למרות שמחצית מהאוכלוסייה סובלת ממחלות חניכיים עדיין אין מספיק מודעות לתופעה ולסיכונים שלה. כ-90% מהאנשים סובלים מרמה זו או אחרת של דלקת חניכיים, אבל דלקת קלה כזו יכולה בקלות להתדרדר למחלה קשה. וזו הסיבה מספר 1 לאובדן שיניים בעולם המערבי, מצד שני – זו מחלה שניתנת למניעה ולטיפול עם ייעוץ נכון וטיפול תומך בבית ובמרפאה
צפו בד"ר אורלי ניר שפירא מסבירה על כך בתכנית חיים בריא בהנחיית פרופ' קרסו
מהם הגורמים למחלות חניכיים?
הגורם המרכזי למחלות חניכיים הם החיידקים שיש לנו בפה. חלק מהאנשים מגיבים לחיידקים אלו בדלקת שגורמת להרס מנגנון האחיזה של השיניים בלסת. יש לתופעה גם רגישות גנטית, אבל חוסר טיפול נכון וחוסר הקפדה על היגיינת הפה – מוביל עם השנים לנזק בלתי הפיך.
מהם הסימנים לדלקת חניכיים?
הסימן הבולט לדלקת חניכיים הם דימום בצחצוח. באופן פרדוקסאלי, כל דימום אחר מאבר בגוף גורם לנו לרוץ לרופא לברר מה הבעיה, אבל משום מה דימום מהחניכיים נראה לנו נורמאלי – ולא כך הוא. זה סימן התרעה משהו לא תקין בגוף.
סימני התרעה נוספים הם:
- שינוי מיקום של שיניים
- שיניים ניידות
- ריח רע מהפה
כ-90% מהאנשים סובלים מרמה זו או אחרת של דלקת חניכיים, אבל דלקת קלה כזו יכולה בקלות להתדרדר למחלה קשה. וזו הסיבה מספר 1 לאובדן שיניים בעולם המערבי, מצד שני – זו מחלה שניתנת למניעה ולטיפול עם ייעוץ נכון וטיפול תומך בבית ובמרפאה.
האם דלקת חניכיים קשורה גם למחלות אחרות?
דלקת חניכיים קשורה גם למחלות אחרות בגוף. שטח האזור הדלקתי בחניכיים שווה בגודלו לכף יד עם פצע פתוח. הזיהום הזה עובר דרך מערכת הדם ולימפה לאזורים מרוחקים ומשפיע עליהם. יש קשר מוכח מדעית בין דלקת חניכיים למחלות שונות, כגון טרשת עורקי הלב, קשר לסיבוכי הריון (רעלת הריון, לידה מוקדמת), וקשר למחלת הסוכרת.
בחולי סוכרת, טיפול בדלקת החניכים היא שוות ערך למתן תרופה שניה לסוכרת, וטיפול בדלקת יכול לעזור לאיזון הסוכר עם פחות תרופות. זהו בעצם מוקד דלקתי גדול שאיננו מטופל – וגורם לתגובת שרשרת. הוא חבוי בפה, ויש נטייה להתעלם ממנו. כיום גם ידוע שחולי קורונה יכולים לחוות סיבוכים קשים יותר אם הם סובלים במקביל גם מדלקת חניכיים פעילה.
אם נחזור להשפעת חניכים על הריון – זה סיבוך שיכול השפיע על הרבה נשים צעירות. להורמוני ההיריון יש השפעה על החניכיים, והם גורמים לאלימות קשה יותר של החיידקים והגברה של הדלקת דווקא בהריון. בזמן הריון אנחנו הנשים עושות כל כך הרבה בדיקות – ובדיקת החניכיים צריכה להיות חלק בלתי נפרד מהן. אותה דלקת יכולה להשפיע באופן עקיף על מהלך ההיריון ולגרום אף ללידה מוקדמת או ללידה של תינוקות בתת משקל.
איך מטפלים בדלקת חניכיים?
מניעה היא הטיפול היעיל ביותר – שמירה קפדנית על היגיינת הפה. אנו היום ממליצים על שימוש במברשת חשמלית, שנמצאה כיעילה יותר מצחצוח עם מברשת רגילה, ניקוי מקצועי במרפאה כל 3-6 חודשים (בהתאם למצב האישי), ובדיקה תקופתית אצל מומחה/ית למחלות חניכיים (פריודונט). זו מומחיות ייעודית לנושא זה, והמומחים אלו הם בעלי הידע והמקצועיות לטיפול הנכון בבעיה.
יש לזכור כי החניכיים מהוות את היסוד להצלחת כל טיפול שיניים אחר, כולל טיפולים אסתטיים, יישור שיניים, השתלות – והצלחתם תלויה בבריאות החניכיים. היום הגישה הטיפולית היא בראש והראשונה מניעתית ומינימאלית. בעבר ניתוחי החניכיים היו נרחבים וכואבים.
היום הגישה היא להמעיט בניתוחים, ולהשתמש במכשור מודרני של הגדלה אופטית, מכשור לייזר חדשני, תרופות מקומיות – ולבצע ניתוחים רק אם אין ברירה. גם שאין ברירה וצריך ניתוח – הניתוחים הם בגישה מינימלית, עם שימוש בחומרים ביולוגיים המעודדים ריפוי וגדילה מחדש של העצם. היום אנו לא ממהרים לעקור שיניים ולהחליף אותם בשתלים – כי עם כל ההתקדמות בנושא השתלים – אין כמו השן הטבעית. אנו משתמשים בכל הכלים המודרניים להציל ולשמר את השיניים החולות, כיוון שמחלת חניכיים יכולה להיווצר גם מסביב לשתלים.
אז חשוב להקדים תרופה למכה ללכת לבדיקה אצל מומחה/ית למחלות חניכיים ולשמור על היגיינת פה מוקפדת וניקוי מקצועי במרפאה
ד"ר אורלי ניר שפירא הינה מומחית למחלות חניכיים, בעלת מרפאה פרטית בפתח תקווה. בוגרת תכנית ההתמחות בהדסה ירושלים ובעלת תואר מומחה משנת 1999. במרפאתה עוסקת בטיפולי חניכיים, שתלים ובניית עצם לסוגיה. מרצה בארץ ובעולם על...