מדריך כאבים בלסת
כאבים בלסת עלולים להשפיע על היכולת לאכול ולדבר, ולגרום לחוסר נוחות משמעותית ומתישה בחיי היומיום. ישנם גורמים רבים אשר עשויים לגרום לכאבים בלסת, החל בדלקת בסינוסים או באוזניים שיכולה להעביר כאב לאזור הלסת, ועד לבעיות בשיניים או במפרק הלסת עצמו. בעקבות מגוון הגורמים האפשריים, יכול להיות קושי באבחנת המקור לכאבים ובטיפול בו.
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
- מהם הסימנים והתסמינים של כאבים בלסת?
- מה יכול לגרום לכאבים בלסת?
- אילו סיבוכים עלולים להיגרם כתוצאה מכאבים בלסת?
- כיצד מאבחנים כאבים בלסת?
- כיצד ניתן לטפל בכאבים בלסת?
- מהם הטיפולים האפשריים עבור הפרעות TMj?
- אילו מאכלים יכולים לעזור?
מהם הסימנים והתסמינים של כאבים בלסת?
התסמינים הספציפיים המלווים כאבים בלסת משתנים בהתאם לגורם לכאבים.
הם עשויים לכלול:
- כאבים בפנים המחמירים כאשר האדם משתמש בלסת
- רגישות מפרקים ושרירים באזור הפנים
- טווח תנועה מוגבל של מפרק הלסת
- בעיות ביישור הלסת
- "קליקים" ורעשי חריקה בעת פתיחת או סגירת הלסת
- צלצולים באוזניים
- כאבי אוזניים
- כאבי ראש המתבטאים בלחץ מאחורי העיניים
- סחרחורת
- נעילת לסת
- כאב שנע בין כאב עמום לתחושה חדה ודוקרת
- כאב שיניים
- חום
- נפיחות בפנים
- תחושת צריבה
צפו בסרטון: ד"ר הילה קליין על הנוזל שעשוי להעביר כאבים בלסת
מה יכול לגרום לכאבים בלסת?
ברוב המקרים, כאבים בלסת נובעים מפגיעה במפרק הלסת, אך ישנן גם סיבות אפשריות אחרות.
להלן כמה מהסיבות לכאבים בלסת:
הפרעת מפרק ושריר טמפורומנדיבולרי (TMD)
הפרעה במפרק הטמפורומנדיבולרי היא הגורם השכיח ביותר לכאבים בלסת, ועל פי הערכות, היא משפיעה על כ-25% מהאוכלוסייה. המפרק הטמפורומנדיבולרי (TMJ – Temporomandibular Joint) הוא מפרק הצירים של הלסת, הממוקם בבסיס הגולגולת והוא זה שמאפשר את התנועה הנדרשת בשביל לעיסה ודיבור. המפרק מחבר בין עצם המנדיבולה ולעצם הטמפורלית בכל צד של הגולגולת.
מספר דברים עלולים לגרום לכאבים בלסת כתוצאה מהפרעה במפרק הטמפורומנדיבולרי.
ניתן גם לחוות TMD עקב מספר סיבות בו זמנית. הגורמים ל-TMD כוללים:
- כאב הנובע מהשרירים השולטים בתנועת הלסת
- פציעה של מפרק הלסת
- גירוי יתר של מפרק הלסת
- תזוזה של הדיסק הסחוסי המסייע לריפוד תנועות הלסת
- דלקת מפרקים (ארתריתיס) של הדיסק הסחוסי המרפד את מפרק הלסת
נזק למפרק הלסת או לשרירים השולטים בתנועת הלסת עלול להיגרם מכמה גורמים, למשל:
- חריקת שיניים בלילה
- כיווץ הלסת באופן לא רצוני עקב מתח וחרדה
- טראומה למפרק הלסת, כגון חבטה בפנים בזמן עיסוק בספורט
ישנן גם סיבות פחות שכיחות לכאבים בלסת, למשל:
כאבי ראש מקבציים (Cluster Headaches)
כאב ראש מקבצי גורם בדרך כלל לכאבים מאחורי או סביב אחת העיניים, אך הכאב יכול להקרין גם ללסת. בנוסף לכאבים אלה, כאב ראש מקבצי עלול לגרום גם לאדמומיות בעין, לצניחה ונפיחות של העפעף, הקטנת אישון, זיעה בפנים ואף גדוש או מנוזל.
הסיבה המדויקת לכאב ראש זה אינה ברורה, אך רופאים סוברים כי הוא קשור לפעילות של אזור במוח הנקרא היפותלמוס. נראה כי לאנשים מעשנים יש סיכון גבוה יותר לחוות כאבי ראש מקבציים, כמו גם לאנשים עם היסטוריה משפחתית של המצב, מה שמרמז על מרכיב גנטי. כאב ראש מקצבי מגיע לרוב בהתקפים הנמשכים בין 15 דקות ל-3 שעות, עד 8 פעמים ביום, ושתיית אלכוהול או הרחת ריחות עזים, כגון בושם, צבע או בנזין עלולים להוות טריגרים להתקפים אלה.
בעיות בסינוסים
הסינוסים הם חללים מלאים באוויר הממוקמים קרוב למפרק הלסת. במידה ומתרחש זיהום על ידי וירוס או חיידק, עלולה להתפתח דלקת (סינוסיטיס) והתוצאה יכולה להיות ייצור עודף של ריר המפעיל לחץ על מפרק הלסת וגורם לכאבים. לסינוסיטיס יכולים להיות תסמינים נוספים, כגון ירידה בחוש הריח, חום, אף גדוש או מנוזל, עייפות ושיעול.
כל אחד יכול לפתח סינוסיטיס. עם זאת, ישנם מצבים בריאותיים אחרים וגורמי סיכון שיכולים להגדיל את הסיכוי לכך, כגון:
- מחיצת אף מוסטת
- פוליפים
- היסטוריה של אלרגיות
- מערכת חיסונית מוחלשת
- דלקת ריאות לאחרונה
- עישון
- סיסטיק פיברוזיס
- כאבי שיניים – כאבים בשיניים כתוצאה מטיפולי שיניים או דלקות קשות, למשל מורסה בשן, עלולים לגרום גם לכאב שמקרין ללסת.
מורסה בשן מתפתחת בעקבות הצטברות של מוגלה ותוצרים אחרים של דלקת, לרוב כתוצאה מזיהום חיידקי של ליבת השן. הזיהום בדרך כלל מתפתח כתוצאה מעששת או שן שבורה, אז החיידקים יכולים לחדור לליבת השן. לאחר הזיהום, מוגלה מצטברת בתוך השן וגורמת לנפיחות וכאבים בשיניים. ללא טיפול מתאים הזיהום עלול להתפשט מחוץ לשן אל העצמות התומכות בשיניים.
עלולים להופיע תסמינים נוספים של מורסה בשן, כגון רגישות לקור וחום, חניכיים אדומות ונפוחות, ריח רע מהפה ובלוטות לימפה נפוחות בצוואר.
- נוירלגיה טריגמינלית – נוירלגיה טריגמינלית היא מצב של כאב כרוני המערב את העצב הטריגמינלי. ישנם שני עצבים טריגמינאליים נפרדים, אחד בכל צד של הפנים. עצבים אלה אחראים להעברת תחושת הכאב ותחושות אחרות מהפנים אל המוח, ומצב זה עלול לגרום לכאבים עזים בחלק או בכל הפנים.
הכאב יכול להיגרם על ידי גירוי קל, כגון: צחצוח שיניים, גילוח, מריחת איפור, אכילה או דיבור, והוא מתואר לעיתים קרובות כתחושה של דקירות. בתחילה, אנשים הסובלים מהמצב חווים התקפים קצרים ומתונים של כאב, אך עם הזמן הם עשויים לחוות התקפים ארוכים ותכופים יותר של כאב עז. רוב האנשים עם המצב חווים תסמינים במחזורים – הכאב בא והולך במשך ימים או שבועות, ואז שוכך. במקרים מסוימים, המצב מתקדם והופך לכאב כרוני.
- התקף לב – התקף לב מתרחש בפתאומיות, אך בדרך כלל נובע ממחלת לב ארוכת שנים, כאשר רובד טרשתי מצטבר על דפנות כלי הדם המזינים את שריר הלב. ברגע שהרובד הטרשתי גורם ליצירת קריש דם, נקטעת אספקת הדם לשריר הלב, וכתוצאה מכך נפגע תפקוד הלב, מה שנקרא התקף לב.
התקף לב גורם לכאבים ותחושת לחץ בחזה, אך עלול לגרום לכאבים באזורים אחרים של הגוף מלבד החזה, כמו כאבי גב, זרועות, הצוואר והלסת. יש להתקשר מיידית למד"א במידה ואדם חווה, בנוסף לכאבים, את התסמינים הבאים:
- חוסר נוחות בחזה
- קוצר נשימה
- זיעה
- בחילה
- חולשה
אילו סיבוכים עלולים להיגרם כתוצאה מכאבים בלסת?
אדם עלול לפתח סיבוכים במידה ואינו פונה לטיפול רפואי בשל הכאבים בלסת. הסיבוכים יהיו תלויים בגורם העיקרי לכאבים וכן בגורמים אחרים, כולל גישת הטיפול.
מספר סיבוכים אפשריים של כאבים בלסת כוללים:
- סיבוכי שיניים
- סיבוכים ניתוחיים
- זיהומים
- כאב מתמשך
- מצוקה רגשית
- חוסר תיאבון עקב כאב או קושי ללעוס ולבלוע
כיצד מאבחנים כאבים בלסת?
כדי לאבחן כאבים בלסת, רופא ישאל את האדם לגבי התסמינים שלו, מיקום הכאבים ואופיים, ויערוך בדיקה גופנית. הרופא עשוי גם להמליץ על בדיקת דם ובדיקות הדמיה. במקרה של חשד למצב מסוים הגורם לכאבים, הרופא ימליץ על בדיקות ספציפיות לאותו מצב.
כיצד ניתן לטפל בכאבים בלסת?
להקלה מיידית
שימוש במטלית חמה או חבילת קרח – ניתן לשפוך קרח אל תך שקית ניילון ולהניח אותה על האזור הכואב למשך 10 דקות. אפשרות נוספת היא לטבול מטלית במים חמים ולאחר מכן להניח על אזור הלסת. החום יכול לסייע בהרפיית שרירי הלסת הנוקשים ולהקל על הכאבים. יתכן שיהיה צורך להרטיב את המטלית מחדש מספר פעמים כדי לשמור על החום.
משככי כאבים ללא מרשם – תרופות כמו איבופרופן (המוכר יותר כאדוויל) ופרצטמול (המוכר יותר כאקמול) עשויות לסייע בהפחתת אי-הנוחות והכאבים תוך מספר דקות.
עיסוי המפרק הפגוע – עיסוי של השרירים באזור מפגש מפרקי הלסת, ממש מתחת לאוזן, עשוי לסייע בהקלה על הכאבים וגם בהפגת מתחים. ניתן לעסות את האזור על ידי תנועות סיבוביות באמצעות האצבעות.
אפשרויות טיפול נוספות
רוב הרופאים ימליצו תחילה על שיטות טיפול לא פולשניות לכאבים בלסת. אם אדם עדיין סובל מכאבים לאחר התנסות בשיטות אלה, עליו להתייעץ עם רופא שיניים, שכן ייתכן מאוד שהבעיה היא בשיניים.
מגן פה – מגן פה, או מגן שיניים, הוא אביזר עשוי מפלסטיק המונח על השיניים העליונות או התחתונות ומותאם לפיו של האדם. למרות שניתן לרכוש אביזר זה בכל בית מרקחת, רופא שיניים יכול להכין אחד שעשוי להתאים טוב יותר ולהחזיק מעמד זמן רב יותר. שימוש באביזר בזמן השינה יכול לעזור לאדם למנוע חריקת שיניים שקורית לעיתים באופן לא מודע.
מרגיעי שרירים – אם הכאב אינו פוחת כתוצאה מהשימוש במגן הפה, הרופא עשוי לרשום תרופות מרגיעות שרירים כדי להקל על מתח שרירי הלסת. עם זאת, תרופות אלו לא תמיד עוזרות לאנשים עם הפרעות TMJ.
זריקות בוטוקס – שיטות טיפול פולשניות יותר כוללות זריקות בוטוקס. כאשר הוא מוזרק לשרירי הלסת, רעלן הבוטולינום המצוי בבוטוקס עשוי למנוע מהשרירים להתכווץ, מה שיכול לסייע בהקלה על כאבים בלסת כתוצאה מהפרעות TMJ. זריקות אלו יחזיקו מעמד למספר חודשים בכל פעם ולאחר מכן תידרש הזרקה חוזרת.
מהם הטיפולים האפשריים עבור הפרעות TMJ?
כאמור, הפרעות במפרק הטמפורומנדיבולרי מהוות את הסיבה השכיחה ביותר לכאבים בלסת. במקרים מסוימים, התסמינים של הפרעות TMJ עלולים להיעלם ללא טיפול. אם התסמינים ממשיכים, הרופא עשוי להמליץ על מגוון אפשרויות טיפול, ולעתים יותר מאחת שיש לבצע במקביל.
תרופות
יחד עם טיפולים לא פולשניים אחרים, תרופות אלו עשויות לסייע בהקלה על הכאבים הקשורים להפרעות במפרק הטמפורומנדיבולרי:
משככי כאבים ונוגדי דלקת – במידה ומשככי כאבים ללא מרשם (כגון איבופרופן או פרצטמול) אינם מספיקים להקלה על הכאבים, הרופא עשוי לרשום משככי כאבים חזקים יותר לזמן מוגבל.
תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות – תרופות אלו, כגון אמיטריפטילין (נמכר תחת אלטרול), משמשות בעיקר לטיפול בדיכאון, אך במינונים נמוכים הן יכולות לשמש להקלה על כאבים, טיפול בחוסר שינה ועוד.
מרגיעי שרירים – תרופות מסוג זה משמשות לעיתים למספר ימים או שבועות בכדי לסייע בהקלה על כאבים הנגרמים מהפרעות TMJ שנוצרות על ידי התכווצויות שרירים. אך כאמור, תרופות אלו לא תמיד עוזרות לבעיה.
טיפולים אחרים
טיפולים ללא תרופות להפרעות TMJ כוללים:
מגן פה – לעתים קרובות אנשים הסובלים מכאבים בלסת יפיקו תועלת מלבישת מגן פה, שעשוי לסייע למנוע חריקת שיניים שקורית לעיתים באופן לא מודע.
פיזיותרפיה – ביצוע תרגילים לחיזוק שרירי הלסת יכול להפחית את הפגיעה במפרק ולסייע להקלה בכאבים.
ייעוץ – חינוך וייעוץ יכולים לעזור לאדם להבין את הגורמים וההתנהגויות שעלולים להחמיר את כאבו, ולסייע לו להימנע מהם. דוגמאות כוללות חריקה של שיניים, הישענות על הסנטר או נשיכת ציפורניים.
טיפולים פולשניים
כאשר שיטות אחרות אינן עוזרות, הרופא עשוי להציע הליכים כגון:
זריקות – אצל אנשים מסוימים, זריקות המכילות סטרואידים ישירות למפרק עשויות להיות מועילות. בנוסף, זריקות בוטוקס עשויות למנוע מהשרירים להתכווץ, מה שיכול לסייע בהקלה על כאבים בלסת כתוצאה מהפרעות TMJ.
שטיפת מפרק (ארתרוצנטזיס) – ארתרוצנטזיס הוא הליך זעיר-פולשני הכולל החדרת מחטים קטנות למפרק כך שניתן לשטוף באמצעות נוזל (סליין) את המפרק ולהסיר פסולת ותוצרי לוואי דלקתיים.
צפו בד"ר וסים עבוד מסביר על שטיפת מפרק הלסת
מתוך ראיון לתכנית סטטוסקופ
ניתוח לסת – במקרים נדירים ביותר, ובמידה וטיפולים אחרים לא הועילו, הרופא ימליץ על ניתוח לסת לתיקון הפרעות TMJ. טיפול זה בדרך כלל שמור לאנשים הסובלים מכאבים עזים וכאבים הנובעים מבעיות מבניות במפרק הלסת. ניתוח כזה כרוך בסיכונים רבים יותר ויש לשוחח עם הרופא על היתרונות והחסרונות.
אסטרטגיות אורח חיים להפחתת כאבי הלסת לאורך זמן
הפחתת מתח – ניתן לנסות טכניקות להפגת מתחים להפחתת נוקשות שרירי הלסת. למשל, יוגה ומדיטציה עשויים לסייע להפחית את הכאבים בלסת אם הם נגרמים כתוצאה מלחץ נפשי.
הימנעות ממאכלים קשים – מזון קשה, המצריך לעיסה רבה, יכול לגרום לעומס רב מדי על מפרק הלסת ולהוביל לכאבים ואי-נוחות בהמשך.
מזונות שכדאי להימנע מהם כוללים:
- תפוחים
- בשר בקר
- מסטיק
- קרח
הימנעות מקפאין – כוס קפה בבוקר יכולה לתרום למתח שרירי הלסת. הימנעות מכמויות גדולות של קפה ותה המכילים קפאין עשויה לסייע בהפחתת הכאבים בלסת לאורך זמן, אך תחילה אדם עלול להרגיש מתח שרירים מוגבר כתוצאה מה"גמילה" מקפאין.
אילו מאכלים יכולים לעזור?
עבור אדם הסובל מכאבים בלסת מומלץ להקפיד על תזונה בריאה על מנת לוודא שהוא מקבל את החומרים המזינים הנכונים. עם זאת, יהיה עליו להימנע ממאכלים קשים המעמיסים על מפרק הלסת.
כמה אפשרויות תזונה מתאימות כוללות:
- יוגורט
- שייקים
- שיבולת שועל מבושלת
- פירות רכים
- גבינת קוטג'
- ביצים מקושקשות
- פירה ירקות
- דג
- מרק עדשים או מרק עוף
פירות וירקות טריים הם בחירות מצוינות, מכיוון שהם מספקים את כל החומרים המזינים שאדם צריך.
מקורות: HealthLine | MNS
שאלות ותשובות בנושא
האם כאבים בלסת והפרעות TMJ יכולים להיות מסכני חיים?
מתי עליי לדאוג מכאבים בלסת ולפנות לרופא?
האם חרדה יכולה לגרום לכאבים בלסת?
האם חורים בשן יכולים לגרום לכאבים בלסת?
האם יכול להיות שאני סובל מהפרעות TMJ במידה ואין לי כאבים?
תגובות
תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר
כתבות בנושא
כאב בלסת הנובע מדלקת במפרק הלסת
ד"ר וסים עבודכמו כל איבר בגוף, מפרק הלסת יכול לפתח דלקת וכאבים. המצב הכי שכיח שגורם לדלקת במפרק הוא שחיקת הסחוס. פנים מפרק הלסת מרופד בשכבת סחוס, וכחלק מתהליך פיזיולוגי שקורה עם הגיל, שכבה זו מידקקת ואף...
טיפול בבעיות במפרק הלסת: הסוף לכאב
ד"ר וסים עבודכ-5% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מבעיות במערכת הלעיסה. המקור לבעיה יכול להיות ממפרקי הלסת או משרירי הלעיסה. פעולות יומיומיות כמו לעיסה, דיבור, צחוק, ופיהוק יכולות להיפגע בגלל ההפרעה במערכת הלעיסה, ולגרום לאי נוחות וסבל רב...