אנשים רבים משתמשים במונח אלרגיה על מנת לתאר תופעות לוואי רבות, שונות ומשונות אותם הם חווים במהלך החיים. אך מהי אלרגיה והאם אכן כל תופעת לוואי היא אלרגית?
צפו בד"ר יורם פייטלסון מתראיין בתכנית בקו הבריאות
במאמר זה נדון ב:
אלרגיה היא למעשה תגובת יתר של מערכת החיסון כנגד חומרים שונים שאותם היא מזהה כמזיקים לגוף.
חומרים אלו נקראים אלרגנים והם כוללים מגוון רחב של חלבונים ומולקולות כימיות (למשל חלבוני חלב, בוטנים או מזון אחר, אבקני צמחים או תרופות).
איך מתבטאת אלרגיה?
אלרגיה יכולה להתבטא בצורות שונות כגון פריחה, נזלת או אף תגובות קשות של קוצר נשימה וירידת לחץ דם אך לא כל תגובה חריגה היא אכן אלרגית ותפקידו של האלרגולוג הוא לעשות את האבחנה המדויקת.
מחלות זיהומיות, הפרעות מטבוליות או מחלות אוטואימוניות יכולות לגרום לתופעות המזכירות תופעות אלרגיות אך הטיפול בהן יהיה שונה וביצוע אבחנה מדויקת הינו תהליך חשוב על מנת לתת את הטיפול המתאים.
איזה סוגי טיפול קיימים?
באלרגיות הקלאסיות כגון אלרגיה למזון, תרופות או עקיצות דבורניים (צרעות ודבורים), מופעלים בתוך דקות ספורות תאים הנקראים תאי מאסט המשחררים חומר כימי הקרוי היסטמין.
חומר זה גורם להופעת הפריחה, כיווץ דרכי הנשימה ואף יכול לגרום לירידת לחץ דם ושוק אנפילקטי הגורם במקרי קיצון למוות.
במקרים מעין אילו הטיפול המיידי הוא מתן זריקת אדרנלין בעזרת מזרק אוטומטי (אפיפן) לתוך השריר ופינוי מידי לבית החולים.
מבין האלרגיות השכיחות, אלרגיה למזון היא כנראה האלרגיה המוכרת והמפחידה ביותר.
שכיחות אלרגיה זו בקרב האוכלוסייה עלתה באופן משמעותי בעשור האחרון, במיוחד בקרב ילדים צעירים.
למרבה המזל, מרבית מקרי האלרגיה למזון יחלפו עם הזמן ולכן רצוי להיות במעקב אלרגולוגי מסודר על מנת לדעת האם ומתי האלרגיה חלפה. חשוב לציין שישנם מספר סוגים של אלרגיה למזון והם שונים במנגנון הופעתם ובחומרתם.
מהי אלרגיה מיידית למזון?
אלרגיה מיידית למזון הינה האלרגיה השכיחה ביותר והיא נובעת מנוכחות נוגדנים הנקראים נוגדני IGE הגורמים לשחרור היסטמין והופעת התופעות האלרגיות הקשות כפי שפורט לעיל.
חולים עם אלרגיה מיידית למזון חייבים להימנע מחשיפה למזון אליו הם אלרגים ולשאת בהישג יד, בכל עת, מזרק אוטומטי הנקרא אפיפן על מנת שיוכלו להזריק לעצמם את החומר במקרה של חשיפה מקרית למזון אליו הם אלרגים.
מלבד תגובות אלרגיות קשות, עצם האבחנה של אלרגיה למזון עלול לגרום לתחושות קשות אצל הילד/ה ומשפחתו בשל החרדה הקבועה מפני חשיפה למזון האלרגי.
הורים וילדים עם אלרגיה למזון חווים פעמים רבות תחושה של פחד ודיכאון בשל המגבלות הקשות שהאלרגיה מביאה עימה כגון פחד מלשלוח את הילד/ה לפעילות בכיתה או בטיולים, מסיבות וימי הולדת והימנעות מיציאה מהבית.
הגבלות אילו פוגעות פעמים רבות בתפקוד החברתי של הילד/ה ואף עלול לגרום לעימותים כאשר הורים לילדים אלרגים דורשים הגבלות תזונתיות בגנים ובתי הספר שלא תמיד מתקבלות בעין יפה על ידי הורים לילדים שאינם אלרגים.
לאור קשיים אילו התפתחו בשנים האחרונות מספר סוגי טיפולים שנועדו לזרז החלמה מאלרגיה למזון על ידי חשיפה מבוקרת של המטופל לכמויות זעירות הולכות וגדלות של המזון אליו הוא אלרגי (אימונותרפיה).
לעיתים החשיפה יכולה להיעשות למזון אפוי ולא למזון טרי על מנת להפחית את תופעות הלוואי של הטיפול.
ילדים רבים אשר טופלו בצורה זו יכולים לצרוך בקלות יחסית מזון המסומן כ"עלול להכיל" ולאחר מספר חודשים חלק לא מבוטל מהילדים יוכל לצרוך את המזון אליו הוא אלרגי בכמויות גדולות יותר ואף בצורה חופשית במקרים מסוימים.
חשוב חשוב לציין שכל טיפול כזה דורש מעורבות של רופא אלרגיה מומחה ונעשה רק במרפאות המצוידות בציוד מתאים על מנת לתת טיפול מיידי במידה ויתפתחו תגובות לא רצויות.
ד"ר יורם פייטלסון, הינו מומחה לרפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה. משנת 2017 מכהן כרופא בכיר במכון קיפר לאלרגיה ואימונולוגיה, מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל. ד"ר פייטלסון ערך מחקרים בנושא אלרגיות למזון ואלרגיה לתרופות. מפרסם מאמרים בתחום...