קטרקט הוא ניתוח שללא ספק תזדקקו לו בזמן כזה או אחר. אין מנוס מקטרקט כחלק מתהליך ההזדקנות. הבשורה המשמחת היא שמדובר בניתוח פשוט, בעל אחוזי הצלחה גבוהים ביותר והבונוס – הטכנולוגיה המודרנית מבטיחה לא רק תיקון קטרקט, אלא גם שיפור משמעותי בראייה, וכל זאת ללא עלות עבור כל חברי קופות החולים
שוחחנו עם ד"ר רנה חנא, מומחית בניתוחי קטרקט ועדשות פרמיום במרכז הרפואי מדיקה RMC מרשת מדיקה, על הפתרונות החדשניים בתחום.
מהו ניתוח קטרקט, מהם הסימפטומים של קטרקט וכיצד פסגת הטכנולוגיה וההייטק מעמידה את ניתוחי העיניים בשיא הקידמה?
אם עברתם את גיל 50, סביר להניח שבמוקדם או במאוחר תסבלו מקטרקט, מחלת עיניים שכיחה, הגורמת לבעיות ראייה כגון טשטוש, סנוור, ראייה כפולה ואפילו שינוי בראיית צבעים.
הפתרון הוא ניתוחי.
הבשורה המשמחת היא שזהו בין הניתוחים הנפוצים ביותר בעולם והוא בעל אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד.
מהו קטרקט?
קטרקט היא מחלה שכיחה מאוד, שהופכת נפוצה יותר מעל גיל 60, אבל עשויה להופיע גם בגיל צעיר יותר. המשמעות של קטרקט היא עכירות של העדשה הטבעית שלנו בעין.
התוצאה היא, שממש כמו במצלמה, כשהעדשה מלוכלכת, התמונה המתקבלת פחות ברורה, לא שקופה, לא בהירה, התמונה מטושטשת והצבעים משתנים, כמו גם הניגודיות.
כך גם בעין, כחלק מתהליך ההזדקנות שלנו, העדשה "מתלכלכת" והופכת עכורה, כך שבשלב זה או אחר, אם נאריך חיים מספיק, נסבול מקטרקט.
בדרך כלל רוב המטופלים בני ה- 70-80 יזדקקו לניתוח קטרקט, כשעם השנים, ככל שמזדקנים, הסבירות עולה. לקראת גיל 90 סביר להניח שכולם יסבלו מעכירות בעדשה התוך עינית ויזדקקו לניתוח קטרקט.
האם יש סיבות נוספות לקטרקט, מעבר לשחיקה הטבעית?
הסיבה העיקרית היא הזדקנות. בעצם, כל אחד מאתנו יסבול עם הזמן מקטרקט. זה טבעי כמו קמטים למשל.
גורמים נוספים יכולים להיות אנשים שעברו טראומה. בחולי סוכרת הסבירות גבוהה יותר, בשל המשקעים בדם, כך שאצלם הקטרקט צפוי להגיע בגיל צעיר יותר.
חשיפה לשמש עשויה לזרז את הזדקנות העין וכן נטייה גנטית ומחלות מטבוליות נוספות.
איך מטפלים בקטרקט?
בשלב הראשון אפשר להתאים משקפיים או להחליף את המשקפיים הקיימים, כי בעקבות עכירות העדשה, המספר יכול להשתנות. אבל בעיקרון, הטיפול בקטרקט כיום הוא ניתוחי.
אין היום פתרון תרופתי, טיפות או כל דבר אחר שאינו ניתוחי כדי להצעיר שוב את העין שלנו, ולהחזיר את השקיפות של העדשה הטבעית שלנו. אולי בעתיד יפתחו גם פתרונות כאלה.
לשמחתנו, מדובר בניתוח יחסית פשוט, שעושים באלפים. זה בין הניתוחים השכיחים ביותר בעולם.
כיצד מתבצע הניתוח?
הניתוח מתקיים בהרדמה מקומית, תוך שיתוף פעולה מלא של המטופל. לאורך כל הניתוח מסבירים לו בדיוק מה קורה. ההרדמה מתבצעת ללא זריקות וללא כאב, על ידי טיפות בלבד.
במהלך הניתוח מוסיפים חומר הרדמה לעין.
הניתוח עצמו מתבצע בעזרת חתכים קטנים של 2.4 – 2.5 מילימטר, שנסגרים לבד, ללא צורך בתפרים. דרך החתכים נכנסים עם מכשיר קטן, מבוסס אולטרסאונד, שמפרק את העדשה הטבעית של העין.
לאחר מכן שואבים את העדשה שהייתה עכורה, כמו שואב אבק קטנטן, ובמקום העדשה הטבעית ששאבנו מחדירים עדשה חדשה מלאכותית לאותו מקום.
כמה זמן מחזיקה העדשה החדשה?
העדשה המלאכותית שהכנסנו, היא לכל החיים. במקרים מסוימים, ייתכן שאחרי מספר שנים, תיווצר עכירות משנית על העדשה.
זה עשוי לקרות ב 10% מהמקרים. אבל גם במקרה כזה, אין צורך להוציא את העדשה, אלא רק לנקותה על ידי לייזר.
זה ניתוח קצר שאורך כרבע שעה ונעשה בהרדמה מקומית, כשהאווירה שאנחנו יוצרים למטופל מאוד מרגיעה ונעימה.
הטכנולוגיה הקיימת כיום מבטיחה תוצאה מאוד מדויקת.
מהם היתרונות בעדשות החדשות?
העדשות שמחליפות את העדשה הטבעית מאוד מתקדמות כיום. הטכנולוגיה מציעה לא רק רמת דיוק גבוהה מאוד, אלא אופציות ועדשות שונות המותאמות לצורך הספציפי של המטופל.
יש עדשות פרמיום שנותנות פתרון לא רק לקטרקט אלא גם לראייה, עם תיקון של הראייה.
ניתן לנצל את הניתוח לשדרוג איכות הראייה, כך שלא רק שהמטופל נפטר מהקטרקט, אלא נוכל להשתיל לו בניתוח עדשה מולטיפוקלית שבאמצעותה ראייתו תשתפר ותתחדד, לרחוק, לקרוב ולמרחק בינוני.
ניתן גם לתקן צילינדר בעדשה תוך עינית. זה ממש הייטק ברפואה.
כיצד מתבצע תהליך ההחלמה ותוך כמה זמן לאחר הניתוח חוזרים לראות רגיל?
ההחלמה מהירה, חוזרים הביתה עוד באותו יום ואין צורך באשפוז. מגיעים למחרת לבדיקה, ושבוע לאחר מכן לבדיקה חוזרת. ניתן לחזור לפעילות מלאה תוך כמה ימים.
אין שום כאבים, אך תיתכן אי נוחות קלה. זהו ניתוח עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד ולרוב ללא קושי בהחלמה.
מה ניתן לעשות כדי לדחות את הצורך בניתוח?
כל אדם מגיל 50 צריך לערוך בדיקה שגרתית אצל רופא עיניים מדי שנה, כדי לבדוק לחץ תוך עיני.
מי שנמצא בקבוצת גורמי הסיכון כמו חולי סוכרת, חשוב שישמור על ערכים מאוזנים. לכולם מומלץ להשתמש במשקפי שמש שיגנו עליהם מקרני השמש שחלקן מזיקות לעיניים, ובין השאר לעדשה ולרשתית.
לסיכום, מדוע בחרת להתמחות דווקא ברפואת עיניים?
תחום רפואת העיניים הוא מאוד רחב. יש בו אלמנט רפואי, ניתוחי וקידמה טכנולוגית פורצת דרך. מבצעים את הניתוח ולמחרת המטופל חוזר לראות.
אנחנו משפרים את איכות חיי המטופל מיד, כך שגם הפידבק והסיפוק הם מיידיים.
** הניתוח מתבצע ללא עלות, תיתכן השתתפות בתשלום לבדיקות, תלוי קופת חולים. למידע נוסף צרו איתנו קשר.
ד"ר רנה חנא הינה מומחית ברפואת עיניים, רופאת עיניים, מנתחת קטרקט בכירה ואחראית מרפאת עדשות במרכז הרפואי הלל יפה. מומחית בניתוחי קטרקט במרכז הרפואי מדיקה RMC, עפולה. כמו כן, ד"ר חנא זכתה בפרס מחקר מצטיין...
להתייעצות עם ד"ר חנא
השאירו פרטים או חייגו
077-8042323
זקוק לניתוח קטרקט. קופ"ח הכללית. מבקש התייעצות
הגברמי שלום,
הגבתוכל לפנות למרפאה בטל: 077-8042323