סרטן, פרקינסון, סכנת התאבדות, אלו רק חלק מדברים שכלבים מסוגלים לזהות עוד לפני שהם מתרחשים. חברת דוג פרוגנוז פועלת כבר שנים רבות לזיהוי מחלות באמצעות כלבים ומחקר מקיף שנעשה בנושא מביה"ח אברבנאל ולאחר מכן פורסם במגזין המדע NATURE, הוכיח כי כלבים מזהים מרחוק סכנה של התפרצויות, התאבדות ועוד
צפו בפרופ' ארי זימרן מתראיין על הנושא בתוכנית סטטוסקופ ברשת 13
זה אולי נשמע כמדע בדיוני: כלבים שיכולים לזהות תסמינים, סיכוי למחלות ועוד.
אולם בחברת דוג פרוגנוז, הממוקמת בקיבוץ גבים שבעוטף עזה, מספרים כי ה 18 כלבים שנמצאים במקום, בהחלט מסוגלים לכך.
לאורך השנים, אורי בקמן, מאלף במקצועו ומי שייסד את החברה, אימן כלבים רבים לתחומים שונים ולאורך השנים הבחין בהתנהגויות מיוחדות מצד הכלבים והבין כי אנחנו לא יודעים הרבה על היכולות שלהם, יכולות שלנו קשה להבין ולפענח.
מה שאנחנו כן יודעים שלכלבים יש פי 44 קולטני ריח מאשר לבני האדם ונשימתם מיוחדת מאחר והם מסוגלים לשאוף ולנשוף בו זמנית.
בתחילה, כשהחברה נפתחה, עיקר פעילותה היה בכך שכלבים מסוגלים באמצעות הריח לזהות את מחלת הסרטן המקוננת בגוף האדם, אולם אז הבינו בחברה כי הכלבים מסוגלים לזהות אף יותר.
אם ניקח לדוגמא את תקופת הקורונה, מאמני דוג פרוגנוז אילפו את הכלבים באמצעות מסיכות של חולים מאומתים להריח ולזהות את הריח הייחודי שיש למחלה.
כך, מספר פרופסורים מהמובילים באקדמיה החלו ביחד עם אנשי החברה בביצוע מחקרים שונים באמצעות הכלבים של דוג פרוגנוז, ביניהם מחקר שמבוצע בימים אלו בביה"ח שערי צדק בנושא הפרקינסון על ידי פרופסור ארי זימרן.
מהו הקשר בין מחלת הגושה לפרקינסון?
פרופ' ארי זימרן: "מדובר בנושא מרתק ביותר, אני שנים רבות מתעסק במחלת הגושה המאפיינים אשכנזים. שמנו לב כבר כמה עשורים כי יש שכיחות יתר של פרקינסון בחולי גושה.
אבל לא רק בחולי גושה אלא גם בנשאי גושה. למדנו גם מפרופסור ניר גלעדי ומכובדים אחרים ש 10 עד 20 שנה לפני הופעת הפרקינסון יש סימנים מבשרי פרקינסון שאלו לצערי לא נחקרו מספיק.
אולם, מאחר וחולי גושה הם אוכלוסייה בסיכון וכבר נמצאים במחקרים שלנו, אז אנחנו בחמש השנים האחרונות עוסקים בחקר של אותם סימנים מבשרי פרקינסון.
גילינו על אישה באנגליה ששמה לב כי ריח הגוף של בעלה משתנה ולאחר 10 שנים הוא פיתח פרקינסון והם היו חלק מקבוצות תמיכה.
בקבוצת התמיכה הבינה האישה כי היא מריחה את הפרקינסון אצל כל חברי הקבוצה ובמחקר שבוצע היא אכן זיהתה במאה אחוז את כל מי שחולה פרקינסון.
איך שהבנתי שישנם כלבים בדוג פרוגנוז שמסוגלים לזהות סרטן ידעתי שאוכל להשתמש בהם לצורך הפרקינסון כי אם אישה הריחה זאת אז בוודאי הכלבים מסוגלים לכך."
מהו המחקר לזיהוי מוקדם של פרקינסון?
המחקר הוא חלק ממחקר גדול יותר שנועד להגדיר תת אוכלוסייה בסיכון מוגבר לפתח פרקינסון מעבר לעצם הנשאות לגושה ובהמשך גם קבוצה זו תהיה זמינה לטיפול במידה ותהיה תרופה זמינה למניעת התפתחות הפרקינסון.
המחקר הנוכחי בא לבדוק את רמת הדיוק של אבחון פרקינסון בבדיקת נשיפה ובחודשים האחרונים נאספות דגימות, חלקן של חולי פרקינסון וחלקן של אנשים בריאים.
בחודשים הקרובים יתפרסמו תוצאות המחקר כשהמטרה בסופו היא לתת אבחון מוקדם וחשש לפרקינסון ולא רק כשהמחלה בת עשור כפי שמאבחנים היום.
כיצד כלבים יכולים לזהות מחלות?
בדוג פרוגנוז מסבירים: מדובר בבדיקה המבוצעת באמצעות מסיכות שכולנו מכירים מהקורונה.
בן אדם נושם לתוכה עם פה פתוח במשך חמש דקות.
המסיכה מגיעה אלינו למרכז, שם היא נכנסת לתוך מיכל שמועבר למתקן הרחה מיוחד שיש לנו, שם הכלבים מריחים את הדגימות.
הכל כמובן עובר לתיעוד מסודר ובקרה.
למעשה, באם הכלב מזהה כי באחת המסיכות יש חשש לסרטן, הוא מניח עליה את היד שלו לצדה וכך אנחנו יודעים שהתוצאה לצערנו חיובים לגן הסרטן.
כיום הכלבים שלנו, אלו שהוכשרו לצורך כך, יודעים לזהות מספר סוגי סרטן באמצעות הרחה ונשיפה.
אורי בקמן הינו המייסד של דוג-פרוגנוז, עוסק בכלבנות משנת 1968, מתמחה במגוון תחומים כלבניים: כלבי רפואה, כלבים לצרכים מיוחדים, כלבי ביטחון ועוד. הוראה בישראל ובארה"ב.
כתבה מענינת מאוד. תודה
הגב