מחלת הפסוריאזיס עשויה להופיע באזורים פחות רגילים כמו בציפורניים, בקרקפת ובאיברי המין, שחרף היותם קטנים, השפעתם על איכות החיים רבה ומשמעותית. ד"ר תומר גולדשמיד, רופא בכיר במערך לרפואת עור בבית החולים "איכילוב" ובמכבי שירותי בריאות, מרחיב על המחלה באזורים אלו ועל דרכי הטיפול
צפו בד"ר תומר גולדשמיד מרחיב על הנושא
הכתבה מוגשת כשירות לציבור וללא מעורבות בתכנים בחסות חברת יאנסן
היכן הפסוריאזיס נפוצה בגוף?
הפסוריאזיס נפוצה באזורי גוף שונים: במרפקים, בברכיים, בגב, אך גם באזורים פחות נפוצים שהשפעתם על איכות החיים רבה יותר כמו איברי המין, המפשעות, כפלי הגוף, בתי השחי, תחת השדיים, אזור כפות הידיים והרגליים ואזור הציפורניים.
לא פעם מחלת הפסוריאזיס מאובחנת באזורים המיוחדים כמחלת עור אחרת לדוגמה בקרקפת אפשר לאבחן את הפסוריאזיס כסבוראה ואילו בציפורניים מחלת הפסוריאזיס עשויה להיות מאובחנת כפטרייה.
פסוריאזיס המתגלה באזורים המיוחדים נושאת מורכבות נוספת, שבאה לידי ביטוי בשלושה מישורים נוספים: בתהליך האבחון, בתהליך הטיפול ובהשפעה על איכות החיים של המטופל.
תהליך אבחון מורכב יותר.
לעיתים כדי לאבחן פסוריאזיס נדרשות בדיקות מיוחדות כמו ביופסיה – במקרה של פסוריאזיס בציפורן.
אף ששכיחות המחלה גבוהה מאוד ועומדת על כחמישה אחוזים מקרב האוכלוסייה, קרי אחד מתוך 20 אנשים סובל מפסוריאזיס, כ-30%-40% מהמטופלים עשויים לסבול גם מפסוריאזיס באזורים מיוחדים כמו בציפורניים.
טיפול מורכב יותר.
הטיפול בפסוריאזיס באזורים המיוחדים קשה יותר ומצריך התערבות בקווי טיפול מתקדמים כמו הטיפולים הביולוגיים, שנמצאו במחקרים כיעילים וכמטיבים.
ברוב המקרים אם יבחר קו טיפולי מקומי כמו טיפול במשחה הוא ייכשל.
טיפולים במשחה לפסוריאזיס של הציפורניים למשל נמצאו כלא יעילים.
כמו כן העור באזורים אלו רגיש מאוד ולא ניתן להתאים עבורו טיפול מקומי וחזק.
ישנם אזורים שבהם הטיפול באור (פוטותרפיה) לא יתאים כמו אזורי איברי המין.
איכות החיים של המטופל הסובל מפסוריאזיס באזורים המיוחדים נפגעת מאוד.
מחלת הפסוריאזיס באזורים מיוחדים כמו הקרקפת והציפורניים קשה יותר להסתרה ומשפיעה מאוד על איכות חיי המטופלים.
לא פעם הנגעים בקרקפת מתבטאים כקשקש, כאדמומיות וכפריחה שגולשת לאזור המצח והפנים, כתוצאה מכך המראה החיצוני מעורר רתיעה, וחולים רבים נאלצים להמציא אישורים מיוחדים המאששים שהנגעים לא מדבקים.
פסוריאזיס באיברי המין ובסביבתם מהן ההשלכות ודרכי טיפול?
איכות החיים של המטופלים נפגעת אף יותר כאשר מדובר בפסוריאזיס שמתגלה באיברי המין.
מטופלים מתביישים לקיים מערכות זוגיות, ואף נמנעים מכך.
במחקרים שנעשו בקרב אוכלוסיית מטופלים שכבר היו בזוגיות נמצא כי מחלת הפסוריאזיס באזורים האינטימיים השפיעה על איכות הקשר הזוגי ועל איכות חיי המין.
נושא זה משמעותי מאוד, שכן מחלת הפסוריאזיס עשויה לפרוץ כבר בגיל ההתבגרות, לא פעם החולים עצמם מתביישים לשתף את המטפל בנגעים שמתגלים באזור, ורק לאחר תשאול ישיר הם מציינים כי יש בעיה.
עם זאת עבור חולים הסובלים מפסוריאזיס באיברי המין ובסביבתם הותאם קו טיפולי הכולל מריחת משחות מסוגים שונים, שילוב של תרופות הניתנות דרך הפה, ולעיתים אף טיפולי פוטותרפיה (אף שלאיברי המין עצמם טיפולים אלו פחות מתאימים) לאחר מכן ניתן יהיה להמשיך לטיפולים הביולוגיים שמביאים להטבה רבה במחלה ומשיבים את איכות החיים למטופל.
ד"ר תומר גולדשמיד הינו מומחה לרפואת עור, רופא בכיר מנהל האשפוז במערך רפואת עור בבית החולים איכילוב.