סטרואידים

מדיקו > מדריכים > תרופות ותוספים > סטרואידים
סטרואידים
שם נוסף: קורטיקוסטרואידים, קורטיזון
שם מסחרי: פרד פורטה, בטאקורטן, דקסקורט, הידרוקורט
הערת שוליים: סטרואידים שומשו לראשונה כתרופה ב-1948, לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית

מדריך סטרואידים

תרופות ממשפחת הסטרואידים משמשות למצבים רפואיים רבים ושונים, והן יכולות להינתן כמשחות (למשל, לאקזמה או דרמטיטיס), כתרסיס לאף (למשל, נגד נזלת אלרגית), כמשאפים (למשל לאסתמה) כטבליות (למשל, למחלות מעי דלקתיות), או כזריקה (למשל, לדלקת פרקים).

סטרואידים הם הורמונים המיוצרים באופן טבעי בגוף, ותרופות ממשפחת הסטרואידים הן מעשה ידי אדם ודומות למבנה של ההורמונים הטבעיים המיוצרים בגוף.

סוג הסטרואידים המשמשים לטיפול במחלות נקראים קורטיקוסטרואידים. הם שונים מהסטרואידים בהם משתמשים ספורטאים ומפתחי גוף, המכונים סטרואידים אנבוליים, בכך שיש להם דרכי פעולה והשפעות שונות מאוד.

סטרואידים


כיצד הם עובדים?

תרופות ממשפחת הסטרואידים הן גרסה סינטטית של הורמונים המיוצרים בדרך כלל על ידי בלוטות יותרת הכליה, הנמצאות מעל כל כליה.

כאשר לוקחים אותן במינונים הגבוהים מהכמות שהגוף מייצר בדרך כלל, הן יכולות לגרום ל:

הפחתת דלקת – דלקת מתרחשת כאשר מערכת החיסון של הגוף מגיבה לפציעה או זיהום. כאשר זה משפיע על העור והרקמות מתחת לעור אז האזור יכול להיות כואב, חם, אדום ונפוח. דלקת בדרך כלל עוזרת להגן על הרקמות, אך לעיתים היא יכולה להימשך זמן ארוך מדי ועלולה לגרום נזק. סטרואידים יכולים לסייע בטיפול במצבים דלקתיים כגון אסתמה ואקזמה.


הפחתת פעילות מערכת החיסון – מערכת החיסון מהווה את ההגנה הטבעית של הגוף מפני מחלות וזיהומים. סטרואידים יכולים לסייע בטיפול במצבים אוטואימוניים הנגרמים על ידי מערכת החיסון שתוקפת את הגוף בטעות, כגון דלקת מפרקים שגרונית, דלקת כבד אוטואימונית או זאבת (SLE).


סוגי סטרואידים

סטרואידים ניתנים בצורות רבות ושונות, כאשר דרכי המתן הנפוצות ביותר הם סטרואידים דרך הפה וסטרואידים מקומיים.

סטרואידים דרך הפה

לאילו מצבים סטרואידים דרך הפה ניתנים?

סטרואידים דרך הפה משמשים לטיפול במספר רב של מצבים.

כמה דוגמאות כוללות:

הם משמשים גם לטיפול בהשפעות של כמה סוגי סרטן, ובנוסף ניתן לרשום אותם כטיפול חלופי לאנשים אשר הסטרואידים הטבעיים שלהם חסרים (למשל, במחלת אדיסון או בתת פעילות של בלוטת ההיפופיזה, מחלות בהן יש פגיעה בייצור הטבעי של סטרואידים).

סטרואידים דרך הפה

מהן תופעות הלוואי האפשריות של סטרואידים דרך הפה?

עבור מחלות רבות, היתרונות של נטילת סטרואידים בדרך כלל עולים על תופעות הלוואי. עם זאת, לפעמים תופעות הלוואי יכולות להיות מטרידות, ויש לקרוא את עלון המידע המצורף לחבילת התרופות לקבלת רשימה מלאה של תופעות לוואי.

תופעות הלוואי האפשריות העיקריות כוללות:

דילול עצמות (אוסטאופורוזיס) – הטיפול בסטרואידים עלול להעלות את הסיכון לאוסטאופורוזיס. עם זאת, ישנן כמה תרופות שיכולות לסייע בהגנה מפני מצב זה, במידה והמטופל נמצא בסיכון גבוה לדילול עצמות. לדוגמא, המטופל יכול ליטול בנוסף לסטרואידים תרופה הנקראת ביספוספונט כדי לסייע במניעת אובדן מסת עצם.


עלייה במשקל – המטופל עשוי לעלות במשקל ואך עלול לפתח גם נפיחות סביב הפנים.


סיכון מוגבר לזיהומים – סטרואידים מדכאים, בין היתר, את המערכת החיסונית. בפרט, המטופל נמצא בסיכון לחלות בצורה קשה של אבעבועות רוח אם לא היו לו אבעבועות רוח בעבר (ולכן אינו חסין), עם זאת לרוב האנשים היו אבעבועות רוח בילדותם והם חסינים מפניה. אם אדם נוטל סטרואידים ולא היה לו אבעבועות רוח בעבר:

עליו להתרחק מאנשים עם אבעבועות רוח או שלבקת חוגרת (מצבים הנגרמים מהוירוס Varicella-Zoster).

עליו לעדכן את הרופא אם הוא בא במגע עם אנשים הסובלים ממצבים אלה.


עלייה בלחץ הדם – עבור אנשים הנוטלים סטרואידים, מומלץ לבדוק את לחץ הדם באופן קבוע, ויש לטפל בכך אם לחץ הדם עולה מעל הנורמה.


סוכר גבוה בדם (היפרגליקמיה) – תופעת לוואי זו עלולה להצריך טיפול נוסף אם לאדם יש סוכרת, ובנוסף סטרואידים עלולים לגרום להתפתחות סוכרת (לעיתים רחוקות). אם אדם נוטל סטרואידים לטווח ארוך, הרופא עשוי להמליץ על בדיקת סוכר בדם מדי שנה לבדיקת סוכרת – בפרט אם לאותו מטופל יש היסטוריה משפחתית של סוכרת.


בעיות עור – ריפוי לקוי לאחר פציעות, עור דליל וחבורות המתפתחות בקלות יכולים להיות סימנים של תופעת לוואי זו. לעיתים מופיעים גם סימני מתיחה.


חולשת שרירים – מצב זה משתפר לאחר הפסקת הטיפול בסטרואידים, ופיזיותרפיה עשויה לסייע בטיפול.


מצב רוח ושינויים התנהגותיים – סטרואידים עשויים להחמיר דיכאון ובעיות נפשיות אחרות, ולעיתים לגרום בעצמם לבעיות נפשיות. אם תופעת לוואי זו מתרחשת, היא נוטה לקרות תוך מספר שבועות מתחילת הטיפול וסבירותה עולה במינונים גבוהים יותר.

ישנם אנשים המדווחים על בלבול ועצבנות, והם עלולים לפתח הזיות ומחשבות אובדניות. ההשפעות הללו על בריאות הנפש יכולות להתרחש גם כאשר הטיפול בסטרואידים מפסיק, ויש לפנות לייעוץ רפואי במקרה של מצב רוח מדאיג או שינויים התנהגותיים.


סיכון מוגבר לפתח קטרקט – יש לפנות לרופא אם מטופל חווה בעיות בראייה, כגון ראייה מטושטשת, וייתכן שהרופא אף יפנה את המטופל לבדיקה אצל מומחה עיניים.


סיכון מוגבר לכיבים בתריסריון וכיב בקיבה – יש לפנות לרופא אם מטופל חווה כאבי עיכול או בטן.


אלו הן תופעות לוואי אפשריות שעשויות להשפיע על אנשים מסוימים הנוטלים סטרואידים, אך אינן מופיעות בהכרח. לעיתים קרובות יש איזון בין הסיכון לתופעות לוואי כנגד התסמינים לבין נזק העלול להיגרם ממחלות מסוימות אם אינן מטופלות.

סטרואידים עליה בלחץ הדם

למי אסור ליטול סטרואידים דרך הפה?

יש מעט מאוד אנשים שלא יכולים ליטול סטרואידים דרך הפה, כאשר ברוב המקרים אלו אנשים שיש להם זיהומים חמורים (ללא טיפול). הסיבה לכך היא שסטרואידים מדכאים את המערכת החיסונית, מה שמקטין את הסיכוי להילחם בזיהום.

יש להשתמש בסטרואידים בזהירות במידה ולאדם:

  • סובל ממחלת כבד או שהכבד אינו עובד טוב.
  • יש היסטוריה של בעיות נפשיות.
  • יש פצעים פתוחים בתהליך ריפוי (סטרואידים יכולים להפריע לריפוי הפצעים).
  • יש היסטוריה של כיבים בקיבה או כיבים בתריסריון.
  • יש מחלת דילול של העצמות (אוסטאופורוזיס).
  • יש קטרקט.
  • סובל ממצבי לב מסוימים, כגון התקף לב לאחרונה, אי ספיקת לב או לחץ דם גבוה.
  • סובל מסוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2.
  • יש אפילפסיה.
  • אישה בהריון (אישה הנוטלת סטרואידים ב-12 השבועות הראשונים להריון, מעלה ככל הנראה את הסיכון לתינוק להיוולד עם שפה או חיך שסועים. טיפול ארוך בסטרואידים יכול להשפיע על התפתחות התינוק)
  • אישה מניקה (באופן אידיאלי, מומלץ לא להניק במשך ארבע שעות מנטילת תרופות סטרואידיות. ייתכן גם כי התינוק יזדקק לניטור אם אישה נוטלת סטרואידים במינון גבוה ומניקה)

סטרואידים

מדוע יש צורך להפחית את המינון בהדרגה לפני הפסקת סטרואידים דרך הפה?

הגוף בדרך כלל מייצר הורמונים סטרואידים הדרושים לבריאות תקינה. כאשר אדם לוקח סטרואידים דרך הפה למשך מספר שבועות או יותר, גופו עשוי להפחית או להפסיק לייצר סטרואידים משלו.

אם לאחר מכן אדם מפסיק ליטול סטרואידים דרך הפה, אין בגופו שום סטרואידים, מה שיכול לגרום לתסמיני גמילה שונים עד שהגוף יחזור לייצר סטרואידים טבעיים תוך מספר שבועות.

תסמיני הגמילה יכולים להיות חמורים, אפילו מסכני חיים וכוללים:

אם המינון יופחת בהדרגה, הגוף יוכל לחדש את ייצור הסטרואידים הטבעי שלו בהדרגה ותסמיני הגמילה לא יתרחשו.

סטרואידים

האם ניתן ליטול תרופות אחרות בזמן נטילת סטרואידים?

תרופות רבות אחרות יכולות "לקיים אינטראקציה" עם סטרואידים. משמעות הדבר היא כי הסטרואיד יכול להשפיע על אופן פעולתו, או לגרום לתרופה האחרת להיות לא יעילה, או להיות בעל תופעות לוואי חמורות מהרגיל. מנגד, יכולה להתקיים אינטראקציה הפוכה, כאשר התרופות האחרות ישפיעו על סטרואידים, וייתכן שיהיה צורך להתאים את המינונים בהתאם על מנת ששתי התרופות ינתנו יחד.

דוגמאות לתרופות שעלולות לקיים אינטראקציה עם סטרואידים כוללות:

וורפרין – תרופה מדללת דם למניעת קרישי דם


תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAID) – לדוגמא, איבופרפן. גם NSAID וגם סטרואידים יכולים לגרום לכיבים בקיבה ובתריסריון כתופעת לוואי, ולכן כאשר לוקחים אותם יחד, הסיכון גבוה במיוחד. ייתכן שמטופל ייאלץ ליטול תרופה כמו מעכב משאבת פרוטונים (PPI) בנוסף, כדי להפחית סיכון זה.


חיסונים חיים – מרבית החיסונים אינם מכילים את החיידק שעליהם הם מגנים, אך מעטים כן מכילים אותם. אלה כוללים חצבת, חזרת ואדמת, רוטהוירוס, קדחת צהובה ושחפת. חיסונים חיים אינם ניתנים בדרך כלל במשך שלושה חודשים לאחר טיפול במינון גבוה בסטרואידים.


תרופות לאפילפסיה – במיוחד קרבמזפין, פניטואין ופנוברביטל.


תרופות לסוכרת – לאחר התחלת טיפול בסטרואידים יש לבדוק סוכרים בדם בתדירות גבוהה יותר, על מנת שבמידת הצורך ניתן יהיה להעלות מינונים של תרופות לסוכרת.


משאפים מסוימים – שימוש במינונים גבוהים של משאפים מסוימים, כמו סלבוטמול, לצד סטרואידים, יכולים לגרום לעיתים לסיבוכים.

משאף סטרואידים


דיגוקסין – תרופה להפרעות קצב ואי ספיקת לב.


תרופות משתנות – לטיפול ביתר לחץ דם ובעיות מסוימות בכליות.


טיפולים ל-HIV ואיידס


סטרואידים מקומיים

מהם סטרואידים מקומיים?

פירוש המילה מקומי הוא כל תרופה שניתן לשים על העור, בעין, באוזניים או במעלה האף, לנשום דרך משאף, או לקחת באמצעות נרות רקטליים. סטרואידים מקומיים זמינים כקרמים, משחות, נרות, טיפות (לעיניים, לאף ולאוזניים) ותרסיסים לאף, כאשר גם משאפי סטרואידים לריאות הם סוג של סטרואידים מקומיים.

סטרואידים מקומיים עובדים על ידי:

  • הפחתת אדמומיות ונפיחות (דלקת) בחלק הגוף עליו הם מוחלים.
  • דיכוי המערכת החיסונית של הגוף.
  • עצירת התאים מלהתרבות.
  • היפוך הגדלת כלי הדם באזור שעליו הם מוחלים (הם גורמים להיצרות של כלי הדם).

אילו סוגים של סטרואידים מקומיים יש?

ישנם סוגים רבים של סטרואידים מקומיים, אלה הם כמה מהנפוצים ביותר:

קרמים ומשחות – דוגמאות ממשפחה זו הן הידרוקורטיזון, קלובטזון, בטמתזון, קלובטזול ועוד רבים אחרים. אלה משמשים לטיפול בבעיות עור נפוצות כגון אקזמה, דרמטיטיס ופסוריאזיס.


תרסיסים לאף – דוגמאות ממשפחה זו הן בקלומטזון, פלוטיקזון, מומטזון ובודסוניד. אלה משמשים למצבים כגון נזלת אלרגית (ידועה גם כקדחת השחת), אלרגיות ונפיחויות שצומחות בתוך האף או הסינוסים (פוליפים באף).


טיפות אף – לדוגמא בטמתזון, כאשר גם תרופות אלה משמשות למצבים כגון נזלת אלרגית (קדחת השחת), אלרגיות ופוליפים באף.


טיפות עיניים או משחות לעיניים – דוגמאות ממשפחה זו כוללות בטמתזון, דקסמתזון, פרדניזולון, לוטפרדנול, פלואורומטולון ורימקסולון. אלה משמשים להפחתת דלקת לאחר ניתוחים בעין, אך גם למצבים מסוימים אחרים הגורמים לדלקת בעין.


טיפות אוזניים – כמו בטמתזון, פרדניזולון ודקסמתזון. אלה משמשים לטיפול בדלקת בתעלת האוזן – למשל, כתוצאה מאקזמה או מזיהום (אוטיטיס חיצונית).


תכשירים רקטליים – תכשירים אלו עשויים להיות נרות, משחות או קצף, והם כוללים פרדניזולון, הידרוקורטיזון ובודסוניד. אלה מיועדים למצבים הכוללים דלקת במעיים – למשל, קוליטיס כיבית או מחלת קרוהן.

ניתן לראות שניתן להשתמש בחלק מהסטרואידים הללו בכמה דרכים. לדוגמא, הידרוקורטיזון מגיע בקרם, טיפות אוזניים וקצף. ישנם סוגים רבים של סטרואידים מקומיים, ובדרך כלל הם מחולקים לארבע קטגוריות בהתאם להשפעתם – קל, חזק למדי, חזק וחזק מאוד.

ישנם סוגים שונים בכל קטגוריה, לדוגמא, קרם הידרוקורטיזון 1% הוא קרם סטרואידים נפוץ המסווג כסטרואיד מקומי קל. בטמתזון הוא קרם סטרואידים חזק יותר. ככל שחוזק הסטרואיד גדול יותר, כך יש לו יותר השפעה על הפחתת הדלקת, אך הסיכון לתופעות לוואי בשימוש מתמשך גדול יותר.

סטרואידים

מתי ניתנים סטרואידים מקומיים?

סטרואידים מקומיים ניתנים לטיפול במספר רב של מצבים, למשל עבור בעיות באיברים:

  • עור
  • אף
  • עיניים
  • אוזניים
  • מעיים
  • ריאות

מהן תופעות הלוואי של סטרואידים מקומיים?

לרוב האנשים המשתמשים בסטרואידים מקומיים אין תופעות לוואי, או שיש מעט מאוד. הסבירות לתופעות לוואי תלויה בכמה זמן המטופל משתמש בתרופה, מה המינון שלה וכמה היא חזקה.

להלן כמה תופעות לוואי נפוצות וחשובות, אך מדובר ברשימה חלקית. לרשימה מלאה של תופעות לוואי יש לעיין בעלון המצורף לתרופה.

קרמים ומשחות – צריבה ועקצוצים עלולים להופיע ביומיים הראשונים אך לרוב משתפרים לאחר מכן.

תופעות לוואי אחרות שדווחו כוללות:

-עור דליל

-סימני מתיחה קבועים

דרמטיטיס אלרגית

אקנה

רוזציאה (מחלת עור המשפיעה על הפנים)

-צמיחת שיער באתר המריחה


תרסיסים וטיפות אף – עלולים להופיע יובש וגירוי באף, כמו גם דימום מהאף, וייתכן שמטופל ייאלץ להפסיק את הטיפול בתרסיס לזמן מה אם אלה מתרחשים.

תופעות לוואי אחרות כוללות אדמומיות בעור, פריחה, גירוד וכאבי ראש. יש אנשים שדיווחו שחוש הריח והטעם שלהם מופרע לאחר שימוש בסטרואידים לאף.


טיפות עיניים – תופעות לוואי עלולות לכלול לחץ מוגבר בתוך העין, קטרקט וראייה מטושטשת. בנוסף, אנשים שמשתמשים בטיפות עיניים סטרואידיות נוטים יותר לחלות בזיהומי עיניים ודלקות.

סטרואידים


אפילו כשמדובר בסטרואידים מקומיים, חלק מהתרופות עוברות דרך העור ולזרם הדם. הכמות בדרך כלל קטנה ואינה גורמת לבעיות אלא אם כן משתמשים באופן קבוע בסטרואידים מקומיים חזקים באזורים גדולים של העור.

החשש העיקרי הוא עם ילדים הזקוקים לטיפולים תכופים של סטרואידים חזקים שכן לסטרואיד יכולה להיות השפעה על הצמיחה והגדילה של הילד. לכן, עבור ילדים הזקוקים למחזורים חוזרים ונשנים של סטרואידים חזקים, מבוצע מעקב אחר צמיחתם.


סוגים נוספים:

משאפי סטרואידים – מדובר בסטרואידים שאדם שואף ואלו מגיעים לריאות. הם משמשים בעיקר לטיפול באסתמה ובמחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).


זריקות סטרואידים – ניתן להשתמש בזריקות סטרואידים לבעיות מפרקים ודלקת מפרקים שגרונית. ניתן להשתמש בהם גם במצבים מסוימים המשפיעים על רקמות רכות, כמו דלקת בגידים או "מרפק טניס".


מקורות: Patient.info

שאלות ותשובות בנושא

במידה ואני מזהה מצב דלקתי, האם ניתן לקחת תרופות סטרואידיות בעצמי?

בשום פנים ואופן לא. ראשית סטרואידים ניתנים כמעט תמיד רק במרשם רופא. שנית, יש לקבל אבחון של רופא למצב הדלקתי, ובהתאם לכך הרופא יקבע איזו תרופה ניתן לקחת. הרופא שוקל גורמים רבים בבחירת התרופה כגון מצב בריאותי, גיל, אינטראקציה עם תרופות אחרות ותועלת הטיפול. לסטרואידים יכולות להיות תופעות לוואי חמורות, ויש לקחת אותן אך ורק בהוראת רופא.

כיצד יש ליטול את התרופה?

הרוקח המפיק את התרופה יכול לתת הוראות מדויקות, ואופן הנטילה תלוי בסוג הסטרואיד ולמה הוא מיועד. לרוב, סטרואידים נלקחים בבוקר עם האוכל.

האם ניתן לקחת סטרואידים בזמן הריון או הנקה?

הרופא שלך יעזור לשקלל את היתרונות והחסרונות, אך בדרך כלל ניתן להשתמש בבטחה בסטרואידים אצל נשים בהריון או נשים מניקות. יש להשתמש במינון הנמוך ביותר האפשרי למשך הזמן הקצר ביותר האפשרי.

האם למשחות סטרואידיות ללא מרשם אין תופעות לוואי?

גם למשחות ללא מרשם יש תופעות לוואי. לרוב, מדובר בסטרואידים חלשים יותר, אך שימוש לא נכון בהם יכול להחמיר מצבים מסוימים או לגרום לבעיות עור כמו אקנה, ואין להשתמש בהם ללא הוראת רופא. מומלץ גם להיוועץ ברוקח.

באיזו תדירות יש למרוח משחה סטרואידית?

תדירות מריחת סטרואידים מקומיים תלויה במצב שיש למטופל וחומרתו. לרוב, סטרואידים מקומיים מוחלים פעם או פעמיים ביום.

תגובות

  • סימה בוזגלו 31 בדצמבר 2023 17:40

    קראתי והיה חשוב לי לקרוא מאחר ואני נוטלת פראדינזו'ן ולא ידעתי למה ? עכשיו אני מבינה שיש לי דלקת בכל הגוף כבר הרבה זמן וחשבתי שזה מהליכה יום יומית .המזל שהרופאה שלי הרגישה שצריך לשלוח אותי לכל מיני בעלי מקצוע ואז ביחד עם הרופאה שלי בנו לי תוכנית של הסטריאויידים ובכל חודש אני מורידה מ"ל 1 עד אשר אסיים בעז"ה את הטיפול .תודה על הכתוב פה .ובהצלחה לאחרים .בעזרת השם .

     הגב

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר