מדי שנה מתגלים בישראל 418 נשאים חדשים של נגיף האיידס וכיום חיים בישראל 9,820 נשאי הנגיף. בשנים האחרונות אנו עדים לטיפולים חדשים למחלת האיידס (HIV) אשר הפכו את המחלה לכרונית וגם הפחיתו משמעותית את הסיכוי להדבקה בנגיף
צפו בד"ר טורנר מסביר על כך בראיון עם פרופ' קרסו בתכנית המילון הרפואי בווידאו
נגיף ה-HIV- המשמעות של צירוף אותיות אלו הוא Human immune deficiency virus, הנגיף הגורם ל- (AIDS (Acquired immunodeficiency syndrome רשימת מחלות נרכשות אצל נשאי HIV שגורמות לירידה בתוחלת החיים.
CD4- תת קבוצה של כדוריות דם לבנות, אתר המטרה של הנגיף.
הירידה בכמות ה- CD4 מבטאת את הפגיעה במערכת החיסון.
עומס נגיפי- תוצאה של בדיקת מעבדה בה נספר כמות הנגיף.
השאיפה בטיפול הוא שהנגיף לא יזוהה בדם.
הטיפול הנוגד נגיפי
מטרתו להוריד את כמות הנגיף בדם ועל ידי כך לשמור או לשקם את מערכת החיסון.
בסוף שנות ה-90 החל השימוש בטיפול נוגד נגיפי משולב:
CART) Combination Antiretroviral therapy). במהלך תקופה זו צפינו במדינות המתועשות בהן ניתן הטיפול באופן שיגרתי, בירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה של המטופלים. היום אנו צופים באותה מגמה גם בארצות מתפתחות.
לתרופות שהיו קיימות בשימוש שוטף עד השנים האחרונות היו שני אתרי מטרה עיקריים: אנזים ה- (reverse transcriptase (RT כנגדו פועלות שתי קבוצות של תרופות: אנלוגים של נוקלאוזידים (NUEOSIDE REVERSE TRANSCRIPTASE INHIBITOR-NRTI) ומעכבים שאינם אנלוגים של נוקלאוזידים (NON NUCLEOSIDE REVERSE TRANSCRIPTASE INHIBITOR-NNRTI) ואנזים הפרוטאז (PROTEASE INHIBITOR-PI)
מכשולים העיקריים לטיפול יעיל:
- הענות לטיפול, ההיענות תלויה לרוב בצוות המטפל ולכן הטיפול ניתן תוך הדרכה ומעקב צמוד של המטופלים.
- עמידות נגיפית לתרופות מופיעה בעיקר אצל מטופלים שנכשלו בטיפול אבל גם אצל נשאים שעדיין לא החלו טיפול בעקבות הדבקה ע"י נגיף שכבר עמיד לתרופות.
- תופעות לוואי, כמו לכל התרופות יתכנו תופעות לוואי כמו בחילות והקאות, שלשוליים, תופעות נירולוגיות ועוד. תופעות אלו היו מאד שכיחות בתחילת עידן CART כאשר הן התמעטו עם התרופות מהדור החדש.
הריון: להוציא מספר תרופות מרבית התרופות ניתנות בהריון.
- אינטראקציות בין תרופתיות, מחלות רבות משולבות עם HIV. לדוגמא רפמפיצין הניתן כטיפול לשחפת מזרז את הפינוי בכבד דבר היכול לגרום לירידה בריכוז התרופות כנגד HIV. מנגד, ritonavir שהוא בעצמו מעכב פרוטאזה וניתן במינון קטן יחד עם כל מעקב פרוטאזה מעקב הפינוי בכבד. אנו משתמשים בתכונה זו על מנת להעלות ריכוזים של תרופות מסוימות. במקביל היא יכולה לעלות ריכוזים של תרופות אחרות כמו נוגדי דיכאון למשל ולגרום לרעילות תרופתית.
התרופות חדשות לטיפול בנשאי נגיף האיידס:
מעכב אינטגראזה
התרופות בשימוש היום כוללות RALTEGRAVIR ,DOLUTEGRAVIR ו- ELVITEGRAVIR.
בתחילת עידן ה-CART נטלו המטופלים מעל עשרה כדורים שלש פעמים ביום. נטילת התרופה היה תלוי בארוחות, צום או קיבה מלאה ושתייה מרובה. הקלינאים ויצרניות התרופות הבינו שזה גורם לירידה משמעותית בהיענות המטופלים לתרופות.
היום מצויים שילובים של תרופות בו כל הטיפול נמצא בכדור אחד או שניים הנוטלים פעם ביום.
מתי מתחילים את הטיפול הנוגד נגיפי?
מאז שהטיפול המשולב נכנס לשימוש בסוף שנות ה-90 חלו הרבה שנויים בהתוויות לזמן בו צריך להתחיל את הטיפול אצל נשאים ללא סמפטומים. עד לפני מספר שנים היה מקובל להתחיל את הטיפול כאשר ה-4CD ירדו מתחת ל-350 תאים למיקרו ליטר כאשר בעצם לא היו עדויות שטיפול שמותחל מעל ל-200 תאים יגרום לשיפור בפרוגנוזה.
ההתוויות הקליניות האחרונות ממליצות להתחיל טיפול אצל כל המטופלים לאחר גילוי הנשאות. היום אנו יודעים שהטיפול המוקדם מדכא את תכונת הנגיף כגורם לדלקת ואחראי למחלות לב ומחלות ממאירות.
לטיפול התרופתי יש גם יתרונות אפידמיולוגיות. אחת תכונות החשובות להדבקה בנגיף הוא העומס הנגיפי. לכן אנשים שמקבלים טיפול תרופתי יעיל יהוו פחות סכנה להדבקה. היום יש עבודות שתומכות בטיפול בבני זוג על מנת למנוע הדבקה.
מניעת הדבקה ע"י טיפול כבר מקובלת מזה שנים אצל נשים הריוניות על מנת למנוע הדבקה לעובר. בטיפול נכון אין כמעט סיכון הדבקה מאם לתינוק כאשר מרבית התרופות ניתנו בהריון.
גילוי מוקדם של נגיף האיידס(HIV)
מאפשר טיפול מוקדם, טיפול מוקדם מוריד את העומס הנגיפי וירידה בעומס הנגיפי מונע הדבקה בבני זוג הדבר הוכח במספר עבודות שנעשו על אוכלוסיות בהן אחד מבני הזוג נשא והשני לא נשא, ההדבקה כאשר בן הזוג הנשא מטופל מזערית.
PEP) POST EXPOSURE PROPHYLAXIS)
טיפול מניעתי מוקדם ככל האפשר אחרי חשיפה מונע את ההדבקה.
90-90-90
ארגון הבריאות העולמי הציב לעצמו שלש מטרות בטיפול במחלה והקטנת מימדי המגיפה:
90% מהנשאים מאובחנים.
90% מטופלים בתרופות נוגדות נגיף.
90% מהנשאים המטופלים מגיבים לטיפול באופן מלא.
ד"ר דן טורנר הינו ממוחה לרפואה פנימית ולמחלות זיהומיות, מטפל בחולי איידס משנת 1991. בשנת 2002 מונה להיות מומחה למחלות זיהומיות, ואז התחיל לעבוד כרופא בכיר ביחידה של המחלות הזיהומיות. בין השנים 2002-2004 עשה מחקר באודות...
להתייעצות השאירו
פרטים או חייגו
077-996-9996