שחזור לסתות: טכניקות מורכבות של כירורגיית פה ולסתות

למידע והתייעצות

להתייעצות עם ד"ר לייסר
השאירו פרטים או חייגו
077-997-7716

    הנני מאשר את תקנון אתר
    יש לאשר את תקנון האתר

    מדיקו > רפואת שיניים

    אבדן עצם סביב שיניים נגרם ממספר רב של סיבות בניהם עקירת שיניים, אבדן שיניים בעקבות מחלה פריודונטאלית פעילה, לאחר חבלה למשנן ועוד סיבות רבות. לאחר אבדן שן העצם מסביב לשיניים שאבדו עוברת תהליך טבעי של ספיגה

    ד"ר יואב לייסר מסביר על שחזורי לסתות בתכנית המילון הרפואי בהנחיית פרופ' קרסו

    השתלות שיניים ועיבוי עצם

    ככל שחולף זמן רב יותר ממועד העקירה או הטראומה, כמות ספיגת העצם גדולה יותר גם בממד הגובה של העצם וגם ברוחב העצם, עד כדי כך שלא ניתן להחדיר שתלים דנטליים לצורך שיקומי. במצב זה נדרשת אוגמנטציה של העצם החסרה.

    במרבית המקרים מומלץ לבצע את העקירה אצל רופא מומחה בכירורגיה פה ולסתות שבזמן העקירה ישחרר את הרקמה ויבצע השתלת עצם וסגירה הרמטית של המקום.

    השתלת עצם זו שנקראת גם GBR- guided bone regeneration תפקידה למנוע את הספיגה הבלתי נמנעת ולאפשר השתלת שתלים דנטליים שישמשו בהמשך כבסיס לכתר החרסינה שיחליף את השן החסרה.

    אוגמנטציה מהי?

    אוגמנטציה הינו מונח רפואי שבעצם אומר עיבוי של רכס מחוסר שיניים, או לרוחב או לגובה או שניהם. העיבוי נעשה על ידי השתלת עצם כשלב מקדים או בו זמנית עם ביצוע ההשתלה.

    במקרים בהם המטופל עקר את השן בלבד ולא ביצע השתלת עצם מידית בזמן העקירה, במרבית המקרים ניתן לבנות חזרה את העצם החסרה בתהליך שאורך מספר חודשים (3-6 חודשים).

    מקורות העצם הקיימים היום הם:

    עצם עצמית – אוטוגנית, נלקח מהמטופל עצם מאזור אחר, לרוב בפיו של המטופל או במקרים קיצוניים מאזורים מרוחקים יותר, אתרים פופולריים הם האזור האחורי לשיני הבינה בלסת התחתונה, אזור הסנטר, ואזור אחורי לשיני הבינה בלסת העליונה.
    עצם מתרומות אדם – עצם שנלקחה מאדם שתרם את גופו לבנק העצם העולמי, העצם עוברת תהליכים רבים של עיקור וקרינה שעומדים בסטנדרטים המחמירים ביותר של ה FDA האמריקאי (ולכן מחיר עלותה היקר).
    עצם ממקור חיה – לרוב מבקר, לאחר תהליכי ניקוי וסטריליזציה נשארים לרוב רק עם מינרל העצם  שמשמש כמארג תלת ממדי שלתוכו התאים שמייצרים עצם בגופינו נכנסים ובונים עצם חדשה.
    חומרי מילוי מלאכותיים – חומרים דמויי מינרל העצם שמקורם סינתטי לחלוטין.

    מהו תהליך האוגמנטציה?

    כפי שהודגש קודם, כדי למזער את אבדן העצם לאחר עקירות מומלץ לבצע שימור רכסים במעמד העקירה (נקרא גם שימור מכתשית או GBR במקרים מסוימים).

    בקצרה התהליך כולל: מיד לאחר שהשן נעקרת האזור מנוקה היטב במים סטריליים ולתוך המכתשית שנשארה מכניסים עצם ממקור חיצוני, כל האזור הניתוחי נסגר היטב (חייב להיות אטום למים) על ידי שימוש במתלים מקומיים, במקרים מסוימים מוסיפים ממברנת קולגן אשר מונעת את כניסת תאי החניכיים טרם כניסת תאי העצם שחשובים לנו לבניית הרכס החסר, ולאחר כ 3-6 חודשים ניתן לבצע סי.טי. חוזר ולתכנן את ההשתלה.

    אוגמנטציה נוספת שמבוצעת בעיקר לאחר אבדן שיניים בלסת העליונה בחלקה האחורי היא הרמת רצפת הסינוס.

    מהי הרמת סינוס?
    הרמת סינוס היא תהליך המסייע לגופך בשיקום הלסת העליונה על ידי שיחזור עצם שאבדה והחלפתה באחרת. הרמת סינוס היא אחד מהתהליכים הרפואיים המוצלחים ביותר בתחום השתלות העצם, עם אחוזי הצלחה של מעל ל 90%.

    ניתן לבצעה בשני שלבים, כלומר הרמת סינוס והמתנה של עד 6 חודשים לבניית עצם חדשה ואז השתלת שתלים לאזור או לחלופין בתנאים בהם יש מספיק עצם ליציבות ראשונית של השתל, ניתן לבצע הרמת סינוס והשתלה בפעם אחת.

    ישנם מקרים מיוחדים בהם הרמת הסינוס מבוצעת באופן סגור ובמקרים כאילו יש צורך במינימום עצם שנשאר לאחר העקירה ואז ניתן לבצע את ההרמה הסגורה, שיתרונה הוא זמן החלמה קצר משמעותית.

    למדריך “הרמת סינוס זעיר פולשנית בשיטת האוסיאודנסיפיקציה” הכולל שאלות-תשובות ומחירים

    שחזור לסתות

    במקרים מורכבים בהם קיים חסר מגיל צעיר של שיניים בלסת העליונה או התחתונה נדרש הכירורג פה ולסת להשתמש בכל השיטות הכירורגיות על מנת לשחזר את העצם שאבדה, במקרים אילו ניתן בלסת התחתונה להוציא את העצב המנדיבולרי מהתעלה שלו, ואז להשתמש בכל אורך הלסת התחתונה להחדרת השתלים הדנטליים.

    במקרים אחרים בהם גם זה לא מספיק ניתן לשתול עצם עצמית מאחד האזורים התורמים בחלל הפה (סנטר, אזור אחורי לשיני הבינה, ואזור אחורי לשיני הבינה בלסת העליונה), או מחוץ לחלל הפה לדוגמה: אזור האגן הקדמי או אפילו הגולגולת, במקרים אילו העצם מקובעת עם ברגים למשך מספר חודשים ובהמשך מושתלים לתוכה שתלים דנטליים וניתן להתקדם לקראת השיקום של כתרי החרסינה שיוברגו לתוך השתלים החדשים.

    במקרים קלים יותר ניתן להשתמש בממברנת גורטקס מחוזקת מטיטניום שמאפשרת בנייה לגובה של עד ל 15מ"מ של עצם במקרים מסוימים.


    ד"ר יואב לייסר
    כירורגיית פה ולסתות
    דר' יואב לייסר, רופא שיניים ומומחה לכירורגיה פה ולסתות הוא בעל שלושה דוקטורטים, ד"ר ברפואת שיניים (DMD), ד"ר ברפואה כללית (MD) ודוקטורט בביולוגיה מולקולרית (PhD ). דר' יואב לייסר בעל רישיון ישראלי לשימוש בהיפנוזה מטעם...

    להתייעצות עם ד"ר לייסר
    השאירו פרטים או חייגו
    077-997-7716

      הנני מאשר את תקנון אתר
      יש לאשר את תקנון האתר

      תגובות