ד"ר אברהים אבו סאלמה על חשיבות הגברת המודעות לטרשת נפוצה

למידע והתייעצות

להתייעצות נא לפנות
לרופא המטפל

מדיקו > נוירולוגיה

הפרעות תחושתיות ומוטוריות עלולות להצביע על מחלת הטרשת הנפוצה. גם אם התסמינים חלפו – כדאי לדרוש הפניה לנוירולוג, משום שאבחון מוקדם עשוי למנוע התדרדרות ולאפשר חיים מלאים. ד"ר איברהים אבו סאלמה, הוא רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ואחראי מחלקת טרשת נפוצה בבית החולים סורוקה, הוא גם בן העדה הדרוזית והניורולוג הראשון בארץ מהעדה. עם כניסתו לתפקיד הוא פעל רבות להעלות את המודעות לטרשת נפוצה

צפו בד"ר איברהים אבו סאלמה מתראיין על כך בוידאוקאסט הבריאות של ישראל

שירות לציבור. מוגש בחסות חברת MERCK ללא מעורבות בתכנים

"מחלת הטרשת הנפוצה (MS) נקראת כך לא בשל שכיחות המחלה אלא בשל פיזור הנגעים במקומות שונים במערכת העצבים המרכזית”, מסביר ד”ר אברהים אבו סאלמה, רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ומנהל מרפאת טרשת נפוצה בבית החולים סורוקה בבאר שבע. 

המחלה נוטה לפגוע במערכת העצבים המרכזית, המוח וחוט השדרה, בשל מערכת החיסון של המטופל שתוקפת את המיאלין, החלבון שעוטף את סיבי העצב, ומשבשת את התקשורת ביניהם. "טרשת נפוצה היא מחלה שחיים איתה”, מרגיע ד”ר סאלמה. “אומנם, עדיין לא ניתן להחלים ממנה, אבל בהחלט אפשר למנוע את ההתקדמותה. בישראל חיים כ-9000 חולים, ובעולם כולו למעלה מ-2 מיליון חולים. רובם מאובחנים סביב גיל 20-30, אם כי ידועים גם מקרים של ילדים או מבוגרים מעל גיל 60".

 מה הגורם למחלה?

"המחלה אינה גנטית, אם כי יש לה מרכיב משפחתי. רוב החולים הם נשים (ביחס של 1 ל-3 לעומת גברים), וכנראה שהחולים נולדים עם נטייה לחלות במחלה, שמתעוררת גם בהשפעת גורמים סביבתיים כמו זיהומים, עישון, השמנת יתר ומחסור בוויטמין D, שגורמים למערכת החיסון לתקוף את מערכת העצבים. התסמינים הקליניים שמתפתחים תלויים במקום שבו נפגעו סיבי העצב". 

מה הסימפטומים העלולים להצביע על טרשת נפוצה?

“ברוב המקרים, כ-60%, התסמינים הראשונים יהיו תסמינים תחושתיים כמו נימול או דקירות. לעתים מופיעה הפרעת ראייה, טשטוש או יריד בחדות הראייה, ולעתים יכולים להופיע חסרים מוטוריים כמו חולשה בידיים או ברגליים או חוסר יציבות במרחב. התופעות יכולות להופיע ביידיים או ברגליים, או בשתי גפיים בצד אחד של הגוף”. 

עד כמה חשוב האבחון המוקדם במחלת הטרשת הנפוצה?

ד"ר איברהים אבו סאלמה: “האבחון המוקדם הוא קריטי. אנחנו הנוירולוגים תמיד אומרים, זמן שווה מוח. איבוד זמן משמעותו איבוד רקמות במוח ובחוט השדרה, לכן חשוב מאוד לאבחן ולהתחיל בטיפול מתאים, כדי למנוע את התקדמות המחלה. חולה טרשת נפוצה שמאובחן בתחילת המחלה יכול, בעזרת טיפול נכון, לחיות חיים איכותיים וטובים".

מחלת הטרשת הנפוצה מאופיינת בהתקפים שבאים והולכים, ולכן המחלה מבלבלת במיוחד. מטופל שמגיע לרופא המשפחה ומספר לו שלפני שבוע הוא חווה נימול אבל כעת הכל בסדר, ייתכן שישמע מהרופא שאם הבעיה חלפה כנראה שהכל תקין. לפעמים הוא בכלל יוותר ולא ילך לרופםא כיוון שמבחינתו הבעיה חלפה. “זו הסיבה שאנחנו מנסים להעלות את המודעות לתסמיני המחלה גם בקרב רופאי המשפחה", אומר ד"ר סאלמה. “חשוב לבדוק כל מקרה כזה כדי לתפוס את המחלה, אם היא קיימת, בתחילת הדרך". 

האם טיפולים אלטרנטיביים יכולים לסייע?

"זו נקודה חשובה. היתה תקופה שדובר הרבה על חלב נאקות כתרופה למחלה. היה לי מקרה שהגיעה אליי בחורה ששמעה על כך. בעקבות הפרסום, היא החליטה שהיא לא רוצה טיפול. אמרתי לה שתשתה חלב נאקות אבל במקביל תיקח גם טיפול קונבנציונלי. היא סירבה. בהמשך היא הגיעה אלינו שוב, אבל הנזק שנגרם לה היה כל כך חמור שלבסוף היא מתה מהמחלה. יש לנו היום טיפולים מתקדמים ויעילים מאוד, וברוב המקרים, עם טיפול נכון שמונע את הנזקים, מטופלים יכולים לחיות חיים רגילים ומלאים. אבל חשוב להבין שללא טיפול – המחלה מסוכנת ואסור להקל בה ראש”. 

מה המצב במגזר הבדואי והערבי?

"אני פועל הרבה במגזרים האלה, והמודעות בהחלט עלתה. אם בעבר היו לי חולים בודדים מהמגזר במרפאה, היום יש עשרות. המודעות עולה וזה עוזר לנו לתפוס את המחלה בתחילת הדרך". 


ד"ר איברהים אבו סלאמה
נוירולוגיה
ד"ר איברהים אבו סלאמה הינו רופא בכיר במחלקה נוירולוגית ואחראי המרפאה לטרשת נפוצה ​במרכז הרפואי סורוקה.

להתייעצות נא לפנות
לרופא המטפל

תגובות