אינסולין

מדיקו > מדריכים > אנדוקרינולוגיה > אינסולין
אינסולין
הערת שוליים: כ-9% מאוכלוסיית העולם סובלים מסוכרת, שאחד הגורמים העיקריים לה הוא תנגודת לאינסולין.

מדריך אינסולין

אינסולין הוא הורמון המיוצר בלבלב, איבר הנמצא בחלקה האחורי של הבטן. מטרתו היא לאפשר לגוף להשתמש בגלוקוז לצורך ייצור אנרגיה. גלוקוז הוא סוג של סוכר המצוי בפחמימות רבות. לאחר ארוחה, מערכת העיכול מפרקת פחמימות מורכבות לסוכרים פשוטים כמו גלוקוז והוא נספג לזרם הדם דרך רירית המעי הדק.

ברגע שגלוקוז נמצא בזרם הדם, אינסולין גורם לתאים בכל הגוף לספוג אותו ולהשתמש בו לאנרגיה. אינסולין גם מסייע באיזון רמות הגלוקוז בדם. כאשר יש יותר מדי גלוקוז בזרם הדם, אינסולין מאותת לגוף לאגור את העודף בכבד. הגלוקוז המאוחסן אינו משתחרר עד שרמות הגלוקוז בדם יורדות, למשל בין הארוחות או כאשר הגוף נמצא במצבי לחץ או כאשר יש צורך אחר בתוספת אנרגיה.

במאמר זה נלמד על:


מה זה סוכרת?

סוכרת מתרחשת כאשר הגוף אינו משתמש באינסולין כראוי או אינו מייצר מספיק אינסולין. ישנם שני סוגים עיקריים של סוכרת: סוג 1 וסוג 2.

סוכרת סוג 1 היא סוג של מחלה אוטואימונית. אלה מחלות שגורמות לגוף לתקוף את עצמו. במקרה של סוכרת מסוג 1, הגוף לא יכול לייצר אינסולין. הסיבה לכך היא שמערכת החיסון הרסה את כל התאים האחראים על ייצור אינסולין בלבלב (תאי בטא). מחלה זו מאובחנת יותר בקרב צעירים, אם כי היא עלולה להתפתח גם בבגרות.

בסוכרת סוג 2, התאים בגוף הופכים לעמידים בפני השפעות האינסולין, מצב הקרוי תנגודת לאינסולין. זה אומר שהתאים זקוקים ליותר אינסולין כדי לקבל את אותן ההשפעות. לכן, הלבלב מייצר יותר אינסולין כדי לשמור על רמות תקינות של גלוקוז בדם. עם זאת, לאחר שנים רבות של ייצור יתר, התאים המייצרים אינסולין בלבלב נפגעים עד כדי ירידה והפסקה של ייצור אינסולין. סוכרת מסוג 2 יכולה לפגוע באנשים בכל גיל, אך בדרך כלל מתפתחת בשלב מאוחר יותר בחיים.


צפו בפרופ' אילנה בלום מסבירה על תנגודת לאינסולין

מתוך ראיון לתכנית בקו הבריאות בהנחיית פרופ' קרסו ומירי נבו


מהו גלוקוז?

גלוקוז הוא הסוכר הפשוט ביותר מבין הפחמימות, מה שהופך אותו לחד סוכר. חד סוכרים אחרים כוללים פרוקטוז, גלקטוז וריבוז. גלוקוז הוא המפתח לשמירה על תפקוד מנגנוני הגוף.

כאשר רמות הגלוקוז הן אופטימליות, לרוב לא מרגישים דבר, אך כאשר הן חורגות מגבולות מומלצים, ניתן לעיתים להבחין בהשפעה הלא בריאה שיש לרמות החריגות על תפקוד תקין. יחד עם שומן, גלוקוז הוא אחד ממקורות הדלק המועדפים על הגוף. אנשים מקבלים גלוקוז מלחם, פירות, ירקות ומוצרי חלב.


כיצד הגוף מעבד גלוקוז?

כאשר אוכלים, הגוף מתחיל לעבוד מיד לעיבוד גלוקוז. אנזימים מתחילים את תהליך הפירוק בעזרת הלבלב. הלבלב, המייצר הורמונים כולל אינסולין, הוא חלק בלתי נפרד מהאופן שבו הגוף מתמודד עם גלוקוז. בעת אכילה, הגוף מנחה את הלבלב לשחרר אינסולין כדי להתמודד עם עליית רמת הסוכר בדם.

אם הלבלב לא מייצר מספיק אינסולין, זה יכול לגרום לשחרור חומצות שומן חופשיות ממאגרי השומן ועלול להוביל למצב שנקרא קטואצידוזיס בו יש רמות גבוהות של חומרים הנקראים גופי קטו (קטונים) בדם. אותם גופי קטו, מוצרי פסולת הנוצרים כאשר הכבד מפרק שומן, יכולים להיות רעילים בכמויות גדולות.


איך בודקים את רמות הגלוקוז?

בדיקת רמות הגלוקוז חשובה במיוחד לאנשים עם סוכרת. רוב האנשים הסובלים מסוכרת רגילים להתמודד עם בדיקות סוכר בדם כחלק משגרת יומם. אחת הדרכים הנפוצות ביותר לבדיקת גלוקוז בבית כוללת בדיקת דם פשוטה מאוד.

דקירת אצבע, בדרך כלל באמצעות מחט קטנה מייצרת טיפה המונחת על רצועת בדיקה. את הרצועה מכניסים למכשיר מדידה שמודד את רמות הסוכר בדם. בדרך כלל זה יכול לתת לך תוצאה בפחות מ-20 שניות.


כיצד הזרקת אינסולין משמשת לטיפול בסוכרת?

הזרקות של אינסולין יכולות לסייע בטיפול בשני סוגי הסוכרת. האינסולין המוזרק משמש כתחליף לאינסולין הטבעי של הגוף או להשלמתו. אנשים עם סוכרת מסוג 1 אינם יכולים ליצור אינסולין, ולכן עליהם להזריק אינסולין כדי לשלוט ברמות הגלוקוז בדם.

אנשים רבים עם סוכרת מסוג 2 יכולים לנהל את רמות הגלוקוז בדם באמצעות שינויים באורח החיים וכדורים מסוגים שונים. עם זאת, אם טיפולים אלה אינם עוזרים לשלוט ברמות הגלוקוז, אנשים הסובלים מהמצב עשויים להזדקק גם לאינסולין בכדי לסייע בשליטה על רמות הגלוקוז בדם.


אילו סוגי טיפולי אינסולין קיימים?

כל סוגי האינסולין בהזרקה מטרתם לייצר את אותו האפקט. הם מחקים את העליות והירידות הטבעיות של רמות האינסולין בגוף במהלך היום. ההרכב של סוגים שונים של אינסולין משפיע על מהירות ועל משך פעולתם.

אינסולין מהיר – סוג זה מתחיל לפעול כ-15 דקות לאחר ההזרקה. השפעותיו יכולות להימשך בין שלוש לארבע שעות והוא משמש לעתים קרובות לפני ארוחה. דוגמאות לאינסולין מהיר כוללות אינסולין גלוליזין (אפידרה), אינסולין אספרט (נובורפיד) ואינסולין ליספרו (הומלוג).


אינסולין לטווח קצר – סוג זה מוזרק לפני הארוחה ומתחיל לעבוד 30 עד 60 דקות לאחר ההזרקה. השפעתו נמשכת חמש עד שמונה שעות. דוגמא לאינסולין לטווח קצר היא אינסולין יומולין (אקטרפיד).


אינסולין לטווח בינוני – סוג זה מכיל שילוב של אינסולין מהיר ואינסולין ארוך טווח והוא מתחיל לעבוד שעה עד שעתיים לאחר ההזרקה. השפעותיו עשויות להימשך 14 עד 16 שעות. דוגמא לאינסולין מסוג זה היא נובומיקס.


אינסולין ארוך טווח – אינסולין זה עשוי לא להתחיל לעבוד עד כשעתיים לאחר הזרקתו והשפעותיו יכולות להימשך עד 24 שעות או יותר. דוגמאות כוללות אינסולין גלרג׳ין (לנטוס, טוג׳או ובסגלר), אינסולין דטמיר (לבמיר) ואינסולין דגלודק (טרגלודק).


כיצד מנהלים את הטיפול באינסולין?

לא ניתן לקחת אינסולין ככדורים דרך הפה ויש להזריק אותו עם מזרק, עט אינסולין או משאבת אינסולין. סוג הזרקת האינסולין בו משתמשים יתבסס על העדפות אישיות, צורכי הבריאות ועלות כספית. הרופא או אחות הסוכרת יראו למטופל כיצד להזריק לעצמו את האינסולין. ניתן להזריק את האינסולין מתחת לעור בחלקים שונים של הגוף, כגון ירכיים, עכוזים, זרוע ובטן. אין להזריק אינסולין בטווח של שני סנטימטרים מהטבור כי הגוף לא יספוג אותו היטב. חשוב לשנות את מיקום הזריקות כדי למנוע את התעבות העור שעלולה להיגרם מחשיפה מתמדת לאינסולין.

השימוש באינסולין משתנה מאדם לאדם בהתאם לרמות הגלוקוז בדם וליעדי ניהול הסוכרת. הרופא עשוי להורות למטופל להזריק לעצמו אינסולין 60 דקות לפני הארוחה או רגע לפני האכילה. כמות האינסולין שיהיה בה צורך על בסיס יומי תלויה בגורמים כגון הדיאטה, רמת הפעילות הגופנית וחומרת הסוכרת. יש אנשים שזקוקים רק לזריקת אינסולין אחת ביום בעוד אחרים זקוקים לשלושה או ארבעה. ייתכן שהרופא ימליץ על שילוב של אינסולין מהיר ואינסולין ארוך טווח.


אילו תופעות לוואי עלולות להיות לאינסולין?

היפוגליקמיה, או רמות גלוקוז נמוכות מדי בדם, יכולה לקרות לפעמים כאשר מזריקים אינסולין. אם המטופל מתאמן יותר מדי או לא אוכל מספיק, ערכי הגלוקוז שלו בדם יכולים לרדת לרמה נמוכה מדי ולעורר תגובה זו. לכן, חשוב לאזן את האינסולין המוזרק עם תזונה ופעילות גופנית הולמים.

תסמינים של היפוגליקמיה כוללים:

  • עייפות
  • חוסר יכולת לדבר
  • הזעות
  • בלבול
  • אובדן ההכרה
  • פרכוסים
  • התכווצויות שרירים
  • חיוורון

כיצד לטפל בהיפוגליקמיה?

כדי לעצור את ההשפעות של היפוגליקמיה בתגובה לאינסולין, יש לקחת לפחות 15 גרם של פחמימה הנספגת באופן מהיר. זה בערך שווה לכל אחד מהבאים:

  • חצי כוס של משקה קל
  • חצי כוס מיץ פירות
  • 2 כפות צימוקים

כמו כן, ניתן לשאול את הרופא לגבי עט מיוחד הנקרא עט גלוקגון שיכול לעזור לטפל בהיפוגליקמיה. 


מה זו תנגודת לאינסולין ומה ההבדל בינה ובין רגישות לאינסולין?

תנגודת לאינסולין ורגישות לאינסולין הם שני צדדים של אותו מטבע. כאמור, תנגודת לאינסולין היא מצב בו התאים מפסיקים להגיב כראוי לאינסולין. במצב זה, הלבלב מייצר יותר אינסולין כדי להוריד את רמות הסוכר בדם וזה מוביל לרמות גבוהות של אינסולין בדם, מצב המכונה היפר-אינסולינמיה. עם הזמן, התאים עשויים להיות עמידים יותר ויותר לאינסולין, וכתוצאה מכך עלייה נצפית עלייה ברמות האינסולין וגם ברמת הסוכר בדם. בסופו של דבר, הלבלב שלך עלול להיפגע, מה שמוביל לירידה בייצור האינסולין. זהו המנגנון המוביל בהתפתחות של סוכרת מסוג 2.

אם למטופל יש תנגודת לאינסולין, זה אומר שיש לו רגישות נמוכה לאינסולין. לעומת זאת, אם אדם רגיש לאינסולין, אז יש לו תנגודת נמוכה לאינסולין. בעוד שתנגודת לאינסולין היא מצב מזיק, רגישות לאינסולין מועילה לבריאות.


מה גורם לתנגודת לאינסולין?

גורמים רבים תורמים לתנגודת לאינסולין. אחת מהגורמים המובילים הוא רמות מוגברות של שומן בדם. מחקרים רבים מראים שכמויות גבוהות של חומצות שומן חופשיות בדם גורמות לתאים להפסיק להגיב כראוי לאינסולין. הגורם העיקרי לחומצות שומן חופשיות מוגברות הוא צריכה קלורית גבוהה מדי ונשיאת עודף שומן בגוף. למעשה, אכילת יתר, עלייה במשקל והשמנת יתר קשורים מאוד לעמידות לאינסולין.

בהקשר להשמנה, שומן ויסרלי, שהוא השומן הבטני המסוכן המצטבר סביב האיברים הפנימיים, עשוי לשחרר חומצות שומן חופשיות רבות לדם, כמו גם הורמונים דלקתיים המעוררים תנגודת לאינסולין. למרות שתנגודת לאינסולין שכיחה יותר בקרב בעלי משקל עודף, אנשים עם משקל נמוך או תקין עשויים גם הם לסבול מכך.

סיבות אפשריות אחרות לתנגודת לאינסולין כוללות:

פרוקטוז – סוכר פירות (סוג של חד סוכר) המשמש בתעשיית המזון כתוסף. צריכת פרוקטוז גבוהה (מתוספת סוכר ולא מפירות) נקשרה לתנגודת לאינסולין אצל חולדות ובני אדם.


דלקת – לחץ חמצוני מוגבר ודלקת בגוף עלולים להוביל לעלייה בתנגודת לאינסולין.


חוסר פעילות גופנית – פעילות גופנית מגבירה את הרגישות לאינסולין, בעוד חוסר פעילות גורם לתנגודת לאינסולין.


מיקרוביוטה במעיים – מחקרים מצביעים על כך שהפרעה בסביבת ובהרכב החיידקים במעיים עלולה לגרום לדלקת המחמירה את התנגודת האינסולין ובעיות מטבוליות אחרות.


יתרה מכך, גורמים גנטיים וחברתיים שונים עשויים לתרום. בארצות הברית, שחורים, היספנים ואסייתיים נמצאים בסיכון גבוה במיוחד לפתח תנגודת לאינסולין.


אילו דרכים קיימות להפחית את התנגודת לאינסולין?

קל למדי להפחית את התנגודת לאינסולין, בעיקר על ידי שינויים באורחות חיים:

פעילות גופנית – פעילות גופנית עשויה להיות הדרך הקלה ביותר לשיפור הרגישות לאינסולין והשפעותיה ניכרות באופן יחסית מהיר.


שריפת שומן בטני – המפתח הוא למקד את מאמצי שריפת השומן בשומן שמצטבר סביב איברי הבטן באמצעות פעילות גופנית ושיטות אחרות.


הפסקת עישון – עישון טבק יכול לגרום לעמידות לאינסולין, ולכן הפסקת עישון אמורה לעזור.


צמצום צריכת הסוכר – כדאי לנסות להפחית את צריכת הסוכרים, ובמיוחד משקאות ממותקים.


תזונה בריאה – תזונה המבוססת בעיקר על מאכלים מלאים ולא מעובדים. יש לכלול אגוזים ודגים שומניים בתזונה.


חומצות שומן אומגה 3 – שומנים אלה עשויים להפחית את התנגודת האינסולין, כמו גם להפחית את רמות הטריגליצרידים בדם.


שינה – מספר מחקרים מצביעים על כך ששינה לקויה גורמת לתנגודת לאינסולין, ולכן שיפור איכות השינה אמור לעזור.


הפחתת מתח נפשי – חשוב לנסות לנהל את רמות המתח הנפשי במידה והוא קיים. לדוגמא, מדיטציה עשויה להועיל במיוחד.


תרומת דם – רמות גבוהות של ברזל בדם קשורות לתנגודת לאינסולין. לגברים ולנשים לאחר גיל המעבר, תרומת דם עשויה לשפר את הרגישות לאינסולין.


דיאטת צום לסירוגין – דפוס אכילה זה עשוי לשפר את הרגישות לאינסולין.


רוב ההרגלים ברשימה זו קשורים לבריאות טובה באופן כללי, תוחלת חיים ארוכה והגנה מפני מחלות. עם זאת, עדיף להתייעץ עם רופא לגבי האפשרויות השונות, מכיוון שטיפולים רפואיים שונים יכולים להיות יעילים גם כן.


מקורות: HealthLine

שאלות ותשובות בנושא

כיצד ניתן לדעת אם קיימת תנגודת לאינסולין?

רופא יכול להשתמש בכמה שיטות כדי לקבוע אם אדם עמיד לאינסולין. לדוגמא, רמת אינסולין גבוהות בצום היא אינדיקציה חזקה למצב זה. בדיקה מדויקת למדי נקראת HOMA-IR מעריכה את התנגודת לאינסולין בהתבסס על רמות הסוכר והאינסולין בדם. ישנן גם דרכים למדוד את מנגנוני ויסות הסוכר בדם באופן ישיר יותר, כגון בדיקת העמסת סוכר - אך בדיקה זו אורכת מספר שעות. הסיכון לעמידות לאינסולין עולה מאוד אם אצל אנשים עם עודף משקל, במיוחד אלו עם שומן בטני. מצב עורי הנקרא אקנתוזיס ניגריקנס (acanthosis nigricans) אשר מאופיים בכתמים כהים על פני העור, יכול גם הוא להצביע על תנגודת לאינסולין. רמות נמוכות של כולסטרול HDL (כולסטרול ״טוב״) ורמות גבוהות של טריגליצרידים (שומנים) בדם הם שני סמנים נוספים הקשורים מאוד לתנגודת לאינסולין.

אילו מחלות אחרות קשורות לעמידות לאינסולין?

עמידות לאינסולין היא סימן היכר לשני מצבים שכיחים מאוד - תסמונת מטבולית וסוכרת מסוג 2. תסמונת מטבולית היא קבוצה של גורמי סיכון הקשורים לסוכרת מסוג 2, מחלות לב ובעיות אחרות. לפעמים היא נקראת גם תסמונת תנגודת לאינסולין, מכיוון שהיא קשורה קשר הדוק למצב זה. התסמינים שלה כוללים טריגליצרידים בדם גבוהים, יתר לחץ דם, שומן בבטן ורמות גבוהות של סוכר בדם, כמו גם רמות נמוכות של כולסטרול HDL. ייתכן שיהיה ניתן למנוע תסמונת מטבולית וסוכרת מסוג 2 על ידי עצירת התפתחות תנגודת לאינסולין. מחלות רבות אחרות, כולל מחלת כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD), תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), מחלת אלצהיימר וסרטן, קשורות גם כן לעמידות לאינסולין.

מה הקשר בין תנגודת לאינסולין לבריאות הלב?

עמידות לאינסולין קשורה מאוד למחלות לב, שהיא הגורם המוביל למוות ברחבי העולם למעשה, אנשים עם עמידות לאינסולין או תסמונת מטבולית הם בעלי סיכון גבוה ב-93% למחלות לב.

מה המקום של דיאטה דלה בפחמימות בטיפול בסוכרת או בתנגודת לאינסולין?

יש לציין כי דיאטה דלה בפחמימות עשויה להילחם בתסמונת מטבולית ובסוכרת מסוג 2 ואפקט זה מתווך בחלקו על ידי הפחתת התנגודת לאינסולין. עם זאת, כאשר צריכת הפחמימות נמוכה מאוד, כמו למשל בתזונה קטוגנית, הגוף עלול לגרום למצב של תנגודת לאינסולין כדי לשמר את ערכי גלוקוז ברמה מסוימת הנחוצה לתאי המוח. מצב זה נקרא תנגודת פיזיולוגית לאינסולין והוא אינו מזיק.

מה זה משאבת אינסולין?

במקום זריקות תכופות, יש אנשים שמשתמשים במשאבה המספקת באופן קבוע מנות קטנות של אינסולין לאורך כל היום. המשאבה כוללת צנתר קטן המונח ברקמת השומן שמתחת לעור הבטן. המשאבה כוללת גם מאגר בו מאוחסן האינסולין וצינורות הדקים שמעבירים את האינסולין מהמאגר לצנתר.

תגובות

המדריך נכתב בתמיכה של

מערכת מדיקו
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il

תמונות לפני ואחרי של רופאים מהאתר