המחלות הידועות והמדוברות ביותר הן יתר לחץ דם, סוכרת ועודף שומנים בדם. לרשימה הלא מכובדת הזאת מצטרפת מחלת הכבד השומני. ואם נשווה את הכבד השומני לרוצחים השקטים שצוינו קודם, הרי הכבד השומני לטענת רבים היא המחלה המסוכנת יותר. והסיבה: מיעוט האבחנות
פרופ' אולגה רז ואלכס לביא מתראיינים על כך בתוכנית סטטוסקופ
בעוד שסוכרת ויתר שומנים בדם מתגלים בכל בדיקת דם שמבוצעת בקופת חולים ולגבי בדיקת לחץ דם זה הדבר הראשון שרופא בודק בכל ביקור (מעבר לעשרות האלפים שבודקים לעצמם במכשיר ביתי), הרי כבד שומני מתגלה אם בכלל באיזו בדיקת דימות אולטראסאונד בטן שנעשית (אם נעשית) מסיבה רפואית אחרת.
נכון, יש בדיקות דם רוטיניות של סמנים לתפקודי כבד (ALT, AST, GGT) אלא שהסמנים האלה גם לא מספיק רגישים (זאת אומרת, הם יכולים להיות בערכים תקינים גם באדם עם כבד שומני) וגם לא מספיק ספציפיים (יכולים לעלות לערכים לא תקינים מהרבה סיבות שאינן כבד שומני). כך יוצא שרוב בעלי הכבד השומני באוכלוסייה מסתובבים לא מאובחנים.
מהו כבד שומני?
כבד שומני נוצר מחדירת שומן שמקורו ברוב המקרים בתזונה, לתוך תאי הכבד ובכך פוגעים בתפקודם החיוני של פירוק וסילוק רעלים ויצירת הורמונים חיוניים.
ידוע שאלכוהוליסטים מפתחים כבד שומני בגלל שהאלכוהול גורם להרס דפנות תאי הכבד. אבל יש המון אנשים לא אלכוהוליסטים שיסבלו מהמחלה בגלל תזונה לקויה, חוסר פעילות גופנית וגורמים גנטיים.
אצל אותם אנשים המחלה מכונה (NAFLD (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease.
חדירת השומן לתוך יותר ויותר תאי כבד, מביאה בסופו של תהליך למחלות מסכנות חיים כמו שחמת הכבד וסרטן בכבד.
מתי כבד שומני הופך למחלה מסכנת חיים?
כבד שומני היא מחלה נפוצה מאד, כשליש מהאוכלוסייה הבוגרת ובתוכה בעיקר אנשים עם עודף משקל ועודף משקל ניכר OBESE סובלים מכבד שומני אבל גם ילדים סובלים מכבד שומני.
על פי סקרים אפידמיולוגיים, כ70% עד 80% מהילדים בעלי עודף משקל ניכר סובלים מכבד שומני.
אצל כשני שליש מסובלים מכבד שומני המחלה מתקדמת לאט ולא מגיעים לידי סיכון בריאותי גדול, אבל אצל כשליש מהחולים מתפתחת מחלת דלקתית בכבד המכונה non-alcoholic steatohepatitis או בקיצור NASH.
NASH זאת כבר מחלה מסוכנת שתתפתח כאמור לשלבים מסכני חיים שלא ניתנים לריפוי אלא ע"י השתלת כבד.
חשוב להדגיש שכבד שומני ואפילו דלקת של שומן בכבד הם עדיין שלבים שניתן לטפל בהם עד כדי עצירת המחלה ואפילו ריפוי מוחלט.
מהם הטיפולים הקיימים?
נכון לכתיבת שורות אלו, לא קיימת תרופה מאושרת לטיפול בכבד שומני לכן הרופאים מפנים לטיפול תזונתי ושינוי אורח חיים ליותר פעיל וספורטיבי.
יש כמובן הצלחות בסוג כזה של טיפול אך נדרש שיתוף פעולה, התמדה ונכונות לשינוי אורחות חיים, דבר שקשה למרבית האנשים.
ומה בכל זאת ניתן לעשות מעבר לשינויים תזונתיים?
ישנם מספר רכיבים שנבדקו ונמצאו כיעילים בהגנה על הכבד.
סילימרין (החומר הפעיל של צמח גדילן) Milk Thistle וויטמין E.
שני המרכיבים הללו, הנמצאים בתוסף תזונה בשם ליבטיק, הוכחו במאות מחקרים שכללו אלפי מטופלים בכל העולם (כולל ישראל) כמסייעים בהגנה על הכבד Hepato Protective ומסוגלים לסייע בהפיכת כיוון המחלה ולנקות את תאי הכבד מהשומן שהצטבר בהם.
לאחרונה משווק בישראל תוסף תזונה בשם ליבטיק LIVETIC אשר מרכיביו מסייעים לסובלים מכבד שומני בנוסף לשינוים התזונתיים הנדרשים.
ליבטיק מבוסס על שני המרכיבים עיקריים, סילימרין וויטמין E וכן רכיבים נוספים.
נקודה מעניינת נוספת שעלתה במחקרים היא שנטילת כדור ויצירת מחויבות טיפולית, היכולה להגביר את היענות המטופלים להיצמד להנחיות התזונתיות ובכך לשפר באופן משמעותי את המצב.
ליבטיק ניתן במינון פשוט של טבליה אחת ליום וניתן לרכישה בבתי המרקחת ורשתות הפארם.
הכתבה נכתבה על ידי אלכס לביא, M.Sc. Pharm, מנהל רפואי, ויטליטי ישראל
פרופ' אולגה רז דיאטנית קלינית מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל, עוסקת בתזונה משנת 1983. דיאטנית קלינית, ממובילות הדעה בתזונה בארץ. בעלת תארים שני ושלישי בביוכימיה ומדעי התזונה מטעם האוניברסיטה העברית ותארים נוספים בביולוגיה ובחינוך. קיבלה דרגת...