סרטן הקיבה

מדיקו > מדריכים > אונקולוגיה > סרטן הקיבה
סרטן הקיבה
שם נוסף: Gastric/Stomach cancer
הערת שוליים: סרטן הקיבה הוא סוג הסרטן החמישי בשכיחותו בעולם, וגורם התמותה השלישי בשכיחותו מבין סוגי הסרטן (אחרי סרטן ריאות וכבד)

מדריך סרטן הקיבה

הקיבה היא שק שרירי הממוקם באמצע הבטן, ממש מתחת לצלעות, והיא זו שמקבלת את המזון שאדם אוכל, ושם מתחיל עיבוד ופירוק המזון. סרטן בקיבה מתאפיין בהתחלקות חריגה של תאי הקיבה, וזה יכול לפגוע בכל חלק בקיבה.

ברוב העולם, סרטן הקיבה מתחיל בחלק העיקרי של האיבר (נקרא גוף הקיבה). עם זאת, באזורים מסוימים בעולם, סרטן הקיבה נוטה יותר להשפיע על האזור בו הוושט (הצינור המוביל את המזון לקיבה) נכנסת לקיבה, אזור הנקרא צומת הקיבה-ושט (Gastroesophageal junction).

האזור בו הסרטן מופיע בקיבה הוא אחד הגורמים הנשקלים על ידי רופאים בעת קביעת אפשרויות הטיפול של המטופל. הטיפול כולל בדרך כלל ניתוח להסרת הגידול, כאשר ישנן אפשרויות טיפול נוספות לפני הניתוח ואחריו.

במאמר הבא נלמד על:


מהם התסמינים של סרטן הקיבה?

כאשר סרטן קיבה מתחיל להתפתח לראשונה והוא עדיין קטן בגודלו, הוא בדרך כלל אינו גורם לתסמינים. במקרים מסוימים הוא לא יגרום לתסמינים עד שלב מתקדם.

תסמינים ראשוניים עשויים לכלול:

  • כאב או אי נוחות בחלק העליון של הבטן, במיוחד לאחר אכילה
  • בעיות עיכול (עם זאת, חשוב לזכור שאצל רוב האנשים, בעיות עיכול אין משמעותן סרטן קיבה)
  • בחילה
  • הקאות
  • הרגשה כללית רעה
  • קשיי בליעה
  • תחושת מלאות לאחר אכילת כמויות קטנות
  • אובדן תיאבון
  • ירידה פתאומית במשקל
  • ייתכן דימום בצואה, שבדרך כלל מופיע כצואה שחורה (melaena) או דם כהה ולא דימום אדום בוהק, ומרמז על דימום חמור מאוד בקיבה או במעי.

ככל שהסרטן מתקדם התסמינים עשויים להחמיר ויכולים לכלול:

  • אותם תסמינים כמו התסמינים הראשוניים, אך חמורים יותר
  • הרגשה כללית רעה מאוד ועייפות חריגה
  • אנמיה במידה והגידול מדמם באופן קבוע, מה שיכול לגרום למטופל להיות עייף מהרגיל
  • חסימת הקיבה למעבר מזון ומים, במידה והגידול גדל משמעותית

במידה והסרטן מתפשט לחלקים אחרים בגוף, עלולים להתפתח תסמינים נוספים מחוץ לקיבה.


מהם הגורמים לסרטן הקיבה?

לא ברור מה גורם לסרטן הקיבה, אם כי מחקרים זיהו גורמים רבים העלולים להגביר את הסיכון. כמו סוגים רבים אחרים של סרטן, סרטן הקיבה מתחיל כאשר תא בקיבה מפתח שינויים ב-DNA שלו.

ה-DNA של התא מכיל את ההוראות שאומרות לתא מה לעשות, וכאשר שינויים אלו מתרחשים, התא מקבל הוראה לגדול במהירות ולהמשיך לחיות (ולא לעבור תהליך של מוות מתוכנן, כמו תאים בריאים).

התאים המצטברים יוצרים גידול שיכול לפלוש ולהרוס רקמות בריאות. עם הזמן, תאים יכולים להתנתק מהקיבה ולהתפשט (לשלוח גרורות) לאזורים אחרים בגוף.


אילו גורמי סיכון יש לסרטן הקיבה?

ישנם כמה גורמים העלולים להגביר את הסיכון לפתח תאים סרטניים, והם כוללים מחלות ומצבים מסוימים, כגון:

סרטן הקיבה שכיח יותר גם בקרב:

  • מבוגרים, בדרך כלל בני 50 ומעלה
  • גברים
  • מעשנים
  • אנשים עם היסטוריה משפחתית של המחלה

בעוד שההיסטוריה הרפואית האישית של אדם יכולה להשפיע על הסיכון לחלות בסרטן הקיבה, גורמי אורח חיים מסוימים יכולים גם הם לשחק תפקיד.

ייתכן שיש סיכוי גבוה יותר לחלות בסרטן הקיבה אם אדם:

  • מרבה לאכול אוכל מלוח או מעובד
  • מרבה לאכול בשר
  • עם היסטוריה של שתיית אלכוהול מוגזמת
  • לא מבצע פעילות גופנית
  • לא מאחסן או מבשל את האוכל בצורה ראויה

עבור אנשים המאמינים כי הם נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן הקיבה, מומלץ לשקול לעבור בדיקת סקר. בדיקות סקר הן בדיקות המתבצעות כאשר אנשים נמצאים בסיכון למחלות מסוימות אך עדיין לא מראים תסמינים.


כיצד ניתן למנוע התפתחות של סרטן הקיבה?

כדי להפחית את הסיכון לסרטן הקיבה, מומלץ:

לשמור על משקל גוף תקין – עבור אנשים הסובלים מעודף משקל, יש לשוחח עם הרופא על אסטרטגיות לירידה במשקל. מומלץ לכוון להרזיה איטית ומתונה של חצי קילו עד קילו בשבוע.


לאמץ דיאטה עשירה בפירות וירקות – מומלץ לנסות לשלב יותר פירות וירקות בתזונה בכל יום, ולבחור במגוון רחב של פירות וירקות מצבעים שונים.


להפחית את כמות המאכלים המלוחים והמעובדים שאדם צורך – יש להגן על הקיבה על ידי הגבלת המזונות הללו.


להפסיק לעשן – עישון מגביר את הסיכון לסרטן הקיבה, כמו גם סוגים רבים אחרים של סרטן, לכן מומלץ מאוד להפסיק לעשן. הפסקת עישון יכולה להיות קשה מאוד, וניתן לבקש עזרה מהרופא.


מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי הסיכון לסרטן הקיבה. אנשים עם היסטוריה משפחתית חזקה של סרטן קיבה עשויים לשקול בדיקות, כגון אנדוסקופיה, כדי לחפש סימנים לסרטן זה.


כיצד ניתן לאבחן סרטן הקיבה?

בדיקות והליכים המשמשים לאבחון סרטן הקיבה כוללים:

אנדוסקופיה עליונה – הרופא מחדיר צינור דק המכיל מצלמה זעירה בקצה דרך הפה, מעביר אותו בגרון ואל הקיבה, שם הוא יכול להשתמש בו כדי לחפש סימנים לסרטן.

האנדוסקופ הוא מכשיר דק וגמיש, ומלבד המצלמה, יש לו גם תעלה צדדית שדרכה מכשירים שונים יכולים לעבור. הרופא המפעיל יכול להשתמש בכך למספר פעולות, לדוגמא, הוא עשוי לקחת דגימה של רקמה (ביופסיה) מהחלק הפנימי של הקיבה באמצעות מכשיר דק אחר המועבר בתעלה הצדדית.


הסרת דגימת רקמה לבדיקה (ביופסיה) – במידה ונמצאים אזורים חשודים במהלך האנדוסקופיה העליונה, ניתן להשתמש בכלים מיוחדים להסרת דגימת רקמה לבדיקה.

חתיכת הרקמה נשלחת למעבדה לבדיקה תחת מיקרוסקופ על ידי מומחה. על ידי התבוננות בתאים המרכיבים את דגימת הרקמה, יכול המומחה לעזור באבחון ולסייע עם מידע על סוג הגידול ואפשרויות טיפול בו.


בדיקות הדמיה – בדיקות הדמיה המשמשות לחיפוש סרטן הקיבה כוללות בדיקות CT וסוג מיוחד של בדיקת רנטגן הנקראת "בליעת בריום".


קביעת השלב של סרטן הקיבה

שלב סרטן הקיבה עוזר לרופא להחליט אילו טיפולים עשויים להיות המתאימים ביותר עבור המטופל.

בדיקות והליכים המשמשים לקביעת שלב הסרטן כוללים:

בדיקת דם – בדיקות דם למדידת תפקוד האיברים עשויות להצביע על איברים אחרים בגופו של המטופל, כמו הכבד, שעשויים להיות מושפעים מסרטן.


אולטרסאונד אנדוסקופי – במהלך אולטרסאונד אנדוסקופי, צינור דק עם מצלמה בקצה מועבר בגרון אל תוך הקיבה, וכלי אולטרסאונד מיוחד משמש ליצירת תמונות של הקיבה. אולטרסאונד אנדוסקופי מסייע לרופאים לקבוע עד כמה עמוק הסרטן חודר לדופן הקיבה.


בדיקות הדמיה – הבדיקות עשויות לכלול CT ו-PET-CT (בדיקה המזהה אזורים פעילים שצורכים סוכר, תכונה המאפיינת גידולים סרטניים).


ניתוחי חקר – הרופא עשוי להמליץ ​​על ניתוח כדי לחפש סימנים לכך שהסרטן התפשט מעבר לקיבה, בתוך החזה או הבטן. ניתוחי חקר נעשים בדרך כלל לפרוסקופית, המשמעות היא שהמנתח מבצע מספר חתכים קטנים בבטן ומכניס מצלמה מיוחדת המעבירה תמונות למוניטור בחדר הניתוח.


ניתן להשתמש בבדיקות אחרות לקביעת שלב הסרטן, בהתאם למצבו של המטופל.

הרופא משתמש במידע מבדיקות אלה כדי לקבוע את השלב של הסרטן.

שלבי סרטן הקיבה מסומנים על ידי ספרות רומיות הנעות בין 0 ל-4, כאשר השלבים הנמוכים ביותר מצביעים על כך שהסרטן קטן ומשפיע רק על השכבות הפנימיות של הקיבה.

בשלב הרביעי, הסרטן נחשב למתקדם וככל הנראה כבר התפשט לאזורים אחרים בגוף (שלח גרורות).


כיצד ניתן לטפל בסרטן הקיבה?

אפשרויות הטיפול בסרטן הקיבה תלויות במיקום הסרטן, השלב ורמת התוקפנות שלו.

הרופא מביא בחשבון גם את הבריאות הכללית של המטופל ואת ההעדפות שלו בעת יצירת תוכנית טיפול.

ניתוח

מטרת הניתוח היא להסיר את כל הגידול וחלק מהרקמות הבריאות סביבו.

הליכים המשמשים לטיפול בסרטן הקיבה כוללים:


הסרת גידולים בשלב מוקדם מרירית הקיבה – סרטן קטן מאוד המוגבל לרירית הקיבה הפנימית ניתן להסיר על ידי העברת כלים מיוחדים דרך תעלות צדדיות של מכשיר האנדוסקופ. הליכים להסרת סרטן מהחלק הפנימי של הקיבה כוללים כריתת רירית אנדוסקופית וכריתת תת-רירית אנדוסקופית.


הסרת חלק מהקיבה (גסטרקטומיה חלקית) – במהלך כריתת קיבה חלקית, המנתח מסיר את חלק הקיבה שנפגע מסרטן יחד עם חלק מהרקמות הבריאות סביבו (ליתר ביטחון, וכדי לצמצם אפשרות שהסרטן יחזור). פעולה זו עשויה להיות אפשרות אם סרטן הקיבה ממוקם בחלק הקיבה הקרוב למעי הדק.


הסרת הקיבה כולה (גסטרקטומיה מוחלטת) – כריתת קיבה מוחלטת כוללת הסרת הקיבה כולה יחד עם רקמה מסביב. בניתוח זה, המנתח מחבר את הוושט ישירות למעי הדק כדי לאפשר למזון לעבור במערכת העיכול, ללא מעבר בקיבה. כריתת קיבה מוחלטת משמשת לרוב בסרטני קיבה המשפיעים על גוף הקיבה ועל אלה שנמצאים בחיבור בין הקיבה לוושט.


הסרת בלוטות לימפה כדי לחפש סרטן – המנתח עשוי להסיר בלוטות לימפה באזור הבטן כדי לבדוק נוכחות של תאים סרטניים שייתכן והתפשטו לשם.


ניתוח להקלה על תסמינים – ניתוח להסרת חלק מהקיבה עשוי להקל על הסימנים והתסמינים של סרטן הולך וגדל אצל אנשים עם סרטן קיבה מתקדם.


כימותרפיה

כימותרפיה היא טיפול תרופתי המשתמש בתרופות כימיות על מנת להרוג תאים המתחלקים במהירות גדולה – תכונה המאפיינת תאים סרטניים (אך לא רק). תרופות כימותרפיות עוברות בכל הגוף והורגות תאים סרטניים שייתכן והתפשטו מעבר לקיבה.

ניתן לתת כימותרפיה לפני ניתוח בכדי לסייע להקטין את הגידול כך שניתן יהיה להסיר אותו ביתר קלות בניתוח.

כימותרפיה משמשת גם לאחר הניתוח במטרה להרוג תאים סרטניים שעשויים להישאר בגוף.

לרוב, כימותרפיה משולבת עם טיפול בהקרנות, ועבור אנשים עם סרטן קיבה מתקדם, ניתן להשתמש בכימותרפיה לבד או ביחד עם טיפול תרופתי ממוקד.

הקרנות

הטיפול בקרינה משתמש בקרני אנרגיה בעלות עוצמה גבוהה, כגון קרני רנטגן ופרוטונים, כדי להרוג תאים סרטניים. קרני האנרגיה מגיעים ממכונה הנעה סביב המטופל כשהוא שוכב על שולחן.

בסרטן הקיבה ניתן להשתמש בטיפול בהקרנות לפני הניתוח בכדי לכווץ את הסרטן כך שהוא יוסר יותר בקלות בניתוח.

ניתן להשתמש בטיפול בהקרנות גם לאחר הניתוח כדי להרוג תאים סרטניים שעשויים להישאר. טיפול בהקרנות משולב לעיתים קרובות עם כימותרפיה.

לסרטן קיבה מתקדם שלא ניתן להסרה בניתוח, ניתן להשתמש בטיפול בהקרנות בכדי להקל על תופעות לוואי, כגון כאב או דימום, הנגרמים על ידי סרטן הולך וגדל.

טיפול תרופתי ממוקד

טיפולים תרופתיים ממוקדים מתמקדים בחולשות ספציפיות הקיימות בתאים סרטניים. על ידי ניצול חולשות אלו, התרופות עשויות לגרום למוות של תאים סרטניים.

לטיפול בסרטן מתקדם או סרטן שחוזר לאחר הטיפול הראשוני, תרופות ממוקדות משולבות בדרך כלל עם כימותרפיה.

הרופא עשוי לבדוק את תאי הסרטן של המטופל כדי לראות אילו חלבונים הם מבטאים ועל ידי כך לקבוע אילו תרופות ממוקדות עשויות לעבוד עבורו.

אימונותרפיה

אימונותרפיה היא טיפול תרופתי המסייע למערכת החיסונית של המטופל להילחם בסרטן.

ייתכן שמערכת החיסון הנלחמת במחלות רבות אינה תוקפת סרטן מכיוון שתאי הסרטן מייצרים חלבונים המקשים על תאי מערכת החיסון לזהות את התאים הסרטניים כמסוכנים. אימונותרפיה פועלת על ידי הפרעה לתהליך זה.

ניתן להשתמש באימונותרפיה כאשר סרטן הקיבה מתקדם, במידה והוא חוזר לאחר טיפול ראשוני או אם הוא התפשט לחלקים אחרים של הגוף.

טיפול תומך (פליאטיבי)

טיפול פליאטיבי הוא טיפול רפואי מיוחד המתמקד בהקלה בכאב ותופעות אחרות של מחלה קשה. מומחים לטיפול פליאטיבי עובדים עם המטופל, משפחתו ורופאיו האחרים בכדי לספק שכבה נוספת של תמיכה המשלימה את הטיפול השוטף.

ניתן להשתמש בטיפול פליאטיבי תוך כדי טיפולים אגרסיביים, כמו ניתוח, כימותרפיה או טיפול בהקרנות. כאשר משתמשים בטיפול פליאטיבי יחד עם כל הטיפולים המתאימים האחרים, אנשים חולי סרטן עשויים להרגיש טוב יותר ולחיות זמן רב יותר.

טיפול פליאטיבי ניתן על ידי צוות רופאים, אחיות ואנשי מקצוע אחרים שהוכשרו במיוחד. צוותי טיפול פליאטיבי שואפים לשפר את איכות החיים של אנשים חולי סרטן וכן את איכות החיים של בני משפחותיהם. סוג זה של טיפול מוצע לצד טיפולים מרפאים שהמטופל עשוי לקבל.

התמודדות ותמיכה

אבחון סרטן יכול להיות מפחיד ומבלבל מאוד. כאשר המטופל מתחיל להסתגל לאחר ההלם הראשוני של האבחנה, ייתכן ודרך יעילה להתמודד תהיה להישאר ממוקד במשימות היומיומיות ובחיי השגרה, במידת האפשר.

בנוסף, המטופל יכול לנקוט במספר צעדים הקשורים למחלה שלו, לדוגמא:

ללמוד מעט על המחלה כדי לקבל החלטות לגבי הטיפול – ניתן לבקש מהרופא לרשום את פרטי הסרטן – סוג, שלב ואפשרויות הטיפול – ולהשתמש בפרטים אלה כדי למצוא מידע נוסף על סרטן הקיבה ועל היתרונות והסיכונים של כל אפשרות טיפול.


ליצור קשר עם חולי סרטן אחרים בעבר ובהווה – ניתן להתייעץ עם הרופא לגבי קבוצות תמיכה באזור המגורים של המטופל, או להיכנס לאינטרנט ולקחת חלק בקבוצות חולי סרטן, שם ניתן ללמוד מניסיון ההתמודדות של אנשים אחרים, וכן לחלוק את תהליך ההתמודדות של המטופל עם אחרים.


להישאר פעיל – העובדה שאדם אובחן כחולה סרטן לא אומרת שנגזר עליו להפסיק לעשות את הדברים מהם הוא נהנה או עושה בדרך כלל. ככלל, אם המטופל מרגיש מספיק טוב לעשות משהו, יש לעודד אותו לעשות את זה.


מקורות: MayoClinic | Patient.info | HealthLine

שאלות ותשובות בנושא

מהו גורם הסיכון המשמעותי ביותר לפתח סרטן בקיבה?

עדיין אין תשובה חד משמעית לגביי הגורם לסרטן קיבה, ומחקרים רבים נערכים במטרה לענות על שאלה זו. עם זאת, על פי הידוע כיום, אחד הגורמים המשמעותיים ביותר הוא זיהום בחיידק H. pylori, שגורם לרוב לדלקת וכיבים בקיבה.

כמה זמן יכול סרטן בקיבה להישאר לא מאובחן בגוף?

סרטן בקיבה הוא קשה לזיהוי בשלבים המוקדמים שלו מכיוון שלעתים קרובות הוא לא גורם לתסמינים. עם התקדמות הסרטן, יופיעו תסמינים שייתכן ויאובחנו בטעות כבעיות "רגילות" של מערכת העיכול. כתוצאה מכך, ייתכן ויעברו מספר שנים עד שהתסמינים יעוררו חשד מספיק כדי להצדיק בדיקה אבחנתית לסרטן.

כמה זמן אורכת ההחלמה מניתוח לסרטן קיבה?

התשובה לשאלה זו תלויה בסוג הניתוח, בגיל המטופל ובמצב בריאותו הכללי. ניתוח לכריתה מוחלטת של הקיבה יצריך זמן החלמה ארוך יותר, אך באופן כללי, מדובר בניתוחים מסובכים ולאחר הניתוח המטופל עלול להישאר בבית החולים החל מ-3 ימים עד למעלה משבוע. גם לאחר השחרור מבית החולים, המטופל יקבל הדרכה כיצד להתנהל על מנת להמשיך את תהליך ההחלמה בצורה הטובה ביותר.

במידה ואחד מהוריי אובחן עם סרטן בקיבה, האם גם אני צפוי לפתח סרטן בעתיד?

לא בהכרח. אמנם רופאים מאמינים כי יש מרכיב גנטי בהתפתחות המחלה, אך עדיין לא ברור כמה הוא משמעותי. בכל מקרה, על ידי ניהול אורח חיים נכון ניתן להקטין את הסיכוי לפתח את המחלה.

מהם סיכויי ההחלמה מסרטן קיבה?

בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בטיפול בסרטן הקיבה. גם כשמדובר בסרטן קיבה מתקדם, ניתן בעזרת הטיפולים היום להאריך את חיי המטופל פי שניים בהשוואה לטיפולים בעבר. באופן כללי, כמחצית מהחולים בסרטן קיבה מתקדם יחיו 5 שנים ומעלה לאחר הניתוח.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר