צנתורי מוח משמשים היום לטיפול בכמה מצבים ובהם שבץ מוחי או מפרצת. טיפולים חדשניים בתחום צנתורי המוח מאפשרים להשלים הליכים טיפוליים בקלות רבה ועם החלמה מיידית ללא כאב וללא תופעות לוואי
צפו בד״ר דוד אוריון וד״ר גל יניב מסבירים על צינתורי מוח.
במאמר זה נדון ב:
- מצבים קליניים בהם מבוצע צנתור מוח
- איך מתבצע הצנתור?
- שינוי צנתור בהתאם לפתולוגיה
- חידושים בתחום צנתורי מוח
- השפעתם של הטיפולים החדשים על תהליך ההחלמה
מהו צנתור מוח?
צנתור מוח הוא הליך שבמסגרתו מבוצעת החדרה של צינורית קטנה דרך העורק, במפשעה בדרך כלל, ועלייה דרך הצוואר עד לאזור המוח.
הצנתור מיועד להדגמה וצילום של כלי הדם המוחיים ומאפשר לראות ולמדוד עורקים חסומים ומפרצת בעורקים על מנת להבין לעומק את הפתולוגיה, לתכנן את הטיפול הנדרש בצורה המיטבית ואף לבצע את הטיפול עצמו במסגרת הצנתור.
מהם המצבים הקליניים שבהם מבוצע צנתור מוח?
מפרצות מוח רבות מתגלות כיום באופן מקרי במהלך הדמיית מוח, CT או MRI, המבוצעות מכל סיבה שהיא.
במידה ובהדמיות אלה מתגלות מפרצות במוח, יש לטפל בהן על מנת למנוע את התפרצותן ואת הדימום המוחי שיכול להיגרם בשל כך.
הצנתור מאפשר לזהות ולטפל גם בעורקים חסומים שעלולים לגרום לשבץ מוחי וכן לזהות בעיות נוספות בכלי הדם המוחיים כדוגמת קשרים לא תקינים.
הצנתור המוחי מאפשר לזהות את הבעיות מבעוד מועד ולמנוע את הקטסטרופה שעלולה להיגרם בגינן.
איך מתבצע הצנתור באופן מעשי?
הליכי הצנתור המוחי נחלקים לצנתורים אבחנתיים וצנתורים טיפוליים. הצנתור האבחנתי הוא הליך מאוד קצר, פשוט ולא כואב ולכן נעשה בהרדמה מקומית של הרגל (האזור בו מוחדר הצנתר לגוף).
לאחר ביצוע ההרדמה מחדירים שרוולית קטנה דרכה מוחדר הצנתר אל עורק המפשעה.
דרך הצנתר מבוצעת הזרקה של יוד כדי שניתן יהיה לקבל מידע רב על הפתולוגיה של כלי הדם המוחיים באמצעות בחינת אופן זרימת היוד ובהתאם לכך, לתכנן את הטיפול הנדרש.
צנתור טיפולי, לעומת זאת, מחייב דיוק רב מאוד ולכן המטופל חייב לשכב ללא תזוזה כאשר הוא מורדם לחלוטין.
בצנתור הטיפולי מבוצעת החדרת הצנתר בצורה דומה, אם כי במקרה זה, מובילים את הצנתר במעלה הגוף אל הצוואר ומשם אל אזור המטרה במוח.
באזור המטרה מבוצעת הפעולה הטיפולית כנגזרת מהפתולוגיה שאובחנה.
כיצד משתנה הצנתור בהתאם לפתולוגיה?
כל פעולה טיפולית היא נגזרת ישירה של הפתולוגיה שאובחנה ושל מצב המטופל עצמו.
במצבי חירום, מבוצע הצנתור על בסיס הדמיית סי.טי בלבד, אך בטיפולים אלקטיביים מבוצע תחילה הצנתור האבחנתי שמסייע לאבחן במדויק את הפתולוגיה ולתכנן את הטיפול המדויק, שייושם בשלב הצנתור הטיפולי.
מהם החידושים בתחום צנתורי המוח?
בשנים האחרונות נכנסו לשימוש חידושים משמעותיים בעיקר סביב טיפול במפרצות מוח. מטרת הטיפול במפרצת מוח היא לסגור את השק שצמח על העורק, כדי למנוע התפרצות שלו ויצירת דימום מוחי.
באמצעות צנתר ייחודי שבראשו מותקן כדור רשת זעיר, ניתן לחדור אל תוך שק המפרצת, להרוס את השק ולחסום אותו באמצעות כדור הרשת הזעיר, מה שמונע כניסת דם אל תוך אותו חלל ומבטל את קיומה של המפרצת בפועל. הצנתר החדש מאפשר לבצע טיפולים מוצלחים, שבעבר לא ניתן היה לבצע במקרים של מפרצת במוח, מבלי להסתכן בגרימת אירוע מוחי כתוצאה מהטיפול.
כיצד משפיעים הטיפולים החדשניים על תהליך ההחלמה?
אצל מטופלים אלקטיביים, שמגיעים לטיפול מתוכנן מביתם, ההחלמה היא מאוד קלה ופשוטה.
בטיפולים אלה משאירים את המטופל לאשפוז לילה לאחר הצנתור רק כדי לוודא שאזור החדירה של הצנתר ברגל מחלים כפי שצריך, אבל ההחלמה הכוללת היא ממש מיידית.
במקרים מסוימים משאירים את המטופל ללילה אחד נוסף על מנת לוודא שלא מתפתחות תופעות נוירולוגיות חריגות בעקבות הטיפול.
ככלל, מרגע שהמטופל מתעורר הוא אינו מרגיש כאבים וגם אין תופעות לוואי כלשהן, כך שבניגוד לניתוחים, ההתאוששות היא מאוד מהירה וזהו אכן אחד היתרונות המשמעותיים של צנתורי מוח.
ד"ר דוד אוריון מנהל את מחלקת שבץ ביחידה בארץ הכוללת בתוכה טיפול נמרץ ייעודי לחולי שבץ מוחי ומחלות כלי דם של המוח והצוואר. לאחר סיום לימודי רפואה באוניברסיטה העברית, סיים התמחות במחלקה נוירולוגית בשיבא ....