צניחת רחם ודפנות הנרתיק הינו מצב בו הרצועות שמחברות ומחזיקות את הרחם באופן קבוע לדופן האגן נחלשות והרחם צונח לתוך הנרתיק, מדובר במצב שכיח ולמעשה 1 מכל 5 נשים בגיל הפוריות וכ-35 אחוזים מהנשים בגיל המעבר יסבלו מצניחת איברי האגן כגון : רחם ושלפוחית השתן | איך מאבחנים וכיצד מטפלים בצניחת רחם ודפנות הנרתיק| מדריך
ד"ר אלכסנדר קונדריאה מסביר על צניחת רחם במילון הרפואי בוידאו בהנחיית פרופ' קרסו
במאמר זה נדון על:
- סימנים המעידים על צניחת רחם
- האם ניתן למנוע תופעה זו?
- הטיפול הרפואי
- סיבות לצניחת דפנות הנרתיק
- טיפול בצניחת דפנות הנרתיק
במצב של צניחת רחם תרגיש האישה מלאות בנרתיק ובמצב מתקדם יותר גוש (הרחם) הבולט מתוך הנרתיק. צניחת רחם מופיעה בד"כ סביב גיל המעבר ומעבר לכך אך קורית גם לנשים צעירות יותר.
מהן הסיבות לצניחת רחם?
- הסיבה החשובה ביותר הגורמת עם השנים לצניחת רחם ודפנות הנרתיק היא הריונות ולידות. אלו מחלישים את רצפת האגן ועם השנים חולשה זאת הופכת לצניחה של הרחם.
- יש מרכיב תורשתי ומכן שבת לאם הסובלת מצניחת רחם סיכון מוגבר לסבול מכך גם היא.
- גיל המעבר. הורמוני המין תורמים לחוזק הרקמות המחזיקות את הרחם ושאר אברי האגן במקומם ולכן כאשר הורמונים אלו יורדים הסיכון להתפתחות הצניחות עולה.
- מחלות רקע הפוגעות ברקמות ריצפת האגן, לידות קשות וממושכות ולידות מכשירניות גם הם מעלים את הסיכון לצניחות.
מהם הסימנים המעידים על כך שלאישה יש צניחת רחם?
הסימן הברור ביותר הוא גוש בולט מבין שפתי הפות (מהנרתיק). תופעות נוספות הן כאבי אגן וגב תחתון, הפרעות במתן שתן, הפרעות ביציאה והפרעה בעת קיום יחסי מין. בהתקיים מי מהתלונות הנ"ל יש צורך לבדוק אם אכן מדובר במצב של צניחת רחם או בעיה גניקולוגית אחרת. את הבדיקה יבצע רופא נשים מוסמך על ידי בדיקה גניקולוגית ידנית במהלכה האישה תפעיל לחץ על האגן (על ידי שיעול או הפעלת מאמץ אחר דומה) על מנת שהרופא יוכל לבדוק את מיקום הרחם והאיברים מסביבו.
האם ניתן למנוע צניחת רחם?
מניעה ממש אין, אך שמירה על משקל תקין הימנעות מעישון וביצוע תרגילים לחיזוק רצפת האגן מגיל צעיר עשויים להפחית במעט את תופעת צניחת הרחם בהמשך החיים.
מהו הטיפול בצניחת רחם?
- ביצוע פיזיותרפיה ותרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן עשויים לעצור את תהליך הצניחה או לפחות להאט אותו
- התאמת "פסרי" טבעת או קוביית סיליקון המוחדרת לנרתיק ובכך מרימה את הצניחה. חסרונות ה"פסרי" הן הצורך בהוצאה תכופה לצורך ניקויה, התפתחות זיהומים בנרתיק, כאבים, פצעים בנרתיק וחוסר אפשרות לקיום יחסי מין בעודו במקומו. היתרון העיקרי הוא שנמנעת פעולה כירורגית.
- ניתוח משקם.
ד"ר קונדריאה : "במקרים של צניחת רחם קלה אין צורך בטיפול כלל, אלא במעקב. במקרים של צניחת רחם בינונית עד קשה ניתן לטפל על ידי הליך ניתוחי של הרמה או כרית, רחם. יש כיום מספר שיטות ניתוחיות לשיקום ריצפת האגן, חלקן לפרוסקופיות, חלקן מבוצעות דרך הנרתיק ובחלקן אנו כורתים את הרחם הצנוח. קביעת סוג הניתוח תעשה לפי המלצת האורוגינקולוג המנתח אשר ישקול את כול השיקולים ויציגם בפני המטופלת ויחדיו יגיעו להסכמה על הפעולה שתתבצע".
התוויה לטיפול (כירורגי או שמרני) היא כאשר הצניחה בולטת החוצה מבין שפתי הפות או במידה ויש הפרעות בתפקוד המערכות הצנחות קרי: הפרעות במתן שתן, צואה, כאבים או הפרעה בעת קיום יחסי מין. במידה ומתעכבים יתר על המידה בטיפול עלולים להישאר עם נזקים תפקודיים במערכות אלה.
הנרתיק נתמך בשרירי רצפת האגן כאשר מעליו ממוקמת שלפוחית השתן ומאחוריו ממוקם המעי הגס והדק.
הסיבות לצניחת דפנות הנרתיק זהות לאלו של צניחת הרחם.
חש להבין שלכול אישה יש אזור חולשה מקסימאלי מעט שונה ולכן לכול אישה הסובלת מצניחת אברי אגן היה שילוב של צניחות שחלקן מודגשות יותר וחלקן פחות.
דוגמה לאפשרויות של שילוב צניחות
- צניחה ניכרת של הרחם + צניחה קלה של דופן קדמי של הנרתיק (הוא כיס השתן
- צניחה ניכרת של דופן קדמי (כיס השתן) וצניחה קלה יותר של דופן נרתיק אחורית (גובל למעי הגס) וללא צניחת הרחם
כיצד מטפלים במצב של צניחת דפנות הנרתיק?
- מתן תמיכה לדפנות הנרתיק על ידי התקן שמיועד לתמוך בדפנות הרחם. הרופא יבדוק את גודל הנרתיק ומפתחו ויתאים עבורה את ההתקן.
- ביצוע תרגילי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי רצפת האגן. תרגילים אלה עשויים לעזור ולחזק גם את שלפוחית השתן ולמנוע בריחת שתן אך לא ירימו או יפחיתו את הצניחה ולו במעט.
- במקרים של צניחת דפנות הנרתיק בהם הטיפולים הרגילים לא עזרו ניתן לקבע את כיפת הנרתיק על ידי הליך כירורגי. מדובר בניתוח שנעשה דרך פתח הנרתיק בהרדמה מקומית והינו הליך קצר עם התאוששות קלה ומהירה ושיפור איכות החיים של המטופלת כמעט במיידי לאחריו.
ד"ר אלכסנדר קונדריאה הינו מומחה ליילוד וגינקולוגיה, בעל מרפאה פרטית בתל אביב. ד"ר קונדריאה מייסד החברה הישראלית לאורוגינקולוגיה. כמו כן, מייסד החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית.
להתייעצות עם ד"ר קונדריאה
השאירו פרטים או חייגו
077-729-9005