מחלת האסתמה, ממנה סובלים כ 8%-10% מכלל האוכלוסייה, עלולה לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים של החולים בה, ואף להיות קטלנית. הטיפול במחלה מבוסס על טיפול להקלה על תסמיני המחלה ועל טיפול מונע, אותו על המטופל לבצע מדי יום
צפו בפרופ' אדיר מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי
על מנת למנוע החמרה של המחלה לאורך השנים, ישנה חשיבות רבה להקפיד על קבלת טיפול סדיר מדי יום, ולשם כך נעזרים הרופאים בשורה של כלים, המיועדים לעודד את המטופל להטמיע את הטיפול בסדר יומו
מהי אסתמה?
אסתמה היא למעשה מחלה דלקתית כרונית, שבה הדלקת אינה נובעת מרקע זיהומי, אלא מתגובת הגוף לגורמים שונים. כיום ידוע, כי כמחצית מחולי האסתמה, סובלים מן המחלה על רקע אלרגי, אך לא ידוע בבירור מהם אותם גורמים המעוררים את התגובה הדלקתית בגוף. במרבית המקרים, מדובר בשילוב בין חשיפת הגוף לגורמים סביבתיים שונים ובין גורמים גנטיים, המביאים לביטוי של המחלה.
מהם הסימפטומים של מחלת האסתמה?
תסמיני מחלת האסתמה הם ברורים ומובהקים, ובאים בדרך כלל לידי ביטוי בצורת קוצר נשימה, שיעול וצפצופים בנשימה. השיעול האופייני למחלת האסתמה, הוא שיעול יבש ללא ליחה, והוא מתרחש פעמים רבות בשעות הלילה באופן שגורם להפרעת שנתו של החולה.
תסמינים אלה נוטים להופיע גם בשעות המוקדמות של הבוקר, ולהוביל להפרעת שינה ויקיצה מוקדמת. תסמיני המחלה נוטים להחמיר בזמן מאמץ גופני, במזג אוויר קר או בחשיפה לאלרגנים נשאפים אליהם רגיש החולה.
כיצד מאבחנים את מחלת האסתמה?
ככלל, לא קיימת בדיקה אחת ספציפית שאותה ניתן לבצע ולקבוע באופן חד משמעי, שהנבדק חולה במחלת האסתמה. אבחון המחלה מבוצע באמצעות שילוב של תלונות החולה בגין תסמיני המחלה (קוצר נשימה, שיעול וצפצופים), המופיעים באופן משתנה בהתאם לפעילות החולה, מזג האוויר, עונות השנה וכן הלאה, ושל בדיקת תפקודי נשימה.
בבדיקה זו נצפה לראות הפרעה חסימתית בדרכי האוויר. בבדיקת תפקודי הנשימה, נרצה לוודא שההפרעה החסימתית היא הפיכה.
בשלב ראשון, נבצע בדיקת ספירומטריה לאבחון ההפרעה החסימתית, ולאחר מכן נעניק לנבדק אינהלציה עם חומר שמרחיב את דרכי האוויר.
בבדיקת ספירוטמריה חוזרת מיד לאחר מכן, נרצה לראות שעוצמת ההפרעה החסימתית פוחתת, מה שמעיד על היותה הפיכה. חשיבות פרמטר זה נובעת מכך שהפרעה חסימתית בלתי הפיכה, מעידה בדרך כלל על מחלת COPD, שהיא מחלת ריאות חסימתית בלתי הפיכה.
כיצד מטפלים באסתמה?
הטיפול באסתמה נחלק לשני מרכיבים עיקריים:
טיפול מקל
טיפול המיועד להקל על תסמיני המחלה
טיפול מונע
הטיפול הבסיסי, המיועד לטפל באותה דלקת שגורמת להופעת המחלה. טיפול זה מבוצע באמצעות שאיפת סטרואידים, באופן שמאפשר להם להגיע אל מוקדי הדלקת במערכת הנשימה.
אצל חולים, שטיפול זה אינו מספק את המענה הנדרש, מבוצעת גם שאיפה של מרחיבי סימפונות ארוכי טווח, בעלי יעילות של 12-24 שעות. כמו כן, ניתן להגדיל את מינון הסטרואידים ואף לעשות שימוש בתרופות חדשות, הכל במטרה להקל על תסמיני המחלה.
כיצד שומרים על מחלת האסטמה בשליטה?
אבדן שליטה במחלת האסתמה מוגדר כמצב בו החולה אינו מבצע את הטיפול בצורה סדירה, או שאינו משתמש נכון במשאפים המסופקים לו.
על מנת לאפשר לחולה לבצע את הטיפול בצורה המתאימה לו ביותר, ישנה חשיבות רבה להתאמת המשאף אל החולה. כיום, ישנם משאפים חדשים, המאפשרים השגת תוצאות באמצעות שאיפה אחת ביום,
כך שהחולה יכול לקום בבוקר, לקחת שאיפה אחת מהמשאף, ולשמור על המחלה מאוזנת ובשליטה לאורך כל היום. האם ישנה דרך
להגביר היענות לטיפול בקרב חולים?
עבור חולים שאינם מקפידים על קבלת הטיפול בצורה סדירה, חשוב מאוד להסביר את מהלך המחלה, וכפי שמוכיחים מחקרים שנערכו, גם במקרים של אסתמה קלה, המחלה עלולה להחמיר לאורך השנים, ובסופו של דבר להפוך לבלתי הפיכה.
את המידע הזה חשוב מאוד להבהיר לחולה על מנת לעודד אותו להטמיע את הטיפול אל תוך סדר יומו. כמו כן, חולים אלה מקבלים כלים שונים להגברת המוטיבציה לקבלת הטיפול, ובהם שאלונים עצמיים המאפשרים להם לעקוב אחר מצב המחלה, ולקבל אינדיקציה לגבי יעילות הטיפול.
האם ניתן לבודד את הטיפול רק לתקופות בשנה בהן מופיעה האסתמה?
עבור חולים צעירים, הסובלים מהמחלה בעיקר בעונות מעבר, ההמלצה היא להתחיל את הטיפול המונע כחודש לפני עונת המעבר ולכל אורכה, באופן שיאפשר להם לעבור את עונת המעבר ללא תסמיני המחלה.
כיצד יכול החולה לדעת שהמחלה בשליטה?
כאמור, יכול החולה למלא שאלון שליטה במחלה שנקרא ACT- Asthma control test , המאפשר לו לעקוב אחר מידת השליטה במחלה. שאלון זה כולל שאלות לגבי מידת צריכת המשאף המקל, מספר התעוררויות בלילה עקב האסתמה וכן הלאה.
בהתאם לציון שמקבל החולה בשאלון, יכול הוא וגם הרופא, לקבל אינדיקציה לגבי מידת השליטה במחלה ולהתאים את הטיפול. ציון גבוה מ-20 מעיד על מחלה בשליטה.
פרופ' אדיר הינו אחד החוקרים המוערכים בתחום של אבחון וטיפול במחלת יתר לחץ דם ריאתי. פרופ' אדיר חיבר מאמרים רבים שפורסמו בעיתונים מובילים ברפואת ריאות ורפואת צלילה. כמו כן חיבר פרקים בספרים בספרות העולמית בתחום...
להתייעצות עם פרופ' אדיר
השאירו פרטים או חייגו
077-997-3556