מאי ספיקת לב או מלחץ דם נמוך יידרשו להימנע מהן.


דיגוקסין – תרופה זו עשויה לשלוט בקצב הלב במנוחה, אך לא באותה מידה במהלך פעילות. רוב האנשים זקוקים לתרופות נוספות או חלופיות, כגון חוסמי תעלות סידן או חוסמי בטא.


תרופות נגד הפרעות קצב (אנטי אריתמיות) – תרופות אלו משמשות לשמירה על קצב לב תקין וסדיר, ולא רק מאטות את הקצב. מכיוון שיש לתרופות אלו יותר תופעות לוואי מאשר תרופות המאטות את קצב הלב, נוטים להשתמש בתרופות נגד הפרעות קצב במשורה.


מדללי דם (נוגדי קרישה) – כדי להפחית את הסיכון לשבץ או נזק לאיברים אחרים הנגרמים על ידי קרישי דם, רופא עשוי לרשום תרופה לדילול דם (נוגד קרישה). מדללי דם כוללים אפיקסבן (אליקוויס), ריוורוקסבן (קסרלטו), וורפרין (קומדין) ודביגטרן (פרדקסה). מטופל הנוטל וורפרין, יצטרך לעבור בדיקות דם סדירות כדי לעקוב אחר השפעות התרופה.


בסרטון פרופ' יצחק ביטון מסביר על חידושים בפרפור פרוזדורים:


היפוך

אם תסמיני פרפור פרוזדורים מפריעים למטופל או אם זוהי האפיזודה הראשונה של פרפור פרוזדורים, רופא עשוי לנסות לאתחל את קצב הלב חזרה לקצב התקין (קצב סינוס) באמצעות הליך הנקרא היפוך (cardioversion).

היפוך יכול להתבצע בשתי דרכים:

  • היפוך חשמלי – שיטה זו לאתחול קצב הלב נעשית על ידי מכות חשמל הניתנות באמצעות מדבקות (אלקטרודות) המונחות על החזה.
  • היפוך תרופתי – תרופות הניתנות דרך הוריד או דרך הפה ומשמשות לאתחול קצב הלב.

היפוך נעשה בדרך כלל בבית חולים כפרוצדורה מתוכננת, אך הוא עשויה להיעשות גם במצבי חירום. במקרה של היפוך מתוכנן, תרופות נוגדות קרישה יינתנו מספר שבועות לפני ההליך ולאחריו כדי להפחית את הסיכון לקרישי דם ושבץ.

לאחר היפוך חשמלית, ניתן לרשום תרופות נגד הפרעות קצב ללא הגבלת זמן כדי לסייע במניעת אפיזודות עתידיות של פרפור פרוזדורים. גם עם תרופות, יש סיכוי לעוד אפיזודות של פרפור פרוזדורים.

הליכים פולשניים

אם פרפור פרוזדורים לא משתפר עם תרופות או טיפולים אחרים, רופא עשוי להמליץ ​​על הליך שנקרא אבלציה לבבית. לפעמים אבלציה היא הטיפול הראשון עבור חולים מסוימים.

אבלציה לבבית משתמשת בחום (אנרגיית תדר רדיו) או בקור קיצוני (קריואבלציה) כדי ליצור צלקות בלב שמטרתן לחסום אותות חשמליים חריגים ולהחזיר דופק תקין. רופא מחדיר צינור גמיש (קטטר) דרך כלי דם, בדרך כלל במפשעה ומשם מגיע אל הלב. חיישנים בקצה הצנתר מפעילים את אנרגיית הקור או החום.

באופן פחות שכיח, אבלציה יכולה להיות מבוצעת גם בניתוח לב פתוח. ישנם סוגים שונים של אבלציה לבבית. הסוג המשמש לטיפול בפרפור פרוזדורים תלוי בתסמינים הספציפיים, מצב הבריאות הכללי והאם המטופל אמור לעבור פעולה פולשנית נוספת בלב.

לדוגמה, חלק מהסוגים של אבלציה לבבית העשויים לשמש לטיפול בפרפור פרוזדורים הם:

אבלציה של קשר העלייה והחדר (AV node) – אנרגיית חום או קור מופעלת על רקמת הלב ב-AV node כדי להרוס את חיבור האיתות החשמלי. לאחר אבלציה כזו יש צורך בקוצב לב לכל החיים.


הליך MAZE – מנתח משתמש באנרגיית חום או קור או באזמל כדי ליצור תבנית של רקמת צלקת בעליות הלב. מכיוון שרקמת צלקת אינה שולחת אותות חשמליים היא מונעת מהאותות התועים הגורמים לפרפור פרוזדורים להשפיע על שאר הלב.

אם נעשה שימוש באזמל ליצירת תבנית הצלקת, יש צורך בניתוח לב פתוח וזה נקרא הליך MAZE כירורגי. זוהי השיטה המועדפת לטיפול בפרפור פרוזדורים במטופלים הזקוקים לניתוח לב נוסף, כגון ניתוח מעקפים או החלפת מסתם לב.

שאלות ותשובות בנושא

האם פרפור פרוזדורים ניתן למניעה?

בחירה באורח חיים בריא יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב ועשויה למנוע פרפור פרוזדורים. הנה כמה עצות בסיסיות לבריאות הלב:
  • הקפדה על תזונה מזינה
  • פעילות גופנית סדירה ושמירה על משקל תקין
  • הפסקת עישון
  • הימנעות או הגבלת צריכת אלכוהול וקפאין
  • ניהול מתחים, שכן מתח וכעס עזים עלולים לגרום להפרעות בקצב הלב

האם אבלציה תמיד עובדת?

פרפור פרוזדורים עלול לחזור לאחר אבלציה לבבית. אם זה קורה, ניתן להמליץ על אבלציה לבבית נוספת או טיפול אחר. לאחר אבלציה לבבית, ייתכן שיהיה צורך במדללי דם לכל החיים כדי למנוע שבץ מוחי.

מה עושה מי שלא יכול לקחת מדללי דם?

אם אדם עם פרפור פרוזדורים לא יכול לקחת תרופות נוגדות קרישה, הרופא עשוי להמליץ על הליך זעיר פולשני לאטימת האוזנית בעלייה השמאלית, שהיא החלק בה נוצרים רוב הקרישים הקשורים לפרפור פרוזדורים. במסגרת ההליך, מכשיר מונחה בעדינות דרך צנתר אל האוזנית ולאחר שהמכשיר נמצא במקומו, הצנתר מוסר והמכשיר נשאר במקומו לצמיתות. ניתוח לסגירת האוזנית הוא אופציה עבור חלק מהאנשים שכבר עוברים ניתוח לב מסיבה אחרת.

אילו תופעות לוואי יש לתרופות המשמשות לטיפול בפרפור פרוזדורים?

כמו לכל תרופה, תרופות נגד הפרעות קצב עלולות לגרום לתופעות לוואי. תופעות הלוואי השכיחות ביותר של תרופות נגד הפרעות קצב הן:
  • חוסמי בטא – עייפות, תחושת קור בידיים וברגליים, לחץ דם נמוך, סיוטים ואימפוטנציה
  • פלקאיניד (תרופה אנטי אריתמית) - תחושת בחילה, הקאות והפרעות בקצב הלב
  • ורפמיל (חוסם תעלות סידן) - עצירות, לחץ דם נמוך, נפיחות בקרסוליים ואי ספיקת לב

מה זה קוצב לב?

קוצב לב הוא מכשיר קטן המופעל באמצעות סוללה המושתל בדרך כלל בחזה, מתחת לעצם הבריח. הוא משמש בדרך כלל כדי למנוע מהלב לפעום לאט מדי, אבל בפרפור פרוזדורים הוא עשוי לשמש כדי לעזור ללב לפעום באופן סדיר. השתלת קוצב לב היא בדרך כלל הליך כירורגי קל המבוצע בהרדמה מקומית. טיפול זה עשוי לשמש כאשר התרופות אינן יעילות או אינן מתאימות, מה שנוטה לקרות אצל אנשים בני 80 ומעלה.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר