פטרת הציפורניים הינה זיהום פטרייתי מדבק אשר יכול להופיע בציפורניים של הידיים והרגליים אך נפוצה יותר ברגליים, נפוצה יותר בקרב אנשים אשר להם נטייה גנטית. מלבד המראה הלא אסתטי של פטרת הציפורניים מדובר בזיהום אשר דורש טיפול רפואי מתאים | מדריך לפטרת הציפורניים
על כך מסביר פרופ' אבנר שמר בראיון לתכנית סטטוסקופ
במאמר זה נדון על:
- סימנים המעידים על פטרת ציפורנים
- טיפול בפטרת ציפורנים
- סוגי הטיפולים הקיימים לפטרת בציפורנים
- כיצד למנוע הידבקות עתידית בפטרת ציפורניים?
- הדרכים להימנע מפטרת בציפורנים
מהם הגורמים לפטרת הציפורניים?
פטרת בציפורניים מהווה כ50% מכלל המחלות והזיהומים שפוגעים בציפורניים ומקורה של הפטרת בשני סוגי פטריות עיקריים:
הראשון הינו דרמטופיטים– הסוג השכיח ביותר להיווצרות פטרת בציפורניים.
השני הינו שמרים– וזהו סוג שנפוץ בעיקר אצל אנשים שמרבים להשרות את הידיים שלהם במים או השוהים במקומות לחים.
כמו כן, יש מספר סוגים נוספים של פטריות ואף עובשים שפוגעים בעיקר בציפורניים של אנשים מבוגרים מגיל שישים ומעלה, אשר קצב צמיחת הציפורנים שלהם מואט עם השנים ועל ידי כך חשופות הציפורניים יותר לזיהומים פטרייתיים. נציין כי סביבה לחה וחמה מעודדת התפתחות פטריות ולכן מומלץ להימנע מנעילת נעליים סגורות לזמן ממושך.
מהם הסימנים המעידים על פטרת הציפורניים?
1.עיבוי ושינוי צורת הציפורניים
2. שינוי צבע הציפורניים מוורוד לצהוב, אפור או חום
3. ציפורניים הנשברות ומתנתקות מהאצבעות.
במידה ואחד או יותר מהסימנים האלה הופיעו אצל המטופל עליו לגשת לבדיקת רופא עור על מנת לאבחן ולאשר האם אכן מדובר בפטרת הציפורניים.
כיצד מטפלים בפטרת הציפורניים?
כאשר מתפתח זיהום בציפורני הרגליים או הידיים יש לגשת לרופא עור על מנת לבצע בדיקת מעבדה שמטרתה לאבחן את סוג הפטרייה. אבחון סוג הפטרייה נעשה על ידי גירוד חומר קרן משטחי ציפורן חולים, בדיקתו תחת מיקרוסקופ וזריעתו בתרבית. על מנת לקבל תמונה מדויקת על הנבדק להימנע משימוש בתכשירים מקומיים שבועיים לפני ביצוע הבדיקה האבחנתית.
סוגי הטיפולים בעזרתם ניתן לטפל במצב של פטרת הציפורניים
פרופ' שמר אבנר: "הטיפול בפטרת הציפורניים מתחלק לטיפול מערכתי -נטילת כדורים עם פעילות נגד פטריות ולעומתו טיפול מקומי הכולל שימוש בנוזל או לק מקומי על הציפורניים הנגועות. את הטיפול המערכתי מקובל להציע במקרים של פטרת בדרגה בינונית עד קשה , לעומת זאת את הטיפול המקומי מעדיפים להציע במקרים קלים".
כיצד ניתן למנוע הידבקות והיווצרות של פטרת הציפורניים?
פטרת הציפורניים הינה זיהום שיכול לעבור מאדם לאדם ,אך יש לזכור כי הדבר תלוי בתכונות הגנטיות של עור המטופל. עניין זה מסביר את העובדה שחלק מסוים מהאוכלוסייה יסבול מזיהומים פטרייתיים עוד שחלק אחר לא יסבול מזיהום זה. ישנם מספר דברים שיש להקפיד עליהם על מנת להימנע מהידבקות או התפתחות של פטרת הציפורניים:
צפו בפרופ' אבנר שמר בראיון לתכנית המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופ' קרסו
מהם הדרכים להימנע מפטרת הציפורניים?
הדרכים להימנע מפטרת הציפורניים הם:
- יש להימנע מנעילת נעליים סגורות וגרבת גרביים לאורך זמן , יש לדאוג לאוורר את הרגליים.
- הקפדה על שמירה על יובש וניקיון ברגליים כולל החלפת גרביים במידת צורך.
- במקלחות משותפות ובחדרי הלבשה יש להקפיד על נעילת נעליים ולהימנע מללכת יחפים. ככלל מומלץ להימנע מהליכה ללא כפכפים או נעליים במקומות ציבוריים.
- נשים אשר עושות בניה או מריחת לק על הציפורניים עלולות לסבול ממצב של פטרת. במידה והופיעה פטרת יש להסיר את הבנייה ואת הלק ולטפל בהתאם.
פרופ' אבנר שמר הינו מומחה לרפואת עור ומין, בעל מרפאה פרטית בנתניה. פרופ' שמר משתתף אקטיבית בכנסים לאומיים ובינלאומיים ופעיל אקדמית בתחומים שונים תוך כדי התמקדות במחלות עור פטריותיי ומחלות ציפורניים שונות. פרופ' שמר חבר...
להתייעצות עם פרופ' שמר
השאירו פרטים או חייגו
077-9965010