91 רופאים בתחום קרדיולוגיה
מדריך ניתוח החלפת מסתם
ניתוח מסתמים הוא הליך לטיפול במחלות מסתמי לב, הכוללות לפחות אחד מארבעת מסתמי הלב שאינם פועלים כראוי. תפקיד מסתמי הלב הוא לשמור על זרימת דם חד כיוונית בתוך חדרי הלב והחוצה לאיברי הגוף, על ידי פתיחה וסגירה מתוזמנת היטב.
ארבעת המסתמים בלב הם המסתם הצניפי (המיטרלי), המסתם התלת פסיגי (הטריקוספידלי), מסתם עורק הריאה (הפולמונרי) ומסתם אבי העורקים (האאורטלי). לכל מסתם יש סוגרים המכונים עלים, ואלה נפתחים ונסגרים פעם אחת במהלך כל פעימת לב.
מסתמים שאינם נפתחים או נסגרים כראוי משבשים את זרימת הדם דרך הלב אל איברי הגוף. בניתוח מסתמי לב, המנתח מתקן או מחליף את המסתם או המסתמים הפגועים. ניתן להשתמש בגישות ניתוחיות רבות כדי לתקן או להחליף את המסתם, כולל ניתוח לב פתוח או ניתוח לב זעיר-פולשני.
בחירת הטיפול תלויה במספר גורמים, כולל גיל המטופל, מצב בריאותו ברקע וחומרת מצב מסתם הלב הפגוע.
במאמר זה נלמד על:
- למה לצפות
- תיקון או החלפה
- החלפת מסתם
- מדוע לעשות ניתוח?
- תיקון או החלפה של מסתם אאורטלי
- סיכונים אפשריים בניתוח
בסרטון מסביר פרופ' ליאוניד סטרניק על ניתוחי מסתמים
מתוך פרוייקט המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופ קרסו
ישנם שני סוגים עיקריים של בעיות במסתמי הלב: היצרות של מסתם (Stenosis) ואי-ספיקה של המסתם (Regurgitation) המאפשרת לדם לחזור אחורה במקום להמשיך קדימה אל איברי הגוף. ייתכן שמטופל יזדקק לניתוח לתיקון או להחלפת המסתם במידה ואחד הליקויים הללו משפיע על יכולת הלב שלו לשאוב ולהזרים דם.
הרופא המטפל יעריך את מצב המטופל על מנת לקבוע את הטיפול המתאים ביותר, ואם אין סימנים או תסמינים, או שמדובר במצב קל, הרופא עשוי להציע מעקב לאורך זמן. במקרה זה, שינויים באורח החיים ותרופות עשויים לסייע בניהול התסמינים. בסופו של דבר, ייתכן שיהיה צורך לתקן או להחליף את המסתם ובמקרים מסוימים, הרופא עשוי להמליץ על ניתוח גם אם המטופל אינו סובל מתסמינים.
במידה ומטופל זקוק לניתוח לב בעקבות בעיה אחרת, רופאים עשויים לתקן או להחליף את מסתם הלב הפגוע בו זמנית.
לעיתים קרובות רופאים ממליצים על תיקון מסתם במידת האפשר, על מנת לשמר את המסתם הביולוגי ולהאריך את חייו, מה שעשוי לשפר את תפקוד הלב ולהוריד את הסיכון לסיבוכים, אך לעיתים החלפת המסתם היא האפשרות הטובה והנחוצה ביותר.
הרופא גם עשוי לשקול אם המטופל מועמד לניתוח לב זעיר-פולשני, שעשוי להפחית את הסיכונים של ההליך, והוא ידון עם המטופל ביתרונות ובסיכונים של כל הליך.
למה לצפות?
במהלך הניתוח
בתחילת הניתוח, המטופל יורדם ויחובר למכונת מעקף לב-ריאה, השומרת על זרימת הדם ואספקתו לאיברי הגוף במהלך הניתוח.
ניתן לבצע ניתוח מסתמים באמצעות ניתוח לב פתוח סטנדרטי, הכולל פתיחה של בית החזה דרך עצם החזה.
ניתוח לב פחות פולשני (זעיר-פולשני) כולל חתכים קטנים יותר מאלו המשמשים בניתוח לב פתוח.
ישנם מספר סוגים של ניתוחי לב זעיר-פולשניים, ביניהם:
- ניתוח באמצעות מכשירים ארוכים המוחדרים דרך חתך אחד או יותר בחזה (תורקוסקופי).
- ניתוח המבוצע ללא המכשירים ובאמצעות חתך קטן בחזה.
- ניתוח המבוצע על ידי מנתח בעזרת סיוע של רובוט.
ניתוח לב זעיר-פולשני עשוי להצריך אשפוז קצר יותר, החלמה מהירה ופחות כאב ממה שהיה נגרם בניתוח לב פתוח.
באופן אידיאלי, ניתוח לב פולשני יבוצע במרכזים רפואיים עם צוותים רפואיים המנוסים בביצוע ניתוחים אלה.
תיקון מסתם
לעתים קרובות הרופא עשוי להמליץ על תיקון מסתם הלב במידת האפשר, מכיוון שהוא שומר על מסתם הלב הביולוגי ועלול לשמר את תפקוד הלב.
ניתוח לתיקון מסתם לב עשוי לכלול:
- תיקון קרעים במסתם
- חיבור מחדש של עלי המסתם
- הסרת רקמת מסתם עודפת, כך שהעלים יוכלו להיסגר היטב
- החלפת המיתרים התומכים במסתם לתיקון התמיכה המבנית
- הפרדת עלי מסתם שהתמזגו
- הידוק או חיזוק הטבעת סביב המסתם
חלק מהניתוחים לתיקון מסתמי לב מבוצעים באמצעות צינור ארוך ודק (צנתר), מהדקים, אטמים ומכשירים אחרים, והתקדמות טכנולוגית קבועה מאפשרת לבצע ניתוחים חדשים ומתקדמים יותר.
רופאים עשויים למשל לטפל במסתם עם פתח מוצר באמצעות צנתור, הליך הנקרא וולוולופלסטיה עם בלון (Balloon valvuloplasty). בהליך זה הרופא מכניס צנתר עם בלון בקצהו, אל עורק בזרוע או במפשעה, ומוביל אותו אל המסתם הפגוע. שם, הבלון מנופח, מה שמרחיב את פתח מסתם הלב, ולאחר מכן הרופא מסיר את הצנתר והבלון.
החלפת מסתם
אם לא ניתן לתקן את מסתם הלב ואין אפשרות לבצע הליך מבוסס צנתר, ייתכן שיהיה צורך להחליף את המסתם. בניתוח החלפת מסתם לב, הרופא מסיר את המסתם הפגוע ומשתיל במקומו מסתם מכני או מסתם העשוי מרקמת לב פרה, חזיר או מלב אנושי (מסתם מרקמה ביולוגית).
מטופלים רבים מאוד ייאלצו להחליף את המסתם הביולוגי בסופו של דבר, שכן המסתמים מתנוונים לאורך זמן.
מטופל עם מסתם מכני יצטרך ליטול תרופות לדילול דם (תרופות נוגדות קרישה) למשך שארית חייו כדי למנוע היווצרות קרישי דם סביב המסתם החדש.
הרופא ידון עם המטופל ביתרונות ובסיכונים של כל סוג מסתם. ניתן גם להשתמש בהליך צנתור זעיר-פולשני להחלפת מסתמי לב במקרים מסוימים.
תיקון או החלפה של מסתם מיטרלי
תיקון והחלפה של המסתם המיטרלי הם הליכים לטיפול במחלות של מסתם זה, הממוקם בין חללי הלב השמאלי (בין עליה שמאל לחדר שמאל).
קיימים מספר סוגים של מחלות מסתם מיטרלי בהן יש צורך בטיפול מסוג זה.
באי ספיקת המסתם המיטרלי, העלים של המסתם אינם נסגרים היטב, וגורמים לדלף של דם אחורה לעליה השמאלית.
זה קורה בדרך כלל עקב עלי מסתם הבולטים לאחור – מצב הנקרא צניחת מסתם מיטרלי (Mitral Valve Prolapse).
במצב אחר, הנקרא היצרות של המסתם המיטרלי (Mitral Valve Stenosis), העלים הופכים עבים או נוקשים והם עשויים להתמזג יחד. התוצאה היא פתיחת מסתם מצומצמת והפחתת זרימת הדם דרכו.
הטיפול במחלת המסתם המיטרלי תלוי בחומרת הפגיעה. רופאים עשויים להמליץ על ניתוח לתיקון או החלפה של מסתם מיטרלי אצל אנשים הסובלים מאחת הבעיות הנ"ל, וקיימים מספר הליכים ניתוחיים לתיקון או החלפה שלו, כולל ניתוח לב פתוח או ניתוח לב זעיר-פולשני.
סיכונים בניתוח תיקון או החלפה של מסתם מיטרלי
בניתוחים אלו עשויים להיות סיכונים הכוללים:
- דימומים
- קרישי דם
- תפקוד לקוי של המסתם החלופי
- בעיות בקצב הלב
- זיהומים
- שבץ
- מוות
החלפת מסתם אאורטלי
תיקון המסתם האאורטלי (מסתם אבי העורקים) והחלפתו הם הליכים המשמשים לטיפול במחלות הפוגעות במסתם זה, המהווה את אחד מארבעת המסתמים השולטים בזרימת הדם דרך הלב.
מסתם אבי העורקים מפריד בין חדר השאיבה הראשי של הלב (החדר השמאלי) לבין העורק הראשי המספק דם עשיר בחמצן לכל הגוף (אבי העורקים). בכל התכווצות של החדר, מסתם אבי העורקים נפתח ומאפשר לדם לזרום מהחדר השמאלי לתוך אבי העורקים, וכאשר החדר נרפה, מסתם אבי העורקים נסגר בכדי למנוע זרימת דם אחורה אל החדר.
כאשר מסתם אבי העורקים אינו פועל כראוי, הוא עלול להפריע לזרימת הדם ולאלץ את הלב לעבוד קשה יותר בכדי להצליח לספק דם לשאר הגוף.
תיקון או החלפה של מסתם אבי העורקים יכול לעזור להחזיר את זרימת הדם התקינה, להפחית את התסמינים, להאריך את החיים ולעזור בשמירה על תפקוד שריר הלב של המטופל.
מדוע עושים את הניתוח?
הטיפול במחלת מסתם אבי העורקים תלוי בחומרת מצבו של המטופל, בין אם הוא חווה סימנים ותסמינים, או אם מצבו מחמיר.
סוגים של מחלת מסתם אבי העורקים העשויים לדרוש טיפול בתיקון או החלפה כוללים:
אי ספיקת מסתם אבי העורקים – מצב המתרחש כאשר הדם זורם לאחור דרך מסתם אבי העורקים לחדר השמאלי בכל פעם שהחדר נרפה ולא בכיוון הרגיל (החד כיווני) מהחדר השמאלי לאבי העורקים. זרימה אחורנית זו עלולה להיגרם על ידי מסתם לא מתפקד או דולף, מה שיכול להיגרם כתוצאה מהתיישנות המסתם, צורת מסתם חריגה הקיימת כבר מהלידה (מחלת לב מולדת) או על ידי זיהום חיידקי.
היצרות מסתם אבי העורקים – ההיצרות גורמת להפחתה בקוטר הפתח של מסתם אבי העורקים או לחסימתו, מה שמקשה על הלב להזרים דם לאבי העורקים. מצב זה יכול להיגרם על ידי מחלות לב מולדות, עיבוי העלים של המסתם או שינויים לאחר דלקת, כמו אלה הקשורים למחלת לב ראומטית.
מחלת לב מולדת – נוכחות של מחלה מולדת עשויה לתרום לאי ספיקה של מסתם אבי העורקים או להיצרותו, וכן לגרום לבעיות אחרות המונעות את פעולתו כראוי. לדוגמא, אדם עלול להיוולד עם מסתם שיש בו פחות עלים (2 עלים במקום 3), או מסתם שעשוי להיות בגודל או בצורה הלא נכונים, או שלא יהיה פתח שיאפשר לדם לזרום כרגיל (אטרזיה).
עבור אנשים הסובלים ממחלת מסתם אבי עורקים קלה וללא תסמינים, ניטור זהיר בהשגחת רופא עשוי להיות כל מה שצריך, אך ברוב המקרים מחלת המסתם והפרעה בתפקוד מחמירות עם הזמן למרות הטיפול הרפואי.
מרבית בעיות מסתם אבי העורקים הן בעיות מכניות שלא ניתן לטפל בהן בתרופות בלבד.
בסופו של דבר מצבים כאלה דורשים ניתוח להפחתת התסמינים והסיכון לסיבוכים, כגון אי ספיקת לב, התקף לב, שבץ מוחי או מוות עקב דום לב פתאומי.
תיקון או החלפה של מסתם אאורטלי?
ההחלטה לתקן או להחליף מסתם אבי עורקים פגום תלויה בדברים רבים, כולל:
- חומרת המחלה
- גיל המטופל ומצב בריאותו הכללי
- הזדקקות לניתוח לב בכדי לתקן בעיה לבבית אחרת בנוסף למחלת מסתם אבי העורקים, כמו למשל ניתוח מעקפים לטיפול במחלות עורקים כליליים. במצב כזה, ניתן לטפל בשתי הבעיות בו זמנית.
באופן כללי, תיקון מסתמי לב הוא בדרך כלל הבחירה הראשונה מכיוון שהוא קשור בסיכון נמוך יותר לזיהום, שומר על חוזק ותפקוד המסתם ומפחית את הצורך בנטילת תרופות מדללות דם למשך שארית חיי המטופל, אשר עשוי להיות נחוץ עם סוגים מסוימים של מסתמים חלופיים. לדוגמא, אנשים עם חור בעלי המסתם עשויים להיות מועמדים לתיקון מסתם אבי העורקים ולא להחלפה, כתלות בחומרת מצבם. עם זאת, רוב המסתמים לא ניתנים לתיקון, ולעתים קרובות קשה יותר לבצע ניתוח לתיקון מאשר החלפת מסתם.
האפשרות הטובה ביותר עבור מטופל תלויה במצבו האישי, כמו גם במומחיות ובניסיון של הצוות הרפואי המטפל. תיקון והחלפה של מסתם אבי העורקים עשויים להיעשות באמצעות ניתוח לב פתוח, הכולל חתך בחזה, או באמצעות שיטות זעיר-פולשניות, הכוללות חתכים קטנים יותר בחזה או צנתר המוחדר לרגל או לבית החזה (הליך הנקרא TAVR – Transcatheter aortic valve replacement). ניתוח לב זעיר-פולשני עשוי לכלול אשפוז קצר יותר, החלמה מהירה ופחות כאב מניתוחי לב פתוחים מסורתיים.
סוג הניתוח המתאים ביותר עבור המטופל תלוי כאמור במצבו האישי, והרופא המטפל יסביר את היתרונות והסיכונים של כל אפשרות. לדוגמא, אנשים מסוימים הסובלים ממחלות מסתם אבי העורקים עשויים שלא להיות מתאימים לניתוח לב פתוח מסורתי בשל בעיות בריאותיות אחרות, כגון מחלת כליות או ריאות, אשר יהפכו את ההליך למסוכן מדי עבור המטופל.
אנשים רבים הסובלים ממחלת מסתם אבי העורקים סובלים גם ממחלת עורקים כלילית ועשויים להזדקק לניתוח מעקפים לשיפור זרימת הדם.
ניתוח מעקפים מתבצע בדרך כלל באמצעות ניתוח לב פתוח מסורתי, ולכן ניתוח תיקון או החלפה של מסתם אבי העורקים יבוצע באותה הדרך, בו זמנית.
סיכונים בניתוח תיקון או החלפה של מסתם אאורטלי
הסיכונים בתיקון או החלפה של מסתם אבי העורקים משתנים בהתאם לבריאות המטופל, לסוג ההליך ולמומחיות הצוות הרפואי המטפל. כדי למזער את הסיכון הפוטנציאלי, מומלץ במידת האפשר לבצע את הניתוח במרכז רפואי עם צוות לב רב תחומי המנוסה בהליכים אלה ומבצע כמויות גבוהות של ניתוחי מסתמי אבי העורקים.
בניתוחים אלו עשויים להיות סיכונים הכוללים:
- דימומים
- קרישי דם
- תפקוד לקוי של המסתם החלופי
- בעיות בקצב הלב
- זיהומים
- שבץ
- מוות
מה קורה לאחר הניתוח?
לאחר ניתוח מסתמים, המטופל בדרך כלל יאושפז למשך מספר ימים על מנת להיות תחת השגחה. יינתנו לו נוזלים ותרופות דרך הוריד, וצינורות שיחוברו לגופו ינקזו שתן משלפוחית השתן ונוזל ודם מהחזה. יתכן גם שהמטופל יקבל חמצן דרך מסכה.
הזמן שהמטופל יבלה בבית החולים תלוי במצבו ובהצלחת הניתוח שלו, וצוות הטיפול יפקח על מצב המטופל במטרה לזהות סימני זיהום באזורי החתכים בחזה, ובנוסף ינטר את לחץ הדם, מדדי הנשימה והדופק באופן קבוע.
במידה ויהיו כאבים לאחר הניתוח, המטופל יקבל משככי כאבים. צוות הטיפול ככל הנראה ימליץ למטופל להתחיל ללכת באופן הדרגתי כדי להגביר את הפעילות, ולעשות תרגילי נשימה בזמן ההתאוששות.
גם לאחר היציאה הביתה, הרופא צפוי לתדרך את המטופל כיצד לעקוב אחר זיהומים וכיצד להתנהל בזמן ההתאוששות בבית.
תוצאות
לאחר ניתוח מסתמים, המטופל צפוי לחוות הקלה בתסמינים ובמצב הבריאות הכללי, וייתכן והוא יוכל לחזור לפעילות יומיומית, כגון עבודה, נהיגה ופעילות גופנית.
הרופא המטפל ידון עם המטופל מתי יוכל לחזור לפעילויות, וברוב המקרים המטופל ייאלץ ליטול תרופות מסוימות. בנוסף, המטופל יתבקש להגיע לפגישות מעקב קבועות עם הרופא, בהן יבוצעו מספר בדיקות כדי להעריך את ההתאוששות ולפקח על מצב המטופל.
הרופא עשוי להנחות את המטופל לבצע שינויים באורח החיים – כולל פעילות גופנית, תזונה בריאה, הפחתת לחץ נפשי והפסקת עישון – כדי לשמור על תפקוד תקין של הלב.
שאלות ותשובות בנושא
כמה זמן נמשך הניתוח?
באיזו מידה אני צפוי להרגיש כאבים?
בתוך כמה זמן אתאושש בצורה מלאה ואוכל לחזור לתפקד?
מה הם אחוזי התמותה מניתוחי החלפות מסתמים?
האם עליי לעבור טיפולי המשך לאחר הניתוח?
תגובות
תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר
כתבות בנושא
הניתוחים הנפוצים והשכיחים בישראל: ניתוחי מסתמים
פרופ' לאוניד סטרניקהלב שלנו הוא איבר שרירי שתפקידו לספק דם לגוף ולריאות. מסתמי הלב מבטיחים זרימה של הדם בכוון הנכון בין עליות הלב לחדריו אל אבי העורקים ולעורק הריאה. במצבים בהם אחד המסתמים בלב עובד לא טוב,...
ניתוח מעקפים: הסיבות לניתוח, הסיכונים והחזרה לשגרה
פרופ' גיל בולוטין5,000 ניתוחי לב מתקיימים מדי שנה בישראל, כמחצית מהניתוחים הינם ניתוחי לב מעקפים, איך מתבצע הניתוח, אלו סיכונים יש בניתוח לב מסוג מעקפים ומתי ניתן לחזור לעבודה? על כך עונה פרופ' גיל בולוטין בתכנית המילון...
ניתוח מעקפים בגישה זעיר פולשנית: מדריך מיוחד
ד"ר אלכסנדר ליפייניתוח מעקפים בשיטה זעיר פולשנית מבוצע תחת הרדמה כללית ונמשך כשעתיים. לאורך כל הניתוח, הלב ממשיך לפעום כרגיל ואין צורך בחיבור למכונת לב ריאה. מדיקו במדריך מיוחד על ניתוח מעקפים בגישה זעיר פולשנית במאמר זה...