מהי שחמת הכבד?(Cirrhosis)
שחמת הכבד הינה מחלת כבד המאופיינת בהרס רקמות הכבד והופעת רקמה צלקתית במקומן המובילה להפרעה בזרימת הדם אל תאי הכבד ושיבוש פעילות הכבד.
מהם הסיבות למחלת שחמת הכבד?
- סיבוכים של דלקת כבד נגיפית- הפטיטיס מסוג B או C .
- צריכה מופרזת של אלכוהול.
- תזונה לקויה.
- חשיפה לרעלים וטפילים מסוימים.
- נטילת תרופות מסוימות.
מהם התסמינים של שחמת הכבד?
- עייפות כרונית
- אובדן תיאבון, ירידה במשקל ובחילות. אלו נגרמים בגלל פגיעה ביכולתו של הכבד לווסת את רמת המומסים בדם.
- נטייה לדימומים ולהפרעות בקרישה, מיימת, ורידים בולטים, צהבת ועוד.
ההחלמה המוחלטת היחידה למחלה כרוכה בהשתלת כבד. אף על פי שגם אז התוצאה תלויה במצב החולה ובתדירות השחמת. גילוי מוקדם יכול לעכב את המחלה ולהפחית את הסיבוכים.
מהם טרומבוציטים ומה הקשר שלהם לשחמת הכבד?
טרומבוציטים [טסיות בעברית , או PLATELETS באנגלית] הם אחד משלושת סוגי התאים הנמצאים בדם האדם. שני הסוגים האחרים הם תאי הדם הלבנים והאדומים. תפקיד הטרומבוציטים הוא לגרום לדם להיקרש כאשר אנו נפצעים ול"סתום " את החור שהפציעה גרמה לכלי הדם.
במצב של טרומבוציטופניה החומר בגוף אשר אחראי להורות למח העצם להגדיל את ייצור הטרומבוציטים נפגע ולפיכך הדם אינו נקרש כראוי ומופיעים דימומים לא רצויים.
מהי טרומבוציטופניה?
רמת טסיות תקינה בדם היא 150,000 -450,000. כאשר רמת הטסיות בדמו של אדם יורדת לערכים הנמוכים מ 150,000, אנו קוראים למצב זה "טרומבוציטופניה".
כאשר רמת הטסיות נמוכה מ-30,000 קיימת סכנה של דימומים והפרעות בקרישת הדם אשר עלול להתרחש בעור, בריריות ובאף. לעתים נדירות מאוד הדימום הוא דימום פנימי . דימום פנימי אל תוך המוח , למשל ,עלול לסכן חיים.
מהם הגורמים הקובעים את רמת הטרומבוציטים בדמנו?
מח העצם הוא "בית החרושת " לטרומבוציטים, הכבד מפריש חומר המורה למח העצם ליצר טרומבוציטים. כאשר הכבד מפריש הרבה מן החומר הזה, מח העצם מייצר כמות גדולה של טרומבוציטים . כאשר הכבד מפריש מעט מהחומר הזה מח העצם מייצר כמות מעטה של טרומבוציטים.
הטחול הורס טרומבוציטים באופן נורמלי ורגיל . ככל שהטחול גדול יותר , הוא הורס יותר טרומבוציטים .
מה הקשר בין מחלות כבד כגון שחמת הכבד ועוד לבין טרומבוציטופניה?
במחלות כבד שונות , במיוחד במחלת כבד מתקדמת הנקראת "שחמת הכבד" הכבד החולה איננו מפריש מספיק מהחומר המעודד טרומבוציטים .בנוסף הטחול גדל .התוצאה הסופית היא טרומבוציטופניה , לעיתים חמורה ומסוכנת , במיוחד כאשר מתכננים פעילות פולשנית כמו עקירת שן או ניתוח בטן .
מה הפתרונות הקיימים היום טרם ביצוע המחקר הנ"ל?
הטיפול שקיים היום לטרומבוציטופניה הנו לקבל עירוי טרומבוציטים . עירוי זה מעלה את רמת הטרומבוציטים בדם לכמה שעות .זהו פתרון זמני בעיקר לפני פרוצדורה פולשנית , טיפול שיניים כמו עקירת שן או טיפולים רפואיים פולשניים אחרים.
מתן עירויי טסיות הינו מסובך ודורש מבנק הדם עבודה רבה. לא תמיד יש טרומבוציטים בכמות מספיקה ויתרה מזו , האדם המקבל את הטרומבוציטים מייצר נוגדנים וכך זמן החיים או ההשפעה של הטרומבוציטים בקרב העוברים את ההליך הולך ומתקצר מעירוי לעירוי. בנוסף ישנן לעיתים תגובות אלרגיות לחומרים הנמצאים בעירוי הטרומבוציטים , וקיים תמיד חשש ממזהם שעדיין לא ידוע כי נמצא בעירוי הטרומבוציטים. כך שעירוי טרומבוציטים איננו דבר רצוי .
מה נתן את הרעיון למחקר והטיפול הניסיוני הנעשה כעת בבתי החולים ברחבי העולם ובישראל?
מאז התגלו וירוס ה- HIV הגורם ל AIDS בתחילת שנות השמונים של המאה שעברה ,ובנוסף וירוס ההפטיטיס סי הגורם למחלת הכבד הנקראת בשם זה בסוף שנות השמונים , ומאז שהתגלה ששני הוירוסים הקטלניים הללו מועברים בעירויי דם , התברר הצורך למעט ככל האפשר בעירויי דם ותוצרי דם כמו עירוי טרומבוציטים.
במהלך 25 השנה האחרונות פותחו חומרים מלאכותיים הניתנים בזריקות ומסוגלים לעודד את מח העצמות לייצר תאים אדומים ותאים לבנים . החמרים הללו גרמו למהפכה בתחום ומונעים את הצורך לתת עירויי תאים אדומים ותאים לבנים במקרים רבים
במהלך 10 השנים האחרונות פותחו תרופות [טבליות ] המסוגלות לעודד את מח העצמות לייצר טרומבוציטים.
מחקר וטיפול ניסיוני המתנהל כיום בבתי החולים המובילים ברחבי העולם ובישראל מעניק טיפול ניסיוני לטרומבוציטופניה באמצעות חומר אשר נוטלים אותו בטבליות ונועד לחקות את החומר הטבעי אשר רמתו ירודה עקב שחמת הכבד ולמעשה נותן הוראה למח העצם לייצר יותר טסיות ובפועל לייצר יותר.
מי מתאים להשתתפות במחקר?
מתאימים להשתתפות במחקר הינם חולים במחלת שחמת הכבד עם טסיות נמוכות בדם (פחות מ-50.000 טסיות בדם) .
בישראל המחקר מתקיים במספר רב של בתי חולים בכל הארץ : בית החולים איכילוב בתל אביב , בית החולים שיבא תל השומר ברמת גן , בית החולים בילינסון בפתח תקווה בית החולים שערי צדק והדסה בירושלים , בית החולים רמב"ם בחיפה.
מדיקו הינו אתר בריאות מוביל אשר נועד לתת מידע עדכני ומקיף בתחום הבריאות לציבור הגולשים הישראלי זאת במטרה להוות צומת מרכזית המסייעת לגולשי האינטרנט בישראל בחיפוש המידע הרפואי ברשת וזאת בהתאם לתנאי השימוש באתר. במסגרת פעילות האתר, מדיקו מפעילה גם את תכני המילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופסור רפי קרסו. התוכן המוצג באתר מדיקו מוגן בזכויות יוצרים ואין לעשות בו שימוש ללא אישור מערכת האתר. לפניה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת: info@medico.co.il
לקבלת פרטים ניתן לפנות
למרכז הרפואי הקרוב לביתך