לאחר ניתוח בריאטרי, מטופלים רבים אינם מצליחים להגיע אל היעד ואל המראה הרצוי מבחינתם. מציאות זו משקפת את הצורך בפיתוח גישה רב מערכתית לטיפול במקרים של השמנה כרונית. גישה זו משלבת ליווי של אנשי מקצוע מתחום התזונה, כירורגיה בריאטרית ופלסטית ואף הפסיכולוגיה
על חוויית הטיפול הרב מערכתי בהשמנה כרונית מספרת תחילה המטופלת מורן פסו, שעברה ניתוח מעקף קיבה מלא. בעקבות הניתוח, נהנתה מורן מהפחתת משקל של יותר מ-30 ק"ג לאחר ששקלה כ-100 ק"ג בכניסתה לניתוח.
מבחינת תהליך ההחלמה מספרת מורן כי השבוע הראשון שלאחר הניתוח, עד להוצאת הנקז, מתאפיין אמנם בחוסר נוחות רבה, אך לאחר שבוע זה, החזרה לשגרה היא מיידית וכבר לאחר שבועיים חזרה מורן להליכות ספורטיביות ולאחר כחודש וחצי לאימוני כושר מלאים.
לדברי מורן, הניתוח שעברה סיפק לה קרש קפיצה לשינוי משמעותי באורח חייה, לרבות הכרת צרכי הגוף שלה, שינוי תזונתי, שיפור היקפי הפעילות הספורטיבית ואף שינוי מנטאלי משמעותי. כשנה לאחר הניתוח הבריאטרי, עברה מורן ניתוח פלסטי למתיחת בטן והרמת חזה לצורך השלמת השינוי.
האם ניתן להגדיר את החוויה של מורן כחוויה טיפוסית?
התשובה היא בהחלט כן. הניתוח הבריאטרי הוא הליך טיפולי שמוביל להפחתה משמעותית של עשרות ק"ג במשקל המטופל ולשביעות רצון גבוהה בקרב 95% מן המטופלים.
מורן פסו, עברה ניתוח מעקף קיבה מלא. בעקבות הניתוח, נהנתה מורן מהפחתת משקל של יותר מ-30 קילוגרמים לאחר ששקלה כ-100 קילוגרמים בכניסתה לניתוח.
מורן: "היום אני אוכלת הכל אבל בצורה מאוזנת, ללא ספירת קלוריות ותוך צריכת תוספי מזון, ויטמינים, מזונות בריאים וכמובן ביצוע בדיקות דם כל חצי שנה למעקב. כמו כן, שנתיים לאחר הניתוח, אני עדיין נעזרת בצוות הרב מערכתי שמלווה אותי מאז הניתוח."
האם הניתוח הבריאטרי יכול לשמש כפתרון בלעדי לטיפול בהשמנה כרונית?
נכון להיום, הניתוח הבריאטרי הוא הטיפול האפקטיבי ביותר בהשמנה כרונית, אבל דווקא בגלל שמדובר בהליך כל כך יעיל, נוצרות לעיתים תופעות לוואי שגם הן דורשות מענה כפי שבא לידי ביטוי אצל מורן, שנדרשה לבצע ניתוח פלסטי למתיחת הבטן לצורך השלמת המהלך.
מאחר ומחלת ההשמנה היא מחלה כרונית, בהחלט נדרש ליווי רב מערכתי לאחר ביצוע הניתוח הבריאטרי, בין היתר אך לא רק, לצורך תיקונים אסתטיים בעקבות ההפחתה הדרמטית במשקל המטופל.
מה כולל הצוות הרב מערכתי התומך במטופל?
בראש ובראשונה, הצוות הרב מערכתי כולל תזונאיות שמסייעות בהסתגלות להרגלי אכילה חדשים ושינוי אורח חיים. במקרים מסוימים, שינוי אורח החיים מוביל לקשיים פסיכולוגיים בעקבות "אובדן" האוכל כמקור נחמה ועל כן, הליווי הרב מערכתי של המטופל לאחר הניתוח יכול בהחלט לכלול מעורבות של פסיכולוגים או אנשי תמיכה נפשית.
רופא אסתטיקה מהווה גם הוא נדבך חשוב בצוות הרב מערכתי ואחראי בדרך כלל על ביצוע טיפולים אסתטיים להסרת עודפי עור, מתיחה, הרמה ואפילו מניעת נשירת שיער לאחר הניתוח.
כיצד נבדקת ההתאמה של החולה לניתוח הבריאטרי?
תחילה חשוב להדגיש, שישנם קריטריונים מאוד ברורים שהוגדרו על ידי משרד הבריאות ומכריעים את מידת ההתאמה ולמעשה את הזכאות של כל מטופל לניתוח בריאטרי. בהמשך, נערכת שיחה עם המטופל לאיסוף מידע על הרקע הרפואי לצד בחינה של בדיקות דם ולבסוף נבחר סוג הניתוח הספציפי המתאים ביותר למטופל הספציפי.
ישנם מספר סוגים של ניתוחים בריאטריים ולא לכל מטופל מתאים כל סוג של ניתוח. למעשה, הליווי הרב מערכתי של ניתוחים בריאטריים מתחיל כבר במפגש הראשון עם המטופל, תחילה לצורך התאמת הניתוח ולאחר מכן לצורך התאמת אורח החיים לתוצאות הניתוח.
האם כלל הגורמים המלווים מעורבים כבר החל מהשלב הראשון?
לאורך שנים של ביצוע ניתוחים בריאטריים בישראל, התגבשה אצל ד"ר מלר ההבנה שמרבית המטופלים נהנים מרמת שביעות רצון גבוהה מהניתוח. יחד עם זאת, לצד הבנה זו, התחזק גם הצורך בגיבוש מעטפת טיפולית שתענה על תופעות נלוות המופיעות בטווחי זמן שונים לפני ואחרי הניתוח, שכן הניתוח עצמו לא יכול להוות ערוץ טיפולי יחיד.
צורך זה הוביל לגיבוש הגישה הרב מערכתית, המבוססת על צוות של אנשי מקצוע העובדים בשיתוף פעולה בכדי לספק למטופל מעטפת כוללנית לאורך התהליך כולו.
מהן אותן תופעות לוואי מרכזיות שמופיעות לאחר ניתוח בריאטרי?
התופעה המשמעותית הראשונה היא ההסתגלות לשינוי האנטומי שחל במערכת העיכול של המטופל. הסתגלות זו מחייבת מעורבות של דיאטניות, שתפקידן הוא פשוט ללמד את המטופל כיצד לאכול ולשמר הרגלי תזונה חדשים נכונים.
אצל חלק מן המטופלים מתפתחת גם תופעה של דכדוך לאור אובדן מקומו של האוכל כגורם מנחם בחייהם, מה שמחייב מעורבות של פסיכולוגים ואנשי תמיכה נפשית. לבסוף ישנן גם תופעות לוואי אסתטיות שבאות לידי ביטוי בעודפי עור, שינוי ברמת המוצקות של העור, נשירת שיער וירידה לא אחידה ברקמת השומן באזורים שונים.
תופעות אלה מטופלות הן באמצעות טכנולוגיות מודרניות של טיפול אסתטי והן באמצעות ניתוח פוסט בריאטרי ייעודי. הכוונת המטופל תחת קורת גג אחת עם תיאום ותקשורת מלאים בין אנשי המקצוע המעורבים, היא מאוד מאוד חשובה להצלחת הטיפול כולו.
לסיכום מעידה המטופלת מורן פסו על השינוי המשמעותי שחוותה בחייה לאחר הניתוח הבריאטרי. שינוי זה בא לידי ביטוי במישורים שונים ובכלל זה שינויים בבית עצמו, התנהלות קלילה וספונטנית יותר, אורח חיים פעיל יותר, אימוץ הרגלי אימון ספורטיבי שממלא עבורה את מרבית ימות השבוע וכמובן שינויים בתזונה ובראש ובראשונה, הסתכלות שונה על האוכל בכללותו.
ד"ר אילנית מלר הינה מומחית לכירורגיה כללית וכירורגיה בריאטרית, בעלת קליניקה פרטית בתל אביב.