צירים מוקדמים מוגדרים כצירים המופיעים אצל האישה לפני שבוע 37 ולפני השלב בו העובר מוכן ללידה. מעבר לאי נוחות ולכאב הנגרם מצירים מוקדמים, המצב עלול להביא את הגוף למצב של לידה ולגרום ללידה מוקדמת, איך מזהים את ההבדל בין צירים מוקדמים לבין צירים פיקטיביים הנקראים גם צירי ברקסטון היקס | מדריך לאבחון וטיפול בצירים מוקדמים
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
- סיבות להופעתם של צירים מוקדמים
- מהם הסימנים לצירים מוקדמים?
- מהו הטיפול שניתן לנשים הסובלות מצירים מוקדמים?
על כך מסביר פרופ' איל סיון בתכנית המילון הרפואי בווידאו בהנחיית פרופ' קרסו
במידה והאישה אינה מוכנה ללידה והעובר טרם בשל להיוולד ומופיעים צירים מוקדמים יש לטפל בהקדם ולעצור אותם על מנת לעכב כמה שיותר את הלידה.
סיבות להופעתם של צירים מוקדמים:
בחלק מהפעמים מדובר בסיבות ידועות הגורמים לצירים באופן חד פעמי שנעלמים לאחר טיפול מתאים. עם זאת ישנן נשים הסובלות מצירים מוקדמים ללא סיבה או גורם וודאי ולכן עליהן להיות בשמירת הריון ולקבל טיפול מונע על מנת לעכב את הלידה עד שהאישה מגיע לשבוע בטוח ללדת.
- הגורם השכיח ביותר לצירים מוקדמים הוא התייבשות. נשים שלא שותות מספיק מים עלולות להגיע למצב של התייבשות ובעקבות כך יופיעו צירים מוקדמים.
במצב כזה תקבל האישה נוזלים ותישאר בהשגחה לוודא שהצירים עוברים. יש להקפיד לשתות מים בכמות מספקת בזמן ההריון על מנת להימנע ממצב של התייבשות. - כאשר האישה סובלת מדלקת או זיהום כלשהו כמו דלקת בדרכי השתן או אף מחלת מין, אותו זיהום עלול לגרום להופעתם של צירים מוקדמים.
במצב שהאישה סובלת מדלקת או זיהום תילקח דגימת שתן ודגימה של הפרשה מהנרתיק ויינתן לה טיפול תרופתי נוגד דלקות או אנטיביוטיקה בהתאם. - אישה הנושאת ברחמה יותר מעובר אחד נמצאת בקבוצת סיכון לחוות צירים מוקדמים בשבוע מוקדם יחסית של ההריון שעלול להוביל ללידה מוקדמת.
- במידה והאישה נדבקה בווירוס מעיים או קלקול קיבה חריף במהלך ההריון עלולים להיווצר צירים מוקדמים.
במצב כזה תקבל האישה נוזלים וטיפול אנטיביוטי בהתאם, ולאחר שהמחלה עוברת גם הצירים עצמם יחלפו. - ריבוי מי שפיר ומיקום שלייה משפיעים על היווצרות צירים מוקדמים.
- במידה והאישה עברה תאונה כלשהי, ההלם והזעזוע למערכת עלולים לגרום לתגובה של צירים מוקדמים.
לאחר כל תאונה יש לגשת למיון ולהישאר בהשגחה של לפחות יממה על מנת לוודא שאכן הצירים חולפים.
מהם הסימנים לצירים מוקדמים?
במידה והאישה נמצאת בשבוע מוקדם ועוד לא בשבוע שמתאים ללידה, והיא חווה התכווצויות ברחם שמתחזקות או הזמן ביניהן מצטמצם, או שהיא סובלת מהפרשה מהנרתיק יותר מהרגיל או הפרשה דמית בנוסף להתכווצויות אלה יש סיכוי גבוה שמדובר בצירים מוקדמים ולכן עליה להגיע בהקדם האפשרי לבדיקת במין נשים או יולדות בהתאם לשבוע ההריון בו היא נמצאת.
פרופ' איל סיון: "חשוב מאוד להבדיל בין צירים מוקדמים לצירים פיקטיביים הנקראים צירי ברקסטון היקס ומופיעים אצל כל הנשים מחודש שמיני והלאה. צירים אלה הינם צירים מדומים שמכינים את הגוף לקראת הלידה".
מהו הטיפול שניתן לנשים הסובלות מצירים מוקדמים?
ברוב המקרים מספיק לתת לאישה עירוי של נוזלים שמפסיק את הצירים המוקדמים שכן לרוב מדובר בהתייבשות ולכן על האישה להקפיד לשתות כמה שיותר מים במהלך ההריון.
במידה והאישה סובלת מכאבים בעקבות הצירים המוקדמים ניתן לטפל בעזרת נרות להקלה על הכאבים ואף מתן זריקת טשטוש שתינתן על ידי הרופא בבית החולים והאישה תישאר בהשגחה לאחר קבלת הזריקה.
טיפול נוסף הוא מתן כדורים להפסקת צירים- פריזולאט- אותם כדורים נועדו להוריד את לחץ הדם ועל ידי כך לשחרר ולהרפות את הגוף ולהפסיק את הצירים המוקדמים. הכדורים ניתנים במינונים שונים בהחלטת הרופא המטפל.
אצל נשים הסובלות מצירים מוקדמים ויש חשש ללידה מוקדמת תינתן זריקת צלסטון שנועדה להבשיל את ריאות העובר ולאפשר לו לנשום באופן עצמאי מחוץ לרחם במידה וייוולד לפני הזמן.
זריקה זו ניתנת עד שבוע 34 כאשר ריאות העובר עוד לא בשלות.
זריקת צלסטון celestone injection מורכבת מסטרואידים וניתנת בשתי מנות עם הפרש של יומיים ביניהן. הזריקה משפיעה למשך ארבע שבועות בלבד ולכן חשוב לתזמן אותה בהתאם לשבוע ההריון וצפי הלידה של האישה על מנת שתשפיע באופן מרבי על העובר.
הם אמנם גורמים להרגשת אי נוחות אך אינם מתגברים והתדירות שלהם לא נהיית סדירה וצפופה כמו צירי לידה. בנוסף, הם יכולים להתחיל ולהפסיק בפתאומיות וכך לאשר שאכן מדובר בצירים מדומים ולא בצירי לידה.
פרופ' איל סיון: "טיפול נוסף הוא מתן כדורים להפסקת צירים- פריזולאט- אותם כדורים נועדו להוריד את לחץ הדם ועל ידי כך לשחרר ולהרפות את הגוף ולהפסיק את הצירים המוקדמים. הכדורים ניתנים במינונים שונים בהחלטת הרופא המטפל. אצל נשים הסובלות מצירים מוקדמים ויש חשש ללידה מוקדמת תינתן זריקת צלסטון (celestone) שנועדה להבשיל את ריאות העובר ולאפשר לו לנשום באופן עצמאי מחוץ לרחם במידה וייוולד לפני הזמן".
בצירים מוקדמים המצב די דומה מכיוון שבמרבית המקרים אין הצירים מובילים ללידה וכל עוד האישה נמצאת בהשגחה, במנוחה בביתה או בבית החולים לפי המלצת הרופא ומטופלת בהתאם ושותה מספיק- ניתן להגיע לשבוע בטוח על מנת ללדת.
אצל חלק מהנשים צירים מוקדמים יגרמו להתקצרות צוואר הרחם ואף לפתיחה, להפלה בשבוע מאוחר יחסית של ההריון ואף ללידה מוקדמת ולכן חשוב מאוד להגיע לבדיקה רפואית ולקבל טיפול בהקדם על מנת לעכב את הלידה כמה שיותר זמן.
פרופ' איל סיון הינו מומחה ליילוד וגינקולוגיה, בעל מרפאה פרטית בת אביב, סגן מנהל אגף נשים ויולדות וכמנהל המחלקה לרפואת האם והעובר (כולל את חדרי הלידה, היחידה להיריון בסיכון גבוה ומחלקת היולדות) במרכז הרפואי שיבא....
להתייעצות עם פרופ' סיון
השאירו פרטים או חייגו
077-9977705